Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Vince

#1695 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-19 22:51

#1694: Judex - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Domnule ''Judex'', vad ca v-ati intrecut pe sine cu comentariul, totusi multumesc pentru aprecieri. Mie imi place sa merg pe principiul reciprocitatii: pentru romanii ardeleni expresia ''büdös oláh'' este ofensatoare - sint de acord, insa si pentru noi ungurii ardeleni expresia ''ungur borit'' este la fel de ofensatoare si nici noi n-am vrea s-o auzim! Azi-miine probabil voi fi si cetatean maghiar, pe linga faptul ca sint cetatean roman si tot in Transilvania voi locui si nu vad nimic spectaculos in asta! Eu cred ca pot fi nationalist( nu sovinist!), chiar daca Ardealul apartine administrativ de Romania, iar acel ''dor'' nu mi-l poate lua nimeni. Sentimentele nu functioneaza la comanda! Domnule Judex, noi nu v-am cerut si nici nu va vom cere vreodata permisiunea sa ne plimbam in tara noastra natala( ma refer la Ardeal) pentru ca sintem ''de-ai casei''. Iar cu amenintarile astea ridicole, v-ati dat arama pe fata, credeam ca sinteti la un nivel mai ridicat.  Hai sa nu mai dramatizam atita cit ati platit sau nu cu singe, ca am platit si noi destul de-a lungul secolelor, si daca e sa fim sinceri ati prosperat pe vremea Austro-Ungariei. Eu nu zic ca n-au fost si excese, au fost si din partea Romaniei si a altor state, nici contele Apponyi n-a fost un sfint, cum nu sintem nici noi, dar pe vremea Ungariei nici unui roman nu i-a fost interzis sa vorbeasca in limba lui pe strada, asta mi-au spus-o rude de ale mele - romani - pe baza relatarilor facute de parintii lor, care au trait acele vremuri. Ideea e ca ne-am ofensat destul in decursul istoriei si totusi sintem aici, impreuna, cum am fost si pe vremuri. Ar fi cazul sa lasam astea si sa gasim o solutie de convietuire pe viitor, bazata pe respectul reciproc . Basarabia nu e un subiect tabu, sigur ca e o situatie complexa acolo si sint si asemanari, cit si deosebiri cu Ardealul. Daca imi cereti legea care a fost incalcata, aceasta este Legea Invatamintului. Intr-un stat contemporan care se respecta, o lege adoptata de parlament SE APLICA, nu se ''negociaza'' ca la piata! Cite facultati are minoritatea maghiara din America? - habar n-am si nici nu ma intereseaza pentru ca cele doua situatii sint fundamental diferite. Spuneti ca am emis o amenintare voalata, daca asa ati perceput indemnul meu la prudenta, va priveste, dar daca d-voastra aveti dreptul sa amenintati, noi de ce n-am avea - si cu asta am revenit la principiul paritatii...Motivatii incolo sau incoace, noi VREM sa studiem medicina( si nu numai) in limba maghiara pur si simplu, la fel cum ati avut si dvs., romanii ardeleni aceleasi doleante inainte de 1920. Asa, pe presupuneri si nu pe date exacte(oficiale), pot spune si eu ca maghiarii nu sint 1,3 mil., ci 5 mil., deci haideti sa fim seriosi..  Si poate ca atunci cind ambii vom fi minoritari in tara asta, ne vom unii impotriva tiganilor, mai stii ?..  In rest, sa auzim numai de bine!

Raspunsuri

Judex

#1701 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-04-20 13:54:21

#1695: Vince - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

D-le Vince.

Vă mulţumesc pentru răspunsul echilibrat şi argumentat cu care vreţi să vă apăraţi poziţia. Nu acelaşi lucru pot spune despre unii conaţionali ai duumneavoastră care nu găsesc altă cale decît pe cea a confruntării şi insultei. Unii m-au insultat direct cu cuvinte triviale crezînd că mă voi angaja într-o polemică cu ei. Nu o voi face fiindcă eu nu mă pot coborî la nivelul lor decît prin expresii pe care nu-mi place să le folosesc.

Dorinţa dvs. de a vă dobîndi cetăţenia ungară eu o respect şi o respect pentru oricine este loial acestei ţări. Repet, această ţară, comună şi mie şi dumitale, ne aparţine amîndurora. Pentru ea s-a plătit mult sînge şi nu doresc să se mai plătească. Vă înţeleg şi frustrarea dvs. căci prin înfăptuirea de la 1 dec. 1918 cînd s-a făcut dreptate pentru poporul român din Transilvania, majoritar în proporţie de 70-80 %, au fost limitate sau lichidate anumite drepturi PRIVILEGIANTE pentru minoritatăţile din Transilvani şi Banat. Cred că aţi auzit de "Unio trium nationum" unde majoritatea românească nu-şi găsea locul. Unii erau cu drepturile şi ceilalţi cu obligaţiile. Unii erau cai, alţii călăreţi. Asta nu înţeleg unii dintre conaţionalii dvs. Pentru noi "budos olah"-ii erau prevăzute numai obligaţii. Citiţi pe internet şi ascultaţi imnul  nostru, al ardelenilor "olahi": "Noi suntem cei chemaţi să apărăm, munţii noştri cei frumoşi" şi veţi avea o imagine asupra dorinţelor noastre. Acolo veţi afla despre Horea, Cloşca şi Crişan şi alţi eroi ai acelor timpuri.

Unii dintre conaţionalii dvs. zic că "ungurii au construit clădirea unde acum funcţionează UMF Tg. Mureş" Eu mă îndoiesc să fi pus la temelia acestei frumoase clădiri măcar o singură piatră GROFII ŞI NOBILII MAGHIARI ai Transilvaniei. Tot iobagii olahi, poate şi nepoţii secuilor iobagi ai lui Gh. Doja (Dosza) au trudit la ridicarea acestei clădiri, iar nu nobilimea maghiară. Ea a organizat numai strîngerea dărilor de la cei cu obligaţii. De aceea, haideţi s-o lăsăm moartă cu meritele celor ce au ridicat această frumoasă clădire.

Iarăşi, nu am înţeles ce fel de dor aveţi. Zău că nu înţeleg. Ziceţi că locuiţi în Ardeal. Ardealul, şi toată România dacă vreţi, le aveţi la picioarele dvs. Dor puteţi avea numai de ceea ce nu aveţi la dispoziţie, să zicem de Ungaria a cărei cetăţean vreţi să fiţi. Zău că nu vă împiedică nimeni să mergeţi acolo. Dacă e vorba însă de dorul pentru Ungaria fostului rege (kiraly) ŞTEFAN de acum peste o mie de ani, atunci schimbăm foaia. Drepturile dvs. se opresc acolo unde încep drepturile mele. Iar drepturile mele încep de la 1 dec. 1918. Să fie clar şi fără echivoc! De acord cu dvs. că dorul nu vi-l poate lua nimeni, de aceea vă şi respect, cu condiţia să vă opriţi aici. La dorinţă.

Ţara dvs. natală este România şi nu Ardealul, ca ţară vorbesc. Ardealul este O PARTE a ţării româneşti, aşa cum este şi partea de lângă munţi a Moldovei, şi Muntenia, şi Oltenia şi Banatul şi toate celelalte părţi. Ardealul nu poate fi separat de România decît în mod samavolnic, prin dictat, aşa cum a fost separat - o parte a sa - în 1940.

Eu nu ameninţ pe nimeni, vă comunic ce există în spiritul fiecărui român, ca să ştiţi. Prea ne-au considerat unii drept "mămăligi" confundînd spiritul nostru de toleranţă cu slăbiciunea.

Ziceţi că am prosperat de pe urma imperiului dualist şi a "Ungariei istorice". Citiţi vă rog despre "Supplex Libellus Valachorum" (îl găsiţi, cred, şi pe Internet) şi vă veţi convinge singur cît de prosperi erau Valahii sub unguri.

Nu-mi spuneţi o noutate că în România se încalcă legile. Sunt întru totul de acord. Iată, se încalcă nu numai legile, dar se încalcă şi Constituţia, mama tuturor legilor. Concret: este încălcat art 32 alin. 6 din constituţie unde se spune simplu şi clar: "Autonomia universitară este garantată"! Unde este garantată, dacă toţi neaveniţii calcă cu buldozerul peste ea? Tocmai, se incalcă unele legi, apărute peste noapte, fiind în contradicţie cu constituţia, nefiind trecute prin Parlament, ci date fraudulos, ca urmare a unor interese înguste, PRIN ŞANTAJ, iar nu printr-o discuţie largă. Aceasta ar trebui să fie democraţia în înţelesul ei adevărat, iar nu cea practicată prin cafenele.

Vorbiţi de "prudenţă". Eu consider că românii au fost mai prudenţi decît ar fi trebuit să fie. De aceea ni s-au urcat toţi în cap. Poate vreţi să răbdăm să-şi facă şi nevoile fiziologice, la propriu, în capul nostru. Ei, asta: szo sem lehet rola! Noi nu ameninţăm pe nimeni, îi atenţionăm pe cei agitaţi, înfierbîntaţi, că totul are o limită. Ca şi răbdarea noastră, de altfel.

Eu consider că doleanţele noastre înainte de 1918 au fost cu totul decente faţă de ceea ce cereţi dvs. astăzi. Citiţi "Supplex ... " de care vorbeam mai sus şi vă veţi convinge cît de modeste erau doleanţele strămoşilor mei, deşi ei erau cu mult, mult, mult mai numeroşi decît toţi ceilalţi luaţi la un loc.

Ziceţi că dvs. maghiarii în România întruniţi 5 milioane de suflete. Un lucru este de neînţeles. De ce atît din statistici,  cît şi din raportările electorale procentul nu a depăşit niciodată 6.5 %? Ori, 0.065x19 mil=1,235 mil. Neluînd în consideraţie că maghiarii sunt mult, mult mai disciplinaţi decît românii atunci acînd e vorba de vot! Aşa că, s-o lăsăm baltă atunci cînd vorbim de aceste pretenţii absurde că maghiarii ar fi mult mai numeroşi în Ardeal decît o arată statisticile. Nici măcar reprezentanţii dvs. oficiali nu reclamă acest fapt de domeniul fanteziei. Mai gălăgioşi, s-ar putea să fiţi decît românii, dar mai numeroşi, nici vorbă!, nici măcar în vis să nu vă imaginaţi această prostie. Însăşi statisticile voastre vechi o atestă, că în Ardeal eraţi o "umbră" faţă de "olahi".

Eu nu zic să ne unim împotriva cuiva, că şi ceilalţi sunt şi ei oameni, poate de altă cultură, diferită de a noastră, dar trebuie ca toţi împreună să lucrăm pentru prosperitatea noastră, să ne înţelegem şi să nu dăm ocazia ca ceilalţi să ne privească cu suspiciune. Să ştiţi că naţiuni cu sînge pur nu există decît poate la chinezi. Dacă s-ar putea măsura provenienţa cromozomilur mei şi ai dvs. am putea constata cu uimire că atît eu, cît şi dvs. avem cam aceeaşi cantitate de segmente cromozomiale provenite de la vechii olahi, de la vechii slavi sau ai altor popoare migratoare care au hălăduit pe aici. Diferenţa dintre noi este limba. Noi ne-am încăpăţînat să ne-o păstrăm pe a vechilor olahi iar dvs., de la strămoşii dvs. care s-au acomodat celor veniţi de pe la poalele Uralilor ce le-au adoptat limba pentru că aveau argumentul săbiilor, săgeţilor şi scuturilor mai "convingător".

Sper ca răspunsul meu să fie bine înţeles şi nu socotit ca un mijloc de confruntare. Prefer schimbul de argumente bazate pe fapte şi nu pe fantezii. Văd în dvs. o persoană cu care se poate discuta de la care pot învăţa şi ceilalţi. Fiecare avem dreptul nostru nescris la respect şi demnitate.

No, Viszlat!