Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-02-14 09:06


Catalin Lazar

#277 despre tot si despre toate

2014-02-14 10:48

Marturisesc sincer, ca am ezitat, initial, in a semna aceasta petitie, nu neaparat pentru faptul ca demersul colegului Silviu Teodor nu ar fi fost indreptatit si mesajul acestei petitii nu este alarmant, ci mai ales datorita formei propuse de abordare a problematicii respective – o petitie online. Si aceasta nu neaparat pentru ca respectiva problema semnalata, nu reprezinta o chestiune de interes public, ci pentru ca, in prealabil, consider ca ar fi fost normal sa fie parcursi pasii administrativi firesti: un memoriu catre conducerea institutiei, mai precis catre ordonatorul secundar de credite (managerul general al MNIR), iar ulterior un altul catre ordonatorul principal de credite (Ministerul Culturii). Ultimul pas firesc, in cazul nesolutionarii ar fi fost spatiul online, public.
Totodata, trebuie avut in vedere ca, in ciuda trend-ului popular al petitiilor online din ultima perioada, acestea nu au efecte jurdice sau administrative si nu pot subtituii pasii legali mentionati anterior. De asemenea, ca si in cazul altor petitii online, pe subiecte mult mai “de interes obstesc” decat cea de fata, cu sute de mii de semnaturi si promovare media corespunzatoare, efectul juridic al acestora a fost nul. Mai pe romaneste s-a semnat, dar nu s-a intamplat nimic.
Nu in ultimul rand, in toate cazurile de petitii online, prezumatul impact public, nu a condus la un dialog real, constructiv, ci s-a rezumat la injurii, puncte de vedere exagerate, partinitoare, nefondate, jignitoare, atacuri la persoana, limbaj vulgar s.a.m.d. Cam asa se pare ca s-a intamplat si in cazul de fata….

Toate aceste comentarii, facute de oameni care, cu putine exceptii, nu isi declina identitatea reala, nu au decat valoare de discutie de mahala, la ceas de seara…din pacate. Dialogul constructiv si critic ce il putea naste subiectul prezentei petitii, cu polemicile inerente ale unui dialog, purtat de catre doua parti conturate pe marginea unui subiect, cu pareri diferite si argumentatie diferentiata, se transpune, din nefericire, doar intr-un lung sir (nu in totalitate) de observatii lipsite de sens sau de substanta, dublate de vulgaritati si injurii gratuite…
Nu asa putem rezolva conflictul de fata si cred ca reprezentantii de buna credinta ai ambelor parti sunt in asentimentul meu…

Acum, analizand pe rand opiniile pro si contra exprimate de ambele parti, in comentariile postate, pot spune ca tot schimbul de replicii (pe care, din nefericire, nu-l pot numi dialog, desi mi-ar fi placut), nu face decat sa “manjeasca” ambele tabere – atat pe cea a pasionatilor de detectoare, cat, mai ales pe cea a arheologilor. Evident, dupa cum au sesizat mai multi comentatori din ambele tabere, limbajul vulgar, acuzatiile, jignirile si comentariile lipsite de sens, nu rezolva nimic….pentru nici una dintre tabere. Asadar, tot schimbul de replici dure nu face decat sa accentueze starea conflictuala, nu sa o rezolve.

Acum punctual, voi relua unele dintre “capetele de afis” ale celor mai multe dintre comentarii:
1. Acuzatia conform careia detectoristii si/sau arheologii sunt hoti, infractori s.a.m.d. Cred ca adevarul este undeva la mijloc…Ambele tabere au in componenta membrii care au incalcat legea…Dar, ca sa-l parafrazez pe I.L. Caragiale “Anglia-şi are faliţii săi, Franţa-şi are faliţii săi, până şi chiar Austria-şi are faliţii săi, în fine oricare naţiune, oricare popor, oricare ţară îşi are faliţii săi... Numai noi să n-avem faliţii nostri !”
Trecand peste acest pamflet, de foarte mare actualitate inca, excaladarea discutiei sau generalizarea gratuita nu sunt pasibile de a genera rezolvarea acestor probleme. Doar dialogul, preferabil, intr-un cadru institutionalizat, legal, mediat corespunzator, poate rezolva aceasta problema care, din ce inteleg din comentariile ambelor parti, deranjeaza pe toata lumea, indiferent de tabara.
2. “Executarea” stiintifica si morala a d-lui Teodor… Pot spune doar ca cine il cunoaste pe dl. Teodor, poate spune ca domnia sa, prin felul sau de a fi, intotdeuna a fost un tip mai impulsiv. Cred ca toti dintre noi, la anumite momente suntem impulsivi… Asa ca pozitiile de forta nu sunt chiar atat de justificate. Intr-adevar, poate tonul din aceasta petitie nu a fost cel mai fericit…iar creionarea acuzatiilor necesita, poate, o argumentatie mai solida. Forma de abordare a acestui subiect, de asemenea, putea fi mai cizelata si prefreabil sa evite eventualele jigniri sau neintelegeri. De acord…
Insa de aici, pana a-i contesta calitatile stiintifice ale d-lui Teodor, de a trage concluzii privind substratul politic, personal sau financiar care au stat la baza demersului sau, cred ca este prea mult si reprezinta o evidenta rautate si un neadevar. Mentionez doar ca domnia sa este autorul unei lucrari despre ceramica, un veritabil manual, care a fost scrisa acum aproape 20 de ani, dar inca de actualitate, care prin modul de concepere reprezinta un instrument metodologic pentru toti arheologii…Iar pana in prezent, arheologia romaneasca nu a mai generat o lucrare in domeniul ceramicii similara…De asemenea, calitatile sale stiintifice sunt probate de castigarea unor proiecte de cercetare nationala, in urma unor competitii reale.
Dl Teodor si-a asumat acest demers, fiind constient de impactul si discutiile contradictorii pe care le va declansa….si cred ca este responsabil pentru demersul sau. Cine considera ca afirmatiile respective nu sunt corecte, poate actiona legal, asa cum este firesc intr-un stat democratic. Vulgaritatile si comentariile rautacioase nu au potential de a indrepta sau corija demersul d-lui Teodor, ci doar sa-l “manjeasca” intr-un mod de prost gust, fara a rezolva de fapt problema…
In final, nu pot sa nu subliniez ca cel mai mult m-a “amuzat” partea cu frustarile…ca dl Teodor e un frustrat s.a.m.d. Simplu va spun….este cineva dintre noi care sa nu aibe frustrari?
3. Problema d-lui Iulian Enache. Probabil cel mai indreptatit sa comenteze si sa se apere, fiind vizat direct de aceasta petitie…Daca dl Iulian Enache considera ca acuzele aduse sunt nefondate, poate actiona pe cale legala, fara sa o mai lungim in discutii si argumentatii pro si contra, fara a se face apel la colegii solidari care prolifereaza exagerari, jignirii, invective s.a.m.d. In fapt este simplu… dl Iulian Enache poate apela la organele competente din domeniul patrmoniului (MNIR, Minsterul Culturii, Directia de Cultura etc.), iar daca domnia sa considera ca este vorba de calomnie si poate proba aceasta speta, are dreptul ca orice cetatean liber din aceasta tara sa apeleze la justitie…Aceste comentarii online, chiar si pentru domnia sa, sunt departe da a justifica sau a-i dovedii nevinovatia…conducand doar la accentuarea starii conflictuale dintre cele doua parti…
4. Trimiterea la alte persoane din MNIR, aflate in functii de conducere sau nu, implicate in spete diferite de cea fata (Rosia Montana, Autostrada etc.)….Nu cred ca au legatura cu subiectul de fata si nu sunt in masura sa rezolve conflictul creat. Consider ca oricine, indiferent de trecutul sau, are dreptul sa semneze sau nu aceasta petitie sau sa exprime un punct de vedere vis-a-vis de problemele mentionate…evident intr-o forma politicoasa.
Nu trebuie sa deviem de la subiectul petitiei doar de dragul de a “manjii” pe inca cineva…de dragul unor “meciuri” din trecut, nerezolvate sau neclarificate suficient, la adapostul comod al unui peseudonim online…
5. Problema hobby-ului vs. profesionisti. Voi insita asupra omniprezentei formulari de “hobby” a utilizatorilor de detectoare si onesta pozitionarea a unora dintre “detectoristi” vis-à-vis de problematica implicata de acest “hobby”, atat din perspectiva juridica, legislativa, financiara sau administrativa.
Cred ca se merita si se impune o nuantare speciala. Astfel, luand-o cu inceptul…Conform DEX-ului: HOBBY [pr.: hóbi] ~uri n. Ocupație, îndeletnicire plăcută în afara preocupărilor profesionale. /Cuv. engl.
In orice societate democratica (inclusiv a noastra) este normal ca fiecare om sa poata avea un hobby. Nimic mai normal sau firesc. In aceste circumstante, sa spunem ca si eu, ca si alti oameni, am un hobby….sa spunem medicina si mai exact chirurgia. Cum procedez? Simplu…Primul pas: imi cumpar bisturiu, halat, boneta, manusi si restul instrumentelor necesare…pe banii mei, evident. Al doilea pas: ma pregatesc sa practic acest hobby. Echipat corespunzator, cu instrumentele necesare si obligatorii, aprent (vizual) arat ca un profesionist (medic). Cum in spitale nu am voie sa operez, pentru ca nu sunt calificat ca medic, nu am pregatirea necesara, ci doar cunostinte generale (suficiente insa, pentru acest demers, in opinia mea), incep sa-mi desfasor pasiunea in afara acestora institutii de profil, deci a spatiilor delimitate legal pentru acest tip de activitate. E simplu…am dreptul sa am un hobby, iar legislatia nu imi interzice acest lucru. De asemenea, trebuie sa precizez ca intentiile mele sunt foarte bune si caut oameni bolnavi, ce nu si-au depistat anumite afectiuni sau probleme medicale si incerc sa ii ajut, gratis (doar pentru mine chirurgia este un hobby!). Astfel, in opinia mea, fac un bine acelor oameni, pe care cred ca ii salvez, ii redau familiilor si societatii, apti, sanatosi si gata de munca si viata. Deci, pasul al treilea, fara sa o mai lungim, incep sa operez, pe baza cunostintelor mele generale si cu cele mai bune intentii din lume ! Cati dintre dvs. aveti curajul sa va lasati pe mana mea si a bisturiului meu?
Ei bine cam asa stau lucrurile si cu siturile arheologice, patrimoniul, zonele protejate sau neprotejate s.a.m.d. Exercitiul de imaginatie propus nu este ales intamplator. Arheologia poate fi comparata cu medicina, iar modul de cercetare al arheologilor cu cel al chirurgilor. Astfel, un arheolog pentru a intelege trecutul (nu numai pentru a recupera obiecte….fie ele si din metale pretioase), trebuie sa sape pas cu pas, de sus in jos, anii in sir, cu atentie, rabdare, metodologic si cu spirit critic. Ceea ce deja a cercetat si sapat, ca sa mearga mai departe cu cercetare, nu mai poate fi recuperat (secvente stratigrafice, complexe, cotexte etc.), daca informatia respectiva nu a fost inregistrata corespunzator…Evident, aceasta se pierde pentru totdeauna! Iar daca in medicina, in cazul unui deces, ramane cadavrul, iar autopsia poate deduce cauzele decesului si sa mai raspunda la anumite intrebari de natura clinica sau medicala, in arheologie nu prea mai ramane nimic pentru a intelege trecutul, daca nu se urmeza pasii metodologici corespunzatori….Aceasta este metodologia de cercetare si pana in prezent nu s-a inventat ceva mai bun...
Asa ca, revenind la problema contextelor arheologice, trebuie sa intelegeti ca de aceea este importanta sapatura stiintifica si nu cea menita doar sa scoata obiectele. Aceste artefacte au valentele lor contextuale, tipologice, tehnologice si cronologice, evident…insa ele nu pot substituii relatiile stratigrafice si contextuale. In final, dupa cum bine au subliniat si altii comentatori, scopul arheologiei, ca disciplina stiintifica, nu este doar acela de a scoate obiecte si a imbogatii colectiile/patrimoniul muzeelor, ci a intelege trecutul in toate aspectele sale. Asa se scrie istoria, nu doar pe baza artefactelor…Domnilor suntem in 2014, iar disciplina arheologica a evoluat fata de epoca marilor cautatori de comori…iar si dvs., domnilor pasionati de detectorism, trebuie sa aveti in vedere toate aspectele relatate mai sus. Si va rog, in mod onest nu cititi printre randuri, nu este cazul…
Toti trebuie sa fim deschisi si sa incercam impreuna sa rezolvam problemele….nu sa ne jignim sub acoperirea anonimatului sau a pseudonimelor.

In final doresc sa mai subliniez ca este evidenta pentru toata lumea absenta unei laturii publice a arheologiei din Romania, iar aceasta lacuna conduce la aceasta situatie de confuzie, superficialitate si ignoranta. Vina nu e numai a lor (a detectoristilor), ci si a noastra a arheologilor si a legislatiei defectuoase…Ca in orice conflict bilateral, toti au o parte din vina..
Problema poate fi remediata doar prin dialog si crearea unor instrumente publice (sugerate si de alti comentatori din tabara pasionatilor de detectoare), prin organizarea unor dezbateri publice, in care sa fie implicati toti actorii de pe aceasta scena: arheologii, detectoristii, muzeografii, ONG-urile de profil si toate institutiile abilitate legal in domeniu. Iar in final, in urma unei dezbateri reale, nu online, organizata corespunzator, sa se depisteze acele solutii care sa conduca la evitarea braconajului arheologic si la modificarea legislatiei, evident, defectuoase si mai ales la crearea cadrului administrativ-institutional care sa nu mai permita asemenea situatii aberante (pentru ambele parti).

Securea razboiului online cred ca trebuie ingropata si sa ne asezam la masa dialogului….fara provocari, injurii sau vulgaritati si sa depistam impreuna vulnerabilitatile (care exista real) si solutiile la toate problemele ridicate de aceasta petitie.

Sine ira et studio !

Catalin Lazar,
Presedintele Asociatiei Romane de Arheologie
(dar si angajat MNIR)
stoica ionut detectorist bucuresti

#278 Re: despre tot si despre toate

2014-02-14 11:20

#277: Catalin Lazar - despre tot si despre toate

Punctul dvs de vedere refeitor la compararea arheologiei cu medicina este destul de fortat chiar prea fortat ,discutam in medicina de cu totul altceva.Este acelasi pattern cu un domn care compara detectorul cu arma.Daca luam modelul dvs nu este greu sa gandim mai departe pe aceeasi schema si sa constatam ca nu putem practica nici un hobby......pentru ca toate hobby-uril au un corespondent in viata profesionala si incercarea de a desfasura acest hobby duce la alterarea corespondentului din viata profesionala.Asa ca ajungem invariabil la interzicerea hobby urilor DECI ???

Stiu ca un hobby este, prin definitie, o activitate care iti face placere. Prin urmare, nu numai ca te detensioneaza, iti ia gandul de la aspectele neplacute ale zilei, ale perioadei sau ale vietii tale si iti ofera o mica escapada din rutina zilnica, dar iti si ofera energie, buna dispozitie si bucurie. In plus, este un excelent remediu impotriva plictiselii. Cum sa te plictisesti facand ceva concret, care iti place? Acest lucru este de-a dreptul sanatos, fizic si psihic, pentru ca un tonus psihic bun creeaza si o stare fizica mai buna, crescand rezistenta organismului la factorii nocivi.

Un alt aspect al problemei este definirea propriei personalitati. Nu doar munca, familia si contactele sociale ne definesc; acestea, inevitabil, sunt in relatie cu ceilalti, corelandu-ne si legandu-ne de ei. Un hobby este pasiunea ta, placerea ta, ceva ce te caracterizeaza pe tine, care spune ceva despre tine si care iti este specific tie, indiferent de cei din jur.Un alt mod in care un hobby te poate ajuta in cariera este prin aceea ca, detensionandu-te, fizic si psihic, iti ofera o pauza de la alte griji sau probleme, pe care le poti vedea mult mai lucid dupa aceea. In plus, odata ce un hobby subliniaza creativitatea, te poate ajuta sa vii cu idei si sa faci legaturi noi, sa dezvolti o noua logica si sa rezolvi ceea ce pareau poate probleme de nerezolvat pana atunci.

Viata este destul de goala fara pasiune. Daca nu te pasioneaza serviciul sau altceva din ceea ce faci, un hobby te poate ajuta sa dezvolti o pasiune. Chiar daca este una doar pentru timpul liber. Iar cum pofta vine mancand, poate ai sa incepi sa fii pasionata si de alte lucruri si sa ai o pofta de viata mult mai mare.

Deci revin metal detectingul nu este un hobby ????daca nu este un hobby atunci conform modelului dvs nimic extraprofesional nu poate fii un hobby si revenim, defapt si in epoca de aur exista posibilitatea sa practici un hobby, mai bine zis mai bine ne putem raporta la Evul Mediu unde cei de rand nu aveau hobby uri deoarece nu aveau voie si timp sa faca ceva pentru placerea lor, nu cunosteau placerea in sine cu exceptia celei sexuale si aceea primitiva.

Asadar daca vreti o viata goala si searbada semnati petitia si nu incercati sa GANDITI mai mult decat va permite situatia.

Va salut cu respect!!!

Alexandra Teodor

#279 Re: despre tot si despre toate

2014-02-14 11:29

#277: Catalin Lazar - despre tot si despre toate

Domnule Cătălin Lazăr,

dacă ați semnat, totuși, petiția, înseamnă că sunteți de acord măcar cu fondul problemei. Îmi permiteți să vă întreb de ce, în calitatea pe care o aveți - de Președinte al Asociației Române de Arheologie -, nu ați făcut sesizările necesare, în ordinea în care ați fi considerat-o de bună cuviință? De ce nu s-a sesizat nici o instituție cu răspundere în domeniu, ținând cont că au trecut vreo 5 luni de la eveniment? Pare să fie foarte ușor să critici obiectiv un demers si consecintele lui - cu bune și cu rele - când de fapt stai prudent deoparte.

Altfel, nu pot decât să apreciez comentariul dumneavoastră.

 

Alexandra Teodor,

arhitect, asistent universitar UAUIM

(dar și fiica inițiatorului petiției)

Catalin Lazar

#280 si acum raspunsuri

2014-02-14 12:00

@ dl. Stoica Ionut
Nu am spus ca nu este un hobby. Cred ca s-a inteles gresit...Excursul meu a avut un alt rol, iar discursul generat de acesta a fost de o alta natura..Mai precis, aceea de a sublinia necesitatea unei responsabilitati reciproce a actorilor implicati in aceasta problematica, a cadrului legislativ in care se desfasoara hobby-urile care au implicati majore pentru patrimoniul national si mai ales identificarea de solutii adecvate pentru evitarea unor acte de braconaj, care sa afecteze atat imagine celor care practica acest hobby, cat si cea a profesionistilor din cadrul disciplinei arheologice... Nimic mai mult...

@ dna. Alexandra Teodor
In primul rand, asa cum se stie in domeniul nostru, Asociatia Romana de Arheologie se ocupa cu precadere de problematicile preistorice. In al doilea rand, pana la aceasta petitie, exceptand zvonistica inerenta legata de cazul semnalat de tatal dvs. in petitie, nu a existat negru pe alb toate datele problemei respective. In al treilea rand, Asociatia Romana de Arheologie nu are legatura cu MNIR-ul...iar problematica sesizata de catre tatal dvs., ne place sau nu, in jurul acestei institutitii se concentreaza.....Asociatia noastra este una idependenta institutional si politic, iar pana la sesizarea de catre noi a organelor competente, cred ca trebuiau urmati pasii administrativi, legali, mentionati in postarea anterioara. De asemnea, o sesizarea din partea noastra, ca persoana juridica, nu se putea baza doar pe zvonistica si pareri exprimate pe la colturi. Nu asa se procedeaza si se actioneaza. Daca am fi fost informatii oficial despre acest caz (cu probele si argumentele aferente unei astfel de cauze) am fi actionat in consecinta. Noi nu suntem Parchetul sau DNA sa ne sesizam din oficiu, la zvonuri si barfe. Ca orice organism care incearca sa actioneze legal si moral, trebuie sa avem o baza solida, care sa determine si justifice urmatorii pasii logici si legali. Nu in ultimul rand, mai trebuie avut in vedere faptul ca toti cei care alcatuim asociatia avem, inainte de toate, un loc de munca, cu sarcini si responsabilitati. Nu lucram la un ONG si doar asta facem...Toata activitatea noastra este bazata pe voluntariat, nu avem angajati, juristi etc.

Cu prietenie,
Catalin Lazar
user Mihai

#281 Re: Asa si?

2014-02-14 12:34

#80: -

Si daca se iau legal bani pt o descoperire ce e asa rau? Iti e cumva ciuda ca si o jucarie poate aduce beneficii financiare celui care o foloseste? Si in alte tari se primesc bani pt astfel de descoperiri; ca parerea ta personala difera de lege e cu totu alta treaba, nu pot decat sa ma bucur ca nu depinde de tine, cine..cand ..cum merita recompense (cum se numesc ele)..ar fi bine sa cauti definitia sa intelegi mai bine ca nu e tocmai un salariu primit de la stat sau alt ajutor, e o forma de recunoastere a unor merite. De asemenea observ ca nu e bine nicicum..daca ai toate actele, autorizatiile si ai gasit si predat legal un obiect antic.. NU E BINE, daca nu declari..esti HOT.

 

Florin Bosoteanu

#282 Re: si acum raspunsuri

2014-02-14 12:37

#280: Catalin Lazar - si acum raspunsuri

Domnule Catalin Lazar,

Sunt de acord cu aproape tot ce ati spus, in mod civilizat si diplomat si chiar ma bucur pentru faptul ca se poate intr-adevar discuta astfel.

Vorbind de discutii intre cele doua parti, in acest moment acestea se pot face doar intre persoana juridica si eventual reprezentanti ai detectoristilor la nivel national, ca persoane fizice insa. Deocamdata nu ne-am constituit intr-o asociatie, fapt care ar schimba total situatia dpdv juridic.

Colegul meu Stoica Ionut are dreptate in ceea ce priveste comparatia intre detectorist si doctor ca si hobby. Detectoristul autorizat este liber sa-si exercite pasiunea in conformitate cu legislatia actuala, (valabil nu doar in Romania ci si in tarile UE). Un hobby in domeniul medicinei se rezuma doar la colectii din domeniu, obiecte, carti, si cautarea de informatii cu privire la acest domeniu. Insa s-a inteles in mare ideea si asta conteaza.

Actele de braconaj nu cred ca pot fi eradicate stabilind reguli doar cu comunitatea detectoristilor autorizati; marea problema este la cei care detin detector fara autorizatie. Multi nu pot obtine autorizatie (din cauza cazierului), iar altii probabil vor sa ramana "in umbra", adica in afara listelor cu detectoristii autorizati de la Inspectoratele de Politie.

Problema trebuie rezolvata prin cresterea pazei in siturile arheologice, campanii de informare a populatiei, placute de informare la intrarea in zona siturilor arheologice, sesizarea organelor competente la aparitia de artefacte pe piata neagra (cea online e plina astfel de obiecte), etc. Si noi, detectoristii ne dorim sa fie respectata istoria Romaniei.

 

Cu stima,

Florin Bosoteanu

inginer

john deere

#283 Re: Re: despre tot si despre toate

2014-02-14 12:41

#279: Alexandra Teodor - Re: despre tot si despre toate

De ce ar fi fost necesara initierea unor astfel de sesizari inca

de acum 5 luni de la "eveniment" ?

In fond Statul Roman s-a imbogatit cu un tezaur impresionant,

Poporul Roman are ce vedea intr-un muzeu, tezaur care altfel

ar fi fost ramas nedescoperit poate mii de ani sau ar fi fost

descoperit de un infractor si valorificat specific lui.

Din cate cunosc descoperirea si predarea au fost perfect legale.

 

Daca primeaza numai cercetarea stiintifica in detrimentul

descoperirii valoroase material, atunci va aparea o alta pasiune,

din nefericire interesanta numai in cercul specialistilor din domeniu

insa remunerata din bugetul statului.

 

Nu mai stiu cine si in ce comentariu (cred ca dl. Zamolxis) a spus ca

pamantul romaniei geme de istorie - asa este - insa daca ar fi sa

pastram proportionalitatea, pamantul Marii Britanii striga, urla de

de istorie, informati-va, va rog, care este cadrul legislativ de acolo

in ceea ce priveste detectia de metal.

 

Semnez cu pseudonim (ca de altfel majoritatea detectoristilor)

nu pt. a ma ascunde, numele meu real este absolut irelevant,

aparitia lui aici intr-o lista de obedienta detectorista  ar fi superflua.

(inteleg necesitatea declinarii numelor reale in randul semnatarilor

comentariilor insa nu o condamn, imi lasa doar un usor gust amar).

Dada

#284 echilibru

2014-02-14 13:11

Deși relativ adânc implicat în problematică, nu am semnat petiția, tocmai datorită elementelor care o compun și care -mi sugerează că ea are în vizor de fapt o problemă internă a MNIR, loc unde nu am competențe sau interes să intervin.
Cred sincer că adevărul este la mijloc, activitatea de detecție trebuie reglementată mai atent, iar arheologii trebuie să se racordeze la tremurul zilei. Trebuie găsite formule de cointeresare reciprocă arheologi-detectoriști. Altfel, ca și în cazul dacomaniei, societatea își va crea propriile rezolvări. Paralele cu direcția de mers.

P.S Mi-a rămas în minte întrebarea unui detectorist: dar arheologii de ce nu-și cumpără detectoare?

indiana gions

#285 Re: echilibru

2014-02-14 13:44

#284: Dada - echilibru

"P.S Mi-a rămas în minte întrebarea unui detectorist: dar arheologii de ce nu-și cumpără detectoare?"

 

Adica cum?! Sa cheltuie bani personali pt meseria de care sunt asa pasionati ca nu mai pot dormi in timpul serviciului si stau la facut/promovat petitii pe feisbuc? Fii serios stimabile Dada! Nu vedeti ca li se scrintesc rotilele la ideea ca cineva ar cheltui 3-500e pe un detector doar ca sa iasa de placere? Ei gandesc doar dupa principiul bugetar "mie ce-mi iese"! Atat!

 

Cat despre petitii, o sa initiez cateva si eu:

 

1. "stratigrafia medicinii" -interzicerea accesului populatiei la medicamente, fara scoala de medicina! pai cum?un arheolog/electrician/sofer..etc sa-si poata trata copii acasa fara studii?!

2. "proiecte domestice"- orice lucrare facuta in orice imobil sa fie facuta doar!! prin firme autorizate...eventual ceva cursuri de schimbat becuri,prize, zugravit...etc. doar nu vreti sa stricati "stratigrafia" diverselor meserii.

3. "hrana"- nimeni sa nu gateasca fara scoala de bucatari....stim noi siguri ca multe gospodine fac gogosi si le vand la negru!

4....etc

 

 

 

 

Vigilentus

#286 Cel mai frustrat dintre arheologi

2014-02-14 13:53

 

Acest domn, daca poate fi numit asa, este plin de venin si frustrari la cel mai inalt grad. Stiti cine este omul si arheologul Silviu Teodor? In primul rand, ca om, este abject. S-a certat si s-a batut cu multi colegi de la MNIr, mai mult, a caftit si unele dintre colege, la bautura, ca arheologii beau de sting. Cum poate fi numit un om si coleg, cineva care isi loveste colegele. Daca il contrazici, este teroare, face ca toate cele, nu suporta sa fie contrazis si se crede Dumnezeu. Nu este decat un minuscul, care actioneaza la indemnul expres al lui paul damian, alt oligofren si '' mare arheolog in viata''. Arheologul Silviu Teodor a dat gres in mai toate proiectele avute si este frustrat, ca impreuna cu paul damian nu pot fi la butoane, ca sa-si traga bani din sapaturi arheologice sau din alte diverse proiecte. Acest domn, ST, a atacat pe blogul personal mai multi colegi arheologi sau istorici din MNIr, doar pentru divergente de opinii. Cand nu face fata argumentelor, ataca si barfeste la infinit, fiind, de asemenea, un mare raspandac al zvonisticii false. Intrebare. De ce este platit acest domn de MNir, daca in cele 8 ore de sarviciu el nu face altceva decat sa caute motive de scandal si sa-si ponegreasca directorul, un savant de renume international. Se sesizeaza comisia de etica din MNIr, cand poate fi dat afara acest monstru cu chip de om, cand?

Calibratus

#287 Asa este la romani

2014-02-14 14:00

Bai Teodore, mare arheolog, de ce te legi de directorul care iti plateste salariul? Desi toata ziua nu faci altceva decat sa bei, sa scrii petitii ca pretext si sa iti batjocoresti colegii. Tu si paul damian va ridicati la nivelul directorului general? Pigmeilor.
Detectorist

#288 Re: Cel mai frustrat dintre arheologi

2014-02-14 14:36

#286: Vigilentus - Cel mai frustrat dintre arheologi

Stateam si ma gandeam cum de are domnul T atat timp liber incat sa organizeze tara asta de nepriceputi. Uite ca mai comenteaza si persoane din bransa dumnealui si se contureaza usor usor o imagine.

Am citit ce am putut si mi-as fi dorit sa raspund multora. Din pacate trebuie sa muncesc pentru patron, nu-mi permit sa pierd prea mult timp...


Musafir

#289 Re: Cel mai frustrat dintre arheologi

2014-02-14 15:02

#286: Vigilentus - Cel mai frustrat dintre arheologi

 

Ah, pai atunci nu mai are sa discutam, petitia este ca si nula.

Domnu Teodor, stiu ca ne-ati bate pe toti dar tin sa va spun ca in randul nostru nu prea sunt femei, deci nu var face nici o placere.

Incercati la medicina sunt sanse mai mari

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-02-14 15:05


MNIR

#291 Re: Cel mai frustrat dintre arheologi

2014-02-14 15:43

#286: Vigilentus - Cel mai frustrat dintre arheologi 

 

Se sesizeaza comisia de etica din MNIr, Va asteptam cu o sesizare. Si pe dvs. si pe doamnele in cauza. Comisia va discuta acuzele aduse si se vor lua masurile ce se impun

Musafir

#292 Re: Re: echilibru

2014-02-14 17:06

#285: indiana gions - Re: echilibru

arheologii nu prea au voie sa detina DM uri deontologic vorbind se pot folosi la lucrari dar cu autorizatie speciala.

Desmond Tutu

#293 Detectoare la arheologi

2014-02-14 17:17

Ok.Dar arheologii nu mai fac periegheze in areale inedite ? Nu au nevoie de nicio aprobare in sensul asta , trebuie si ei sa respecte doar delimitarile sa-si ia un sandwich si apa si sa cutreiere dealurile cautand urme inedite.Fiecare muzeu care se respecta are cel putin un detector VLF , sa nu mai vorbim de P.I. sau chiar cateva georadare.Am vazut acum cativa ani niste arheologi care bulversati de o descoperire importanta a unui pasionat si predata lor , s-au gandit sa scoata si ei detectorul de la naftalina din rafturile muzeului sa detecteze acel areal.S-au uitat unii la altii si au concluzionat ca sunt de acord care este butonul de "on/off".A luat unul detectorul in mana si l-au pornit.Il tinea cu sonda aproape de sol nemiscat , de parca asteptau toti ca pamantul sa se miste stanga / dreapta.Au vazut ca e complicat al dracului si l-au bagat inapoi in husa.

Acest articol a fost șters de către autor (Arata detaliile)

2014-02-14 17:59


Alexandra Teodor

#295 Re: si acum raspunsuri

2014-02-14 18:03

#280: Catalin Lazar - si acum raspunsuri

Mulțumesc pentru răspuns, Catalin Lazăr. Îmi scăpase nuanța cu obiectul de activitate al asociației, anume siturile preistorice și de altfel o găsesc irelevantă în discuția de față. Printre altele, preiau un citat de pe pagina asociației:

"Asociaţia Română de Arheologie (ARA) este o organizaţie nonprofit, neguvernamentală , înfiinţată prin liber consimţământ şi voinţa expresă a membrilor fondatori, ce are ca scop sprijinirea dezvoltării arheologiei româneşti şi protecţia site-urilor (sic!) arheologice (s.m.).", http://www.arheologie.ro/despre.html.

Întrebarea mea nu viza doar asociația - care prin înființare și-a asumat o oarecare răspundere, cel puțin declarativ - ci în mod special instituțiile mai direct implicate (pentru care, evident, întrebarea era retorică). Așa cum puteți observa, nu-și asumă nimeni rolul de investigator în privința siturilor arheologice, iar această petiție asta cere, printre altele: o investigație.

Comentariul meu nu a fost un reproș la lipsa de acțiune a Asociației sus-numite decât prin apartenența în rândul organismelor juridice cu interes (altele, chiar cu obligația legală!) de a proteja patrimoniul; a fost în schimb un reproș la critica adusă părții procedurale a demersului, în condițiile în care este un demers personal, asumat, căruia fiecare alege dacă i se alătură sau nu, în funcție (sau nu) de implicațiile politice etc. etc. O persoană juridică n-are decât să respecte proceduri, ierarhii etc... o persoană fizică, dacă dorește să se exprime, o poate face liber, așa cum dorește, cu toate riscurile care decurg!

De asemenea, cu prietenie.


Musafir

#296 Intrebari fara raspuns

2014-02-14 18:17

Stimata d-na(ra) Alexandra Teodor,
Cred ca ar fi momentul sa va anuntati tatal ca s-au adunat cam multe intrebari fara raspunsuri sau luare de pozitie. Daca nu vrea sa raspunda la toate aceste intrebari sau nelamuriri prezente in aceste comentarii, macar sa aiba bunul simt sa-si ceara scuze si probabil se uita totul in scurt timp.
O seara frumoasa!
X

#297 Re: Detectoare la arheologi

2014-02-14 18:23

#293: Desmond Tutu - Detectoare la arheologi Am vazut acum cativa ani niste arheologi care bulversati de o descoperire importanta a unui pasionat si predata lor , s-au gandit sa scoata si ei detectorul de la naftalina din rafturile muzeului sa detecteze acel areal.S-au uitat unii la altii si au concluzionat ca sunt de acord care este butonul de "on/off".A luat unul detectorul in mana si l-au pornit.Il tinea cu sonda aproape de sol nemiscat , de parca asteptau toti ca pamantul sa se miste stanga / dreapta.Au vazut ca e complicat al dracului si l-au bagat inapoi in husa.

Sigur il aveau setat sa caute argint...

https://www.facebook.com/groups/perspective.arheologice/?fref=ts

Eugen Teodor Amuzant, dar uşor nedrept. Un sit medieval, mai ales unul aflat într-o pădure, este cel mai uşor semnalat de multiple fierotanii (căutând deci fier, nu argint). După cum uşor se poate înţelege, 'pasionatul' de la Neamţ avea totuşi setat aparatul pe căutare de argint , deci toată povestea pe care încerca să ne-o spună este o minciună lucie.

Domnule arheolog va rog sa imi setati si mie aparatul sa caute doar argint, va rooooog!

HA HA HA!

dan

#298 Re: echilibru

2014-02-14 18:29

#284: Dada - echilibru

Domnule Mamusa, va impartasesc intru totul opinia. Nu voi semna petitia din aceleasi motive.

Juravle Calin - ''Gardienii Culturii''

#299 Patrimoniu istoric şi adevăraţii braconieri

2014-02-14 19:00

Patrimoniu istoric şi adevăraţii braconieri

De: Juravle Calin

‘’Fiecare suferă cât simte şi mai ales cât înţelege’’ Nicolae Iorga.

Musafir

#300

2014-02-14 19:06

Domnilor detectoristi dar si arheologi, ca de data asta domnul Teodor v-a tras-o si voua arheologilor, de fapt nu intelegeti nimic dar daca va uitati la postarea pe facebook a susnumitului, din data de 12.02 ora 17.32, veti vedea ca totul a fost o strategie si ca de fapt pe domnul Teodor nu il deranjaza si nu vrea sa reglementeze folosirea detectoarelor, care de altfel, intre noi fie spus, este reglementata, ci vrea sa creeze un ,,grup specializat'' in vederea reglementarii folosirii sapelor, si ca vrea sa avizeze orice sapator. Incredibil, mai ramane sa oblige lumea sa isi inregistreze sapa la politia patrimoniu cu serie si numar de inregistrare. Va urma apoi interzicerea plugurilor, dar pentru asta are nevoie de un grup si mai specializat. Pana unde o sa ajunga acest om? Cum o sa stantam lopatelele de plaja ale copiilor, mai ales ca plaja este si sit arheologic?!...Domnilor arheologi gasiti-va un reprezentant mai realist ca altfel va face bransa de ras, nu de alta dar Romanul stie sa generalizeze!