Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Florin Bosoteanu

/ #282 Re: si acum raspunsuri

2014-02-14 12:37

#280: Catalin Lazar - si acum raspunsuri

Domnule Catalin Lazar,

Sunt de acord cu aproape tot ce ati spus, in mod civilizat si diplomat si chiar ma bucur pentru faptul ca se poate intr-adevar discuta astfel.

Vorbind de discutii intre cele doua parti, in acest moment acestea se pot face doar intre persoana juridica si eventual reprezentanti ai detectoristilor la nivel national, ca persoane fizice insa. Deocamdata nu ne-am constituit intr-o asociatie, fapt care ar schimba total situatia dpdv juridic.

Colegul meu Stoica Ionut are dreptate in ceea ce priveste comparatia intre detectorist si doctor ca si hobby. Detectoristul autorizat este liber sa-si exercite pasiunea in conformitate cu legislatia actuala, (valabil nu doar in Romania ci si in tarile UE). Un hobby in domeniul medicinei se rezuma doar la colectii din domeniu, obiecte, carti, si cautarea de informatii cu privire la acest domeniu. Insa s-a inteles in mare ideea si asta conteaza.

Actele de braconaj nu cred ca pot fi eradicate stabilind reguli doar cu comunitatea detectoristilor autorizati; marea problema este la cei care detin detector fara autorizatie. Multi nu pot obtine autorizatie (din cauza cazierului), iar altii probabil vor sa ramana "in umbra", adica in afara listelor cu detectoristii autorizati de la Inspectoratele de Politie.

Problema trebuie rezolvata prin cresterea pazei in siturile arheologice, campanii de informare a populatiei, placute de informare la intrarea in zona siturilor arheologice, sesizarea organelor competente la aparitia de artefacte pe piata neagra (cea online e plina astfel de obiecte), etc. Si noi, detectoristii ne dorim sa fie respectata istoria Romaniei.

Cu stima,

Florin Bosoteanu

inginer