APLICAREA VOLUNTARIATULUI IN COLEGIUL PSIHOLOGILOR DIN ROMANIA

Galateanu V.

#51 SFÂRȘITUL RUȘINII?

2022-06-02 10:43


SFÂRȘITUL RUȘINII?

 


Data de 28.05.2022 ar trebui să fie ultima zi a rușinii îndurate în mandatul grupului de interese Dafinoiu&company. Nu am să reiau argumentele aduse de-a lungul anilor. Am să mă refer doar la pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru forurile de conducere a CPR.

 


În primul rând, pregătirea alegerilor a fost o permanentă încălcare a propriului ROFI, prin toate reglementările subsecvente (procedură, calendar, ghid, formulare, liste, procese verbale etc.), care au generat un ocean de confuzie, neîncredere, luări de poziții care, toate la un loc, au fost tratate, de grupul de interese Dafinoiu&company, cu aroganța și indiferența cu care ne-au obișnuit din prima zi de mandat, când au plecat în vacanță.

 


În al doilea rând, organizarea alegerilor, plecând de la proasta și nelegala normativitate, a fost delegată unei comisii de încurcă lume supervizată de obedienta casă de avocatură, care au sufocat birocratic viața psihologilor (documente inutile, validări și invalidări, formulări și reformulări, petiții, contestații, opinii și avize juridice date, obsesiv și invariabil, în defavoare psihologilor).

 


În al treilea rând, desfășurarea alegerilor la nivelul filialelor teritoriale, pe fondul viciat al activităților anterioare, au condus la un dezastru acțional (lipsa raportului de activitate pe perioada mandatului; imposibilitatea decelării unor analize, concluzii și predicții organizaționale; proceduri de vot obositoare; sabotarea votului prin transmiterea unor buletine de vot neconforme; refacerea compulsivă a proceselor verbale; necomunicarea în termen a rezultatelor etc.) Consider că, în desfășurarea alegerilor, atitudinea impardonabilă a unor președinți de filială denotă marasmul intereselor de grup din cadrul CPR, pe care am să îl explic generic.

 


Dacă nu ești capabil să prezinți aparent echidistant candidații la funcțiile de conducere a CPR, atunci nu prezenta în mod deșănțat propriul favorit pentru a-l impune votanților amenințându-i și nici nu-i terfeli pe contracandidații favoritul tău manipulându-i pe votanți. Pe scurt, s-au atins cote inimaginabile, pe un continuum de la obediență la teroare!

 


În al patrulea rând, organizarea alegerilor în ședința Convenției Naționale reprezintă paroxismul managementului organizațional toxic, care ne-a asfixiat încă un an nelegal peste mandatul legal.

Fiecare aserțiune care urmează este bazată pe documentele emise de conducerea CPR:

- Dispozitia nr. 6 din 22.02.2022 pentru Convocarea CN în 28.05.2022 este o informare ineptă care ne spune că doar cu 10 zile inainte de data ședinței vom ști ordinea de zi, ora, locația și alte detalii. Vedeți voi vreo cât de mică intenție de transparență, previziune, predictibilitate? Eu văd doar manipulare, mandat prelungit nelegal, jocuri de culise, bani tocați fraudulos, sfidarea membrilor organizației profesionale!

- Tot Dispoziția nr. 6/2022 ne spune că vom primi documentele ce vor fi supuse dezbaterii și aprobării cu cel puțin 20 de zile înainte de data ședinței. Mai sunt 11 zile până data ședinței și penibilii tac mâlc!

- Dispoziția nr. 13 din 05.05.2022, tot fără detalii, convoacă o ședință a CC cu 8 zile înaintea ședinței CN, dar in realitate este a Cd, care urmează să se desfășoare timp de 16 ore, între 08.00-24.00?! Să ne mai mirăm? Poate vor mai ticlui ceva pentru CN la punctul diverse al ordinii de zi!

 


Cam așa arată public, până aici, transparența sulfuroasă promovată de grupul de interese Dafinoiu&company. De aici și până la 28.05.2022 informarea publică este redusă doar la sistemul play-replay pe e-mail între Ion Dafinoiu și președinții filialelor. Prin urmare, toate aspectele privind organizarea alegerilor pentru CN este coordonată în nume personal de către Ion Dafinoiu, care procedează identic cu Mihai Aniței în 2017!

 


Iată, pe scurt, ce a hotărât, de unul singur, Ion Dafinoiu:

- Ședința CN se va organiza la distanță începând cu ora 10.00 în 28.05.2022;

- Președinții filialelor să transmită oferte/contracte/facturi de închiriere a spațiilor, până la 13.05.2022, iar până la 16.05.2022 să transmită adresa exactă a locației la 4 adrese de email ale aceleiași instituții CPR (președinte, juridic, contabilitate, registratură?!);

- Când Ion Dafinoiu se va trezi din somnul hipnotic al puterii va binevoi să trimită Ghidul privind desfășurarea alegerilor în CN, când, dacă respecta legea, trebuia cunoscut de cel puţin 1 an;

- Într-un termen neprecizat, va trimite documentele necesare desfășurării CN, inclusiv listele cu reprezentanții delegați, care se tot modifică. Inițial am fost 748, acum suntem 740, câți vom rămâne până în ziua alegerilor?

În ultimul rând, câteva întrebări pentru Ion Dafinoiu, de la care, după cum îl cunoaștem cu toții, nu vom primi răspunsuri, dar și câteva concluzii personale și un mesaj.

 


Întrebări

1. Care este fundamentul legal care v-a permis să decideți personal forma de desfășurare a ședinței Convenției Naționale?

2. Dacă există bază legală, care sunt argumentele pentru organizarea la distanță a ședinței Convenției Naționale?

3. Cum credeți că veți răspunde pentru numeroasele modificări aduse, prin diverse forme, la Procedura privind alegerile forurilor de conducere a CPR, în condițiile în care este interzisă orice modificare la mai puțin de 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial?

 


Concluziile arătă că Ion Dafinoiu:

- a produs un abuz în serviciu, prin faptul că a dat, in nume personal, dispoziții privind desfășurarea la distanță a ședinței CN;

- ar putea invoca, pe fondul nelegalității, motive economice și pandemice, drept argumente, dar ele nu se susțin deoarece bugetul a prevăzut deja 250.000 de lei pentru organizarea alegerilor, iar pentru pandemie, deși nu a trecut, au fost ridicate restricțiile și pot fi identificate suficiente strategii preventive;

- nu știu ce și cum crede, dar eu sunt convins că va avea de explicat mult pentru acest mandat dezastruos și prelungit nelegal timp de un an.

 


Mesajul, care întrunește multe adeziuni, este unul simplu și este adresat lui Ion Dafinoiu și membrilor Comitetului director:

Aveți obligația să organizați față în față ședința Convenției Naționale privind alegerea forurilor de conducere a Colegiului Psihologilor din România.

 


Așadar, dacă 28 mai va fi data la care se sfârșește rușinea din CPR depinde numai și numai de reprezentanți. În primul rând, trebuie să avem cvorum - și am încredere că președinții de filială se vor implica riguros pentru a asigura prezența. În al doilea rând, trebuie să avem curajul de a vota schimbarea și nu continuarea rușinii. În al treilea rând, trebuie să ne asumăm răspunderea pentru rezultat...

 


Succes și inspirație să avem!
Balar Mitica

#52 Din Colegiu adunate și-n Colegiu înapoi date!

2022-06-02 10:44


Din Colegiu adunate și-n Colegiu înapoi date!

 


În mai puțin de 30 de zile avem prima ședință a Convenției Naționale, ședință în care vom alege Președintele și membrii Comitetului director. În acest context, din când în când, mai arunc privirea pe îmbâcsita pagina oficială de internet a Colegiului, la rubrica 'Alegeri 2022', poate mai apare vreo informație (CV pentru candidați și reprezentanți, modalitatea de desfășurare a ședinței etc.), dar nu ... n-ai să vezi!

 


Mă întreb, retoric bineînțeles, dacă nu cumva cei 748 de reprezentanți merită mai multă considerație, măcar acum în prag de alegeri. Îmi dau seama însă, că LIPSA DE RESPECT a rămas cel puțin la fel de mare ca acum trei ani, când voiau să desființeze acest "mamut cu care nu se poate lucra", acest "organism greoi și imposibil de convocat", ignorându-ne pe toți, reprezentanți și psihologi de rând, deopotrivă.

 


Cum tăcerea aceasta este suspectă, am încercat, prin diverse mijloace, să iau pulsul vieții organizației noastre profesionale, iar cele aflate să le împărtășesc cu voi.

 


În primul rând, cu dezamăgire, constat că problemele fundamentale ale comunității sunt ignorate în continuare, iar elucubrațiile de noaptea minții ale unora vechi, care se reinventează ca noi (după cinci ani de mandat dezastruos), nu contenesc să apară pe tot felul de surse, expunându-și indecent cele mai năstrușnice gânduri (rezidențiat, mentorat etc.), dându-se loviți de amnezii incriminatorii (au vrut legea psihoterapiei, dar acum acuză inițiatorul că a tradus prost din germană), mințind cu NERUȘINARE în ședințele convențiilor filialelor că legea psihologului a fost retrasă din Parlament, poziționându-se într-un dispreț total față de legile în vigoare (Legea nr. 200/2004, Legea nr. 213/2004, Legea nr. 1/2011 etc.), prin elaborarea a tot felul de norme profesionale aberante care să fie fundamentate într-un viitor incert, manifestând atitudini și comportamente arogante de vătafi parveniți - "colegiul este un loc de mârâieli și cârâieli", "rapoartele psihologilor sunt de gâgă", "nu întrebi găinile cum să le faci cotețul", iar exemplele pot continua.

 


În acest timp, psihologii sunt exasperați că nu le sunt recunoscute diplomele de studii universitare de master sau ale altor formări profesionale legale, că nu pot ieși din supervizare sau nu pot accede la o altă treaptă de specializare pe motive arbitrare și atitudini belicoase ale membrilor comisiilor aplicative, că sunt amânați sine die pentru proceduri aberante de tip administrativ, că răspunsurile sunt întârziate cu lunile sau anii și multe altele de acest fel.

 


În al doilea rând, SECRETOMANIA privind modalitatea de desfășurare a alegerilor la Convenția Națională este încă o SFIDARE la adresa întregii comunități a psihologilor. În maniera caracteristică, grupul organizat de interese Dafinoiu&company eludează cu bună știință (pentru a câta oară?!) precizările unor acte normative, precum:

 


a) ROFI din 24.11.2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 116 din 14.02.2019, care la Art. 15(4) prevede „Convocarea se face pentru ședințele ordinare ale Convenției cu cel puțin 3 luni înainte de data stabilită pentru desfășurare, iar pentru ședințele extraordinare cu cel puțin 1 lună înainte de această dată”, și

 


b) Hotărârea nr. 5 din 18.12.2020 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România și ale filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor din România, publicate în Monitorul Oficial nr. 77 și 77 bis din 25.01.2022, care la Art. 20 (1) prevede că „În baza convocatorului, la data, ora și în locația stabilite pentru desfășurarea ședinței Convenției naționale a Colegiului, se prezintă reprezentanții filialelor teritoriale la Convenția națională a Colegiului, în conformitate cu lista reprezentanților desemnați întocmită potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (4).”

 


Până acum, indiferent de modul de organizare adoptat, fizic, online, sau hibrid, ar fi trebuit să cunoaștem toate informațiile aferente convocării ședinței Convenției Naționale pentru alegerile forurilor de conducere (locația, data și ora, ordinea de zi, modalitatea de desfășurare) și nicidecum informații disparate, incomplete, selective și filtrate manipulativ.

 


Prin MANIPULĂRI și minciuni au stat 5 ani la conducerea CPR. 5... cu un an în plus față de termenul legal! Oare chiar se întrevede SCHIMBAREA aceea despre care îmi tot spuneți că avem nevoie? Vedem în 28 mai...

 


În ultimul rând, am primit recent un e-mail, de la CPR, prin care mi se aducea la cunoștință un aviz profesional. Mare mi-a fost mirarea că, pe lângă semnătura electronică a președintelui fără mandat, Ion Dafinoiu, a apărut și semnătura noului director executiv, în persoana doamnei Antonia Pop. Cred că, în mandatul echipei de vis ... trăit ca un coșmar, este al treilea directoraș. Fascinat cum s-au mai jucat ei de-a baba oarba cu organizația noastră profesională!

 


Chiar și așa, eu cred că tot demisionata eminență cenușie Laura Pătruț controlează, în continuare, activitatea administrativă a Colegiului și veghează cu strășnicie la securizarea în alegeri a propriei poziții, a poziției co-locatarului ei și a pozițiilor diverșilor săi fini, afini și parteneri din „Universitaria leur amour pour toujours!”.

 


Puterea în mâna unor parveniți, este o armă extrem de periculoasă.
Burebista Marcela

#53 Rezultate

2022-06-02 10:58


Later edit: avem rezultatele alegerilor pe alegericpr.ro

 


După prima zi la Colegiu:

 


- firma de IT e de negăsit

- angajații, la mai toate întrebările, ridică din umeri

- atât de mult au externalizat, încât nu e nimeni capabil să facă o adresă către Monitorul Oficial

- nu pot posta pe pagina de internet două dispoziții urgente pentru convocarea Cd și CC

- nu pot publica rezultatul alegerilor

NOAPTEA MINȚII...

 


Cu gândul la voi,

Musafir

#54

2022-06-02 13:23

EU SUNT ... CONSTRUCTORUL!
Până când candidaturile vor fi validate și postate pe site-ul CPR, unde veți putea vedea CV-ul fiecărui candidat, inclusiv al meu, mi-a încolțit ideea de a vă face un crochiu personal. Așadar, am decis că cel mai bine pot să îl materializez făcând apel la Twenty Statements Test (TST) elaborat de Manfred Kuhn (1950) și dezvoltat de Kuhn&McPartland (1954) pentru a măsura conceptul de sine prin raportare la grup.
Sarcina este simplă, la prima vedere, solicitând 20 de răspunsuri diferite la întrebarea „Cine sunt eu?”, care pot fi grupate în cinci categorii: afilierea la grupuri sociale, convingeri ideologice, interese, idealuri și autoevaluări.
Pentru prezentare, îmi voi direcționa răspunsurile prin raportare la elemente de interes pentru organizația noastră. Trebuie să precizez că toate afirmațiile, chiar dacă vizează persoana mea, reflectă rezultatul unei munci de echipă - fără de care nimic nu s-ar fi putut sau nu s-ar putea realiza.
În primul rând, am să vin cu fapte din trecut, care îmi consolidează prezentul, și pe care le consider fundamentale pentru prefigurarea acțiunilor viitoare.
Eu sunt ... cel care, în 2002, am construit primul sistem funcțional al activității de psihologie din Armata României, fundamentat pe o structură organizațională integrată și complexă de psihologie.
Eu sunt ... cel care, între 2000 și 2002, împreună cu ai mei distinși colegi, am contribuit activ la reorganizarea Asociației Psihologilor din România.
Eu sunt ... cel care, între 2002 și 2004, am militat alături de alți psihologi entuziaști la promovarea unei legi a profesiei de psiholog în România.
Eu sunt ... cel care, în 2004, în calitate de membru în Comitetul director provizoriu, am pregătit Adunarea de constituire a Colegiului Psihologilor din România, în conformitate cu Legea 213/2004.
Eu sunt ... cel care, în calitate de membru al Comitetului director și președinte al Comisiei de psihologie pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, am conceput și elaborat Normele metodologice de aplicare a Legii 213/2004 aprobate prin HG 788/2005.
În al doilea rând, proiecții...
...după un mandat de Președinte al Colegiului Psihologilor din România, prin faptele mele, îmi doresc să spun că:
Eu am fost ... cel care, în 2022, am eliminat timbrele profesionale, am rezolvat conflictul de interese din forurile de conducere ale Colegiului și am scos supervizații de sub gheara flămândă a uliilor hămesiți.
Eu am fost ... cel care, în anul 2023, am creat condițiile modificării și completării, în mod democratic și onest, a Legii nr. 213/2004, am creat noi nișe profesionale în care psihologii să își desfășoare activitatea, am adoptat norme simple, coerente, clare, strict necesare și adecvate carierei profesionale și am restabilit relații reale de lucru cu ministerele care au în subordine psihologi.
Eu am fost ... cel care, în anul 2024, am pregătit încheierea unor programe din fonduri nerambursabile accesate în beneficiul societății și al comunității psihologilor, am deschis dialogul lucrativ cu toate ministerele de resort pentru recunoașterea serviciilor psihologice ca parte a strategiei naționale pentru reforma în domeniul sănătății publice.
Eu am fost ... cel care, în anul 2025, am început pregătirea alegerilor pentru mandatul 2026-2030 și am asigurat accesarea de fonduri la nivel de filiale regionale descentralizate.
Eu am fost ... cel care, în anul 2026, am făcut un bilanț spectaculos, împreună cu colegii aleși de voi, bilanț în care am putut constata o creștere semnificativă a gradului de încredere a populației în utilitatea și calitatea serviciilor oferite de psihologi, am trăit cu bucurie acel moment în care nu a mai existat aviz psihologic dat la preț de dumping, am văzut cum, de la an la an, psihologilor le-a crescut nivelul de trai și am pus bazele unui Colegiu întradevăr colegial, reprezentativ pentru profesie și centrat pe obiectivele psihologilor, cei mulți și corecți și în care, timp de 4 ani, nu s-au mai manifestat presiuni ale grupurilor de interese sau tentative de fraudă și corupție.
Edmond Cracsner

Musafir

#55

2022-06-02 13:31

MINCIUNI NOI, METEHNE VECHI
Mă sună astăzi o veche și dragă cunoștință, cu care nu am mai vorbit de 5 ani, să mă întrebe franc: "Dl. Cracsner, mi s-a spus astăzi că sunteți candidatul Universitaria, iar Ciumăgeanu e iepure. Vă rog, spuneți-mi dacă este adevărat, sau nu."
Mărturisesc că sunt șocat! Iar dacă aș știi că urmăritorii mei cred așa ceva ... aș fi extrem de dezamăgit! Mă gândesc, însă, că ai mei votanți nu pleacă urechea la asemenea mizerii.
Nici nu știu dacă mincinoșii, care răspândesc asemenea porcării, cred ce spun, sau o fac pentru a-și crește șansele, șubrede de altfel, de a fi votați.
Știți că nu sunt eu acela care să vă spună pe cine să votați, dar, date fiind împrejurările, am să vă spun cu cine NU VOI VOTA EU.
De ce NU VOI VOTA NICIUN CANDIDAT UNIVERSITARIA la aceste alegeri?
În primul rând, pentru că nu împărtășim aceleași valori. În al doilea rând, pentru că știu că vor termina profesia asta.
Acum ceva ani în urmă, aceleași minți luminate, care vor să preia (din nou) frâiele psihologiei, au reușit să pună monopol pe Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar rezultatul a fost dezastruos: au făcut criteriile de intrare în învățământ după CV-ul lor la momentul respectiv, nu după realizările lor când erau la început de carieră. Disperarea lor de a închide ușile în urmă, pentru a nu "împărți" câștigurile ... este patologică! Tot asta vedem deja (unii dintre noi) și în psihologie. Dacă am luat treapta de principal acum 10-15-20 ani, trebuie să îi ajut și pe cei care acum vor să intre în profesie și să prospere, nu să strâng cercul la vârf, asigurându-mă că cei care vin din urmă au de trecut atât de multe obstacole, că nu vor ajunge niciodată la același nivel.
De aici și strategia de a ține psihologii "în bancă" ani și ani la rând! Le este inoculată ideea că nu sunt suficient de pregătiți, că mai au de învățat și trebuie să fie recunoscători că au de la cine învăța ... Mi-e silă!
Oameni ăștia au transformat psihologii în sursa lor de venit și nu trebuie să îi lase să se ridice! Cum să îți ții colegul 5 ani în supervizare? E sinistru așa ceva!
Piața pentru psihologi este atât de restrânsă, încât peștii mari, îi mănâncă pe cei mici. Psihologi cu experiență, dar fără busolă morală, s-au agățat ca lipitorile de cei aflați la început de drum, intrați în această profesie cu gânduri bune, dar care își pierd entuziasmul pe parcurs.
Pentru binele profesiei vă rog: nu votați niciun reprezentant Universitaria - citiți, întrebați, verificați cine au fost cei care au votat orbește tot ce li s-a ordonat, ANALIZAȚI CINE AU FOST CEI CARE I-AU SUSȚINUT ACUM 5 ANI și deschideți ochii! Sunt oameni care v-au mințit de nenumărate ori. Nu duceți în Comitetul director vânzători de teste! Vor găsi mijloace de a corupe "merele bune" din jurul lor ... Limitați (în mod ideal eliminați) accesul la vârf al persoanelor aflate în conflict de interese! Adică al tuturor acelora care au "un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin."
Nu în ultimul rând, dați șansa unor oameni mai puțin cunoscuți să încerce să schimbe ceva ...
Revin, în încheiere, la ideea aceea de echipă. Eu pot lucra cu oricine credeți voi că merită să ajungă în forurile de conducere, dar, vă rog, să vă asumați votul, de data asta!
Cu sinceritate,
Edmond Cracsner