Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

pt. Judex

#1576 Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 09:58

#1561: Judex - Re: Doar un gând... 

...nesimtirea ta este fara margini. Vorba ta RUSINE SA-TI FIE JUDEX, cu toate ca stiu ca nu cunosti acest sentiment.

Du-te inapoi in Oltenia, de unde esti de origine.

Musafir

#1577 Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 11:58

#1574: - Re: Re: Re:

Toate teoriile si terminologiile sunt fabricatii. Tocmai de aceea sunt teorii.

Din istoria romanilor, precum a precizat si istoricul roman Lucian Boia "lipsesc 800 de ani" pe planul surselor istorice. Ca urmare doar teorii sunt, dintre care una e teoria continuitatii, aceasta fiind acceptata oficial in Romania (eu doar asta am scris).

Nefiind istoric, eu nu pot sa decid care sunt mai bune si care sunt mai rele (desi am citit si unele argumente a istoriografiei romanesti, precum si cele unguresti).

Ca un cititor laic al cartilor despre istorie, eu nu pot avea decat pareri. Si parerea mea e ca problema cu acest subiect e in primul rand subiectivismul (chiar si in limbaj) cu care este tratat, teoriile fiind interpretate ca si cand ere ar fi fapte istorice bine-documentate. Iar in al doilea rand: ca acest subiect este cercetat doar de istorici romani si maghiari (timp ce nici-una dintre cele doua parti nu este obiectiva).

Istoriografia ar trebui sa fie mai putin subiectiva (desi ca o stiinta descriptiva umana nu poate sa fie practicata fara interpretari si fara subiectivitate - doar ca n-ar trebui depasit o anumita limita).

Oricum, nu noi suntem cei care putem decide ce e bun si ce e rau in istoriografie (si nu un forum este locul potrivit), caci nu suntem competenti.

Musafir

2012-03-28 15:13

Ez az orvosi egyetem magyar volt, amíg el nem sorvasztották !
Miért tartanak ennyire a magyar orvosoktól?Mindannyian beszélik a román nyelvet , tehát megértik a román nyelvű beteg panaszait.De mit tegyen az az idős , magyar beteg, aki már nem tud megtanulni románul,s olyan román orvos kezébe kerül, aki meg sem szólal magyarul? Annak meg kell halnia ?
Ez a cél? A cél nem mindig szentesíti az eszközt !
Franz

#1579 Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 15:13

#1576: pt. Judex - Re: Re: Doar un gând...

.nesimtirea ta este fara margini. Vorba ta RUSINE SA-TI FIE JUDEX, cu toate ca stiu ca nu cunosti acest sentiment.

Du-te inapoi in Oltenia, de unde esti de origine.

Hey, hold your horses! Nu e treaba ta de unde este sau nu este Judex. Daca traieste in Ardeal, deranjeaza pe cineva? Prin aceasta replica tampita nu ai facut sa confirmi ca de fapt nu inexistanta unei facultati in limba maghiara va statea in gat, ci faptul ca maghiarii nu sunt singurii locuitori ai Transilvainei. Sau numai minoritarii maghiari au dreptul sa posteze aici? Va deranjeaza schimbul de opinii? M-am bucurat si eu, asemeni lui Judex, de acelasi tratament si ma bucur ca am intrat aici si am aflat ceea ce ganditi cu adevarat si am realizat perfidia celor cu care am discutat acest subiect fata in fata. Nu toti, dar o buna parte. (Non tutti, ma Buonna-parte).

Musafir

#1580 Re:

2012-03-28 15:17

#1578: -

Mai frate, ( vorba vine) unde vreti voi sa ajungeti? Sa aveti un medic, o moasa si un asistenyt medical / cap de cetatean roman de etnie maghiara? De acord, dat facet-o si voi prin facultati private nu din bani publici.

Ioan Românul

#1581 Re: Re: Re: SA VA FIE RUSINE!!

2012-03-28 16:18

#1565: - Re: Re: SA VA FIE RUSINE!!

E-n regulă! Sunt de acord, pregătiţi camera! Rămîn cel puţin o sătămână. Aş rămîne mai mult dar mai am şi alte treburi, se apropie sîmbra oilor.

Mulţămesc, dar nu uitaţi, camera să aibă baie şi să fie şofată (adică încălzită, pe franţuzeşte chauffee înseamnă încălzit), ca să nu se înţăleagă altfel, că-mi dezactivează administratorul ăsta şogoresc, mesajul.

Io mi-s strănepot de iobag de pe Penteleu, iobag, nu mă joc!

Mulţămesc iar,

Ioan Românul, iobag!

Musafir

#1582 Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 16:30

#1579: Franz - Re: Re: Re: Doar un gând...

Eu cred ca ar fi timpul sa va opriti si nu mai jigniti. Toti ati avut dreptul sa comentati aici si ati facut acest lucru in mare majoritate intr-un stil grosolan, jignindu-le pe maghiari (iar mai desteptii, ca de exemplu Judex, au provocat intr-un mod mai rafinat).

Cred ca a fost de ajuns.

Noi in primul rand am facut un gest important cand am inceput sa discutam romaneste aici (in cele mai multe cazuri si intre noi), ca sa ne intelegeti. Ce am primit ca raspuns? Jigniri si critici ca nu vorbim corect romaneste.

Atata nesimtire cat ati dovedit aici nici nu-nchipuiam.

Musafir

#1583 Re: Re:

2012-03-28 16:41

#1580: - Re:

Tampenia asta de unde vine? Nu s-au infiintat locuri noi, cretinule, ci acelasi numar de locuri cat au fost si pana acum - erau reorganizate.

Si lasati in balta banile publici, ca doar si noi platim acelasi taxe si impozite.

Tu ce crezi, noi de ce contribuim? Ca voi sa construiti in ca o gramada de biserici ortodoxe si sa finantati doar locuri romanesti la facultati si din banii nostri?!

Sau cum gandeai dumneata?

Sa platim taxe si impozite statului din care sa fie finantate doar locuri romanesti si in plus sa mai platim si din banii privati pt. a infiinta o facultate privata?

Asta ar fi un lucru normal?

Eu sunt de acord ca invatamantul superior maghiar sa fie realizata doar in institutii private CU CONDITIA SA PLATIM TAXE SI IMPOZITE MAI PUTINE.

Deci impozitele si taxele pt. maghiari sa fiu cu atat mai mici cu cat contribuim la finantarea invatamantului superior. Atunci e corect. Dar altfel e o discriminare obraznica de tip balcanic.

Eu nu platesc taxe si impozite doar ca fiul tau sa aiba rest de educatie superioara (iar eu sa fiu nevoit sa platesc INCA O SUMA ca si fiul meu sa poate invata in limba materna)!

Esti culmea.

Musafir

#1584 Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 17:00

#1575: -Sărmane musafir care nu-ţi dai numele din laşitate..

Sărmane musafir, e adevărat, n-am ce să răspund la cei ce duc lipsă de materie cenuşie!

Mulţi de pe forum nu ştiu altceva decît să rostească ca nişte papagali, "Respectaţi legea educaţiei naţionale", uitînd să sufle o vorbă desptre respectarea Constituţiei acestei ţări, care este şi ea o lege, MAMA TUTUROR LEGILOR, mai presus decît oricare altă lege! Mai mult, o şi contestă, atacînd-o în toate felurile.

De aceea tot ce se faci aici, tot tam-tamul acesta cu respectarea legii educaţiei naţionale, nu e decît o meschinărie de joasă speţă.

Musafir

#1585 Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 17:12

#1574: - Re: Re: Re:

Mai studiaza si vei vedea ca nu este real ceea ce sustii . Inteleg ca nu stiati sa cititi cand erati triburi migratoare ,dar nici pana acum nu ati invatat ?

Musafir

#1586 Re: Re: Re:

2012-03-28 17:27

#1583: - Re: Re:

Fii linistit ,noi demult ne trimitem copii la cele mai prestigioase universitati din Europa si din America si suntem in stare sa le platim studiile ,nu cersim ca voi la banul public si va platim si studiile copiilor vostri in procentul nostru de contributie de 94-95%. Asa ca aveti macar bunul simt si nu ne mai jigniti.

Judex

#1587 Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 18:13

#1576: pt. Judex - Re: Re: Doar un gând...

Stimat(ă) domn(doamnă),

Eu nu mă cobor la mintea dumitale să folosesc injurii sau imprecaţii aşa cum foloseşti dumitale. În fond e o problemă de civilitate şi de bună creştere. Unii au cei 7 ani de-acasă, alţii nu-i au. Ce să le fac ? Să-i educ eu acum? Mi-e imposibil!

Pentru cei ce nu ştiu de ce am fost acuzat de acest personaj, voi răspunde imediat.

Doamna T, la #1554 referindu-se la cineva care acuzase UDMR că ar fi şantajat guvernul ca să scoată o lege care a provocat discordie în ţară, dezaprobă această tactică dar o justifică subtil, indirect, cu următoarea frază. "Într-o ţară democratică, n-ar trebui să folosim nici un fel de şantaj pentru a obţine drepturile noastre cuvenite."

Ce să înţeleg de aici decît ce înţelege orice om cu mintea limpede, UDMR a fost nevoit să folosească orice, numai să-.şi atingă scopul, inclusiv şantajul. Cu alte cuvinte "Scopul scuză mijloacele!" Eu am calificat acest mod de a obţine ceva, chiar îndreptăţit, drept meschinărie sau şantaj. Acest fapt a stîrnit furia persoanei de la #1576 adresînu-mi insulte că aş fi nesimţit şi neruşinat şi să mă întorc in Oltenia. De ce în Oltenia, n-am înţeles.

Dacă mi-ar fi spus să mă întorc în ţara strămoşilor mei, ar fi trebuit să mă întorc în Ţara Oltului şi a Crişurilor, la poalele Făgăraşului de unde au fost alungaţi stămoşii mei pentru a le răpi munţii, pădurile, păşunile şi a le da vatră de locuit celor aduşi din pustă sau din zona germanică a Europei. Aşa, mai treacă meargă, dar de ce în Oltenia?

Dacă am greşit în răspunsul pe care i l-am dat doamnei T, îmi cer scuze. Dumneavoastră cititorii decideţi dacă am sau nu dreptate. Eu, recunosc, sunt subiectiv. Alţii nu recunosc. E treaba lor!

Mulţumesc d-lui Franz şi d-nei Anca pentru că sunt printre puţinii care cu decenţă şi cu argumente îşi spun opiniile. Pentru alţii, care uneori se pretind mai deştepţi şi mai îndreptăţiţi să-şi expună opiniile, cei care resping din capul locului opiniile contrare şi perorează că purtătorii lor, să fie desfiinţaţi, anihilaţi, dacă se poate lichidaţi, nu simt decît milă. Atitudinea aceasta exclusivistă este tipic stalinistă, hitleristă, hortistă!

M.

#1588 Gyôztünk!

2012-03-28 18:43

Gyôztünk! Most meg munkába, mert kell magyar tanár, kell magyar titkárnô stb.
M.

Musafir

#1589 Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 19:03

#1584: - Re: Re: Re: Doar un gând...

Ce are de a face scula cu bascula, explica cum vine Constitutia, legea suprema aici ?

Musafir

#1590 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 19:04

#1585: - Re: Re: Re: Re:

Poti sa aduci argumente ? Daca chiar vrei argumente pe istorie, as putea avea cateva intrebari pentru tine...

Nick62

#1591 Re: Re: Re:

2012-03-28 19:07

#1562: Attila - Re: Re:

#70: Nick62 - Re: imi vine sa te fut in gura impreuna cu maica ta taran imputit pe care jigodiile de la Trianon au lipit Ardealul ee Romania.

Ca-ti vine sa faci ceea ce te lauzi, nu e de mirare, cum nu e de mirare nici ca nu vei putea sa o faci. Impotenta se poate trata, am citit eu undeva, cu conditia sa accepti ca esti in suferinta.

Animal cu chip de om ce esti, daca iti permiti sa judeci reprezentantii Marilor Puteri care au decis ce au decis la Trianon, apelativul ”om” s-ar putea sa te jigneasca, asa ca voi fi politicos si-ti voi spune simplu ”euglena verde”.

Ca iti permiti tu, caruia inca nu i-a disparut nisipul stepei din ochi, sa o amintesti pe mama mea si sa ma faci pe mine taran imputit, nu face decat sa dovedeasca cat de josnic poti sa fii, asa ca nu meriti nici macar un sincer ”hai sictir”.

Musafir

#1592 Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 19:22

#1591: Nick62 - Re: Re: Re:

nem érdemes velük vesződni, egyet tudnak azt is rosszat

Judex

#1593 Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 19:42

#1566: T - Re: Re: Doar un gând...

Stimată doamnă T,

Din ceea ce aţi scris dvs. acolo, aşa am înţeles, că UDMR ar fi recurs la acel şantaj deoarece cererile dvs. erau îndreptăţite, sau cum spuneaţi dvs.- vi se cuveneau. Eu nu ştiu dacă vi se cuveneau sau nu, dar ştiu că s-au făcut presiuni mari şi îndelungate asupra Guvernului Boc ca să treacă această lege într-o formă convenabilă în special UDMR, prin O.U. fără a se discuta în Parlament, cum ar fi fost normal, pentru a fi analizate serios toate implicaţiile. Au fost discuţii, după cum aţi observat şi dvs.

Mie nu-mi place diferenţierea aceasta, de nici un fel, precum o vor unii, pentru că aceasta crează discordie şi ură. Iar eu nu vreau asta. Dacă studenţii maghiari ar avea probleme de comunicare (nu de limbă!), cu studenţii români, acest lucru ar fi trebuit rezolvat de către cadrele didactice de la UMF. Aveţi acolo un medic excepţional, d-l dr. Benedek, ce vorbeşte excepţional limba română şi bănuiesc că are şi relaţii foarte bune cu colegii d-sale români. Ar trebui să rezolve împreună problemele acestea de comunicaare, căci eu sunt convins că se poate.

De limbă, nu poate fi vorba. Toţi cei ce vin la UMF, copii români sau maghiari sunt copii deştepţi, absolvenţi de liceu, buni cunoscători ai limbii române. Eu refuz să cred că ei nu se pot discurca în această limbă. Te descurci pînă la urmă într-o limbă pe care n-ai vorbit-o în viaţa ta, cum sunt de pildă copiii asiaticilor care studiază la universităţi din ţările europene, darămite un elev trăitor printre români care a învăţat organizat, în şcoală, l. română timp de 12 ani. Şi apoi, aveţi destule cursuri în l. maghiară, dacă anumite noţiuni nu vă sunt destul de clare în l. română. De ce mai e nevoie de încă o facultate paralelă? Aşa, de amorul artei?

Nu aveţi de ce vă cere scuze pentru felul cum scrieţi, pentru că scrieţi f. bine şi corect. Măcar dacă ar scrie şi unii dintre românii noştri la fel. Uneori nu-i înţeleg pe ai mei prezentînd, faţă de dvs. maghiarii, pretenţii exagerate în privinţa limbajului. E normal să te exprimi într-o limbă străină mai greu, dar pentru asta nu trebuie să ne urîm. Îi înţeleg şi pe cei ce-mi aruncă cu lături în cap. Au şi ei frustrările lor. Nu toţi se pot stăpîni în a-şi exprima nemulţumirea.  E şi o problemă de educaţie, ce să-i faci?

Am intervenit uneori cu expresii mai dure numai faşă de acei care m-au insultat, dar nu pentru a insulta în vre-u fel comunitatea meghiară, pe care o apreciez sincer din multe puncte de vedere. Trimiterea la acel clip am făcut-o nu pentru a acuza pe cineva de relele care s-au petrecut în această ţară, ci ca răspuns la acuzele şi la impertinenţile unui personaj necivilizat care m-a inoportunat.

Să fii fericită şi să ai noroc în viaţă!

Musafir

#1594 Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 20:32

#1590: - Re: Re: Re: Re: Re:

Dupa  ceea ce ai scris anterior ,am dedus ca nu ai studiat deloc istorie universala cu referire la aspectul contestat ,de aceea ti-am sugerat sa studiezi pentru va vei vedea ca nu este asa cum sustii. Sigur ,dupa ce vei studia ,sunt dispus sa avem o discutie ,dar cu conditia sa fim la fel de informati si documentati.

Musafir

#1595 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 21:02

#1594: - Re: Re: Re: Re: Re: Re:

cred ca glumesti :-)))))

Judex Phoax IQ fighter legogirl

#1596 Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 22:06

Si tu ai semnat comentul ca "Musafir". De ce? Din lasitate?

Musafir

#1597 Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 22:12

Noi vorbim despre Legea Educatiei Nationala tocmai pt. ca este legea in vigoare, despre care Constitutia afirma ca:

"Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale, în condiţiile legii. " (Canst. Romaniaei Titlul II., art. 32., alin. 2.)

si ca:

"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege."

Deci tocmai Constitutia ne indrumeaza la respectarea legilor in vigoare in acest caz.

Oricum, discutiile despre constitutionalitatea acestei legi sunt lipsite de orice sens - deoarece aceasta lege a intrat deja in vigoare si nu era contestata de Curtea Constitutionala (singurul organ care are dreptul de a contesta constitutionalitatea oricarei legi din Romania).

Musafir

#1598 Re: Re: Re: Re: Doar un gând...

2012-03-28 22:27

Judex, Judex... poti sa spui orice, tot acelasi sovinist o sa ramai!

Mesi

2012-03-28 22:28

Bepoccentek a romanok:) :) Az a javaslatom,hogy ezutan csak magyarul irjunk ,mind ha itt se lennenek,es ne valaszoljunk aprovokaciojukra! Szerintem Meg job ban bepöccennek. Hajrá MAGYAROK!!! Csak igy tovabb!!!!

Musafir

#1600 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-28 22:33

#1585: - Re: Re: Re: Re:

Mai studiaza putin si vei vedea ca:

1. defapt n-am sustinut nimic (am vorbit tocmai despre sustinerile subiective neargumentate).

2. ca ceea ce am scris e adevarat.

Iar despre analfabetism mai bine sa nu vorbiti, timp ce probabil stiti si dvs ca literatura maghiara are mai mult de 800 ani de existenta: primul text scris in intregime in limba maghiara era o rugaciune din 1192, iar primul poem pe care o stim din secolul XIII., continand copia unei poezii religioasa in limba maghiara, a carui original era scris in secolul XII. de un calugar.

Deci literatura maghiara are o vechime de cel putin 820 de ani.

Cele mai vechi fragmente care contin si cuvinte unguresti erau scrise in secolul XI. (cea mai veche sursa se dateaza din 1055).

Comparativ: daca nu ma insel cel mai vechi document păstrat scris în limba română este o epistolă datată 1521 (adica cu 329 ani in mai tarziu decat primul text maghiar si cu cca 250-300 ani mai tarziu decat prima opera literara maghiara).

De altfel nici ultima propozitie nu e corecta: inainte sa incepem sa scriem cu alfabetul latin, am mai avut si un alfabet runic.