Stop abuzurilor din partea autorităților locale!!!
ȘCOLILE DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEHNOLOGIC SUNT UNITE! NU VOM LĂSA SĂ PUNEȚI LA PĂMÂNT ÎNVĂȚĂMÂNTUL TEHNIC!!! CAZUL DE AZI DE LA LICEUL DE CONSTRUCȚII DIN TIMIȘOARA POATE FI CAZUL DE MÂINE AL ORICĂRUI LICEU TEHNOLOGIC DIN ROMÂNIA
Povestea noastră pe scurt:
În ultima perioadă elevii, părinții și profesorii de la Liceul Tehnologic de Vest din Timișoara se confruntă cu gândul că după ce au îndurat condițiile rele în care și-au desfășurat activitatea școlară, li se propune de către unul din viceprimarii Municipiului Timișoara să părăsească clădirea, ale cărei tradiții și istorie datează din anul 1946, și să fie transformată într-o clădire tampon, care va fi folosită pentru toate celelalte școli care vor intra în reabilitare.
În anul 2017, la începutul anului școlar, a avut loc o furtună violentă în toată țara, iar școala noastră a suferit pierderea completă a acoperișului. Norocul a fost că s-a întâmplat după orele de curs și nu a existat nicio victimă. După ce acoperișul a fost smuls în întregime de vântul puternic, nu s-au luat măsuri de niciun fel până în anul 2018, când primăria a trimis o echipă de muncitori să monteze policarbonat pe acoperiș, ca să "protejeze clădirea", în timp ce, vreme de un an, profesorii împreună cu elevii din internatul școlii goleau apa din vănițele așezate pe podea, la ultimul etaj, pentru a evita ca apa să ajungă la parter, unde elevii învățau încă.
În anul 2019, a trebuit să facem o schimbare internă pentru a putea funcționa în continuare și am improvizat săli de clasă în internatul școlii, iar atelierele aflate la 7-10 minute de școală au fost și ele transformate în săli de clasă pentru elevii noștri din învățământ profesional. Primăria a început reabilitarea abia în anul 2019, conform autorizației de construire nr. 505 din 17.04.2019. A trebuit să treacă doi ani....
Din 2019 până în prezent, am funcționat în aceste spații, dar din cauza numărului de elevi în creștere, am fost nevoiți timp de doi ani să funcționăm și în două schimburi, neavând spațiu pentru toți elevii. Calitatea actului educațional a scăzut din aceste motive (spațiii improprii desfășurării actului educațional, condiții foarte rele, lipsă de ateliere, etc).
Atașate sunt pozele în care se observă cum a fost lăsată intenționat să se distrugă o clădire foarte importantă, iar acum, când este aproape complet reabilitată la standarde normale, după care orice elev merită să studieze, elevilor liceului nostru li se ia șansa de a beneficia de condiții decente.
Domnul viceprimar Ruben Lațcău a declarat într-o conferință de presă din data 11.04.2025 : "propunerea noastră se referă la Liceul Azur, la Liceul Auto, la Liceul Casa Verde și la Liceul Electrotimiș. Toate aceste patru școli au capacitate disponibilă la zi. (…)", ceea ce este eronat. În niciuna dintre cele patru variante oferite nu există capacitate pentru funcționarea a două școli în același timp, cu cursuri dimineața. Funcționarea a două școli ar fi posibilă doar cu cursuri în două schimburi. Domnul viceprimar Lațcău a mai susținut că primăria se va ocupa de transportul local pentru elevii navetiști, însă ce nu cunoaște dânsul este că sunt foarte mulți elevi care au navete la ore diferite. Mai mult, în nici unul dintre cele patru licee nu se pot organiza ateliere de specialitate, pentru că specialitățile de profil ale acestor licee sunt diferite. Liceul Tehnologic de Vest ar dispune de clădire pentru ateliere. Acestea, în prezent, sunt transformate în săli de clasă pentru elevii de la profesională, dată fiind nevoia de spațiu. Atelierele sunt la distanță de 7-10 minute de mers pe jos față de clădirea unde învață teoria. Primăria ne-a solicitat în luna ianuarie a anului 2024 o listă detaliată cu materiale și dotări tehnice pentru ateliere/laboratoare tehnice, cu o valoare de 66.000 Euro, și cu echipamente IT a căror valoare să acopere restul sumei până la 100.000 Euro. Acești bani provin din PNRR. Unde se va monta tot ceea ce s-a cerut conform documentelor întocmite?
În primul rând, trebuie să subliniem faptul că mulți elevi din școala noastră provin din medii defavorizate din punct de vedere material, social, spiritual și afectiv. Toți vin cu drag în școala noastră ca fiind a doua casă pentru ei, considerându-ne pe noi, adevărați părinți spirituali. Fiind adolescenți, trebuie știut faptul că ei trec și prin crizele specifice vârstei. Abandonați de familiile lor, unii elevi sunt obligați să se întrețină singuri. Relocarea lor în toate spațiile școlare propuse înseamnă o adevărată frână în calea dezvoltării lor. Elevii noștri se regăsesc și își consolidează identitatea doar în cadrul spațiului cuvenit al Liceului Tehnologic de Vest din Timișoara. Noi avem internat și cantină. Locația noastră este cea mai apropiată atât de gară, cât și de autogară, având în vedere faptul că ei poartă și bagaje grele. Acești copii sunt obligați să vină cu trenul sau cu autobuzul, deoarece nu au părinți care să-i aducă la școală cu mașina lor personală. Relocarea acestor tineri este o acțiune haotică, total defavorabilă lor și aducătoare de bulversații în traiectul lor școlar și profesional. Din cauza acestor situații, elevii noștri sunt cei mai vulnerabili în fața acestor schimbări imprevizibile, bruște și nejustificate, fără un fundament real.
Mai mult de atât, elevii noștri sunt antrenați într-un număr mare în proiecte Erasmus cu mobilități și schimburi de experiență în Portugalia și în Polonia. După ce finalizează studiile, mulți elevi vin să ne mulțumească pentru formarea și pregătirea lor ca viitori adulți. Acești foști elevi absolvă cu succes studii superioare, sunt specialiști și antreprenori de succes în țară, în Uniunea Europeană și în SUA.
NU DISTRUGEȚI FORMAREA INTELECTUALĂ ȘI PROFESIONALĂ A ELEVILOR DE LA LICEUL TEHNOLOGIC DE VEST, UNICUL LICEU DIN JUDEȚUL TIMIȘ CU PROFIL DE CONSTRUCȚII. NU LUAȚI MĂSURI PRIPITE ȘI ABUZIVE ÎMPOTRIVA UNOR TINERI CARE DORESC SĂ SE FORMEZE ȘI SĂ ABSOLVE STUDIILE ÎN CADRUL LICEULUI NOSTRU. NU DISTRUGEȚI VIITORUL PROFESIONAL AL ACESTOR TINERI CARE AU NEVOIE DE SPRIJINUL ȘI DE EMPATIA TUTUROR ACTORILOR AFLAȚI ÎN CAUZĂ!!
Cu astfel de probleme se confruntă oricare liceu tehnologic, care, mai devreme sau mai târziu, va deveni "pionul" pe care îl mută "regele" cum dorește. Ce se întâmplă astăzi la Liceul Tehnologic de Vest se poate întâmpla mâine la orice liceu tehnologic din țară, aceste licee fiind văzute ca slabe și indezirabile.
Școala noastră are, în prezent, 11 clase la liceu și 4 la profesională, cu un total de 322 de elevi la zi, conform SIIIR. Dintre acești elevi, 174 sunt navetiști, iar 84 sunt cazuri sociale.
Țara are nevoie de meseriași în toate domeniile! Deja ne confruntăm cu o nevoie acută de meseriași, iar situația se va agrava în anii ce urmează. Aceste școli, care crează specialiști în domenii critice pentru orice societate (în cazul nostru: Tehnician Desenator pentru Construcții și Instalații, Tehnician în Instalații Electrice, Tehnician Designer Mobilă și Amenajări Interioare , Electrician Constructor, Instalator Instalații Tehnico-Sanitare și de Gaze, Zidar-Pietrar-Tencuitor, Zugrav-Ipsosar-Tapetar și Tâmplar Universal) trebuie susținute cu spații și dotări optime formării viitorilor specialiști.
Redați demnitatea elevilor care învață meserii, sprijiniți-i, încurajați-i să urmeze acest drum și să devină specialiști de nădejde în aceste domenii. Nu îi împingeți la marginea societății, mutați în spații improprii la periferii. Școlile de meserii nu sunt școli de mâna a doua, iar elevii care învață aici nu sunt nici ei cetățeni de mâna a doua, sunt viitorii muncitori pe umerii cărora se va sprijini țara. Haideți să îi sprijinim și să le valorificăm potențialul!
Orice meserie sau profesie are locul ei în societate și, dacă o piesă din puzzle lipsește, acesta este incomplet. Medicii au nevoie de constructori, dar și constructorii au nevoie de medici.
TOȚI AVEM UN ROL IMPORTANT ȘI TOȚI SUNTEM EGALI, IAR MENIREA ADULȚILOR ESTE SĂ-I ÎNVEȚE PE COPIII DE AZI SĂ FIE EGALI ÎN SOCIETATE ȘI SĂ SE RESPECTE RECIPROC. NU AVEM NEVOIE DE URĂ, AVEM NEVOIE UNII DE ALȚII.
Poze din perioada 2017-2019:
Matei Bobi-Ionuț, profesor Liceul Tehnologic de Vest din Timișoara Contactați autorul petiției