Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Franz

#1676 Re:

2012-04-03 22:12

#1673: -

Uite ca tocmai am citit și eu minunatul articol. Eu sunt inginer, văd lucrurile de o manieră mecanică (mecanicistă, susțin unii), de aceea nu-mi iau libertatea de a emite teorii istorice sau filosofice. Nu mă pot însă împiedica să remarc următorul aspect: HRP, acest adolescent maturizat înainte de termen, căruia nu i-au coborât încă testiculele, fizician ratat, a devenit peste noapte filosof, istoric, istoric al artei și cine știe ce minuni ”culturale” o fi mai făptuind el. Vouă nu vi se pare bizar?

Nu zic să luăm de bune spusele sau scrisele unor istorici care ne-au umplut manualele și spiritele cu faptele de eroism și vitejie ale înaintașilor. Dar nici de teorii precum cea  a vidului istoric, a brânzei și alte asemenea aberații iraționale nu cred că este timpul sau cazul să ne cramponăm.

Acest copil cu ombilicul netăiat care este HRP amestecă denumirile actuale cu cele medievale, mai scapă chiar și câte un termen de geologie care nicicum nu face casă bună cu istoria medievală, confundă otomanii cu turcii.......în fine, face un fel de ghiveci călugăresc din niște termeni, noțiuni, date și nume (toponime sau antroponime) de te umflă râsul. Mă rog, te-ar umfla râsul dacă nu i-ar lua-o înainte indignarea.

În condițiile în care izvoare germane, italiene, otomane și chiar maghiare vorbesc despre români orotodocși  în Transilvania medievală (”acesti valahi care-și spun români”, scria un trimis papal, iar sub o formă sau alta același lucru îl scriau și călători germani sau strategi otomani), în condițiile în care niște istorici care nu erau înregimentați politic au scris câteva biblioteci de tratate profesioniste de istorie în care nu erau minimalizate meritele sau faptele nici ale ungurilor, nici ale pecenegilor, cumanilor, vizigoților, avarilor, turcilor și lista poate continua...ei bine, în aceste condiții, mie nu mi se pare firesc ca o persoană care se pretinde cerebrală să acorde din timpul său și din energia sa acestui ratat care este HRP.

Părerea mea este că până când românii nu vor accepta că actualul popor român este minunatul rezultat al unui amestec de popoare și populații, pe un fond latin indubitabil și până când maghiarii nu vor accepta că pe fondul ungar s-au suprapus elemente alogene și alohtone care dau număr și farmec, prin urmare, dacă nici unii nici ceilalți nu vor accepta că nu exista nație pură, că nu se împart oamenii între nemeși și iobagi, ei bine, genul aceste de discuții va continua la nesfârșit. Și la nesfârșit se vor crede unii mai presus de alții și la nesfârșit se vor lăsa pradă îndoctrinării, manipulării, urii...

Este Săptămâna Mare pentru unii din cetățenii României, poate că un armistițiu -pacea e încă departe - ar fi bine-venit.

Musafir

2012-04-09 12:10

Cetăţenii români au drepturi egale la învăţătură în limba maternă.

Musafir

#1678 Re:

2012-04-10 07:53

#1677: -

Intelept si adevar profund grait-ai. Mai ai si alte desteptaciuni sa ne impartasesti?

Musafir

2012-04-10 12:23

Hallatlan dolog "Isten Igazságát" megkérdöjelezni, mindenki "Egyenlönek és Testvének Született" ezt ne feledjék a román ürak, minél igazságtalanabbul viselkednek annál messzebb kerülnek "Isten Országától" !!! Úgy legyen mert úgy van !

Musafir

#1680 Re:

2012-04-10 17:39

#1679: -

Esti bun sa scrii si romaneste? Ca traducerea cu google da niste rezultate de neinteles. Multumesc

Musafir

2012-04-11 09:10

sper sa reusiti sunt alaturi de voi

Musafir

#1682 Re:

2012-04-11 10:02

#1681: -

Buna dimineata!!

E reusita deja de vreo doua saptamani, si culmea, au reusit fara sprijinul tau!!!!

Acest articol a fost șters de către administratorul acestui website (Arata detaliile)

2012-04-11 10:03

AttilaEProst

#1684 Re: Universitatea de Medicina si Farmacie

2012-04-13 09:47

#52: Attila - Universitatea de Medicina si Farmacie

Jegoasa e fiinta care ti-a dat viata. Voi vorbiti de intoleranta dar "ar fi normal ca fiecare roman sa fie trimis inapoi langa mormantul strabunicilor lor". Esti o mizerie de om, un jeg, nu pentru ca esti ungur ci pentru ca dai dovada de o nesimtire si de o prostie crasa. Sa nu te prind ca treci Carpatii, gunoiule!

Vince

#1685 Re: Re: Universitatea de Medicina si Farmacie

2012-04-16 00:11

Musafir

2012-04-16 18:59

Am impresia ca la UMFanca mai sunt ramasitele comunismuluj,si mai ales ramasitele fostii securist,vez Copotoiu,cei care timp de 45 de ani a nimicit aceasta Universitate pe care a infintat maghiarii,si ancet cu ancetul a fost confiscat.
Judex

2012-04-16 20:42

Musafir #1686: şi Vince #1685-

Dumneavoastră vorbiţi de rămăşiţele comunismului cei care aţi vrut prin Bela Kun să aduceţi comunismul lui Lenin atacînd în 1919 Ardealul? Înseamnă că nu ştiţi ce vorbiţi. Securitatea, prin ceea ce a reprezentat ea după 1964 pentru România, nu se deosebea cu nimic de ceea ce reprezenta şi reprezintă CIA sau FBI pentru America sau MOSSAD-ul pentru Israel.

Sigur că securitatea era ceva nociv, de neacceptat, pentru revizioniştii turanici care au provocat nenorociri în martie 1990 printre români şi maghiari, sau pentru toţi care urmăresc dezmembrarea României, însă benefic pentru existenţa şi menţinerea STATULUI NAŢIONAL român. De aceea o şi denigrează unii duşmani ai României.

De ce Copotoiu a nimicit UMF Tg.  Mureş? Fiţi mai explicit! UMF a existat continuu de la înfiinţare şi pînă acum, cu profesori şi studenţi atît români cît şi maghiari, care se înţelegeau foarte bine, cu rezultate foarte bune în procesul de formare a viitorilor medici de orice etnie ar fi fost, care să servească deopotrivă şi pe cetăţenii de etnie română şi pe cei de etnie maghiară şi pe cei de alte etnii, în limba statului în care locuiesc. Eu nu consider deloc că studenţii maghiari ar fi nişte fiinţe handicapate care nu pot asimila cunoştinţe în altă limbă decît în limba maternă.

Declaraţi în gura mare că voi, tinerii maghiari, sunteţi handicapaţi din naştere şi nu puteţi asimila înţelesul unei alte limbi spre a vă instrui şi atunci eu, chiar noi, toţi românii, vă vom sprijini să învăţaţi numai în limba voastră maternă. Pînă atunci nu vă cred că nu vă puteţi instrui în limba română.

Eu nu văd cum cineva a putut să confişte o instituţie a statului cum este UMF Tg. Mureş. Clădirea a fost a statului maghiar pînă la 1918, iar de la acea dată a trecut în proprietatea statului român odată cu unirea Ardealului.

Trecerea de la limba de predare maghiară la cea a statului, pentru pregătirea studenţilor de orice etnie ar fi, este un proces firesc, logic, care arată o stare de evoluţie a societăţii unde oamenii sunt egali iar nu separaţi în enclave.

Pentru d-l Vince:

Aveţi dreptate că atunci cînd ţi se vorbeşte frumos trebuie să răspunzi frumos, în mod civilizat. Dar ce te faci atunci cînd unul nu cunoaşte decît limbajul scabros, obscur, necivilizat? Nu trebuie oare să-i răspunzi la fel? El nu înţelege decît limbajul lui de mahala, presărat cu invective, înjurături, insulte. Numai un astfel de limbaj îl poate înţelege.

Dacă aţi fi vrut să fiţi drept ar fi trebuit să vă adresaţi celui de la #54 care l-a revoltat pe cel căruia vă adresaţi.

Judex

#1688 Re:

2012-04-17 02:50

#441: -

Here is a fake problem that have a propagandistic reason. All young people in Roumania has the right to learn in their matern language if this is justified by necessity. Where is not economical or social justified, the upper studies can be made in country's language, i.e. roumanian, the language which is well known by all people, including etnic minorities.

Vince

#1689 Re:

2012-04-17 11:44

#1687: Judex -

Domnule 'Judex", vad ca incercati o abureala cu care puteti convinge doar pe cei mai needucati oameni, indiferent de etnie. Sa transam de la inceput ca oamenii sint egali, atunci cind de exemplu pot sa-si exercite dreptul la educatie de la gradinita la nivelul universitar, in limba lor materna. Pentru asta, nu are importanta apartenenta administrativa a Ardealului. Povestea cu handicapul este o timpenie pentru prosti! Este clar, "se vede de la o posta", ca in timpul rectoratului lui Copotoiu, UMF a ajuns in declin si nu mai e ceea ce a fost pe vremuri.  Legat de interventia mea pt. persoana cu limbaj de birt, nu are nici o scuza, daca ar fi un om cult si educat, n-ar fi raspuns in acea maniera, se poate raspunde si cu argumente pertinente la modul civilizat. Legat de martie 1990, eu stiu ca revizionistii mioritici au provocat nenorocirile intre unguri si romani, si nu ma puteti convinge de contrariul!

Musafir

#1690 Re: Re:

2012-04-17 15:27

#1689: Vince - Re:

Nu ai vrea sa fii atat de bun si sa definesti termenul ”revizionistii”?

Sa inteleg ca mioriticii aia, in lipsa de alta preocupare, i-au provocat pe maghiari sa-i ia la capaceala? Eu stiu ca au fost dusi acolo si stiu si de ce. Sa ne amintim ca era in 1990, nu prea iesisem din comunism - unii nu au iesit nici acum- iar provocarile unor persoane de alta cetatenie decat cea romana nu au lipsit nici in alte orase. Maghiarii din Transilvania nu ar fi profanat niciodata statuia lui Balcescu si nu ar fi arborat drapelul maghiar pe vreo catedrala, ei fiind ceva mai educati decat co-etnicii lor din Ungaria. Cel putin asa-mi place sa cred.

Vince

#1691 Re: Re: Re:

2012-04-17 16:53

#1690: - Re: Re:

Daca ai folosit primul termenul, banuiesc ca stii sa-l definesti, nu e necesar sa o fac eu. Depinde de pe care "mal" privim lucrurile. Mioriticii au provocat turanicii si nu invers. Unul din principalii actori a fost numitul Jude, dar chiar as prefera sa nu intram adinc in subiect. De profanat ati profanat si voi destule, asa ca mai bine hai sa privim spre viitor si sa lasam astea, ca nu folosesc nici unei tabere.

Gogu

#1692 Re: Re: Re: Re:

2012-04-17 23:06

#1691: Vince - Re: Re: Re:

Scuze, nu m-am semnat...Eu nu am facut decat sa te interpelez. Si fiindca tu refuzi sa definesti termenul, iti voi explica eu: romanii nu pot fi revizionisti pentru ca ei nu cer si nici nu se gandesc macar la revizuirea vreunui tratat, fie el Trianon sau Paris 1947. Pentru ca degeaba se plang maghiarii de Trianon, ei au mai calcat pe bec din nou -nu ca romanii nu ar fi facut-o - si tratatul de pace de la Paris din 1947 nu   a facut decat sa consfinteasca Trianonul. Asta ca sa lamurim ce si cum cu revizionismul.

De acord, sa privim spre viitor...tragand invataminte din trecut. Valabil pentru ambele ”tabere” daca de tabere e vorba...Desi e regretabil sa vorbim acum despre tabere. Daca ai inteles cumva ca aduceam acuze etniei maghiare, gresesti. Eu incercam pur si simplu sa gasesc o explicatie. Pentru ca am dubii. Dubito ergo cogito. Ergo numai prostii au numai certitudini.

Acum mi-am amintit ca exista o petitie in limba maghiara, privind autonomia tinutului secuiesc. Cititi comentariile si veti constata ca si mine ca nu de dorul si mila secuilor li se rupe celor mai multi sufletul, ci de dorul si dragul Transilvaniei si al Imperiului Sfantului Stefan. Iar asa ceva, din punctul de vedere al oricarui roman, este inadmisibil .De aici si reactiile vehemente si uneori ultragiante. Principiul actiunii si reactiunii.

Iar viitorul trebuie construit, nu contemplat. Ori acest lucru nu poate fi realizat prin secesiune, prin ura, prin dispret, prin ”ba pe-a ma-tii”...Ci prin asumare si prin gasirea unei solutii convenabile pentru ambele”tabere”.  Cand tiganii -  in definitiv cea mai numeroasa minoritate - vor avea universitati in limba romani, atunci firesc mi se va parea sa avem universitati in toate limbile pamantului. Un fel de turn Babel academic. In rest, constatand ce bine stapaniti limba romana, nu vad niciun impediment pentru minoritatea maghiara de a studia si a se desavarsi profesional in limba tarii in care locuiesc si unde sunt bine priviti atata timp cat nu se manifesta de o maniera...revizionista.

Vince

#1693 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-18 10:14

#1692: Gogu - Re: Re: Re: Re:

Cer scuze si eu, te-am confundat cu altcineva. Aproape ca sint de acord cu tine, dar e acolo acest "aproape". Am raspuns la scrisele lui Judex, care a lansat ideea revizionismului, care e privit ca un "bau-bau", desi si romanii au suferit de aceasta "boala" intre 1940-1945, unii nostalgici pling si acum dupa Basarabia, s.a.. Nu vad nimic deosebit in treaba asta, exista libertatea gindirii si a exprimarii. Subscriu ca numai prostii au certitudini, tocmai de aceea ar fi bine ca unii (dintre romani) care se umfla imediat cind e vorba de ex. despre autonomia Tinutului Secuiesc, sa fie mai rezervati, pentru ca nu se stie niciodata... Voi trebuie sa acceptati odata - poate ca nu e usor, dar nu e imposibil - ca si noi simtim acelasi "dor" si aceeasi loialitate fata de Transilvania ca si voi.  Hai sa-i lasam pe tigani sa-si cistige ei singuri drepturile, daca vor, sincer vorbind, ce treaba avem noi cu ei ? Noua nu ne-a dat nimeni mura-n gura. In virtutea punctualitatii, precizez ca tiganii sint doar aprox. jumatate fata de numarul maghiarilor, dupa statisticile oficiale, acestea fiind considerate date valabile. Vezi, chiar tu afirmi ce bine stapinim limba romana, pai atunci inseamna ca nu sint valabile "ingrijorarile" voastre vizavi de pacientii de etnie romana, etc., etc.. Pentru noi este un atu si un plus sa stapinim o alta limba (fiind si limba oficiala), dar asta nu inseamna ca renuntam la doleanta noastra de a studia si a ne desavirsi profesional in limba noastra materna. In rest, cu toate astea, cred ca putem fi prieteni..

Judex

#1694 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-19 14:36

#1693: Vince - Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Vince,

Constat cu plăcere că posedaţi f. bine limba statului care vă asigură cetăţenia şi toate drepturile ce decurg din aceasta. Văd că aţi revenit asupra mea şi mă simt dator să vă răspund, deşi trebuia să o fac mai demult. Mi-aţi adresat cîteva cuvinte ofensatoare însă trec cu vederea toate aceste răutăţi pentru că sunteţi printre puţinii minoritari maghiari care încearcă să fie raţionali. Îmi adaptez vocabularul în funcţie de client.

Prea mă supraesimaţi d-le Vince, n-am lansat eu ideea revizionismului, ea există de cîteva secole, dacă nu, în forme arhaice, de cîteva mii de ani. Ea a fost readusă în relaţiile interstatale şi exacerbată de către cei care din stăpîni s-au trezit dintr-odată egalii celor pe care îi păstoreau. Cred că aţi înţeles la ce mă refer.

Reluaţi ideea revizionismului, termen pe care se pare că nu îl cunoaşteţi prea bine şi doriţi să fie tolerat şi să nu îl considerăm ca bau-bau. Pentru noi romănii, şi revizionismul, şi iredentismul sunt termeneni ce sugerează o idee nocivă pe care nu trebuie să o promovăm deoarece crează discordie şi ură. Pentru noi românii ardeleni expresia "olah budos" este o expresie ofensatoare pe care nu mai vrem s-o auzim. Ziceţi că şi dvs. simţiţi "acelaşi dor" pentru Transilvania. N-am înţeles, dvs. nu locuiţi în Transilvania? Dacă sunteţi cetăţean maghiar şi locuiţi în Ungaria sau oriunde în afara României, atunci vă recomand să vă lecuiţi de acest "dor". Fiecare să fie naţionalist, dar în ţara lui şi pentru ţara lui. Dacă vă e dor pur şi simplu, veniţi aici şi veţi găsi oameni primitori şi binevoitori, cu condiţia să nu fiţi agitaţi. Puteţi să vă plimbaţi oriunde, nu vă opreşte nimeni, dar să nu încercaţi să daţi drapelul ţării mele de pe clădirile instituţiilor unde au fost instalate, că atunci veţi avea de-a face cu mine. La Tg Mureş nu a fost nevoie să ne cheme securitatea ca să sărim în apărarea ţării, a fost suficient un zvon. Securitatea era ca şi proscrisă în martie 1990. Să nu încerce iredentiştii să mai repete figura, că de data asta va fi şi mai rău.

Loialitate faţă de Transilvania o are orice român, indiferent dacă e dincolo sau dincoace de Carpaţi. Pentru noi de aici, Legea Apponyi Albert ne sună în urechi ca un cîntec de cucuvea după mai bine de 100 de ani: "Csak magyarul!, csak maghyarul!" şi de pedepsile usturătoare pe care le primeam cînd eram auziţi că vorbim limba noastră maternă. Din 1918 şi pînă azi, cine nu v-a lăsat să vorbiuţi ungureşte în România? Poate că v-au spus-o unii în glumă, că nu aveţi voie să vorbiţi ungureşte pe domeniul public, dar nimeni nu v-a sancţionat pentru asta! Libertatea, pe care o avem şi o aveţi, am plătit-o noi românii cu sînge cu aproape un secol în urmă şi cu jumătate de milion de vieţi omeneşti şi nu mai vrem să se repete acel flagel.

Lăsaţi Basarabia în pace, că nu seamănă cu cea dim Ardeal. Acolo sunt probleme pe care noi le ştim f. bine şi nu încercăm să forţăm lucrurile. Orice rîu învolburat pînă la urmă revine la matcă singur, fără să fie forţat. În Ardeal sunt mulţi nostalgici, pentru că aceştia din stăpînii Ardealului s-au văzut dintr-odată egalii celor cărora le adresau mai înainte termenul deloc măgulitor de "olah budos"(scuzaţi lipsa diacriticilor).

Vorbiţi de drepturi, fără să vă referiţi la legile care le garantează. Încălcarea unor drepturi presupune încălcarea unor legi. Care sunt legile care au fost încălcate de statul român de vă simţiţi nedreptăţiţi? Orice stat îşi face legi care să fie benefice TUTUROR CETĂŢENILOR LUI, sau cel puţin majorităţii cetăţenilor lui. Cui foloseşte dublarea, triplarea, cvadrublarea numărului de facultăţi cu acelaşi profil în limba fiecărei minorităţi? Cui foloseşte cheltuirea banului public aiurea pentru nişte mofturi iredentiste clamate peste tot numai cu scopul de a face zîzanie în lume? Ungaria are în America o emigraţie de cîteva milioane bune, poate cît întreaga populaţie a acestei ţări, mult, mult mai numeroasă ca în Ardeal. Cîte facultăţi are minoritatea maghiară din America în limba ei maternă? Vă spun eu: NICI UNA! Pentru că americanii se respectă, în timp ce noi românii, nu prea ne respectăm pe noi înşine, de aceea ni s-au urcat alogenii în cap!

Nu am înţeles ce aţi vrut să exprimaţi prin propoziţia:"unii (dintre români) (...) să fie mai rezervaţi, fiindcă nu se ştie niciodată..." Dacă cunoaşteţi bine l. română, şi nu mă îndoiesc deloc că nu aţi cunoaşte-o, asta sună ca o ameninţare voalată. Oare nu vă e "oricum" s-o spuneţi aşa, cu nonşalanţă? Şi mai ziceţi că suntem "răi" cu dvs... Să ştiţi că noi din fire suntem prea îngăduitori, dar sperioşi nu suntem. Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război!

Repet ce aţi observat şi dvs., că dvs. maghiarii, posedaţi bine limba română. Atunci o întrebare de bun simţ se impune: Ce vă împiedică să învăţaţi medicina în limba română? Atunci, motivaţia imbecilă cum că tinerii maghiari nu pot să-şi fixeze sensurile noţiunilor tehnice decât în limba lor maternă, nu-şi are nici un temei. De aceea continui să cred că tinerii maghiari nu au un handicap mintal cum vor unii dintre ei să pară, ci mai degrabă au handicap psihologic de care nu pot scăpa.

Dvs. nu v-a dat nimeni mură în gură drepturile necuvenite pe care le-aţi obţinut de la statul român, căci aţi ştiut să vă organizaţi, să aşteptaţi la cotitură şi să vă impuneţi "cu paşi mărunţi" PRIN ŞANTAJ, dorinţele dvs. N-aveţi nici o grijă, nu sunteţi mai numeroşi ca ţiganii în Ardeal. În timp ce ţiganii se întrec să se declare oficial ca români, maghiarii, din contra. Cu toate acestea, numărul maghiarilor în întrega ţară nu depăşeşte 1,3 milioane, al ţiganilor s-ar putea să se apropie de 3. În curînd şi noi, şi voi, vom fi minoritari în această ţară.

Sigur că nimic nu ne împiedică să fim prieteni, să ne într-ajutorăm, să fim oameni unii cu ceilalţi, în afară de pretenţia absurdă clamată de unii, definită simplu cu numele: IREDENTISM.

Viszlat !

Vince

#1695 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-19 22:51

#1694: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Domnule ''Judex'', vad ca v-ati intrecut pe sine cu comentariul, totusi multumesc pentru aprecieri. Mie imi place sa merg pe principiul reciprocitatii: pentru romanii ardeleni expresia ''büdös oláh'' este ofensatoare - sint de acord, insa si pentru noi ungurii ardeleni expresia ''ungur borit'' este la fel de ofensatoare si nici noi n-am vrea s-o auzim! Azi-miine probabil voi fi si cetatean maghiar, pe linga faptul ca sint cetatean roman si tot in Transilvania voi locui si nu vad nimic spectaculos in asta! Eu cred ca pot fi nationalist( nu sovinist!), chiar daca Ardealul apartine administrativ de Romania, iar acel ''dor'' nu mi-l poate lua nimeni. Sentimentele nu functioneaza la comanda! Domnule Judex, noi nu v-am cerut si nici nu va vom cere vreodata permisiunea sa ne plimbam in tara noastra natala( ma refer la Ardeal) pentru ca sintem ''de-ai casei''. Iar cu amenintarile astea ridicole, v-ati dat arama pe fata, credeam ca sinteti la un nivel mai ridicat.  Hai sa nu mai dramatizam atita cit ati platit sau nu cu singe, ca am platit si noi destul de-a lungul secolelor, si daca e sa fim sinceri ati prosperat pe vremea Austro-Ungariei. Eu nu zic ca n-au fost si excese, au fost si din partea Romaniei si a altor state, nici contele Apponyi n-a fost un sfint, cum nu sintem nici noi, dar pe vremea Ungariei nici unui roman nu i-a fost interzis sa vorbeasca in limba lui pe strada, asta mi-au spus-o rude de ale mele - romani - pe baza relatarilor facute de parintii lor, care au trait acele vremuri. Ideea e ca ne-am ofensat destul in decursul istoriei si totusi sintem aici, impreuna, cum am fost si pe vremuri. Ar fi cazul sa lasam astea si sa gasim o solutie de convietuire pe viitor, bazata pe respectul reciproc . Basarabia nu e un subiect tabu, sigur ca e o situatie complexa acolo si sint si asemanari, cit si deosebiri cu Ardealul. Daca imi cereti legea care a fost incalcata, aceasta este Legea Invatamintului. Intr-un stat contemporan care se respecta, o lege adoptata de parlament SE APLICA, nu se ''negociaza'' ca la piata! Cite facultati are minoritatea maghiara din America? - habar n-am si nici nu ma intereseaza pentru ca cele doua situatii sint fundamental diferite. Spuneti ca am emis o amenintare voalata, daca asa ati perceput indemnul meu la prudenta, va priveste, dar daca d-voastra aveti dreptul sa amenintati, noi de ce n-am avea - si cu asta am revenit la principiul paritatii...Motivatii incolo sau incoace, noi VREM sa studiem medicina( si nu numai) in limba maghiara pur si simplu, la fel cum ati avut si dvs., romanii ardeleni aceleasi doleante inainte de 1920. Asa, pe presupuneri si nu pe date exacte(oficiale), pot spune si eu ca maghiarii nu sint 1,3 mil., ci 5 mil., deci haideti sa fim seriosi..  Si poate ca atunci cind ambii vom fi minoritari in tara asta, ne vom unii impotriva tiganilor, mai stii ?..  In rest, sa auzim numai de bine!

Musafir

#1696 Re: Re:

2012-04-20 03:18

#1680: - Re:

Cred ca nu e obligat sa scrie romaneste. Poate ca nu dumneata esti destinatorul acelui mesaj...

Musafir

#1697 Re:

2012-04-20 03:22

#1686: -

Ma tem ca aceasta e ceva mai mult decat o simpla impresie. Absurdul e realitatea de fiecare zi in tara asta, precum sesiza si Ionesco.

Absurdul sovinismului este un lucru firesc la UMF :-(

Musafir

#1698 Re:

2012-04-20 03:33

Stimate Judex,

bine ca nu aveam nici pana acum prea multe iluzii (in legatura cu gandirea dumneavoastra), ca daca am avea vreuna, acum as fi destul de dezamagit.

Oricum e bine ca v-ati aratat cu adevarat. Sunteti un criptocomunist sovin, national-extremist (desi educat) si in acelasi timp un falsificator inbecil al istoriei. Incercarile anterioare a dumneavoastra erau mai degraba ridicole. Dar ati ajuns in sfarsit la o argumentare mai mult decat dezgustatoare.

Musafir

#1699 Re:

2012-04-20 04:09

Ati incarcat deja sa le aparati aici pe fascistii romani, pe Antonescu, ati relativizat Holocaustul si rolul fascismului romanesc in aceasta - si acum continuati cu dezvinovatirea Securitatii si a comunistilor.

Se pare ca va convine orice fel de dictatura imbecila, ucigasa si discriminatorie. Doar ideile democratice nu prea va plac.

"Securitatea, prin ceea ce a reprezentat ea după 1964 pentru România, nu se deosebea cu nimic de ceea ce reprezenta şi reprezintă CIA sau FBI pentru America sau MOSSAD-ul pentru Israel."

O astfel de tampenie nu se poate scrie in Europa secolului XXI. Ori nu cunoasteti istoria adevarata a comunismului romanesc (si MAI ALES al celui ceausist), ceea ce nu cred, ori dumneavoastra sunteti pur si simplu un animal cu chip de om, un imbecil nerusinos.

Noi, maghiarii si romanii care avem o gandire europeana, nu avem nevoie de niciun fel de advocatus diaboli sau aparator neetic al celor mai mari criminali si ale celor mai intunecate dictaturi din secolul XX.

Pana acum am vorbit frumos. Acum nu pot sa va mai spun nimic fara sa fac niste aluzii la un anumit organ a celei mai apropiate rude feminina a dumneavoastra...

Oricum va recomand sa plecati din tara astra democrata daca nu va place democratia si statul de drept. Va recomand Corea de Nord si serviciile secrete de acolo. Sper din tot sufletul meu ca o sa aveti odata rost dintr-un tratament asemanator cu cel care au primit victimele nevinovate ale Securitatii si in general al comunismului ceausist.

Sper ca o sa cunoasteti chinurile Fericitului Bogdánffy Szilárd al Fericitului Scheffler János (martiri beatificati de biserica catolica) sau cele Preasfintiei sale Áron Márton (si putem vorbi despre alte sute de victime si asuprite nevinovate, inclusiv tot clerul greco-catolic).

Securitatea nu facea nici-un rau nimenui - in afara oamenilor cinstiti, buni, iubitori de libertate, de patrie si de Dumnezeu. De altfel era un organ foarte prietenos: cu toti criminalii regimului, cu toti imbecilii, hotii si raufacatorii acelei perioade.

Nu e de mirat ca v-a placut si dumneavoastra.

Musafir

#1700 Re: Re:

2012-04-20 04:50

#1689: Vince - Re:

In cele mai multe afirmatii ale tale sunt de acord. In ceea ce priveste insa pe "revizionistii mioritici" trebuie sa mentionez ca ai inceput si tu sa reactionezi in modul lui Judex.

Astazi deja stim foarte bine (cel putin cei care suntem cat de cat interesati in aceasta tema) ca ceea ce s-a intamplat in martie 1990 era un lucru bine organizat si de loc nu "ad hoc". "Revizionistii mioritici" erau si ei victimele acelor puteri care le-au adus cu camioane la Targu Mures pt. a declansa scandalul.

De la 1990 pana azi au aparut nenumerate lucrari, dovezi, inregistrari, etc. care dovedesc ca tot scandalul era bine organizat (si nu era nici macar unic: caci astazi stim deja ca s-au facut incercari in acelasi perioada si la Satu Mare - insa acolo nu s-a declansat scandalul, deoarece maghiarii nu au raspuns la provocari ci si-au retras in catedrala romano-catolica).

Merita sa cititi mai multe documente si lucrari (inclusiv marturisiri personale) sa intelegeti cu totii, indiferent de nationalitate, ce s-a intimplat atunci. Nici saracii romani nu erau de vina atunci, fiind manipulati.

Desi majoritatea oamenilor nu vor sa vorbeasca despre aceste lucruri, totusi sunt multi care au inceput sa marturisesc adevarul. In multe locuri chiar popa le-a dezinformat pe oamenii de rand, spunand ca maghiarii vor Ardealul, vor revizie, etc. Saracii de ei au venit sa apara tara...

E un lucru foarte trist dar adevarat, ca in societatea romana dezinformarea intentionata si manipularea claselor sociale mai putin educate (si in acelasi timp foarte sarace) de catre intelectuali, are o mare traditie.

Intelectualitatea sovinista romana in loc sa le informeaza si sa le educa pe conationali lor mai putin educati, prefera sa le DEZinformeaza si sa le FOLOSEASCA pt. scopurile sale.

Tocmai din aceasta cauza este foarte trist ca azi, cu 20 ani dupa martie 1990, Copotoiu recurge la acelasi metode de manipulare: acuzari fara dovezi, demonizare iresponsabila, falsificare si minciune.

El a facut o afirmatie nedovedita despre profesorii maghiari, cu care a tulburat intens sentimentele nationale ale studentilor si simpatizantilor romani, despre care insa nu s-a stiut daca sunt adevarate sau nu.

Tot asa ca si popa in 1990: afirma ceva foarte grav despre maghiari, fara dovezi, fara martori. Si in mod trist dar firesc nici-un roman nu pune intrebarea: De ce sa cred?

Nu. In mod automat se cred in cuvintele unui plagiator, unui hot de ganduri, in cazul cand aceasta le ataca pe presupusii dusmani. Reflexe vechi...

Eu cred ca aceste metode si reflexe xenofobe nu o sa se termine dacat in cazul in care intelectualii romani o sa-si dee seama de responsabilitatea lor fata de ceilalti cetateni. Daca odata o sa inteleaga si ei ca sunt platiti din taxele si impozitele cetatenilor pentru a le educa si a le INFORMA corect (si nu pentru sa le FOLOSESC pentru niste scopuri ideologice), atunci totul va fi altfel.

Pana atunci noi abia degeaba argumentam - caci in fata unii romani noi din pornire nu putem sa avem dreptate (facand parte din presupusa tabara dusmana). Doar trezirea la responsabilitate al intelectualilor romani poate sa duca la orice schimbare. La asta insa - ma tem - mai avem de asteptat cateva decenii (pana la disparitia din functiile importante al clovnilor sovinisti ca si Copotoiu).