Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Musafir

#1301 Re: Re:

2012-03-23 10:59

#1297: T - Re:

Pai nu va fugareste nimeni, atat vreme cat nu tineti mortis sa iesiti ca untdelemnul la suprafata apei. Cinstiti, iubiti, respectati tara asta, nu cereti mai mult decat au ceilalti, nu va mai plangeti atata, ca nu va pedepseste nimeni, nu amenintati si nu va milogiti, nu va enclavizati si nu mai fluturati stindarde ale altei tari...Noi am fost educati sa va iubim, voi de ce ne urati? De ce ne dispretuiti?

Musafir

2012-03-23 11:02

Sa nu uitam ca UMF Tg.Mures a fost infiintata de catre statul Roman ca o universitate in limba maghiara. Daca atunci a fost posibil, de ce nu ar fi si acum cand suntem cu 65 de ani mai evoluati, mai toleranti?

Musafir

2012-03-23 11:11

fiecare pasare pe limba lui traieste si moare !!

Musafir

2012-03-23 11:28

Mai avet ce comenta? :):):):)
T

#1307 Re: Re: Re:

2012-03-23 12:01

#1301: - Re: Re:

"Pai nu va fugareste nimeni, atat vreme cat nu tineti mortis sa iesiti ca untdelemnul la suprafata apei. Cinstiti, iubiti, respectati tara asta, nu cereti mai mult decat au ceilalti, nu va mai plangeti atata, ca nu va pedepseste nimeni, nu amenintati si nu va milogiti, nu va enclavizati si nu mai fluturati stindarde ale altei tari...Noi am fost educati sa va iubim, voi de ce ne urati? De ce ne dispretuiti?"

Nu noi am ieșit la stradă, nu noi am făcut scandalul ăsta, ci colegii noștri români. Nu vă disprețuim, nu facem discriminări, nu v-am amenințat cu nimic. Tot ceea ce am vrut și vrem în continuare este posibilitatea de a învăța la Facultatea de Medicină în limba noastră maternă. Citiți primele comentări la această petiție, cum a început discuția despre istorie.

Trebuie să ne respectăm reciproc, dar cum vreți să realizați asta, când ”unii” ne scriu, că suntem ”unguri incompetenți”? Sau că, am ucide cu plăcere pe români? Nu știu de unde au scos oamenii prostiile astea. Să nu vă lăsați influențați de minciuniile altora.

Cu respect.

Musafir

#1308 Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 12:09

#1306: -

Ia uite, au descoperit site-uri in limba romana, deci se poate.

Daca scriu fara diacritice, imi cer scuze, am ochii plini de lacrimi. Plang de mila bietilor etnici maghiari oprimati de opinca iobagului roman. Pentru doritori, sugerez cautarea  Ip, Treznea, Moisei cu cuvant de legatura atrocitati. Sa mai caute Sighet, Satu Mare, cu cuvant de legatura deportarea evreilor. Dupa care sa lase o lacrima sa se scurga duios de mila conceteatenilor unguri. Si pentru cine se plictiseste si acorda spatiu si timp nemeritat de mult doleantelor acestei comunitati, sugerez sa caute termenul maghiarizare.

Musafir

#1309 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 12:11

#1292: Nici nu ma ostenesc sa explic - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Nici nu ma ostenesc sa explic"

Nici na-re rost! Ca explicatie nu exista. "Istoricii" romani au inventat teoria continuitatii daco-romane ca pe o axioma, care nu trebuie explicata.

Generatii intregi au fost si sunt indoctrinate cu aceasta falsificare a istoriei, ca sa creada ca sunt bastinasi pe aceste meleaguri si sa se simta "pe veci stapani". Nu ar trebui sa stapanim unii pe altii ci sa conlocuim in respect reciproc. Sa ne respectam cultura si civilizatia RECIPROC. Si aici intra si dreptul de a invata in limba materna. Dar pentru o asemenea convetuire nu este propaganda, fiindca cu asemenea propaganda nu se castiga alegeri.

Musafir

#1310 Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 12:17

#1308: - Re: RE; ; 1304,1305,1306

Satu-Mare este cel mai pasnic oras unde ungurii si romanii se iubesc ca fratii nu ca voi. Ce vad aici este foarte trist:(

Musafir

#1311 Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 12:19

#1307: T - Re: Re: Re:

Personal nu-i consider pe unguri incopetenti sau prosti, pe scurt nu-i desconsider. Am prieteni, cunostinte apartinand acestei minoritati. Toti au facut facultati in limba romana si nu se plang. Chiar mai mult, fiind oameni cu capul pe umeri si cunoscandu-si interesul, isi dau copiii la scoala in limba romana de mici, tocmai pentru a nu-i tara si a nu le reduce posibilitatile de afirmare profesionala. Iar acasa invata sa vorbeasca, să scrie, sa cante in limba maghiara, constienti de apartenenta lor etnica sau  culturala. Nu, nu-i desconsidera nimeni si nici ei nu se cred tradatori sau ceva de genul. Pur si simplu sunt OAMENI pragmatici.

Musafir

#1312 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 12:55

#1309: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Nu stiu cum se face ca singurii istorici valabili sunt cei unguri, iar cei romani sunt niste incompetenti.

La indoctrinarea si programarea mentala colectiva la care sunteti voi supusi ai reflecta vreodata? Buna convietuire presupune si lipsa discriminarii, fie ea pozitiva sau negativa, iar ceea ce voi doriti este discriminare pozitiva.

T

#1313 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 13:03

#1311: - Re: Re: Re: Re:

Da, aveți dreptate, se poate proceda și așa, însă sunt câțiva, care vor să studieze în maghiara, și cerința asta nu exclude faptul, că trebuie să cunoaștem și limba română. Și secția română și secția maghiară va trebui să lucreze mult, pentru a reconstrui renumele UMF-ului. De asta trebuie să colaborăm, nu să ne uram între noi, că așa nu o să progresăm.

Musafir

#1314 Re: Re: Re:

2012-03-23 13:06

#1301: - Re: Re:

"Cinstiti, iubiti, respectati tara asta, nu cereti mai mult decat au ceilalti"

Nu am cerut nici măcar atât cât au românii, domnule. Ei au 10 universităţi de medicină cu predare EXCLUSIV în limba română (plus o jumătate la Târgu Mureş).

Noi reprezintăm 7% din populaţia ţării, ceea ce ar însemna 0,8 din cele 11 universităţi de medicină.

Însă noi am cerut DOAR 0,5 (adică JUMĂTATE din una singură) - deci aţi putea să ne mulţumiţi că v-am lăsat în dar 0,3 :-)))

Musafir

#1315 Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 13:21

#1314: - Re: Re: Re:

Esti atat de redus mintal, incat in socoteala ta nu incluzi etnicii maghiari care studiaza in limba romana. Ce dracu, chiar vreti separare?  Sa facem universitati tehnice in limba maghiara unde sa-i inghesuim pe unguri? Filologie, stiinte ecomice s a m d numai pentru studentii etnici maghiari? Zau, imi vine sa cred ca aveti bubita la caputz.

Musafir

#1316 Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 13:37

#1308: - Re: RE; ; 1304,1305,1306

Eu vă sugerez RESPECTAREA LEGILOR ÎN VIGOARE.

Iar în ceea ce priveşte pe exterminarea evreilor mai aruncaţi o privire şi la unele cărţi şi documente despre TRANSNISTRIA şi legile antonesciene.

Ca un om maghiar care are şi rădăcini evreieşti, mi se pare dezgustător că în România (ca o continuare a istoriografiei ceauşiste) deportarea evreilor este prezentată în multe publicaţii (dar uneori şi în lucrări de specialitate) ca un păcat exclusiv a maghiarilor.

Şi atunci mă întreb: oare statul român nu era aliatul naziştilor între 1940 şi 1944?

Oare Ion Antonescu nu este responsabil pentru exterminarea a cca 280 000-380 000, precum a demonstrat şi raportul comisiei conduse de Elie Viesel (şi să nu uităm că românii de la Târgu Mureş nu de mult au vrut să ridică o STATUIE în onoarea acestui criminal pe capătul bulevardului de pe lângă cetate!).

În plus trebuie să mai amintim că fasciştii maghiari nu le-au executat evreii ci le-au predat naziştilor germani (spre deosebire de gardiştii lui Antonescu, care au finalizat această sarcină ei înşişi cu mare plăcere).

Într-adevăr nu este nici-o scuză pentru regimul fascist maghiar, care e responsabil pt. exterminarea celor peste 600 000 de evrei maghiari (inclusiv celor din Transilvania de Nord).

Însă şi românilor ar fi de folos să-şi facă faţă şi ei odată cu păcatele lor istorice. Căci şi negarea lor este o crimă (faţă de aminirea victimelor).

În Ungaria măcar nu găseşti nici-o statuie a dictatorului fascist Ferenc Szálasi (şi nici în onoarea lui Horthy nu prea sunt, care a asistat şi el - neşi nu de bunăvoie - la realizarea planurilor bolnave ale lui Hitler).

Aici la noi însăla sfârşitul secolului 20, respectiv la începutul secolului 21. este posibil încă ca unii să ridică statui în onoarea unui criminal fascist (după 1990 s-au ridicat NOUĂ statui în onoarea lui Antonescu: în Bucureşti, la Jilava, Slobozia, Căloraşi, Piatra Neamţ, Târgovişte, Bacău, Iaşi şi la Sărmaşu) şi existau încercări serioase şi la Cluj şi la Târgu Mureş, timp ce antisemitul Vadim Tudor era la putere.

Musafir

#1317 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 13:39

#1315: - Re: Re: Re: Re:

Eşti atât de redus mintal încât nici nu ştii că specializri de filologie şi ştiinţe economice SUNT deja (de decenii întregi) în limba maghiară, la Universitatea Babeş-Bolyai.

Musafir

#1318 Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 13:43

#1316: - Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Cum a scris prim-rabinul timişorean Ernest Neumann (Neumann Ernő)? Ia uitaţi:

"În România Mare existau 850000 de evrei, din care, din Moldova, începând cu Dorohoi, şi mai târziu a fost pogromul de la Iaşi, "trenul morţii", au ajuns să facă zeci şi zeci de mii de victime. E ade­vărat că 125000‑130000 de evrei, deportaţi din Ardealul de Nord, de către fasciştii unguri, de către hortişti, au fost victimele Holocaustului, deci şi evreii români."

"de la 850000, la sfârşitul războiului, noi am rămas 420000 de evrei."

http://www.memoria.ro/?location=view_article&from_name=Cercetare%2C+arhive&from=bG9jYXRpb249c3R1ZGlp&cid=198&id=1401&page=0

Musafir

#1319 Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 14:00

#1316: - Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Nici nu am negat participarea regimului antonescian la nemernicii, am fost gresit intels. Pentru romani Antonescu este un erou si un demon in acelasi timp si nu este singurul personaj istoric in aceasta postura. Eu unul nu il agreez pe Napoleon tocmai pentru expansionismul nesanatos care caracterizeaza domnia lui. M-a durut sa vad la Louvre comori egiptene jefuite de imperiul francez.

Il citesc cu interes pe Ellie Wiesel, din pacate el se plimba uneori cu gratie pe langa adevar, inclusiv pe langa realitatile traite de el. Iar atunci cand este interpelat (de Eugen Ioenesco, daca nu ma inseala memoria) pe tema inexactitatilor pe care le spunea cu nonsalanta la televiziunea franceza, raspunde cu o lejeritate greu de inteles ca oricum francezii nu cunosc istorie. Daca citim cu atentie ”Toate raurile duc la mare”, o lectura captivanta dealtfel, vom avea neplacuta surpriza sa constatam ca Ellie Wiesel in mod nefericit se contrazice sau jigneste chiar fara a avea aerul ca l-ar mustra constiinta. In rest, sunt un filosemit si un iubitor de oameni in general si nu cer in schimb decat respect, inclusiv a legilor in vigoare, cu repectuoasa rugaminte ca acele legi sa nu discrimineze, nici macar pozitiv.

Musafir

#1320 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 14:20

#1312: - Re:

Eu n-am zis nimic de istoricii unguri. Nici ca-s buni, nici ca-s incompetenti.

Documente dovezi la istoria Tarii Unguresti gasesti in arhivele muzeelor si bibliotecilor din lume (nu din Ungaria). Nu trebuie sa citesti istoricii unguri pentru asta.

Istoricii romani insa sunt asa de competenti, incat fabrica ei istorie. N-au nevoie de dovezi.

Cea ce noi vrem este sa invatam in limba materna. Fiindca este dreptul nostru!

Musafir

#1321 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 14:22

#1280: - Re: Re: Re: Re: Domnului care nu vrea să se prezinte nici măcar prin"nick"

Stimate domnule cetăţean al Cetăţii comune numită România,

Unde ai văzut dumitale un rînd, un cuvînt măcar, care să se refere la Constituţie sau la Legea Educaţiei naţionale? Sigur, eu aş putea să mă refer cu cuvinte mult mai sarcastice decît o faci dumitale, dar nu o fac, din respect pentru civilitate.

Nu m-am referit la Constituţie, deoarece ştiu că nu vă place nici Al. (1) al Articolului 1 (România este stat NAŢIONAL, suveran, independent şi INDIVIVIZIBIL) şi nici Al (1) al Articolului 4 (Statul are ca fundament UNITATEA POPORULUI ROMÂN şi SOLIDARITATEA CETĂŢENILOR SĂI), neimaginîndu-mi o clipă că ţineţi atât de mult la Constituţia Cetăţii.

Nu m-am referit nici la Legea Educaţiei Naţionale fiindcă ea a fost obţinută prin şantaj şi fără o dezbatere serioasă în Parlament. Ea a fost introdusă prin uşa din dos, aşa cum din păcate se mai practică în România.

Cred că toată lumea, în afară poate de către unii din conaţionalii dvs. respectă Constituţia României. La art. 32, Al (6) se spune concis şi clar :

"Autonomia universitară este garantată".

De ce unii dintre dvs. o contestă? Nu e şi ea cuprinsă în Constituţie? Adică, vreţi să spuneţi că ar trebui să umblăm cu măsuri duble, cu discriminare pozitivă, aşa-i? Am acceptat destule discriminări pozitive, dar văd că nu le-aţi înţeles.

Eu vă înţeleg perfect că nu vreţi să vă pierdeţi identitatea, şi aş fi primul care să stau în fruntea dvs. ca să v-o apăr. Dar dvs. nu vreţi numai atît. Vreţi mai mult şi mai mult. Experienţa de-o viaţă mi-a dovedit că în trecutul apropiat, şi mă refer numai la perioada de după 1940, fără s-o iau în consideraţie pe aceea mai veche, o parte din concetăţenii dvs., în special cei din secuime, s-au comportat cu sălbăticie faţă de viaţa şi valorile culturale ale "olahilor împuţiţi" ardeleni ca şi mai recent, în raport cu oamenii de ordine ai statului. Să vă mai amintesc de masacrele săvîrşite faţă de de cetăţeni simpli din Ardealul ocupat de criinalii hortiştide de la  IP,  MOISEI,  TRESNEA ? Nu mi-ar ajunge 100 de pagini de forum pentru a le dezvălui pe scurt pe toate. Poate şi acum unii dintre conaţionalii dvs. strigă prin cîrciumi : ELJEN HORTHY!

Toate acestea nu sunt "bla-bla-bla!", cum cu obrăznicie mi le puneţi în faţă. Sunt lucruri esenţiale.

In fond, noi nu dorim de la dvs. decît să fiţi cetăţeni loiali ai acestei ţări, să fiţi egalii noştri, să trăim liniştiţi şi să ne respectăm unii pe alţii. E prea mult?

Dar toate aceasta nu se fac punînd stavilă între noi.

Reţineţi: SEPARATISMUL NAŞTE URĂ, din ambele părţi!

Să fiţi sănătos!

1308

#1322 Musafir 1321

2012-03-23 14:52

#1321: - Re: Re: Re: Re: Re:  

...tot citesc despre discrimanari pozitive, negative, poate exista neutrale? Presupun ca nimeni nu doreste sa auda de fel, de cuvantul discriminare, sub nici o forma. Amintesti in mod prietenesc, constitutia, aliniate ale acestuia. Se cunoaste, constitutia este depasita, facuta in pripa in avantajul romanilor. Minoritatile sunt amintite, doar cu litere mici. Adica obligatii DA, drepturi egale NU. Constitutia nu este o biblie. A fost scrisa de oameni, pentru oameni si posibila de corectat in caz de necesitate. In mod nesimtit vii cu atrocitati istorice, dar ai grija sa prezinti numai o parte a medaliei. Se simte iredentesmul si rea vointa in cuvintele tale. Improsti cu venin, cauti cu obraznicie sa inciti. Sa-ti fie rusine si scuteste-ne de  lectiile tale nationaliste. Oameni ca tine nu sunt bine veniti in Ardeal.

Musafir

#1323 Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 15:15

#1310: - Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Daaaa , la noi in Satu Mare este vesel ,nu trist ca aici. Doar ca este incestuasa iubirea dintre noi si incestul este sanctionat de codul penal.

Musafir

#1324 Re: Musafir 1321

2012-03-23 15:25

#1322: 1308 - Musafir 1321

Nu cred ca tu stabilesti cine este ,sau nu binevenit in Transilvania . Daca ar fi sa ma iau dupa cum scrieti fiecare dintre voi in limba romana ,sigur ca tu o scrii cel mai prost ,deci tu esti venit de undeva si nu cred ca te considera cineva  binevenit  aici. Deci ,ai macar decenta de a te abtine sa faci apreciari.

Judex

#1325 Re: Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-23 15:30

#1318: - Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Domnule de la #1318, care nu vă daţi numele,

Ferească Dumnezeu să neg suferinţele evreilor din lume sau chiar din România. A fost o perioadă neagră şi nefericită, în care s-au întîmplat toate aceste atrocităţi. Au căzut pradă acestui Holocaust, cum îl numiţi dvs. evreii, şi ţigani, şi slavi şi români. Evident că cei mai mulţi au fost evrei.

Luaţi în consideraţie dar, şi ce s-a întîmplat la Lidice, în Cehoslovacia şi la Ip, Moisei, Tresnea şi în multe alte lucalităţi din Transilvania ocupată de hortişti, unde aceleaşi masacre s-au petrecut!

Nu contest nici ultima dvs. propoziţie: "de la 850.000, la sfîrşitul războiului (cred c-aţi vrut să ziceţi "la începutul războiului"),noi am rămas 420.000"

Însă aici trebuie precizat că în cei 850000 erau incluşi şi:

- evreii din Transilvania ocupată din care după deportările maghiare către lagărele morţii,  f.f. puţini s-au mai întors, printre care şi Eli Wisel, dar acesta uită să spună acest lucru,                                                                                                         - evreii care au rămas vii (nu e vorba de cei de la Rîbniţa) în URSS în timpul războiului, în afară de cei din Basarabia,              - evreii care au rămas Basarabia ca foşti locuitori ai acestei provincii,                                                                                         -evreii care au plecat în Palestina cu transporturi speciale organizate de statul român

Adică nu sugeraţi ideea falsă că întreaga diferenţă de 430.000 ar fi fost victime ale regimului antonescian. Haideţi să fim oameni cinstiţi măcar cu noi înşine!

Dacă doriţi să aveţi tabloul real al victimelor evreilor din România, consultaţi cartea lui PAUL GOMA intitulată:

"Săptămîna Roşie 28 iunie - 3 iulie 1940 sau Basarabia şi evreii",

existentă în librării, care pe 453 de pagini SCRISE MĂRUNT, cu documente autentice şi rapoartele autorităţilor, prezintă toată situaţia evreilor, nu numai din Basarabia, dar şi din România.

Citiţi această carte excepţional de bine documentată şi,... mai vorbim