Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1336 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 18:02

#1335: Trei scaune(nu pe zi) - Re: Re: Re: Re: Re:

"secuime(un termen impropriu, este vorba de depresiunea Tara Barsei - Trei Scaune)"

 

Termenul "Secuime", precum şi cel "Ţinut Secuiesc" este un termen absolut corect (tot atât de corect cât şi termenile "Ţara Moţilor", "Ţara Bârsei", "Pământul crăiesc", "Ţara Oaşului", etc. - utilizate pentru denumirea unor subregiuni istorice transilvănene sau ca de exemplu termenul "Ţinutul Herţa" pentru denumirea unei subregiuni ucrainiene, locuit de altfel de o populaţie română).

 

Acest termen este folosit în literatura de specialitate etnografică, de istoriografie, precum şi în comunicarea de fiecare zi. Şi nu numai de maghiari (Székelyföld) ci şi de români (Ţinutul Secuiesc, Secuime), germani (Szeklerland) şi mai recent şi în publicaţiile în limba engleză (de obicei sub forma de "Székely Land").

 

Termenul "depresiunea Tara Barsei - Trei Scaune" este absolut inadecvat ca termen etnografic sau istoriografic (doar ca termen geografic se foloseşte).

Aici e vorbă despre o regiune etnografică (care de mai multe ori avea şi un statut special politico-administrativ în istorie - de unde provine folosirea termenului şi de istoriografie), locuit de o populaţie majoritar maghiară, care aparţin la grupul etnografic numit "SECUI".

 

Termenul este tot atât de corect cât şi termenul "Pământul crăiesc" (termen istoric şi etnografic) sau "Universitatea săsească" (denumire istorică) sau "Ţinutul Herţa" (istoric şi etnografic).

 

Că vouă nu vă place (nici existenţa termenului, precum nici existenţa grupului etnografic al secuilor) asta e un lucru. Însă problema nu se pune aşa (situaţia cu ştiinţa fiind asemănătoare ca şi în cazul Constituţiei sau a legilor în vigoare: vă place sau nu, asta este).

 

Deci să precizăm: termenul "Secuime" (precum şi cel "Ţinutul Secuiesc") există, este absolut corect şi se referă la o regiune etnografică (respectiv la o subregiune istorică). Folosinţa acestui termen nu este corectă în geografie - însă e absolut corectă în istoriografie şi în etnografie).

Ca termen politico-administrativ este inexistent în momentul de faţă, precum şi ca termen geografic (în acest sens nici nu se foloseşte). Însă ca termen istoric sau etnografic e absolut corect.

 

E clar?