Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

#1351 Re:

2012-03-23 20:26

#1350: -

RESPECTATI AUTONOMIA UNIVERSITARA LA UMF TARGU MURES  !!!!!!!!!!!!


Musafir

#1352

2012-03-23 20:29

Magyar diákoknak magyar egyetemi kart!
Hungarian department for Hungarian students!
Facultatea maghiara pentru studentii maghiari!

Musafir

#1353 Re:

2012-03-23 20:52

#1352: -

Nem ebben az életben

Not in this life

Nu în acestă viață (fără semnul exclamării, că nu am niciun strigăt de urlat)

Judex

#1354 Re:

2012-03-23 20:59

#1337: -

Stimate d-le,

După cum vezi, poţi să şi verifici dacă vrei, n-am pomenit numele lui Antonescu. El este o victimă a timpului pe care l-a trăit. Că a fost patriot şi a încercat să recupereze teritoriile româneşti cotropite cu un an mai înainte de un imperiu hrăpăreţ, înainte de începerea conflagraţiei din est, acesta e un lucru neîndoielnic.

Motivaţia pentru care a avut un comportament "special" faţă de evrei, este dată pe larg, cu argumente documentate de către unul dintre puţinii dizidenţi români ai perioadei comuniste, PAUL GOMA, în cartea sa "Săptămâna Roşie", editată până acum de vreo 3-4 ori şi este legată de perioada retragerii armatei române din Basarabia în 1940, în urma ultimatului sovietic. Cine vrea să se informeze poate accesa informaţiile existente pe internet, sau chiar să cumpere cartea.

Cu toate acestea, în afară de vina de a se fi aflat la putere în acea perioadă, cînd răzbunările împotriva evreimii şi a celor care au trădat intereresele României se ţineau lanţ, nu prea există motive serioase de a-l învinovăţi pe Antonescu.

Este adevărat că el a introdus nişte legi ce restrîngeau drepturile evreilor şi a "încurajat" plecarea lor în Palestina, a introdus programul de "românizare", prin care şi evreii erau admişi, mai mult sau mai puţin tacit să intre în categoria românilor dacă se botezau, dar, de un pogrom organizat împotriva evreilor ca plecînd de la el, nici nu poate fi vorba.

Că este el făcut vinovat de moartea celor cîtorva mii de evrei de la Iaşi, Dorohoi, Botoşani sau chiar Rîbniţa, asta e o problemă discutabilă. Oricum, pe cine interesează problema, îi recomand cartea lui Paul Goma, foarte bine documentată scrisă mărunt pe vreo 450 de pagini.

Că pe monumentul holocaustului de la Washington figurează România cu responsabilitatea morţii a 400.000 de evrei, asta e o o minciună gogonată. Pentru dispariţia în special prin deportare în Trasnistria şi moartea lor prin boli sau inaniţie România se poate face responsabilă de un număr cu mult mai mic de victime. Documente precise nu există pentru evaluarea lor nici cu aproximaţie pentru că în afară de cifrele contabilizate precis pe teritoriul României, pentru cele săvîrşite pe teritoriul sovietic, nu există documente. Ele au fost furate sau distruse de sovietici sau chiar de evrei spre a nu se şti cifra exactă, în scopul exagerării acestor cifre. Poate 100.000, poate 200.000 ! Cine poate şti cifra exactă? S-a estimat prin deducţie că cifra nu poate depăşi 100.000-120.000.

Am arătat în intervenţia mea anterioară că cifra de 430.000 cît ar rezulta din scăderea cifrelor scrise de dvs. este exagerată, deoarece mulţi din cei contabilizaţi înainte de război ca fiind pe teritoriul României (850.000) pierise în lagărele de exterminare din Polonia trimişi de unguri din Ardealul anexat, plecase cu navele româneşti în Palestina, emigrase pe teritoriul sovietic, sau rămăsese în Basarabia Sovietică.

Oricum, şi o victimă dacă a fost rezultatul unui omor fără vină, este o crimă!


Musafir

#1355

2012-03-23 21:19

Imáinkban kérjük a jó Isten segitségét mindnyájan akik aláirtuk.

Musafir

#1356

2012-03-23 21:28


Musafir

#1357

2012-03-23 21:32

Asa sunteti aici ati primit apartament,pamant sau case luate de la noi si acuma va simtiti ca stapini

Musafir

#1358 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 22:05

#1335: Trei scaune(nu pe zi) - Re: Re: Re: Re: Re:

"Cofariu este victima. Nu colaterala, ci a maghiarilor. Nu a dezinformarii, ci a batelor si cutitelor."

Si ce exact faceau Cofariu si alti cateva sute de tarani din Valea Ghiurghiului, inarmati cu furci, topoare, ciomagi, etc., in ziua aceea prin Targu Mures? Au venit si ei sa-si faca cumparaturile, nu-i asa?

Dezinformarea este arma grea folosita cu drag si des de politicul si nationalismul sovin romanesc pentru interese de grup si personale!! Ca exista si victime colaterale? Nu-i problema. Scopul scuza mijloacele!!


Musafir

#1359 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 22:18

#1358: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Si ce-ai zice daca, in locul nefericitului de Cofariu, ar fi fost Bodnar Gyorgy? Aoleu, l-au naucit cu bataia salbaticii de romani pe bietul patriot secui iesit in strada sa-si ceara drepturile. (cam asa a si aparut la TV initial).

Ce scrisesi cu caractere ingrosate ma face sa cred ca ai fost activist PCR inainte de 1989, recunosc limba de lemn. Din limba de lamn - coada de topor, evolutia e nesemnificativa.

Si apoi taranii aia de pe Valea Gurghiului, venisera si ei la targ sa vanda furci si topoare, iar ciomegele le aveau cu ei sa se apere de caini dusmanosi.

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-03-23 22:20


Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-03-23 22:38



Musafir

#1362 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 23:16

#1343: Franz - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Poate ma lamureste si pe mine cineva cum au devenit secuii maghiari."

Nu cred, deoarece nu se ştie. Primele documente secuieşti pe care o ştim (inclusiv cele scrise cu vechile litere runice secuieşti) sunt texte în limba maghiară.

Nu ştim dacă a existat o limbă secuiască sau nu. De când avem cunoştinţe despre ei, secuii au fost întotdeauna un grup vorbitor de limbă maghiară (maghiarofon). Statutul de "naţiune nobilă" este un lucru politico-social, prin care secuii erau consideraţi nobili (cu toţii), cu diferite privilegii - în schimbul serviciilor militare.

În rest secuii sunt un grup etnografic maghiar, tot aşa ca şi paloţii de exemplu. Iar despre originea lor sunt nenumerate teorii (tot aşa ca despre cea a paloţilor).

 

"Ca nici sa ma fulgeri, nu inteleg."

Asta e mare păcat, căci nu este atât de greu de înţeles: şi între români sunt grupuri etnografici, care au o denumire proprie, obiceiuri şi artă populară specifică, etc. Nu ai auzit nimic despre "MOŢII" sau "OŞENII"?

 

"Aici si in politica sunt maghiari, in discutiile particulare maghiarii din Romania ii dispretuiesc pe ”gobe” tot atat pe cat maghiarii din Ungaria ii dispretuiesc pe cei din Romania."

Acest lucru nu este adevărat (diferenţele şi "dispreţul" nu e mai mare decât cele între românii ardeleni şi cei munteni de exemplu: nici nu pot enumera de câte ori am auzit de la români ardeleni că cele de sud trăiesc din banii noştri, că sunt inculţi, etc. - ceea ce nu înseamnă că nu le consider pe ei ca fraţi).

 

"Noroc cu romanii, ca ii urasc cu sinceritate pe unguri, indiferent de locul in care traiesc."

Asta e prima afirmaţie corectă. Aşa sunt românii, ce să facem...

 

 


Musafir

#1363 Re: Musafir 1321

2012-03-23 23:24

#1344: @Franz - Musafir 1321

"Incerci sa joci pe intelectualul?"

Încearcă săracu de el, dar nu prea poate. Dar de altfel scrie propoziţii absolut corecte (felicitări) - însă fără sens.

Lasă-l în pace că el dintre elementele modelului clasic al comunicării umane e interesat doar de codul, elementul transmiţător şi receptorul.

MESAJUL însă nu prea îl interesează şi asta e treaba lui. Lasă-l să joacă. :-)


Musafir

#1364 Re: Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-24 00:46

#1345: SM - Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

Lăsaţi în pace Sătmarul (precum şi celelalte oraşe din vestul ţării). La Timişoara şi la Satu Mare nu erau niciodată conflicte sau probleme interetnice serioase. Căci acolo există dialog. Acolo nici românii nu vor să le spună maghiarilor ce şi cum ar fi bine LOR. E bine că mai exist şi locuri cu relaţii bune, nu trebuie să le infectaţi cu şovinismul mureşean (nici nu le prea puteţi).

Noi, târgumureşeni, rămânem cu prostia noastră şi cu "dialogurile surzilor" cum a scris foarte expresiv un comentator de aici. Asta e la noi şi asta rămâne până când nu reuşim să observăm faptul că această cale nu duce nicăieri.

Unde românii şi maghiarii le ajut unul pe celălalt (chiar şi în încercările lor de autoexprimare) şi trăiesc în pace, ambele părţi ajung mai departe.

La Timişoara şi la Satu Mare nu exist decât licee şi şcoli separate ŞI relaţiile interetnice TOTUŞI aici sunt cele mai bune.

De ce?

Că aceste relaţii se înbunătăţesc prin STIMĂ reciprocă şi în viaţa de fiecare zi.

Le cunosc cât de cât aceste oraşe (precum şi Oradea şi Clujul - un exemplu relativ bun şi celălalt: dezastru) şi am observat că diferenţa între ele şi Târgu Mureşul este următoarea:

Dacă un maghiar intră la un magazin, taximetru, etc. la Satu Mare, deşi nu găseşte inscripţii în limba maghiară, vânzătoarea/taximetristul e prietenos şi încearcă să spună câte ceva şi ungureşte (chiar dacă nu ştie destul de bine). Iar maghiarul îi răspunde româneşte (chiar dacă nu ştie prea bine).

La Timişoara românii nu ştiu ungureşte, dar nu se uit la tine cu dispreţ sau cu ură dacă tu nu ştii destul de bine româneşte şi încerc să te înţeleagă (de altfel sunt poate şi mai toleranţi decât cei de la Satu Mare sau Oradea).

La Cluj abia te omoară dacă îşi dă seama că eşti maghiar. Se întâmplă ca un om străin să te oprească la stradă vorbind ungureşte la celular şi te întreabă dacă nu îţi e ruşine să vorbeşti ungureşte pe teren public (vezi consecinţele conducerii idiotului Funar).

Iar la noi, la Târgu Mureş toţi românii ştiu ungureşte, dar n-ar scoate nici-un cuvânt în nici-un caz. Maghiarii ştiu româneşte (deşi nu prea bine), dar şi ei încearcă să evite o conversaţie în această limbă (mai puţin tinerii, dar bătrânii pur şi simplu nu vor să vorbească).

Şi dacă am spus că la Satu Mare maghiarul vorbeşte româneşte şi românul răspunde ungureşte, aici e invers: fiecare în limba lui. Şi dacă la Timişoara românul încearcă să-l înţeleagă pe maghiar, la Cluj devine furios dacă maghiarul nu vorbeşte corect limba.

Şi ceea ce e dezgustător în oraşul nostru: că timp ce relaţiile interetnice sunt destul de tensionate, stada e plină de MINCIUNI: de înscripţii bilingve pe peretele primăriei şi a diferitor instituţii (inclusiv la UMF), reclame bilingve, chiar şi inscripţiile staţiei de autobuz sunt bilingve. Şi toate acestea sunt MINCIUNI.

Dacă un străin vine la noi la Mureş şi vede pe aceste inscripţii, probabil gândeşte că se află într-un oraş foarte civilizat, cu mentalitate europeană. Crede că toleranţa aici sigur e mult mai mare decât la Timişoara sau la Satu Mare. Şi se ÎNŞEALĂ.

Căci toate sunt minciuni. În capul oamenilor şovinismul e mai mare decât la Cluj, sunt închişi, intoleranţi, nu vor nici-un dialog interetnic, nici NU SUNT CURIOASE de celălalt!

 

Şi MINCIUNEA asta se observă şi în disputa despre UMF. Ştim foarte bine că românii şi maghiarii nu prea comunic, stau în părţi diferite a sălii, au festivaluri şi zile studenţeşti separate, au organizaţii studenţeşti separate.

Balul bobocilor se organizează separat, studenţii români şi cei maghiari nici nu se distrez împreună (sunt discoteci şi baruri româneşti şi ungureşti, nu se amestecă).

Un student român şi un student maghiar nu vorbesc între ei decât dacă careva dintre nu era prezent la curs şi vrea să întreabă ceva.

Relaţiile între ei sunt aproape de ZERO.

Asta e adevărul din păcate (nu mă bucur de loc că trebuie să spun asta - dar măcar eu să fiu sincer, nu-i aşa?).

Aşa trec zilele la UMF, precum şi în tot oraşul.

 

Dar dacă este vorbă despre o încercare a maghiarilor pt. a obţine drepturile lor garantate de lege (şi asta nu e un lucru înpotriva românilor, nici nu le influenţează), se încep IAR MINCIUNILE.

Sloganuri ridicole: "UNITATE", "ÎMPREUNĂ", "NU VREM SEPARARE" şi asemenea prostii.

 

Cuvinte lipsite de sens, de sinceritate şi de bun simţ. Minciuni.

 

Şi înre timp fiecare parte ştie despre ce e vorbă, dar fiecare spune altceva decât ce gândeşte. Într-o dispută mai pasionată apar câteodată şi cuvinte sincere şi motive adevărate. În aceste cazuri în loc de "unitate" şi "împreună" sloganurile sunt "plecaţi", "mergeţi în Ungaria", "bozgori", etc.

Adevărul e şi mai trist decât minciuna - dar măcar e autentic. Măcar e sincer...

 

Mă întreb, oare cum e posibil că în oraşele mai deschise, mai tolerante (vezi: exemplele sus-menţoinate) pe lângă o "separare" pur tehnică şi funcţională (instituţii sau secţii separate) există O UNITATE SPIRITUALĂ, SINCERĂ ŞI ADEVĂRATĂ?

Şi cum e posibil că la noi, deşi există o unitate FALSĂ tehnică şi instituţională, în CREIERE este totuşi o SEPARARE spirituală profundă şi şovină, acoperită cu MINCIUNI (cu inscripţii bilingve în instituţiile unde nimeni nu vrea să scoate nici-un cuvânt ungureşte, nici ca un gest măcar, şi cu sloganuri lipsite de sinceritate).

 

Oare cât timp mai trebuie să trece ca să depăşim reflexele vechi, amintirile rele, ura şi prejudecările?

Sper că nu prea mult...

 

 

 

 

 


Musafir

#1365 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-24 00:50

#1362: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Aşa sunt românii, ce să facem..."

 

Nu românii ci UNII români! Majoritatea aici e doar una virtuală.


Musafir

#1366

2012-03-24 02:25

Degeaba,n-aveti nici o sansa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Condoleante!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Musafir

#1367 Re:

2012-03-24 04:45

#1366: -

Sigur. Doar Constitutia, legea si guvernul sta pe partea noastra.

Iar pe partea voastra: demagogia...


Musafir

#1368

2012-03-24 06:34

...ca medicii nu vor intelege pe pacienti? Dar cei veterinari cum reusesc sa vindece animnalele?...
Franz

#1369 Re: Re: Musafir 1321

2012-03-24 07:28

#1363: - Re: Musafir 1321

"Incerci sa joci pe intelectualul?"

Încearcă săracu de el, dar nu prea poate. Dar de altfel scrie propoziţii absolut corecte (felicitări) - însă fără sens.

Lasă-l în pace că el dintre elementele modelului clasic al comunicării umane e interesat doar de codul, elementul transmiţător şi receptorul.

MESAJUL însă nu prea îl interesează şi asta e treaba lui. Lasă-l să joacă. :-)

1.In limba romana nu exista cuvantul ”neutral”.

2.Constitutia este perfectibila, fara doar si poate, dar cu siguranta ea nu a fost conceputa cu unicul scop al oprimarii minoritatilor.

3.IREDENTÍSM s. n. Mișcare politică de eliberare națională a unor teritorii aflate sub ocupație străină, devenită, după primul război mondial, mișcare anexionistă și naționalistă

Prin urmare, eu nu am cum sa fiu iredentist, fiindca nu ravnesc la un teritoriu aflat sub ocupatie straina

4.Atrocitatile pe care le aminteam sunt fapte istorice de netagaduit, nu inteleg de ce nu ti le asumi cu demnitate. Voi prezenta si cealalta parte a medaliei, la cerere, dupa ce voi fi constatat ca minoritatea maghiara depune diligente si in sensul binelui comun și nu exclusiv in acela al propasirii maghiarismului si atat.

5.Cand ti se va cere parerea despre cine este sau nu bine-venit in Transilvania, atunci e clar, a venit ziua de apoi si nu mai conteaza nici parerea ta, nici a mea.

MESAJUL  este simplu și dacă unora nu le convine sau pur și simplu nu au capacitatea să îl înțeleagă, este strict problema lor. El poate fi transmis și în altă cheie, dar atunci ar fi jignitor. O formulă de mijloc ar suna cam așa: Puneți mâna pe carte în loc să vă plângeți, fiți cu adevărat cetățeni ai țării ăsteia (punctele 1 și 2 ) și nu mai tânjiți după imperiului Sfîntului Ștefan (deci nu mai fiți iredentiști -punctul 3) , încetați a mai vedea în români niște dușmani (punctul 4) și nu vă mai considerați stăpânii Ardealului (punctul 5). Mai simplu de atât nu pot transmite, mai jos nu mă pot coborâ.


Musafir

#1370 Re:

2012-03-24 07:30

#1368: -

Aluzia este nesimțită și ar trebui să-ți fie rușine.

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-03-24 08:12


Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2012-03-24 08:13



Musafir

#1373 Re: Re: Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

2012-03-24 08:15

#1364: - Re: Re: Re: Re: RE; ; 1304,1305,1306

BRAVO SATU-MARE!!!!Noi nu trebiue sa fim ca si ei noi suntem uniti:)))


Musafir

#1374

2012-03-24 08:28

Este destul de trist ca unii intelectuali, care banuiesc ca se sustin oameni de stiinta, cei,care conduc o institutie, cum este UMF Tg. Mures, nu respecta legea in Romania,ci din contra,se impotrivesc prin toate mijloacele reinstaurarii unei stari normale in cadrul acestei institutii.

Musafir

#1375

2012-03-24 09:53

Minden nemzet jogait figyelembe kel venni,sott mitobb torveny szeruen alkalmazni vagyis hogyha joggeros akor kar azt vitatni!