Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

2012-03-23 11:03

respectati-va tara in care v-ati nascut .

Musafir

2012-03-23 11:04

Pentru cine vor fi pregatiti medicii maghiari de statul Roman noi romanii trebuie sa invatam limba maghiara ca sa ne putem trata in tara noastra sau cum va fi,Iata doar o mica parte din intrebarile pe care ni le punem moi romanii.

Musafir

2012-03-23 11:17

PDL e in stare sa o vanda si pe masa ca sa ramana la guvernare cu UDMR. Din pacate, cred ca degeaba se va votaaceasta petitie si degeaba orice discutie. Hotararea e deja luata.

Musafir

2012-03-23 11:43

Imi pare foarte rau pentru ceea ce se intampla . Sper sa nu-si poata atinge scopul

Musafir

2012-03-23 12:04

NU-amestecului politicului in invatamant
NU-dictatului mascat si perfid al UDMR

Musafir

2012-03-23 12:24

O initiativa foarte buna, sa speram ca parerea celor ce semneaza petitia va fi luata in considerare.
Angela Albu

Musafir

2012-03-23 12:33

UMF a avut totdeauna un renume in tara si nu numai; am avut si nu cred ca nu avem si la ora actuala tineri pregatiti de invatamantul romanesc care ne-au facut cinste peste hotate. Acest fapt este cunoscut de toata lumea, dar nu toti vor sa-l RECUOASCA!

Musafir

2012-03-23 13:01

Va rog sa respectati constitutia si nu uitati limba oficiala in Romania este si va fi "numai" limba romana cui nu-i convine e liber sa plece in Ungaria nu vad ce-l mai retine aici

Musafir

2012-03-23 13:44

.

Musafir

#4635 Re:

2012-03-23 13:51

#4625: -

"Limba romana nu este limba straina pentru maghiarii din Romania."

Ba da. Asta e un lucru obiectiv.

Limba română e limbă străină pentru toţi care nu vorbesc ca limbă maternă.

Tot aşa şi limba rusă e limbă străină pentru românii din Republica Moldova, cea ucreiniană pentru românii din nordul Bucovinei, bulgara pentru cei din bulgaria, etc. şi trebuie predate ca atare (orice spun "colegii" voştri şovinişti ruşi, ucrainieni sau bulgari).

Şi atât.

Musafir

#4636 Re:

2012-03-23 13:54

#4633: -

"Va rog sa respectati constitutia"

Sunt absolut de acord!

"România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială. "

"Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase."

"Dreptul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc PRIN LEGE."

(Constituţia României)

Musafir

#4637 Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 13:58

#4600: - Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

deci sunt plangeri ca asa ceva s-ar fi intamplat. Nu este greu de inchipuit, pentru ca mie insami mi s-a intamplat, este adevarat nu,  in mediu academic sau in mediu medical, pentru ca inca nu am avut ocazia (sper sa ocolesc cat de mult voi putea nesansa de a fi ca romanca in fata unui medic de etnie maghiara), dar si eu si intreaga mea familie am fost refuzati de fi serviti cu mancare, cand eram intr-un restaurant intr-o zona unde erau numai maghiari (zona din Romania). Ei vorbeau numai in maghiara si nici nu ne-au bagat in seama cand au vazut ca vorbim romana. Asa ceva nu e posibil in tara noastra! Nu e posibil sa ai asemenea pretentii de limba cand sunt unii, care si aici pe forumul acesta care au scris si a ramas scris (sper sa nu fi sters),  ca numai un medic de etnie maghiara ar putea deservi un etnic maghiar ca acesta nu stie decat maghiara. Cum este posibil, domnilor,  in tara noastra ca etnicii maghiari sa nu stie limba romana, macar la nivel elementar??!!!

De aceea sunt convinsa ca acele plangeri contin adevaruri justificate si care ar fi bine sa fie cercetate cu obiectivitate si resonsabilitate de autoritatile romane si aduse la cunostinta intregii tari. Nu ne putem lasa calcati in picioare si apoi sa veniti cu tupeu aici sa cereti respectarea drepturilor constitutionale! Respectul se face cu respect reciproc, in spiritul si litera legilor romanesti.

Musafir

#4638 http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Assimilation_of_Hungarians_in_Marosvasarhely.jpg

2012-03-23 13:58

Musafir

#4639 Re: Re:

2012-03-23 14:00

#4636: - Re:

ca o placa stricata, ar fi bine sa incerci sa te vindeci. Poate la o facultate cu predare in maghiara din Ungaria!pentru ca banuiesc ca statul ungur vrei sa-l servesti. Limba romana este limba oficiala in statul romana,maghiarule minoritar! Limba romana nu este straina sau suplimentara pe langa limba materna, ce e greu de inteles??!! Ai nevoie de traducere????!!!

Musafir

#4640 Re: Re:

2012-03-23 14:08

#4635: - Re:

sunteti bolnavi, iar autoritatile romane ar trebui sa ia act de actiunile voastre antiromanesti. Habar nu ai de Constitutia Romaniei! R.Moldova este fost teritoriu romanesc, nu e acelasi lucru cu faptul ca noi v-am primit pe pamantul nsotru , ati incercat maghiarizarea, nu v-a iesit si acum incercati sa eliminati limba romana din invatamant. Limba romana este limba oficiala in statul roman. Citeste Conventia Europeana pentru drepturile minoritatilor, lege obligatorie pentru Romania, predarea in limba minoritatilor nu trebuie sa aduca atingere limbii oficiale. O limba oficiala nu are cum sa fie straina. Voi doriti sa instrainati limba romana de comunitatea voastra pentru ca sunteti sovini si vreti sa va faceti un stat al vostru intr-o tara care este a noastra a tuturor. Aici suntem majoritari, ca si moldovenii din R. Moldova, iar pamantul Moldovei este un fost pamant al nostru , cum a  fost si este cel al Transilvaniei, unde populatia majoritara este tot romana. Si tot atata ignoranta pe cat ati cules din educatia pe care o primiti de la sovinii de la UDMR, de la oameni ca voi, inutili statului roman pe teritoriul caruia, din pacate, traiti!

Musafir

#4641 Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 14:18

#4637: - Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

"deci sunt plangeri ca asa ceva s-ar fi intamplat."

Nu. Nu ştim dacă aceste plângeri într-adevăr există sau nu. Un singur lucru se ştie cu siguranţă: că plagiatorul Copotoiu asta a declarat (fără să le prezintă pe cei care au depus aceste plângeri sau măcar plângerile lor).

Este şi mai interesant faptul că preşedinta Ligii Studenţilor, la întrebarea jurnaliştilor a răspuns că ei NU ŞTIU ABSOLUT NIMIC despre aceste lucruri, nu cunosc "victimele" eventualelor abuzuri şi ei n-au primit nici-o reclamaţie din partea studenţilor referitoare la acest lucru.

Deci avem un ex-rector, care a afirmat ceva, fără dovezi, fără martori, fără orice argument serios (şi n-ar fi primul caz să minte).

Şi în plus pur şi simplu le-a ACUZAT profesorii maghiari fără să ia în considerare prezumția de nevinovăție.

Un rector serios nu face aşaceva, şi asta e sigur. Căci chiar dacă sunt existente plângerile misterioase amintite de el, CE E DACÂ NU SUNT ADEVĂRATE.

Un rector adevărat (repet: un rector şi nu un clovn şovinist) în acest caz AŞTEAPTĂ în primul rând deciziile COMITETULUI de ETICĂ ca să se asigure că acuzaţiile corespund adevărului şi DOAR DUPĂ ACEASTA EMITE declaraţii de presă despre acest subiect.

Ceea ce a făcut Copotoiu nu este altceva decât ACUZARE FĂRĂ DOVEZI, vând un singur scop: tulburarea în continuare a relaţiilor interetnice şi manipularea studenţilor români.

Musafir

#4642 Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 14:19

#4516: - Re: Re: Re:

eu cred ca am folosit termenul in cunostinta de cauza, dar faptul ca nu poti patrunde spiritul a ceea ce e scris in limba romana, nu este vina mea. Stai, separat, pe linia ta unde se scrie petitia pentru asa-zisa respectare a Legii Educatiei si o sa te simti in largul inteligentei tale! Am folosit termenul ca sa intelegi, ca voi va comportati ca o majoritate care impune prin legislatie, reglementari abuzuri la adresa celeilalte parti. Adica va comportati total ilogic, prin raport de forta, ca si cand ati fi majoritatea voi contra unei minoritati. Asa ceva nu fac oamenii civilizati! Va rog, invatati corect limba romana si incercati sa patrundeti spiritul limbii. Limba romana este limba oficiala in statul roman. Daca ati fi majoritari cu limba maghiara ca limba oficiala, nu ar fi normal ca eu minoritar cunoscator de romana din copilarie, dar si al limbii maghiare sa nu ma pot plange ca nu inteleg ceva in maghiara??? Vi s-ar parea normal ca eu minoritar sa stiu numai romana si in maghiara sa am asa mari lacune??!!! eventual sa va sugerez sa invatati limba mea materna, nu??!!!

Musafir

#4643 Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 14:29

#4641: - Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

dvs, acuzati fara succes, a denigra pe cineva (acuzatii de plagiat) nu este acelasi lucru cu a va cere drepturile.  Acestea sunt abuzuri prin care incercati sa obtineti putere, probabil functii. Sunt lucruri diferite de nerespectarea drepturilor minoritatilor, ca discutie pana la nivelul elaborarii, in regim  de forta, a unui proiect de acte normative. Tupeu caracteristic minoritarilor maghiari de la noi!  Daca aveti probleme de management sau de alta natura cu dl- rector se pare ca ati transformat acest lucru intr-o vendeta nationala, vizand cu adevarat "tulburarea în continuare a relaţiilor interetnice şi manipularea studenţilor" maghiari. Voi ati cerut separare pe criterii etnice, nu analizarea/evaluarea managementului de la UMF!UDMR-ul este initiatorul proiectului de lege in cautare de viiotare voturi ale etniei maghiare! Uitati-va la postarile maghiarilor si vedeti cine se comporta ca niste clovni sovini. Daca aveti un minim de obiectivitate si respect afata de inteligenta dvs. imi veti da dreptate, daca nu, veti intra in aceeasi categorie a clovnilor!

Musafir

#4644 Re: Re: Re:

2012-03-23 14:35

#4575: SVF - Re: Re:

Eu nu o să fiu chemat în cazul crizei tale căci nu sunt la specializarea de medicină generală :-)

De altfel ai auzit vreodată termenul "vocabular pasiv"?

Crede-mă că înţeleg perfect ce mi se spune în limba română, deşi nu mă exprim corect (tocmai din cauza sistemului inadecvat pe care susţineţi şi prin această petiţie).

Vocabularul meu pasiv e destul de largă, deoarece am citit mult în limba română şi am şi comunicat în scris, însă vocabularul activ e mult mai mică, deoarece nu folosesc limba fiecare zi în CONVORBIRI.

Musafir

#4645 Re: http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Assimilation_of_Hungarians_in_Marosvasarhely.jpg

2012-03-23 14:36

#4638: - http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Assimilation_of_Hungarians_in_Marosvasarhely.jpg

nu stiu ce s-a intamplat in realitate, dar pe bunicul meu il chema Rosu, maghiarii i-au luat pamanturile, bunurile si i-au schimbat numele in Veres. Actul nu arata cum maghiarii sa fi fost obligati sa-si schimbe numele, limba, nu li s-au luat bunurile, nu au fost expropriati, ci dimpotriva s-a dorit o mai buna convietuire, prin dezvoltarea economicului si aducerea de romani sa munceasca langa maghiari. Trebuia neaparat sa fiti o enclava ca sa nu dispareti??? In primul rand, o etnie supravietuieste spiritual (daca are cu ce) si nu se teme de amestecarea cu altii. De fapt, recunoasteti ca vreti limba maghiara in facultati tocmai pentru aceasta separare, care o intelegeti ca o "supravietuire". Tot raul nu vi-l faceti decat cu propria mana! mult succes!

Musafir

2012-03-23 14:39

Daca ungurii vor universitate, sa isi faca si singuri!

Musafir

#4647 Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 14:41

#4644: - Re: Re: Re:

se vede ce dezacorduri mari faci in limba romana, fara ca macar sa ai jena.  La tine nu se stie genul ca ai probleme de dezacorduri.  Probabil iti esti autosuficient (a)!Semnul marilor "ïnteligenti"".  Adica vreti invatamant de la cl.I pana la rezidentiat  in maghiara si acum spui ca noi sustinem "necunoasterea"limbii romane. Ai probleme cu capul??!!!

Musafir

#4648 Re: Re: Re: Profesori maghiari de la UMF: Nu le-am cerut studenţilor români să înveţe limba maghiară

2012-03-23 14:46

Musafir

#4649 Re: Re: Re: Re:

2012-03-23 14:48

#4644: - Re: Re: Re:

e indoielnic vocabularul tau, cel pasiv si activ. Inseamna ca o sa comunici, inconstientule, prin semne sau prin balbe. Va veti izola singuri, cine e nebun sa se lase pe mana unuia care nu cunoaste limba tarii??!!

Musafir

2012-03-23 14:50

Cred ca s-a dat prea multa atentie etnicilor maghiari de la putere si prea putina consideratie ce doresc adevaratii maghiari, carora nu le sunt reprezentate corect dorintele lor.