Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

#1326

2012-03-23 15:40

Mint minden nemzetnek aki ott született ahol szeretne tanulni, joga van a saját anyanyelvén elsajátítani minden tananyagot!! Ez nem is lehetne vita tárgya!!
1947

#1327 Limba materná

2012-03-23 15:44

Oricine, care s-a nascut acolo unde vrea sa invete, are dreptul sa invete in limba lui materna!! fárá commentariu! Asa a fost si in timpul lui Gheorghe Gheorghiu Dej si nu s-a intimplat nimic!!

Musafir

#1328

2012-03-23 15:54

magyar anyanyelvu ottatast a nepnek

Musafir

#1329

2012-03-23 15:57

Este o dorinta legala si normala.Cei care nu sunt de acord, sunt manipulati politc!!?
Franz

#1330 Re: Musafir 1321

2012-03-23 16:38

#1322: 1308 - Musafir 1321

..tot citesc despre discrimanari pozitive, negative, poate exista neutrale? Presupun ca nimeni nu doreste sa auda de fel, de cuvantul discriminare, sub nici o forma. Amintesti in mod prietenesc, constitutia, aliniate ale acestuia. Se cunoaste, constitutia este depasita, facuta in pripa in avantajul romanilor. Minoritatile sunt amintite, doar cu litere mici. Adica obligatii DA, drepturi egale NU. Constitutia nu este o biblie. A fost scrisa de oameni, pentru oameni si posibila de corectat in caz de necesitate. In mod nesimtit vii cu atrocitati istorice, dar ai grija sa prezinti numai o parte a medaliei. Se simte iredentesmul si rea vointa in cuvintele tale. Improsti cu venin, cauti cu obraznicie sa inciti. Sa-ti fie rusinesi scuteste-ne de  lectiile tale nationaliste. Oameni ca tine nu sunt bine veniti in Ardeal

1.In limba romana nu exista cuvantul ”neutral”.

2.Constitutia este perfectibila, fara doar si poate, dar cu siguranta ea nu a fost conceputa cu unicul scop al oprimarii minoritatilor.

3.IREDENTÍSM s. n. Mișcare politică de eliberare națională a unor teritorii aflate sub ocupație străină, devenită, după primul război mondial, mișcare anexionistă și naționalistă

Prin urmare, eu nu am cum sa fiu iredentist, fiindca nu ravnesc la un teritoriu aflat sub ocupatie straina

4.Atrocitatile pe care le aminteam sunt fapte istorice de netagaduit, nu inteleg de ce nu ti le asumi cu demnitate. Voi prezenta si cealalta parte a medaliei, la cerere, dupa ce voi fi constatat ca minoritatea maghiara depune diligente si in sensul binelui comun și nu exclusiv in acela al propasirii maghiarismului si atat.

5.Cand ti se va cere parerea despre cine este sau nu bine-venit in Transilvania, atunci e clar, a venit ziua de apoi si nu mai conteaza nici parerea ta, nici a mea.



Musafir

#1331 Re: Musafir 1321

2012-03-23 16:39

#1322: 1308 - Musafir 1321

"Constitutia nu este o biblie. A fost scrisa de oameni, pentru oameni si posibila de corectat in caz de necesitate."

 

Opa măi! Să nu mai spui asemenea lucruri căci asta se referă atunci şi la integritatea, suverenitatea, indivizibilitatea statului "naţional".

 

Voi totdeauna utilizaţi măsura dublă: ce vă place din textul Constituţiei, e bine, ce nu vă place, să nu luăm atât de serios.

 

NU domnule, NU ai dreptete.

Constituţia e BIBLIA statelor democratice (în SUA de exemplu nu era modificată de 225 ani).

Vă comportanţi ca nişte criminali balcanici - iar un astfel de comportament e absolut INACCEPTABIL în UE.

 

Într-un stat democrat şi european se respectă constituţia ÎN TOTALITATE şi se respect şi LEGILE (nu una-două, care ne place, ci TOATE)!

 

Tocmai din cauza acestei mentalităţi (pe care aţi demonstrat şi dumneavoastră) suntem atât de departe de ţările civilizate (şi nu numai în privinţa nivelului de trai ci şi în cea a culturii, respectării legilor, a gândirii europene).

E ruşină să aveţi o astfel de gândire. Nici pe voi înşivă nu vă respectaţi şi nici pe patria voastră, dacă nu respectaţi Constituţia şi legile ţării!

 

(Ps: articolele despre drepturile minoritare NU sunt scrise cu litere mai mici şi nu sunt mai puţin de împortante. Uite-te aici: http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=1#t1c0s0a1).

 


Musafir

#1332 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 16:54

#1321: - Re: Re: Re: Re: Re:

Dreptul persoanelor minoritare la ÎNVÂŢĂMÂNT ÎN LIMBA MATERNĂ NU CONTRAZICE CARACTERULUI NAŢIONAL AL STATULUI, NICI UNITĂŢII POPORULUI ŞI NICI FAPTULUI CĂ LIMBA OFICIALĂ A ŢĂRII E CEA ROMÂNĂ (dinpotrivă: sunt GARANTATE tocmai de acelaşi Constituţie care afirmă şi aceste lucruri).

 

Contradicţi această e absolut FALSĂ (şi există doar în capul unor xenofobi inbecili), căci fiecare om normal (şi cu un IQ peste 70) ştie că:

 

LIMBA OFICIALĂ NU SE SCHIMBĂ DE FAPTUL CĂ O MINORITATE ARE DREPTUL LA ÎNVĂŢĂMÂNT ÎN LIMBA MATERNĂ SAU ARE O FACULTATE ÎN ACEASTĂ LIMBĂ.

Constituţia şi atribuţiile statului garantate de aceasta NU SE SCHIMB dacă sunt respectate legile şi drepturile constituţionale (dinpotrivă: tocmai aceasta înseamnă RESPECTAREA Constituţiei ÎN ÎNTREGIME).

 

Constituţia şi legile în vigoare NU SUNT NIŞTE JUCĂRII, domnilor! "Dacă ne plac, jucăm, dacă nu, le ignorăm". NU!

Şi NU VOI SELECTAŢI CARE CUVÂNT sau articol trebuie să fie respectat în ţara asta şi care nu. (Eventual Curtea Constituţională - dar nici asta n-are dreptul să SELECTEAZĂ, doar să supraveghează respectarea Constituţiei şi constituţionalitatea legislaţiei).

 

Voi ce vă credeţi?

Treziţi-vă odată: asta E UN STAT DE DREPT, DEMOCRATIC şi EUROPEAN, MEMBRU DE UE şi NATO, şi suntem în secolul 21.!

 

În astfel de state se respectă TOATE LEGILE ÎN VIGOARE (iar nerespectarea lor SE PEDEPSEŞTE) şi TOTALITATEA CONSTITUŢIEI (inclusiv drepturile minorităţilor)!

 

 


Musafir

#1333 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 16:59

#1332: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Treziţi-vă odată: asta E UN STAT DE DREPT, DEMOCRATIC şi EUROPEAN, MEMBRU DE UE şi NATO, şi suntem în secolul 21.!"

De iure, bineînţeles. Iar de facto există o mare problemă (ce se reiese şi din comentariile unor concetăţeni de ai noştri). Şi anume că:

 

http://www.youtube.com/watch?v=IlHSVHOvcQA


Musafir

#1334 Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 17:09

#1286: Judex - Re: Re: Re:

"V-am trimis învăţători, profesori" - si pe ai nostrii i-ati trimis dupa terminarea facultatii in Delta, Moldova si Oltenia. Oare cu ce scop?! Orasul Targu Mures a fost oras inchis - nici un absolvent de etnie maghiara nu putea sa ia un post aici, in timp ce etnicii romani veneau cu miile. Oare cu ce scop?! Si enumerarea ar putea continua mult, foarte mult.

"au fost alungaţi din locurile unde au fost trimişi." - da un exemplu de profesor sau invatator sau din orice alt domeniu decat militia pentru cineva care a fost alungat. Si militienii au fost alungati sau tratati ca atare fiindca se comportau ca mici dictatori si terorizau populatia (exemple sunt nenumarate, chiar si personale). Erau reprezentantii unei administratii bestiale si se identificau cu ea, in afara de cateva exceptii. Acele exceptii nici n-au avut de suferit.

"Multora le e frică să mai locuiască în secuime" - traiesc bine, mersi! Nu prea s-au inghesuit sa plece inapoi de unde au venit. Ba mai mult, incearca sa se comporte si acuma ca "pe aici pe veci stapani"

"de teama represaliilor care li s-ar putea întîmpla ca în 1989-90, cînd unii au fost oripilaţi de sălbăticia cu care au fost trataţi" - nimeni cine s-a comportat ca om cinstit n-a avut de ce sa se teme si nici n-a patit nimic.

Am mai zis: dezinformarea este arma grea folosita cu drag de politicul si nationalismul sovin romanesc pentru capital personal si de grup!! Ca sunt si victime colaterale (vezi cazul Cofariu), nu-i deranjeaza deloc.

Trei scaune(nu pe zi)

#1335 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 17:37

#1334: - Re: Re: Re: Re:

De la cap la coada:

Cofariu este victima. Nu colaterala, ci a maghiarilor. Nu a dezinformarii, ci a batelor si cutitelor.

Toti colegii mei de la Universitatea Iasi care terminasera in ultimii 3 ani inainte de inghesuiala facultatea si fusesera repartizati in Harghita sau Covasna au patit-o rau de tot. Usi incendiate, sicane la scoala, amenintari. Vorbim de profesori de limba romana, limbi straine, istorie, geografie, si asta numai din ce stiu eu. Desigur, cu exceptia etnicilor maghiari care tradasera si facusera facultatea in limba romana.

Romanii care traiesc bine-merci in secuime(un termen impropriu, este vorba de depresiunea Tara Barsei - Trei Scaune) nici nu au de ce sa plece, ca in definitiv sunt in tara lor.

Targu Mures era oras inchis la fel ca multe orase din Romania, pe cale de consecinta nu veneau nici romani nici maghiari, e o prostie sustinerea ta. Si apoi, unor maghiari le-a prins chiar bine sa mai vada si alte locuri, s-au mai destupat si ei la scufitza.

Iar dezinformarea este intradevar o arma, pe care maghiarimea universala o manuieste cu mare dibacie. Nu ca politicienii romani nu ar utiliza-o, sa fim bine intelesi.


Musafir

#1336 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 18:02

#1335: Trei scaune(nu pe zi) - Re: Re: Re: Re: Re:

"secuime(un termen impropriu, este vorba de depresiunea Tara Barsei - Trei Scaune)"

 

Termenul "Secuime", precum şi cel "Ţinut Secuiesc" este un termen absolut corect (tot atât de corect cât şi termenile "Ţara Moţilor", "Ţara Bârsei", "Pământul crăiesc", "Ţara Oaşului", etc. - utilizate pentru denumirea unor subregiuni istorice transilvănene sau ca de exemplu termenul "Ţinutul Herţa" pentru denumirea unei subregiuni ucrainiene, locuit de altfel de o populaţie română).

 

Acest termen este folosit în literatura de specialitate etnografică, de istoriografie, precum şi în comunicarea de fiecare zi. Şi nu numai de maghiari (Székelyföld) ci şi de români (Ţinutul Secuiesc, Secuime), germani (Szeklerland) şi mai recent şi în publicaţiile în limba engleză (de obicei sub forma de "Székely Land").

 

Termenul "depresiunea Tara Barsei - Trei Scaune" este absolut inadecvat ca termen etnografic sau istoriografic (doar ca termen geografic se foloseşte).

Aici e vorbă despre o regiune etnografică (care de mai multe ori avea şi un statut special politico-administrativ în istorie - de unde provine folosirea termenului şi de istoriografie), locuit de o populaţie majoritar maghiară, care aparţin la grupul etnografic numit "SECUI".

 

Termenul este tot atât de corect cât şi termenul "Pământul crăiesc" (termen istoric şi etnografic) sau "Universitatea săsească" (denumire istorică) sau "Ţinutul Herţa" (istoric şi etnografic).

 

Că vouă nu vă place (nici existenţa termenului, precum nici existenţa grupului etnografic al secuilor) asta e un lucru. Însă problema nu se pune aşa (situaţia cu ştiinţa fiind asemănătoare ca şi în cazul Constituţiei sau a legilor în vigoare: vă place sau nu, asta este).

 

Deci să precizăm: termenul "Secuime" (precum şi cel "Ţinutul Secuiesc") există, este absolut corect şi se referă la o regiune etnografică (respectiv la o subregiune istorică). Folosinţa acestui termen nu este corectă în geografie - însă e absolut corectă în istoriografie şi în etnografie).

Ca termen politico-administrativ este inexistent în momentul de faţă, precum şi ca termen geografic (în acest sens nici nu se foloseşte). Însă ca termen istoric sau etnografic e absolut corect.

 

E clar?

 

 

 


Musafir

#1337

2012-03-23 18:41

#1325: Judex - Re: Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Domnule, eu nu sugeram nimic. Am citat cuvintele prim-rabinului Ernest Neumann.

Şi în rest pe mine nu mă interesează scuzele voastre prin care doriţi să menţineţi statutul de "erou şi demon în acelaşi timp" al unui criminal dezgustător nazist.

Acestea arată tocmai distanţa între mentalitatea românească şi gândirea europeană.

Germanii sunt SINGURII care au reuşit să-şi facă faţă cu crimele şi păcatele lor istorice - şi asta e un lucru mare (căci necesită obiectivitate şi conştiinţă).

Românii sunt foarte departe încă de acest pas.

 

Şi unii maghiari, de altfel. Însă la noi măcar statul maghiar (ţara mamă) nu încurajează aceste lucruri. Pentru mulţi Horthy e un "erou şi demon în acelaşi timp" pentru că a anexat Ardealul de Nord la Ungaria - totuşi nu prea sunt statui în onoarea lui în Ungaria, tocmai din cauza că avut un rol important în deportarea evreilor maghiari în lagărele germane.

Iar în onoarea lui Szalasi (echivalentul maghiar al  lui Antonescu) nici măcar o singură statuie nu găseşti nicăieri în localităţile populate de maghiari (nici în Ungaria şi nici în ţările învecinate).

 

Că sunt şi extremişti maghiari, care se gândesc ca şi PRM-ul sau Noua Dreapta, e adevărat. Dar nu sunt încurajaţi de statul Maghiar, şi primarile noştri nu comemorează şi încoronează statui la ziua maghiarilor împreună cu aceşti bandiţi (precum a făcut Florea cu Noua Dreapta)!

 

E mare diferenţă!

În primul rând trebuie să înţelegeţi că aveţi un serios deficit de "democraţie" şi apoi poate o să înţelegeţi că un criminal nazist NU poate să fie în acelaşi timp erou şi demon.

 


Musafir

#1338

2012-03-23 18:43

Respectati legea educatiei¤¤¤
Judex

#1339 Re: Musafir 1321

2012-03-23 19:09

#1308 - Musafir nesimţit

Nesimţit eşti tu măi blegule. Eu ţi-am vorbit frumos, ca să înţelegi, iar tu vii cu jigniri.

Dacă vrei să-ţi susţii un punct de vedere, vino cu argumente logice, iar nu cu condiţionări categorice că eu vreau aşa şi nu altfel, adu argumente logice, de ex. că nu poţi şi că nu eşti capabil să înveţi într-o limbă străină şi atunci analizăm situaţia. Asociază-ţi cîteva zeci de mii de conaţionali de-ai tăi, spuneţi că sunteţi incapabili, de abia după aceea vom hotărî ce e de făcut.                                                                                 ,

Nici eu nu vreau să existe nici un fel de discriminări. Dar dacă v-am acordat fel de fel de favoruri, pe care nici românii nu le au, pentru a vă intra în voie şi a vă face să înţelegeţi că nu avem nimic cu voi, voi le respingeţi şi pe acestea, zicînd că nu vreţi discriminare pozitivă. Dracu să vă înţeleagă!

Dacă constituţia noastră esta depăşită, aşa cum zici tu, de ce vă raportaţi la ea? Sau vreţi să respectaţi ceea ce vă convine, iar ce nu, să se spele pe cap cu ea proştii de români, că noi facem tot ce vrem noi. Ei da!, asta nem sobot!

Se dovedeşte încă odată că nici termenii ce definesc anumite noţiuni nu îi cunoşti. Ia un dicţionar maghiar, dacă cel român nu-ţi place, şi lămureşte-te ce înseamnă iredentism. Iredentism pot fi numai maghiarii că ei aspiră la cucerirea Transilvaniei pentru a-i aduce din nou pe români la starea de iobăgie.

Atrocităţile nu pot fi isorice sau neistorice, ele sunt făcute de oameni demenţi, roşi de ură, aşa cum le-au făcut honvezii cînd au intrat în Transilvania. Mii de oameni simpli, nevinovaţi, au fost meltrataţi, schingiuiţi şi omorîţi pentru singura vină de a fi români. Iar ai voştri i-au ajutat pe aceşti nenorociţi de honvezi : uite aici stă un olah împuţit, uite şi aici unul ş.a.m.d. Ce-aţi mai vrea voi să ţineţi oaia aceea moartă în braţe care se chema odată Nagy Magyarorsag. O să fie asta atunci cînd o să vă vedeţi ceafa, fără ajutorul oglinzii.

Obraznic eşti tu imbecilule, că eu nu te-am insultat niciodată, şi nici nu te îndemn să-ţi fie ruşine, căci n-ai tu aşa ceva.

Pe mine nu trebuie să mă inviţi în Ardeal, că eu sunt din Ardeal de 2000 de ani..


Musafir

#1340 Re: Re: Musafir 1321

2012-03-23 19:14

#1339: Judex - Re: Musafir 1321 Daca esti aici de 2000 de ani inseamna ca esti MORT!!!!!!!!!!!!!!

 

Franz

#1341 Re:

2012-03-23 19:18

#1337: -

Infioratoare aceasta obsesie pentru cuvantul ”european„ . Suna ca naiba, venind din partea unor secesionisti. Cand li se termina argumentele, fragile si putine, apeleaza la formula magica ”european”. Citesc ce se scrie aici, in speranta ca voi afla ceva nou, dar din pacate dau de aceeasi placa ruginita. Drepturi, lege, Constitutie, european...si de aceeasi nesfarsita tanguire. Il intrebi pe unul de ce scrie gresit romaneste, cica esti sovin. Il intrebi pe altul de ce nu vrea sa faca parte din acest popor, iti spune ca nu esti european. Daca ai tupeul sa intrebi de ce ambitia asta traumatizanta de a ramane izolati de restul lumii, ti se raspunde ca atentezi la drepturile lui. Parca e un dialog intre un mut și un surd, dactilografiat de un ciung si dat spre corectura unui orb.


Musafir

#1342

2012-03-23 19:20

Csak a Nemzet!
Franz

#1343 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 19:30

#1336: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Jowohl! Poate ma lamureste si pe mine cineva cum au devenit secuii maghiari. Ca nici sa ma fulgeri, nu inteleg. Aici si in politica sunt maghiari, in discutiile particulare maghiarii din Romania ii dispretuiesc pe ”gobe” tot atat pe cat maghiarii din Ungaria ii dispretuiesc pe cei din Romania. Noroc cu romanii, ca ii urasc cu sinceritate pe unguri, indiferent de locul in care traiesc.

@Franz

#1344 Musafir 1321

2012-03-23 19:37

#1330: Franz - Re: Musafir 1321  

 Incerci sa joci pe intelectualul? Explicatii lingvistice fara sens? Nu ti-e rusine sa incerci sa ataci o minoritate nationala, care lupta pentru drepturile sale? Nu de mult am auzit de la un demnitar cuvintele viermi, ciumpalagi. Nu ti se potriveste, esti doar un inconstient, care nu stie ce vorbeste, ce scrie.- Intoarce-te pe bancile scolii, iar daca nici aia nu ajuta,. poate doar un bun ospiciu ardelean. In Ardeal n-au ce cauta nulitati, care cu nationalism excentric, xenofobie, cauta sa se impune unei minoritati, fie ca este maghiara, fie ca este germana.- Vad ca te semnez cu Franz, poate un Vadim ti s-ar potrivi mai mult.

SM

#1345 Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 19:41

#1310: - Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Satu-Mare este cel mai pasnic oras unde ungurii si romanii se iubesc ca fratii nu ca voi. Ce vad aici este foarte trist:(

Din frățească iubire uitat-au maghiarii sătmăreni, cu ocazia zilei de 15 martie 2012,  să arboreze, așa cum Legea Drapelului o cere, românescul tricolor, alături de cel al altei țări? Asta că tot orăcăie unul și altul pe aici că legea trebuie respectată.


Musafir

#1346 Re: Musafir 1321

2012-03-23 19:55

#1344: @Franz - Musafir 1321

" In Ardeal n-au ce cauta nulitati , care cu nationalism excentric ,xenofobie ....... "

Vad ca stii sa iti faci corect autocaracterizarea . De ce nu  iei si masurile de rigoare ca sa ramana Transilvania fara astfel de specimene ? Ne-ai face un bine.

Franz

#1347 Re: Musafir 1321

2012-03-23 20:04

#1344: @Franz - Musafir 1321

Nu îți înțeleg răbufnirea asta de ură. Cred că limbajul meu a fost suficient de civilizat. Nemeritat de civilizat, judecând după cât de grobian îmi răspunzi.

În ceea ce scriam încercam numai să lămuresc cîțiva termeni incorect folosiți și chiar nu atacam pe nimeni. Acum nu e vina mea că unii din cei de aici suferă de mania per-secuției și în loc să își trateze rănile sufletești și spirituale în frumoasele ospicii transilvane umblă aiurea prin spațiul virtual și împroașcă cu înjurături cetățenii care încearcă să-i ajute în a se instrui. Se pare că nu neapărat de instruire este nevoie în cazul tău, ci de o doza bună de diazepam și de multă, foarte multă educație. Dacă în ceea ce privește pastiluțele mai există o speranță, poate ți le pune cineva în supă și te mai înzdrăvenești la scufiță, cu educația cred ca trenul a trecut, știi deja să scrii și să citești, prin urmare ai mai mult de 7 ani ...Îmi pare rău, dar chiar mă cheamă Franz. Asta e. Am mai fost întrebat ce fel de neamț sunt eu dacă nu știu ungurește. Răspunsul e simplu: neamț loial țării mele.  Printr-o fericită întâmplare, știu bine românește. Și desigur, germana.

Cuvântul per-secuție este scris așa datorită politicii site-ului, nu cumva să crezi ca e vreo aluzie jignitoare.

Franz

#1348 Re: Re: Musafir 1321

2012-03-23 20:07

#1346: - Re: Musafir 1321

Vad ca stii sa iti faci corect autocaracterizarea . De ce nu  iei si masurile de rigoare ca sa ramana Transilvania fara astfel de specimene ? Ne-ai face un bine.

 

Îți mulțumesc, până la urmă mi-am luat inima-n dinți și i-am răspuns. Măcar aici nu poate să vină cu sabia sau cu flinta să ne ”civilizeze”. Brrrrrrrrrr, mă trec fiori ......


Musafir

#1349

2012-03-23 20:07

Respectati autonomia universitara la UMF TG-MURES!

Musafir

#1350

2012-03-23 20:19

Követeljük ami jár a magyarságnak es ami a mienk volt