Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!


Musafir

/ #1362 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 23:16

#1343: Franz - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

"Poate ma lamureste si pe mine cineva cum au devenit secuii maghiari."

Nu cred, deoarece nu se ştie. Primele documente secuieşti pe care o ştim (inclusiv cele scrise cu vechile litere runice secuieşti) sunt texte în limba maghiară.

Nu ştim dacă a existat o limbă secuiască sau nu. De când avem cunoştinţe despre ei, secuii au fost întotdeauna un grup vorbitor de limbă maghiară (maghiarofon). Statutul de "naţiune nobilă" este un lucru politico-social, prin care secuii erau consideraţi nobili (cu toţii), cu diferite privilegii - în schimbul serviciilor militare.

În rest secuii sunt un grup etnografic maghiar, tot aşa ca şi paloţii de exemplu. Iar despre originea lor sunt nenumerate teorii (tot aşa ca despre cea a paloţilor).

 

"Ca nici sa ma fulgeri, nu inteleg."

Asta e mare păcat, căci nu este atât de greu de înţeles: şi între români sunt grupuri etnografici, care au o denumire proprie, obiceiuri şi artă populară specifică, etc. Nu ai auzit nimic despre "MOŢII" sau "OŞENII"?

 

"Aici si in politica sunt maghiari, in discutiile particulare maghiarii din Romania ii dispretuiesc pe ”gobe” tot atat pe cat maghiarii din Ungaria ii dispretuiesc pe cei din Romania."

Acest lucru nu este adevărat (diferenţele şi "dispreţul" nu e mai mare decât cele între românii ardeleni şi cei munteni de exemplu: nici nu pot enumera de câte ori am auzit de la români ardeleni că cele de sud trăiesc din banii noştri, că sunt inculţi, etc. - ceea ce nu înseamnă că nu le consider pe ei ca fraţi).

 

"Noroc cu romanii, ca ii urasc cu sinceritate pe unguri, indiferent de locul in care traiesc."

Asta e prima afirmaţie corectă. Aşa sunt românii, ce să facem...