Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

#4651 Re:

2012-03-23 14:51

Musafir

#4652 Re: Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba magh

2012-03-23 15:00

#4643: - Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

Domnule, acest fapt al plagiatului era confirmat de autorii lucrărilor furate.

Scrisorile lor erau postate şi aici.

Ceea ce a spus Copotoiu despre profesorii maghiari însă nu era confirmat de nimeni (nici nu ştim despre cine şi ce e vorbă).

Defapt n-a comunicat nici numele presupuselor vinovaţi nici cele ale victimelor misterioase.

În plus: Copotoiu era RECTOR în momentul declaraţiilor săi.

Eu nu sunt rector şi nu vorbesc în numele altora. Spun doar părerea mea PERSONALĂ. Şi pentru mine (personal) scrisorile autorilor adevăraţi sunt absolut convingătoare (deoarece au precizat corect lucrările, paginile respective, anul şi locul primei apariţii precum şi capitolele plagiate). Pentru mine cuvântul lor e de ajuns.

Însă dacă aş fi de exemplu conducătorul comitetului de educaţie superioară, sigur că n-aş scrie aşaceva fără să fiu absolut sigur că plagiatul presupus s-a întâmplat într-adevăr sau nu. Aş citi toate sursele citate în scrisori, le-aş compara fiecare cuvânt din ele cu cele din lucrarea plagizată şi doar după aceasta aş comunica opinia mea în presă. Căci asta înseamnă RESPONSABILITATEA legată de o funcţie.

Dacă Copotoiu era un civil simplu, comportamentul lui ar fi de înţeles: comunicarea unei PĂRERI, unei presupuneri personale (şi anume că el personal CREDE - chiar şi fără dovezi - că acuzaţiile corespund adevărului).

Însă ca RECTOR nu poate să facă aşaceva! Sau dacă da, atunci UMF-ul nu este o universitate serioasă. Atunci trebuie desfiinţat Comitetul de Etică, Senatul şi Carta Universităţii (chiar şi varianta nelegală şi ilegitimă care o are în momentul de faţă universitatea) şi atunci universitatea poate fi condusă după părerile lui Copotoiu.

Înţelege-mă, te rog: este absolut INADMISIBIL ca un RECTOR în funcţie să facă ACUZAŢII fără dovezi la adresa colegilor săi, mai ales înainte să aşteaptă măcar decizia Comitetului de Etică.

Tu sau eu putem să scriem păreri personale cât vrem - dar un RECTOR să nu facă acuzaţii la adresa nimănui FĂRĂ DOVEZI şi MARTORI!

Musafir

#4653 Re: Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 15:05

#4647: - Re: Re: Re: Re:

tocmai din cauza acestui sistem inadecvat (susţinut şi de dumneavoastră)

Musafir

#4654 Re: Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba magh

2012-03-23 15:19

#4648: - Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

Nu. Căci nu eu sunt de vină. Nu am avut niciodată sentimente negative faţă de limba română, am învăţat tot ce trebuia de învăţat la română, în plus am şi citit mult în limba română.

Şi totuşi am probleme de exprimare - ceea ce înseamnă că nu eu sunt de vină (că în mod interesant limba engleză am reuşit să învăţ prin metodele de predare utilizate în liceu - care erau total diferite decât cele utilizate la română).

Fiind curios, am şi citit câteva lucrări de specialitate despre predarea inadecvată a limbii române în liceele minorităţilor (şi despre metodele inadecvate utilizate în prezent în sistemul educaţional).

Sistemul susţinut aici şi de voi este cea mai proastă dintre variantele posibile. Ca să învăţi direct INFORMAŢII transmise într-o limbă pe care nu ştii perfect (fără să înveţi prima dată LIMBA respectivă) e absolut INUTILĂ şi în plus şi CONTRAPRODUCTIVĂ.

În acest mod NICI LIMBA n-o să înveţi niciodată (dinpotrivă: greşelile se fixează, devin automatisme, deoarece le repeţi în nenumerate rânduri, fără să fii corectat - căci profesorul nu te corectă, deoarece concentrează la subiect şi la informaţii - şi nu la LIMBĂ în care le trensmite). În plus NICI INFORMAŢIILE nu le înţelegi cu desăvârşire (acestea fiind transmise într-o limbă pe care nu vorbeşti perfect).

Nu ţi ruşine că susţii un sistem prost de educaţie - timp ce eşti revoltat din cauza consecinţelor acestuia?

Musafir

2012-03-23 15:48

Nu comentez nimic.Va trimit textul articolului 14 din Conventia cadru a Consiliului Europei pentru protectia minoritatilor nationale. Aceasta conventie are si un raport explicativ si va voi copia si de acolo explicatiile la articolul 14.
deci :
ARTICOLUL 14 din Conventie.

1.Partile se angajeaza sa recunoasca dreptul oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale DE A INVATA LIMBA SA MINORITARA.
2.In ariile locuite tarditional sau in numar substantial de persoane apartinand minoritatilor nationale,DACA EXISTA CERERE SUFICIENTA,Partile vor depune eforturi pentru a asigura,IN MASURA POSIBILULUI SI IN CADRUL SISTEMULUI LOR EDUCATIONAL,ca persoanele apartinand acestor minoritati sa beneficieze de posibilitati corespunzatoare de invatare a limbii lor minoritare ori de a primi educatie in aceasta limba.(Cititi cu mare atentie si nu treceti repede peste formulari)
3.Paragraful 2 al acestui articol se va aplica FARA A SE ADUCE ATINGERE INVATARII LIMBII OFICIALE ORI PREDARII IN ACEASTA LIMBA

ARTICOLUL 14 din RAPORTUL EXPLICATIV AL ACESTEI CONVENTII
Paragraful 1.
Angajamentul Partilor de a recunoaste oricarei persoane apartinand unei minoritati nationale DREPTUL DE A INVATA LIMBA SA MINORITARA priveste unul dintre principalele mijloace prin care aceste persoane isi pot afirma si pastra identitatea.Acest drept nu comporta nici un fel de exceptie.Fara a se aduce atingere principiilor mentionate in paragraful 2,acest paragraf NU IMPLICA NICI O OBLIGATIE POZITIVA,IN SPECIAL DE NATURA FINANCIARA PENTRU STAT.

Paragraful 3.
Posibilitatile de predare a limbii minoritare sau de primire a unei educatii in aceasta limba NU ADUC ATINGERE INVATARII LIMBII OFICIALE,ORI EDUCATIEI IN ACEASTA LIMBA.Intr-adevar cunoasterea limbii oficiale constituie un factor al coeziunii si integrarii sociale.

Va rog sa le trimiteti si primului ministru si membrilor guvernului sa le citeasca si apoi sa decida.

Musafir

#4656 Re:

2012-03-23 16:04

#4655: -

Spre deosebire de poveştile dumneavoastră (poveşti destul de subiective) şi de INTERPRETAREA pesonală a dumnevoastră despre  Conventia cadru a Consiliului Europei (o convenţie care s-a născut tocmai pentru PROTECŢIA minorităţilor naţionale), CONSTITUŢIA scrie următoarele lucruri:

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "

"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."

"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

Această LEGE (despre care CONSTITUŢIA spune că e menită pentru stabilirea modalităţilor de exercitare a drepturilor constituţionale) este tocmai LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE.

Şi ce scrie Legea Educaţiei Naţionale?

"Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice.
"

Oricât de valorasă ar fi opinia dumneavoastră, asta NU E MAI PRESUS DE LEGE (de legea despre care tocmai CONSTITUŢIA afirmă că e cea care trebuie să stabileze modalităţile de exercitare a drepturilor constituţionale a minorităţilor pt. învăţământul în limba maternă).

Interpretarea domneavoastră (despre înţelesul adevărat al Constituţiei) este într-adevăr foarte interesantă şi captivantă - însă se pare că se diferă de interpretarea CURŢII CONSTITUŢIONALE.

Spre marea nefiricire a unor concetăţeni ai noştri, această este singurul organ democratic care are DREPTUL de a contesta constituţionalitatea unei legi în vigoare.

Dumneavoastră sau eu putem avea opinii şi interpretări PERSONALE despre ele - dar ca cetăţeni români suntem OBLIGAŢI să respectăm legile în vigoare şi drepturile constituţionale.

Şi cam atât. În rest toate sunt doar poveşti, interpretări şi păreri.

Musafir

#4657 Re:

2012-03-23 16:08

#4655: -

În plus Consiliul Europei şi CONSILIUL EUROPEAN sunt lucruri diferite.

Consiliul Europei NU este organul Uniunii Europene şi convenţiile lui NU sunt obligatorii pentru statele din UE (doar cele ale Consiliului EuropEAN), mai ales când acestea nu corespund Constituţiei.

Musafir

2012-03-23 16:19

Buna,

Ma numesc Roxana,locuiesc in Londra de ceva ani si ca sa ma integrez aici si in semn de respect pentru tara adoptiva a trebuit sa ma supun regulilor pe care ei le au,iclusiv sa le vorbesc limba si sa studiez la scolile lor acreditate de stat,altfel nu pre sunt sanse sa reusesti.Nu inteleg de ce la noi trebuie sa fie altfel cu minoritatile.

Musafir

2012-03-23 16:22

"In ariile locuite tarditional sau in numar substantial de persoane apartinand minoritatilor nationale,DACA EXISTA CERERE SUFICIENTA,Partile vor depune eforturi pentru a asigura,IN MASURA POSIBILULUI SI IN CADRUL SISTEMULUI LOR EDUCATIONAL"

Cerere există şi există şi posibilitatea în cadrul sistemului nostru educaţional, căci tocmai LEGEA EDUCAŢIEI NAŢIONALE OBLIGĂ acest lucru:

"Art. 135
(1) Invatamantul superior pentru minoritatile nationale se realizeaza:
a) in institutii de invatamant superior in cadrul carora functioneaza facultati/linii/programe de studii cu predare in limba materna;
b) in institutii de invatamant superior multiculturale si multilingve; in acest caz, se constituie sectii/linii cu predare in limbile minoritatilor nationale;
c) in cadrul institutiilor de invatamant superior pot fi organizate grupe, sectii sau linii de predare in limbile minoritatilor nationale, in conditiile legii.
(2) Linia de studiu din cadrul universitatii multilingve si multiculturale se organizeaza in departamente. Cadrele universitare apartinand liniei de studiu adopta si elaboreaza un regulament de functionare propriu, care stabileste procedurile de alegere si alte aspecte specifice structurilor organizatorice ale liniei de studiu respective in concordanta cu Carta universitara, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
(3) Sectia de studiu este o forma de organizare a invatamantului universitar intr-o limba a minoritatilor nationale, care poate fi institutionalizata, atat la nivelul universitatii, cat si in cadrul unei facultati, prin departamentul sectiei, care are in componenta programele de studiu si structurile organizatorice aferente. Sectiile beneficiaza de autonomie universitara in organizarea activitatilor didactice. "

Musafir

#4660 Re:

2012-03-23 16:27

#4658: -

Buna, Roxana,

tu ca imigrant sigur că nu ai decât să integrezi şi să înveţi în limba engleză.

Maghiarii din România însă nu sunt imigranţi şi nu eri sau alaltăieri s-au stabilit pe aceste meleaguri (ci în 895). Sunt aici de 1117 ani şi ca minoritate naţională autohtonă au dreptul CONSTITUŢIONAL la învăţământ în limba maternă.

Deci, dragă Roxana, exemplul tău personal, oricât de interesant e, este totuşi absolut irelevant în acest caz.

Apropo: ai studiat în limba engleză?

Musafir

2012-03-23 16:28

Mult succes în inițiativa dv.

Musafir

2012-03-23 16:34

Respectati legile acestei tari!!!

Musafir

2012-03-23 16:53

in principiu, nu conteaza limba in care inveti,dar suntem in romania si ungurii sunt tot cetateni romani, sa invete in limba tarii, daca vor in maghiara sa plateasca taxe de cetateni straini.
Franz

#4664 e de rasul lumii

2012-03-23 16:54

Parcurgand aceste asa-numite discutii, ma umfla rasul. Oameni care nu au avut niciodata curiozitatea să citeasca Constitutia sau vreo lege, s-au apucat acum sa caute pe net despre drepturi sau obligatii. Nu se intampla frecvent ca o lege sau alta sa fie atat des citata. E o buna ocazie sa ne mai destupam la minte. Cu o conditie: sa intelegem ce citim si citam.

Musafir

2012-03-23 16:59

Este indmisibil amestecul politicului in viata universitara .Se incalca Constitutia ,trebuie oprita aceasta situatie complet nedemocratica si ilegala.

Musafir

#4666 Re: e de rasul lumii

2012-03-23 17:38

#4664: Franz - e de rasul lumii

Parcurgând comentul dumneavoastră, mă umfla râsul.

"Oameni care nu au avut niciodata curiozitatea să citeasca Constitutia sau vreo lege"

Asta oare de unde ştiţi? Le cunoaşteţi personal pe toate?

"Nu se intampla frecvent ca o lege sau alta sa fie atat des citata."

Precum nu se întâmplă ca o lege să fie călcată în picioare într-un fel atât de dezgustător.

"E o buna ocazie sa ne mao destupam la minte. Cu o conditie: sa intelegem ce citim si citam."

Şi nu numai: să le şi respectaţi!

Musafir

2012-03-23 17:40

traim in Romania si ar trebui sa vorbim toti romaneste. mi s-a intamplat de multe ori sa fiu intampinata in limba maghiara in anumite magazine, iar vanzatoarea sa nu-mi mai imi dea atentie daca nu ii raspundeam in maghiara, ca si cand nu mai existam in acel magazin ca si cumparator, sau imi trimetea o alta colega pentru a-mi lua comanda. asa se va intampla si cu pacientii romani intr-un spital cu medici de etnie magiara? si inca un aspect important: si in Ungaria exista comunitati de romani, au scoli in limba romana?au universitate in limba romana? in Germania sunt multi turci, au ei universitate in limba turca?

Musafir

2012-03-23 17:49

Traim si invatam si muncim in ROMANIA...deci

Musafir

#4669 comentariu

2012-03-23 17:59

#4654: - Re: Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba magh

mi se pare aiuria sa spune-ti ca nu vorbiti corect romaneste, desi traiti in Romania, ati urmat o scoala in limba romana, mai spuneti ca ati si citit in lb.roamana si totusi aveti probleme de exprimare. un bun exemplu de roman adevarat de alta nationalitate este dl.Raed Arafat -subsecretar de stat in M.S. Dansul cum a puput sa invete corect limba romana, desi pana la 20 de ani -poate nici nu a auzit vreun cuvant romanesc... si e cu mult mai mare respectul pt un om ca dansul pt ca fiind un strain in Romania a reusit sa infiinteze un serviciu atat de important pt tara cum este SMURD-ul.

concluzie: daca se vrea - se poate!!!!!!!!!!!!!

Musafir

2012-03-23 18:11

Sub nici o forma nu trebuie sa toleram aceste actiuni , programate , antiromanesti .
Daca a fi crestin inseamna a iubi si a fi tolerant , il intreb pe preotul(?) - pastorul(?) ungur , Tioches , cum poate genera si transmite oamenilor atata ura ?!
Aceasta este esenta caracterului unguresc ; dupa ce au fost vasali Vaticanului , au facut din Buda pasalic ,apoi s-au subordonat imperiului Habsburgic ca apoi sa faca in 1920 republica sovietica ; dupa aprox. 10 ani devin fascisti !!! Dupa alti cativa ani devin mandria LAGARULUI comunist , tara de vitrina a CAER ( alaturi de RDG ). Minunat popor !!
In aceasta situatie haideti sa ne respectam , sa nu mai trecem cu vederea amanunte ca : ROMAN - ROM ???!!!

Haideti sa revenim la grafia limbii romane de inainte de razboi . Toate denumirile si numele propii se scriu corect in romana conform regulilor noastre gramaticale astfel :
NU Tokes
CORECT Tioches
Ne chinuim sa scriem spre exemplu INCORECT Debrecen
CORECT fiind Debretin .
Sa nu uitam ca Sfantul Papa Ioan Paul II a spus , cand a venit la noi ,ca tara noastra este tara iubita de Maica Domnului !
A fost si in Ungaria ??

Musafir

2012-03-23 18:15

E nebun prietenul lui Base !

Musafir

2012-03-23 18:17

Prea multe drepturi pentru MINORITARI. Ce mai urmeaza??
Pe cand limba maghiara -LIMBA OFICIALA. Ne putem astepa la orice....Rusine vanzatorilor de TARA....

Musafir

#4673 Re: comentariu

2012-03-23 18:21

#4669: - comentariu

"mi se pare aiuria sa spune-ti ca nu vorbiti corect romaneste, desi traiti in Romania"

Asta e problema dumnevoastră. Eu v-am explicat care e problema (şi asta nu e ideea mea, ci a specialiştilor în domeniul pedagogiei de limbi).

În rest dumneavoastră puteţi avea orice părere.

De altfel nu am urmat o şcoală română ci una maghiară, în care româna era predată ca şi în şcolile cu limba de predare română: am învăţat poezii şi comentarii, o grămadă de INFORMAŢII transmise în limba română (despre elementele simboliste în poezia bacoviană, despre ipostazele geniului în opera eminesciană), am învăţat geografie în limba română (ştiu o grămadă de termeni geografice, absolut corect) şi istoria României, tot în limba română (ştiu ce înseamnă teoria continuităţii, teoria roesreliană, perioada domnitorilor fanarioţi din Moldova şi Ţara românească), etc.

NUMAI ROMÂNEŞTE NU ŞTIU destul de bine - căci acest sitem idiot (pe care susţineţi şi prin această petiţie) a UITAT cumva să-mi învaţă LIMBA română.

Dacă dumneata tot nu înţelegi despre ce e vorbă, atunci ori dumneate eşti retardat mintal, ori eu nu pot să mă exprim de loc româneşte (ceea ce nu este de loc inposibil, privind funcţionalitatea acestui sistem inadecvat, al cărui "rezultat" sunt şi eu din acest punct de vedere).

În acest caz vă rog, pune mânuţa să citeşti şi dumneata nişte cărţi de specialitate despre acest subiect (sunt convins că sunt o mulţime şi în limba română).

Musafir

2012-03-23 18:59

sa se respecte ....CONSTITUTIA.care prevede AUTONOMIA UNIVERSITARA

Musafir

#4675 Re: Re: Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba

2012-03-23 19:21

#4654: - Re: Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba magh

Aoleu, tu esti absolut incoerent in limba romana! Te asigur ca stiu tigani care au terminat liceul si scriu mai bine ca tine si nu au pretentia de a face medicina. Sistemul a fost facut dupa "poftele voastre" nemasurate, invatamant in limba materna din cl.I pana la facultate, este normal sa ajungi in halul asta acum. Cred ca nu stii ca traiesti in Romania si ai obligatia constitutionala sa vorbesti limba oficiala, limba romana, care nu e o limba straina cum spunea un minoritar ratacit ca si tine (si probabil prost invatat de profesorii maghiari sovini). Sistemul a fost sustinut si este dus catre aberatie din vina voastra, ca sunteti oameni fara responsabilitate si constinta. Si cereti tampenii la infinit. Acum dati vina pe noi. Asta va va duce la pieire,  irationalismul dus la extrem si sovinismul. Disperare ca daca nu va separati complet de romani, de limba romana, va pierdeti ca identitate. Ma bucur ca oameni ca voi, ajung sa si-o faca cu mana lor. Voi, trebuie sa fiti lasati sa ajungeti in stare de ridicol complet, asa va veti "vindeca"!

Ar fi bine ca autoritatile romane sa ia nota de halul in care un cetatean roman (si nu e singurul) de nationalitate maghiara, poate scrie in limba romana. Imi inchipui cum au decurs relatiile intre profesorii maghiari si studentii romani sau, mai rau, pacientii romani!

Eu sustin autonomia universitara a UMF, nu am spus nicaieri ca sustin sistemul actual de educatie. Daca nu poti duce o conversatie, nu te baga sau macar pastreaza-te in limitele unui minim bun simt. Din pacate, desi ai citit in limba romana, nu ai putut sa ajungi la un nivel decent de vorbire a limbii romane, deci nici macar autodidact nu esti!