Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Gogu

/ #1692 Re: Re: Re: Re:

2012-04-17 23:06

#1691: Vince - Re: Re: Re:

Scuze, nu m-am semnat...Eu nu am facut decat sa te interpelez. Si fiindca tu refuzi sa definesti termenul, iti voi explica eu: romanii nu pot fi revizionisti pentru ca ei nu cer si nici nu se gandesc macar la revizuirea vreunui tratat, fie el Trianon sau Paris 1947. Pentru ca degeaba se plang maghiarii de Trianon, ei au mai calcat pe bec din nou -nu ca romanii nu ar fi facut-o - si tratatul de pace de la Paris din 1947 nu   a facut decat sa consfinteasca Trianonul. Asta ca sa lamurim ce si cum cu revizionismul.

De acord, sa privim spre viitor...tragand invataminte din trecut. Valabil pentru ambele ”tabere” daca de tabere e vorba...Desi e regretabil sa vorbim acum despre tabere. Daca ai inteles cumva ca aduceam acuze etniei maghiare, gresesti. Eu incercam pur si simplu sa gasesc o explicatie. Pentru ca am dubii. Dubito ergo cogito. Ergo numai prostii au numai certitudini.

Acum mi-am amintit ca exista o petitie in limba maghiara, privind autonomia tinutului secuiesc. Cititi comentariile si veti constata ca si mine ca nu de dorul si mila secuilor li se rupe celor mai multi sufletul, ci de dorul si dragul Transilvaniei si al Imperiului Sfantului Stefan. Iar asa ceva, din punctul de vedere al oricarui roman, este inadmisibil .De aici si reactiile vehemente si uneori ultragiante. Principiul actiunii si reactiunii.

Iar viitorul trebuie construit, nu contemplat. Ori acest lucru nu poate fi realizat prin secesiune, prin ura, prin dispret, prin ”ba pe-a ma-tii”...Ci prin asumare si prin gasirea unei solutii convenabile pentru ambele”tabere”.  Cand tiganii -  in definitiv cea mai numeroasa minoritate - vor avea universitati in limba romani, atunci firesc mi se va parea sa avem universitati in toate limbile pamantului. Un fel de turn Babel academic. In rest, constatand ce bine stapaniti limba romana, nu vad niciun impediment pentru minoritatea maghiara de a studia si a se desavarsi profesional in limba tarii in care locuiesc si unde sunt bine priviti atata timp cat nu se manifesta de o maniera...revizionista.