Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Judex

/ #1694 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-19 14:36

#1693: Vince - Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Vince,

Constat cu plăcere că posedaţi f. bine limba statului care vă asigură cetăţenia şi toate drepturile ce decurg din aceasta. Văd că aţi revenit asupra mea şi mă simt dator să vă răspund, deşi trebuia să o fac mai demult. Mi-aţi adresat cîteva cuvinte ofensatoare însă trec cu vederea toate aceste răutăţi pentru că sunteţi printre puţinii minoritari maghiari care încearcă să fie raţionali. Îmi adaptez vocabularul în funcţie de client.

Prea mă supraesimaţi d-le Vince, n-am lansat eu ideea revizionismului, ea există de cîteva secole, dacă nu, în forme arhaice, de cîteva mii de ani. Ea a fost readusă în relaţiile interstatale şi exacerbată de către cei care din stăpîni s-au trezit dintr-odată egalii celor pe care îi păstoreau. Cred că aţi înţeles la ce mă refer.

Reluaţi ideea revizionismului, termen pe care se pare că nu îl cunoaşteţi prea bine şi doriţi să fie tolerat şi să nu îl considerăm ca bau-bau. Pentru noi romănii, şi revizionismul, şi iredentismul sunt termeneni ce sugerează o idee nocivă pe care nu trebuie să o promovăm deoarece crează discordie şi ură. Pentru noi românii ardeleni expresia "olah budos" este o expresie ofensatoare pe care nu mai vrem s-o auzim. Ziceţi că şi dvs. simţiţi "acelaşi dor" pentru Transilvania. N-am înţeles, dvs. nu locuiţi în Transilvania? Dacă sunteţi cetăţean maghiar şi locuiţi în Ungaria sau oriunde în afara României, atunci vă recomand să vă lecuiţi de acest "dor". Fiecare să fie naţionalist, dar în ţara lui şi pentru ţara lui. Dacă vă e dor pur şi simplu, veniţi aici şi veţi găsi oameni primitori şi binevoitori, cu condiţia să nu fiţi agitaţi. Puteţi să vă plimbaţi oriunde, nu vă opreşte nimeni, dar să nu încercaţi să daţi drapelul ţării mele de pe clădirile instituţiilor unde au fost instalate, că atunci veţi avea de-a face cu mine. La Tg Mureş nu a fost nevoie să ne cheme securitatea ca să sărim în apărarea ţării, a fost suficient un zvon. Securitatea era ca şi proscrisă în martie 1990. Să nu încerce iredentiştii să mai repete figura, că de data asta va fi şi mai rău.

Loialitate faţă de Transilvania o are orice român, indiferent dacă e dincolo sau dincoace de Carpaţi. Pentru noi de aici, Legea Apponyi Albert ne sună în urechi ca un cîntec de cucuvea după mai bine de 100 de ani: "Csak magyarul!, csak maghyarul!" şi de pedepsile usturătoare pe care le primeam cînd eram auziţi că vorbim limba noastră maternă. Din 1918 şi pînă azi, cine nu v-a lăsat să vorbiuţi ungureşte în România? Poate că v-au spus-o unii în glumă, că nu aveţi voie să vorbiţi ungureşte pe domeniul public, dar nimeni nu v-a sancţionat pentru asta! Libertatea, pe care o avem şi o aveţi, am plătit-o noi românii cu sînge cu aproape un secol în urmă şi cu jumătate de milion de vieţi omeneşti şi nu mai vrem să se repete acel flagel.

Lăsaţi Basarabia în pace, că nu seamănă cu cea dim Ardeal. Acolo sunt probleme pe care noi le ştim f. bine şi nu încercăm să forţăm lucrurile. Orice rîu învolburat pînă la urmă revine la matcă singur, fără să fie forţat. În Ardeal sunt mulţi nostalgici, pentru că aceştia din stăpînii Ardealului s-au văzut dintr-odată egalii celor cărora le adresau mai înainte termenul deloc măgulitor de "olah budos"(scuzaţi lipsa diacriticilor).

Vorbiţi de drepturi, fără să vă referiţi la legile care le garantează. Încălcarea unor drepturi presupune încălcarea unor legi. Care sunt legile care au fost încălcate de statul român de vă simţiţi nedreptăţiţi? Orice stat îşi face legi care să fie benefice TUTUROR CETĂŢENILOR LUI, sau cel puţin majorităţii cetăţenilor lui. Cui foloseşte dublarea, triplarea, cvadrublarea numărului de facultăţi cu acelaşi profil în limba fiecărei minorităţi? Cui foloseşte cheltuirea banului public aiurea pentru nişte mofturi iredentiste clamate peste tot numai cu scopul de a face zîzanie în lume? Ungaria are în America o emigraţie de cîteva milioane bune, poate cît întreaga populaţie a acestei ţări, mult, mult mai numeroasă ca în Ardeal. Cîte facultăţi are minoritatea maghiară din America în limba ei maternă? Vă spun eu: NICI UNA! Pentru că americanii se respectă, în timp ce noi românii, nu prea ne respectăm pe noi înşine, de aceea ni s-au urcat alogenii în cap!

Nu am înţeles ce aţi vrut să exprimaţi prin propoziţia:"unii (dintre români) (...) să fie mai rezervaţi, fiindcă nu se ştie niciodată..." Dacă cunoaşteţi bine l. română, şi nu mă îndoiesc deloc că nu aţi cunoaşte-o, asta sună ca o ameninţare voalată. Oare nu vă e "oricum" s-o spuneţi aşa, cu nonşalanţă? Şi mai ziceţi că suntem "răi" cu dvs... Să ştiţi că noi din fire suntem prea îngăduitori, dar sperioşi nu suntem. Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război!

Repet ce aţi observat şi dvs., că dvs. maghiarii, posedaţi bine limba română. Atunci o întrebare de bun simţ se impune: Ce vă împiedică să învăţaţi medicina în limba română? Atunci, motivaţia imbecilă cum că tinerii maghiari nu pot să-şi fixeze sensurile noţiunilor tehnice decât în limba lor maternă, nu-şi are nici un temei. De aceea continui să cred că tinerii maghiari nu au un handicap mintal cum vor unii dintre ei să pară, ci mai degrabă au handicap psihologic de care nu pot scăpa.

Dvs. nu v-a dat nimeni mură în gură drepturile necuvenite pe care le-aţi obţinut de la statul român, căci aţi ştiut să vă organizaţi, să aşteptaţi la cotitură şi să vă impuneţi "cu paşi mărunţi" PRIN ŞANTAJ, dorinţele dvs. N-aveţi nici o grijă, nu sunteţi mai numeroşi ca ţiganii în Ardeal. În timp ce ţiganii se întrec să se declare oficial ca români, maghiarii, din contra. Cu toate acestea, numărul maghiarilor în întrega ţară nu depăşeşte 1,3 milioane, al ţiganilor s-ar putea să se apropie de 3. În curînd şi noi, şi voi, vom fi minoritari în această ţară.

Sigur că nimic nu ne împiedică să fim prieteni, să ne într-ajutorăm, să fim oameni unii cu ceilalţi, în afară de pretenţia absurdă clamată de unii, definită simplu cu numele: IREDENTISM.

Viszlat !