APLICAREA VOLUNTARIATULUI IN COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA


Musafir

#26 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-12-21 12:25

#24: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 va multumesc pt idei! Sarbatori pline de bucurii!

Eusebiu Tihan

#27 Re:

2014-12-28 17:19

#1: -  cred ca ai inteles gresit rolul COPSI. Nu colegiul impune nivelul taxelor ci fiecare dintre psihologii acreditati. Acestia sunt singurii ce își cunosc cheltuielile, eforturile de timp, bani, energie. Fiecare consultatie indiferent de specialitate are in spate eforturi considerabile si ca atare trebuie remunerate

 

Eusebiu Tihan
Musafir

#28 Re: Activitatile prosociale ale psihologilor

2014-12-28 17:22

#2: Dima Paula - Activitatile prosociale ale psihologilor 

 cred ca gresesti sau te emotionezi de poti scrie asa ceva. cea mai bună cale de a căpăta experienta este de a urma căile bine stabilite si anume, să inveti bine in timpul scolii, sa urmezi caile legale de a fi acreditat, de a fi in supervizare si de a-ti da silinta sa vii in supervizare cu cazuri. Voluntariatul este optional. Eu, la 50 ani fac voluntariat ptr diferite organizatii si aceasta pe fondul ca a;a simt si ca eu consider că am ce experienta sa ofer.

A fi voluntar nu inseamna a umple o schema de personal, oricum, cu oricine.

A fi voluntar nu inseamna a nu avea experienta.

personal, nu imi interzice nimeni si nu imi trebuie atribute necesare desemnate de COPSI pentru a fi de ajutor oricărei persoane din aceasta țară, indiferent de religie, sex, cetățenie cât și de problema persoanei solicitante.

Singurul cenzor al meu este propria-mi conștiință, în a fi util solicitantului

A fi voluntar este o chestie de moralitate personala. A face tam-tam prin petitii nu arata decit o furibunda campanie mediatica ce ascunde setea de foarte multi clienti .

Dl Duvac ar trebui sa stie ca o propunere nu inseamna o urgenta asa cum semnaleaza in prezentarea petitiei si nimeni nu a restrictionat prezentarea unui contract de voluntariat ca si dovada a activitatii de psiholog. Singura problema este ca, psihologii nu stiu ca acest contract trebuie sa fie validat la Inspectoratul teritorial de munca.

Cred ca aceasta petiție trebuie retrasă din spațiul public.

Consider ca problema accepatării voluntariatului ca vechime pentru schimbarile de treapta trebuie analizată în alt mod si anume in cadrul comisiilor COPSI

Eusebiu Tihan

#29 Re:

2014-12-28 17:26

#4: -  

 dar cu este asa deosebita această propunere ? Voluntariatul exista si se practica. Ceea ce nu stii matale este ca, voluntariatul poate fi considerat vechime daca pe contractul de voluntariat apare stampila de inregistrare la Camera de munca. In rest, fiecare poate face voluntariat in orice organizatie. Crucea Rosie are publicat pe internet chiar si modelul de contract.

legea exista> În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție:[1]

"Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfașurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea."

DL Duvac stârnește iarăși o rumoare.

Eusebiu Tihan

#30 Re: Re: Re:

2014-12-28 17:31

#6: Cory - Re: Re:  

 Cred ca esti in confuzie totală. A face voluntariat nu inseamna a profita de sesiuni de consiliere, terapie sau orice alt serviciu psihologic.

Ceea ce se desprinde din mesajul persoanei ce îi răspunde lui Cory este de fapt impasul financiar in care te gasesti si nevoia de a fi sprijinit de un psiholog. Aceasta este cu totul altceva si nu cred ca vreun psiholog acreditat nu ar depune eforturi sa te ajute in problema, in dificultatea pe care vrei sa o analizezi.

Pe de alta parte, dat fiind ca voluntariatul nu se plateste, fiecare doritor de a presta servicii voluntare trebuie sa se gindeasca ce resurse proprii il pot sustine pe perioada de voluntariat.

 

 

Eusebiu Tihan

#31 Re: Re: Re: Re: Re:

2014-12-28 17:43

#20: - Re: Re: Re: Re:  

 dar in Romania te impiedica cineva sa faci voluntariat? Eu am adus 10 psihologi la spitalul "Prof dr. Constantin Angelescu" pentru a fi voluntari in sectii. Au semnat contract cu managerul spitalului. Nu i-a impiedicat nimeni sa mearga cu contractul la ITM pentru a-si inegistra contractul si astfel sa aibe valabilitate si la COPSI.

pe de alta parte, aceasta petitie a dlui Duvac nu face decât să stârneasca rumoare.

Dl Duvac este un manager, conduce o afacere ampla, el are nevoie de foarte, foarte multi clienti.

 demult nu mai are treaba cu psihologia.

 

Eusebiu Tihan

#32 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-12-28 17:46

#23: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:  

 Ai perfecta dreptate

Eusebiu Tihan

#33 Re: Re:

2014-12-28 17:55

#5: - Re:  ti-ar placea sa ai cabinet deschis, in care ai investit bani, facturi scadente, formari si supervizori de platit, iar potentialii clienti sa se duca la unu care face munca voluntara ?

 cred ca pui gresit problema. Una e sa ai un cabinet , sa fii psiholog acreditat si sa ai competitie pe piata pe unii care nu sunt acreditati.

pe de alta parte, a fi voluntar inseamna ca cineva iti sustine eforturile. Acest sustinator este o entitate valabila pe piata de servicii si mai mult are forta financiara , are alti sustinatori cu resurse si care pot face ca serviciile sa se deruleze in conditii optime.

Cel mai bun caz este HOSPICE -casa Sperantei ori Fundatia regina Maria care prin relatiile dezvoltate cu parteneri pot ajuta comunitati, persoane in dificultate.

de aceea exista alternative. Sunt persoane aflate in criza situationala si pentru care s eimpune ajutor psihologic. Este cazul inundatiilor, calamitatilor de tot felul, accidente diverse etc. Interventia in stres posttraumatic impune ajutorul personalor in dificultate si ca atare psihologii se organizeaza pentru a fi puncte de sprijin.

Este cazul fundatiilor care reusesc sa aiba un venit consolidat din sponsorizari si care pot ajuta persoane al caror bugete nu permit anumite servicii.

Asadar, tu care ai semnat sub numele de musafir si care ai scris tâmpenia din enuntul de mai sus ai amri probleme de socializare si de intelegere a nevoilor societatii.

Eusebiu Tihan

#34 Re:

2014-12-28 18:05

#3: -  

 dar pina acum de ce nu ai fost sensibila la aceasta idee? voluntariatul exista de multa vreme.

pentru a fi bine intelesi, sa vedem definitia:

În România, Legea nr.339 din 17 iulie 2006 dă următoarea definiție:[1]

"Voluntariatul este activitatea de interes public desfașurată din proprie inițiativă de orice persoană fizică, în folosul altora, fără a primi o contraprestație materială; activitatea de interes public este activitatea desfașurată în domenii cum sunt: asistență și serviciile sociale, protecția drepturilor omului, medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învățământ, științific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social și comunitar și altele asemenea."

Pentru a beneficia de vechime pe perioada voluntariatului, psihologul merge cu contractul de voluntariat, model propus pe internet de Crucea Rosie, la InspectoraTUL TERITORIAL DE MUNCA pentru a fi inregistrat si cu acest act oficial se poate prezenta la etapele de evaluare pentru crestere in treapta la COPSI.

ce este nou in propunerea dlui Duvac? nimic

5

#35 Re: Re: Re:

2014-12-28 18:12

#33: Eusebiu Tihan - Re: Re:  

 cum iti permiti sa apari pe forumuri si sa jignesti in stanga si in dreapta? te consideri mare psiholog, mare 'analist al problemelor sociale', dar te grabesti sa jignesti si sa tragi concluzii fara sa intelegi despre ce e vorba. Gandire de plutonier major 

Ion Duvac

#36 In atentia dlui Eusebiu Tihan

2014-12-29 21:24

Domnule Eusebiu Tihan, stimate coleg,

Ne stim de multa vreme si nu inteleg atacurile dumneavoastra la persoana.

Fie nu ati citit cu atentie continutul acestei petitii, fie va proiectati propriile frustrari personale lansand atacuri care va descalifica.

Va rog sa nu purtati grija clientilor sau grija businessului nostru. Pentru stiinta dumneavoastra, si doar pentru dumneavoastra, la noi clientii vin prin recomandarea altor clienti si avem liste de asteptare! Ca mai facem si alte lucruri in viata conexe cu psihologia, iar nu este treaba dvs. Stiti cum este cu grija...

Apelul meu s-a adresat conducerii Colegiului pt a implementa sistemul de recunostere a voluntariatului ca si activitate profesionala. 

Dupa stiinta mea, dreptul la opinie este liber!

Nu raspund la alte comentarii pe aceasta tema.

Sarbatori fericite!

Ion

Marian Petre

#37 Marian P.

2015-01-14 21:27

Domnule Duvac,

Ceea ce faci dumneata se numeste intoxicare in spatiul public, iti bati joc de tinerii debusolati si dezamagiti ca nu se pot angaja sau nu au cabinet.Le oferi o iluzie, a unei cariere bazate pe voluntariat, fara sa te gandesti la consecintele grave pentru cei angajati sau cu cabinet.

De fapt vrei sa iti creezi un avantaj pentru a avea cat mai multi clienti la supervizare si formare, cati mai multi prosti care sa-ti dea banii si sa le vinzi iluzii.

Cred ca aceasta petitie creeaza mari deservicii psihologilor si psihologiei, il sustin pe domnul Tihan Eusebiu, pentru fermitate si corectitudine.

Voluntariatul fura sansa psihologilor de a fi platiti pentru serviciile lor, este forarte periculos, iar domneavoastra ca exponent al serviciilor secrete ar trebui sa aparati psihologii romani nu sa oferiti iluzii, care ulterior ar putea crea mari probleme in sistem, cu exceptia cazului in care urmariti acest lucru.

Regretabil demers!

Marian Petre

#38 Marian Petre

2015-01-14 21:33

Dreptul la opinie al domnului Tihan Eusebiu este liber si acesta?

Cred ca psihologii romani care isi vor pierde locurile de m unca ca urmare a promovarii politicii de voluntariat de catre domnul Duvac, ar trebui sa il dea in judecata.

In sfarsit o atitudine protectiva pentru psihologi, in Romania voluntariatul asa cum este in lege va lasa psihologii fara locuri de munca pentru ca toate institutiile vor prefera voluntarii.

Orice idee manipulativa poarta amprenta morala a celui care o promoveaza.

Din cate stiu, membrii conducerii CPR nu accepta ideile dvs. si le resping in continuare ca fiind iresponsabile.

Noi, toti psihologii care lucram in canbinete pentru a ne castiga existenta va rugam sa opriti aceasta petitie, care ne face mult rau, inflamand si iluzionand pe colegii nostri mai tineri degeaba

 

Marian Petre

#39 FELICITARI PENTRU RATIONAMENT SI INTELIGENTA, DOMNULE TIHAN

2015-01-14 21:40

DIN SECURISTI MAI IES SI OAMENI DESTEPTI, DIN TABLAGIII DE GRANICERI NICIODATA

DOMNULE DUVAC, MAI BINE RAMANEATI LA PLUTON SAU LA ISTORIE, CA PSIHOLOGIA NU ESTE DE NASUL DVS., APROPOS DE ALEGEREA CARIEREI

 


Musafir

#40 Re: Re:

2015-01-14 21:42

#27: Eusebiu Tihan - Re:  

 fELICITARI

 


Musafir

#41 Re: Re:

2015-01-22 23:11

 Domnule Eusebiu,

Cu "DISPOZITIE privind formele de exercitare ale profesiei de psiholog cu drept de libera practica in Romania" cum ramane?

 Recititi "(4) Activitatea de prestare a serviciilor psihologice pe baza unor contracte cu titlu gratuit sau in temeiul altor contracte, altele decat formele de exercitare ale profesiei, nu poate fi valorizata ca experienta in profesia de psiholog."

Eu sunt perfect de acord ca poti efectua voluntariat si ca nu te opreste nimeni. Insa...cine imi garanteaza mie ca daca imi inregistrez la ITM contractul de voluntariat cand ma voi duce la COPSI pentru schimbare de treapta nu voi fi respinsa?

Eusebiu Tihan

#42 Re: Re: Re: Re:

2015-03-16 20:05

#35: 5 - Re: Re: Re:  

 tu care semnezi sub cifra 5, eu macar am bunul simt sa imi declin identitatea. Stiu cine esti si iti spun ca esti un impostor care ai beneficiat de sprijin institutional dar esti de toata jena

Eusebiu Tihan

#43 Re: Marian Petre

2015-03-16 20:07

Eusebiu Tihan

#44 Re: Re: Re: Re:

2015-03-16 20:12

#35: 5 - Re: Re: Re:  

 stiu pe unul pe aceasta petitie care se da mare psiholog dar omul e cu mecanica tancurilor. Cred ca ai gresit "adrisantul". Apropos, sunt maior in rezerva

Eusebiu Tihan

#45 Re: Marian P.

2015-03-16 20:16

5

#46 Re: Re: Re: Re: Re:

2015-03-17 10:37

5

#47 Re: Re: Re: Re: Re:

2015-03-17 10:42

#44: Eusebiu Tihan - Re: Re: Re: Re:  

 banuiam eu ca esti unul care si-a dezvoltat gandirea la umbra chipiului. facultate la ff.

Eusebiu Tihan

#48 pentru numarul 5

2015-04-08 11:02

#47: 5 - Re: Re: Re: Re: Re:  

 5, tu vei rămâne pur si simplu un număr fără forța de a te manifesta. Rămâi un număr care latri în spatele anonimatului. Și asta pentru că suferi de Rușine. Numai rușinea te face să rămâi "puternic" în anonimat. Meriți compasiune totală.

General

#49 Dark triad

2022-06-02 10:39

DARK TRIAD OF CPR!
Vă rog să vă gândiți la posibilitatea ca un minuscul grup de interese, prezent și în acest mandat dezastruos, s-ar menține la conducerea, la butoanele, mufați la fondurile CPR. Este vorba de ceea ce eu numesc Triada Neagră a psihologiei, care, de data asta, chiar ar transforma CPR într-o afacere de familie lărgită.
Actorii unui astfel de scenariu sunt:
Președintele CPR - Mugur Daniel Ciumăgeanu, finul;
Președintele Comisiei de Deontologie, a doua funcție în CPR - Florin Alin Sava, nașul; Președintele Comisiei de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor din CPR - Laura Pătruț, nașa.
Acum 5 ani valul de speranțe pe care s-au cocoțat ei, a fost unul colosal, poate inegalabil! De aceea și dezamăgirea pe care au produs-o a fost de mari dimensiuni. De la "nu vreau nimic! Fac asta pentru binele nostru, ca profesie!", până la
salariu 10.000 lei net, ore suplimentare și prime ... e mare diferența! De la conducere democratică la "nu întrebi găinile cum le faci cotețul" e șocantă discrepanța. De la "trebuie să respectăm legea" la "și 90 de supervizați sunt puțini" e dovada lipsei de bun simț și a coerenței în declarații.
Dar cum ar fi putut spune ei adevărul?
La unison cu nașul, nașa și cel dintâi antreprenor al psihologiei, grăiește deja și finul Ciumăgeanu.
👉🏻 "psihologia ca profesie nu este respectabilă pentru că nu are un examen național de acces. Cu cât accesul este mai facil, cu atât este profesia mai puțin respectată" - finul Ciumăgeanu a spus asta în diverse interviuri în ultima perioadă, deci îl puteți auzi cu toții. O ipocrizie fără margini, dar adevărul este că nimeni nu ar trebui să fraudeze intrarea în profesie, așa cum a făcut el...
👉🏻 "psihologii prezenți la comisia de clinică fac rapoarte de gâgă" - declarație făcută la întâlnirea ce a avut loc în luna aprilie pentru un proiect cu Banca Mondială. Martori au fost toți participanții.
În Convenția filialei teritoriale București a mințit cu nerușinare că Plx. 431/2019, pe care l-a susținut cu ardoare, a fost retras din Parlament.
Cum vi se pare o conducere a CPR având ca lideri grupul de interese reprezentat de Finul, Nașul și cu Nașa, stimați colegi?.

Alexia

#50 Lica, Trica si Maimuca

2022-06-02 10:41

METEORICUL ... CIUMĂGEANU!
Am cerut public, de nenumărate ori în toată această perioadă de alegeri pentru forurile de conducere a CPR, să fim informați cu privire la traseul profesional al celor care și-au depus candidaturile pentru diferitele funcții ale managementului organizațional. Dar cu o tăcere suspectă grupul de interese Dafinoiu&company ne-a încălcat permanent dreptul legal de acces la orice informație de interes public, în sensul celor menționate.
Și uite așa, am rămas ca proștii să ne întrebăm amar și retoric „Coane Ioane, noi cu cine votăm?” Și, tot retoric, mă întreb de ce ne-au obligat să depunem CV, cui i-a folosit și în ce scop? În acest context toxic organizațional, am rămas fie obligați să ne informăm autodidact din diverse surse, fie pradă unor manipulări ordinare distribuite pe un continuum de la obediență la teroare, cum s-a practicat în unele filiale teritoriale.
După votul din filialele teritoriale, când, în competiția pentru funcția de Președinte al CPR, am rămas doar trei candidați m-am gândit că este cazul să îmi studiez cu mai mare atenție contracandidații, pentru a-mi rafina și adecva strategia de promovare a planului managerial.
Trebuie să specific faptul că am avut în atenție aspecte care privesc doar cariera profesională și modul în care au fost obținute treptele profesionale. Și unde să găsești informațiile ascunse de conducerea CPR? Pe Internet, desigur!
Curiozitatea mi-a fost generată de cunoașterea celui care, în nenumărate rânduri, se dă în stambă cu aserțiuni de genul: "psihologia ca profesie nu este respectabilă pentru că nu are un examen național de acces"; "psihologii sunt slab pregătiți"; "psihologii prezenți la comisia de clinică fac rapoarte de gâgă"; "comitetul director trebuie să fie o elită de mentori"; "psihologii visează la specializări iluzorii"; "colegiul este o mârâială și o cârâială"; minte cu nonșalanță în ședința Convenției filialei teritoriale București că Plx. 431/2019, pe care l-a susținut cu ardoare, a fost retras din Parlament. Multe alte asemenea veți găsi, dacă sunteți interesați, pe diverse canale social media unde este prezent.
Iată ce am aflat, în rezumat, despre Ciumăgeanu Mugur-Daniel, al doilea plasat în competiția pentru funcția de președinte, prin desemnarea lui de către 12 filiale teritoriale.
În primul rând, este licențiat în medicină generală (1990-1996) și doctor în medicină (1998-2002) cu studii în domeniul psihiatriei la UMF din Timișoara. Niciodată nu a profesat ca medic și nu a fost membru al Colegiului Medicilor din România. De asemenea este licențiat în psihologie (1995-2002) la Facultatea de Sociologie și Psihologie a UVT.
În al doilea rând, în perioada 1999-2002, când încă era doctorand anul 2 la medicină și student la licență anul 2 la psihologie, desfășura activități de cadru didactic la diverse universități din Timișoara (Tibiscus, Banatul, UVT), unde susținea seminarii de psihologia familiei, psihologia dezvoltării, cursuri de introduce în psihoterapie, psihoterapii de grup, psihodiagnoză, sexualitate.
Întrebarea nr. 1: Cum a fost posibil ca dl. Ciumăgeanu, încă student la psihologie, să fie asistent universitar la psihologie?
În al treilea rând, este psiholog principal clinician și supervizor din 2008. Este foarte interesant să identificăm referințele în baza cărora a obținut direct acest titlu profesional. Eu am constatat un lung șir de nelegalități, imputabile comisiei de psihologie clinică și psihoterapie de la acea dată, după cum urmează:
- avea o vechime de cel mult 5 ani ca psiholog clinician;
- nu avea doctorat în psihologie;
- nu profesa ca psiholog în niciuna din formele legale (cabinet, cabinet asociat, societate civilă, structură sau salariat cu contract de muncă).
Întrebarea nr. 2: Cum a fost posibil, în condițiile de mai sus, ca dl. Ciumăgeanu să obțină direct treapta de psiholog principal și supervizor?
Pentru că mă aștept la tot felul de comentarii, vreau să precizez că, la acea vreme, normele de acces în profesie prevedeau, printre altele, drept criterii pentru treapta de psiholog principal fie vechimea de 10 ani în profesie, fie vechimea de minim 8 ani în specialitate și fie master în domeniul clinic, fie titlul de doctor în psihologie. Mai mult de atât, exista în vigoare o Dispoziție din 2006 a Președintelui CPR care stipula că toți cei care doreau să acceadă în profesie, pe normele încă în vigoare în perioada respectivă, aveau ca termen limită data de 31.01.2007. Ori, dl. Ciumăgeanu nu îndeplinea nici un criteriu din cele specificate. Cine poate dezlega misterul?
În al patrulea rând, în RUP partea a II – forme de exercitare a profesiei, numele Ciumăgeanu apare, pentru prima dată, în 06.02.2021, când este înregistrată Societatea civilă profesională de psihologie Ciumăgeanu&Scălcău.
Întrebarea nr. 3: Cum a fost posibil ca dl. Ciumăgeanu să fie ales în 2017 ca membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie din Comitetul director al CPR, când în RUP este inexistent din perspectiva formei de exercitare legală a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică?
Până se va osteni dl. Ciumăgeanu să ne răspundă, vedem din RUP cum că a fost angajat part-time, o oră pe zi, în Societatea civilă profesională de psihologie Pătruț Laura și asociații, începând cu februarie 2017, pentru a putea candida la alegerile din vara acelui an.
În ultimul rând, ca un corolar, putem constata că, încă din tinerețea-i, dl. Ciumăgeanu a fost un protejat al sorții, dar la care au contribuit nenumărați factori, pe care exegeții săi, cu siguranță, îi vor evidenția. Eu constat doar că traseul său profesional a fost, pe de o parte, viciat de nelegalitatea comisiei de psihologie clinică și psihoterapie din perioada 2004-2009 și, pe de altă parte, încurajat de binefăcătoarea și protectoarea Laura Pătruț.
Întrebarea nr. 4 se adresează, retoric firește, membrilor CPR: Stimați colegi, dacă v-ar fi fost prezentate doar și numai aceste informații din CV, l-ați mai fi desemnat candidat la funcția de Președinte al CPR pe dl. Ciumăgeanu Mugur-Daniel?
Acest screening privind traseul profesional al dl. Ciumăgeanu Mugur-Daniel ridică multe semne de întrebare din perspectiva corectitudinii și adevărului, dar explică și atitudinea plină de aroganță și dispreț la adresa psihologilor. Totodată, viziunea sa, privitoare la formarea competențelor de psiholog și cariera profesională a psihologului, denotă lipsa cunoașterii legilor și normelor în vigoare care reglementează profesia de psiholog, dar și lipsa de realism și pragmatism a opiniilor sale care ar presupune abrogarea sistemului de învățământ tip Bologna pentru psihologie.
Prin urmare, în rezumat, consider că Ciumăgeanu Mugur-Daniel:
- a obținut nelegal atestatul de liberă practică treapta psiholog principal clinician, cu complicitatea comisiei de psihologie clinică și psihoterapie de la acea dată;
- dacă a uzat de titlul profesional în perioada 2008-2017, atunci a practicat ilegal profesia de psiholog, conform informațiilor din CV și RUP – partea a II-a.
CRED ÎN VOTUL INFORMAT!
Cu gândul la mai bine,