APLICAREA VOLUNTARIATULUI IN COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

Alexia

/ #50 Lica, Trica si Maimuca

2022-06-02 10:41

METEORICUL ... CIUMĂGEANU!
Am cerut public, de nenumărate ori în toată această perioadă de alegeri pentru forurile de conducere a CPR, să fim informați cu privire la traseul profesional al celor care și-au depus candidaturile pentru diferitele funcții ale managementului organizațional. Dar cu o tăcere suspectă grupul de interese Dafinoiu&company ne-a încălcat permanent dreptul legal de acces la orice informație de interes public, în sensul celor menționate.
Și uite așa, am rămas ca proștii să ne întrebăm amar și retoric „Coane Ioane, noi cu cine votăm?” Și, tot retoric, mă întreb de ce ne-au obligat să depunem CV, cui i-a folosit și în ce scop? În acest context toxic organizațional, am rămas fie obligați să ne informăm autodidact din diverse surse, fie pradă unor manipulări ordinare distribuite pe un continuum de la obediență la teroare, cum s-a practicat în unele filiale teritoriale.
După votul din filialele teritoriale, când, în competiția pentru funcția de Președinte al CPR, am rămas doar trei candidați m-am gândit că este cazul să îmi studiez cu mai mare atenție contracandidații, pentru a-mi rafina și adecva strategia de promovare a planului managerial.
Trebuie să specific faptul că am avut în atenție aspecte care privesc doar cariera profesională și modul în care au fost obținute treptele profesionale. Și unde să găsești informațiile ascunse de conducerea CPR? Pe Internet, desigur!
Curiozitatea mi-a fost generată de cunoașterea celui care, în nenumărate rânduri, se dă în stambă cu aserțiuni de genul: "psihologia ca profesie nu este respectabilă pentru că nu are un examen național de acces"; "psihologii sunt slab pregătiți"; "psihologii prezenți la comisia de clinică fac rapoarte de gâgă"; "comitetul director trebuie să fie o elită de mentori"; "psihologii visează la specializări iluzorii"; "colegiul este o mârâială și o cârâială"; minte cu nonșalanță în ședința Convenției filialei teritoriale București că Plx. 431/2019, pe care l-a susținut cu ardoare, a fost retras din Parlament. Multe alte asemenea veți găsi, dacă sunteți interesați, pe diverse canale social media unde este prezent.
Iată ce am aflat, în rezumat, despre Ciumăgeanu Mugur-Daniel, al doilea plasat în competiția pentru funcția de președinte, prin desemnarea lui de către 12 filiale teritoriale.
În primul rând, este licențiat în medicină generală (1990-1996) și doctor în medicină (1998-2002) cu studii în domeniul psihiatriei la UMF din Timișoara. Niciodată nu a profesat ca medic și nu a fost membru al Colegiului Medicilor din România. De asemenea este licențiat în psihologie (1995-2002) la Facultatea de Sociologie și Psihologie a UVT.
În al doilea rând, în perioada 1999-2002, când încă era doctorand anul 2 la medicină și student la licență anul 2 la psihologie, desfășura activități de cadru didactic la diverse universități din Timișoara (Tibiscus, Banatul, UVT), unde susținea seminarii de psihologia familiei, psihologia dezvoltării, cursuri de introduce în psihoterapie, psihoterapii de grup, psihodiagnoză, sexualitate.
Întrebarea nr. 1: Cum a fost posibil ca dl. Ciumăgeanu, încă student la psihologie, să fie asistent universitar la psihologie?
În al treilea rând, este psiholog principal clinician și supervizor din 2008. Este foarte interesant să identificăm referințele în baza cărora a obținut direct acest titlu profesional. Eu am constatat un lung șir de nelegalități, imputabile comisiei de psihologie clinică și psihoterapie de la acea dată, după cum urmează:
- avea o vechime de cel mult 5 ani ca psiholog clinician;
- nu avea doctorat în psihologie;
- nu profesa ca psiholog în niciuna din formele legale (cabinet, cabinet asociat, societate civilă, structură sau salariat cu contract de muncă).
Întrebarea nr. 2: Cum a fost posibil, în condițiile de mai sus, ca dl. Ciumăgeanu să obțină direct treapta de psiholog principal și supervizor?
Pentru că mă aștept la tot felul de comentarii, vreau să precizez că, la acea vreme, normele de acces în profesie prevedeau, printre altele, drept criterii pentru treapta de psiholog principal fie vechimea de 10 ani în profesie, fie vechimea de minim 8 ani în specialitate și fie master în domeniul clinic, fie titlul de doctor în psihologie. Mai mult de atât, exista în vigoare o Dispoziție din 2006 a Președintelui CPR care stipula că toți cei care doreau să acceadă în profesie, pe normele încă în vigoare în perioada respectivă, aveau ca termen limită data de 31.01.2007. Ori, dl. Ciumăgeanu nu îndeplinea nici un criteriu din cele specificate. Cine poate dezlega misterul?
În al patrulea rând, în RUP partea a II – forme de exercitare a profesiei, numele Ciumăgeanu apare, pentru prima dată, în 06.02.2021, când este înregistrată Societatea civilă profesională de psihologie Ciumăgeanu&Scălcău.
Întrebarea nr. 3: Cum a fost posibil ca dl. Ciumăgeanu să fie ales în 2017 ca membru în Comisia de psihologie clinică și psihoterapie din Comitetul director al CPR, când în RUP este inexistent din perspectiva formei de exercitare legală a profesiei de psiholog cu drept de liberă practică?
Până se va osteni dl. Ciumăgeanu să ne răspundă, vedem din RUP cum că a fost angajat part-time, o oră pe zi, în Societatea civilă profesională de psihologie Pătruț Laura și asociații, începând cu februarie 2017, pentru a putea candida la alegerile din vara acelui an.
În ultimul rând, ca un corolar, putem constata că, încă din tinerețea-i, dl. Ciumăgeanu a fost un protejat al sorții, dar la care au contribuit nenumărați factori, pe care exegeții săi, cu siguranță, îi vor evidenția. Eu constat doar că traseul său profesional a fost, pe de o parte, viciat de nelegalitatea comisiei de psihologie clinică și psihoterapie din perioada 2004-2009 și, pe de altă parte, încurajat de binefăcătoarea și protectoarea Laura Pătruț.
Întrebarea nr. 4 se adresează, retoric firește, membrilor CPR: Stimați colegi, dacă v-ar fi fost prezentate doar și numai aceste informații din CV, l-ați mai fi desemnat candidat la funcția de Președinte al CPR pe dl. Ciumăgeanu Mugur-Daniel?
Acest screening privind traseul profesional al dl. Ciumăgeanu Mugur-Daniel ridică multe semne de întrebare din perspectiva corectitudinii și adevărului, dar explică și atitudinea plină de aroganță și dispreț la adresa psihologilor. Totodată, viziunea sa, privitoare la formarea competențelor de psiholog și cariera profesională a psihologului, denotă lipsa cunoașterii legilor și normelor în vigoare care reglementează profesia de psiholog, dar și lipsa de realism și pragmatism a opiniilor sale care ar presupune abrogarea sistemului de învățământ tip Bologna pentru psihologie.
Prin urmare, în rezumat, consider că Ciumăgeanu Mugur-Daniel:
- a obținut nelegal atestatul de liberă practică treapta psiholog principal clinician, cu complicitatea comisiei de psihologie clinică și psihoterapie de la acea dată;
- dacă a uzat de titlul profesional în perioada 2008-2017, atunci a practicat ilegal profesia de psiholog, conform informațiilor din CV și RUP – partea a II-a.
CRED ÎN VOTUL INFORMAT!
Cu gândul la mai bine,