Lăsați-ne să învățăm! Homeschooling în România

Lăsați-ne să învățăm! - Acceptarea alternativei educaționale - Homeschooling în România

Logo_Lasatinesainvatam.jpg

 Cerem Ministerului Educației să respecte libertatea de alegere a tipului de educație, fără a ne incrimina pentru că dorim o alternativă educațională. Vrem să ne fie respectat dreptul de a înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale la distanță care sprijină homeschoolingul, fără să fim acuzați de abandon școlar sau de împiedicarea accesului la învățământul obligatoriu.

Clarificăm că NU cerem integrarea homeschoolingului în sistemul românesc de învățământ, ci eliminarea riscului de a fi acuzați de abandon școlar. Părinții trebuie să aibă libertatea de a-și înscrie copiii în sisteme educaționale internaționale performante, fără frica de consecințe legale din partea statului. Homeschoolingul nu este acceptat legal în România.

 

Părinții care aleg această educație alternativă riscă acuzații de împiedicare a accesului la educație și pot fi condamnați în baza Art. 380 din Codul Penal. Aceste familii sunt expuse discriminării și intimidării, fiind tratate ca infractori, o situație fără precedent în perioada recentă a României

Tot ce ne dorim prin această petiție este să fim lăsați să alegem ceea ce se potrivește cel mai bine copiilor noștri așa cum și Constituția în articolul 29, garantează libertatea de gândire și conștiință, și Articolul 32,, care prevede dreptul la educație, fără a specifica exclusivitatea învățământului public din sistemul national ceea ce implicit da acces elevilor și la o alternativă educațională, mai exact la învățământ internațional la distanță cunoscut și ca homeschooling.

Ce este Homeschooling?

Homeschoolingul este educarea copilului acasă, sub supravegherea părinților/tutorilor, urmând un curriculum structurat și oferind familiilor oportunitatea de a ajusta conținutul și stilul de învățare în funcție de preferințele și interesele copilului. Este un sistem educațional alternativ care poate reflecta modelul tradițional de școală (cu materii, evaluări și un orar stabilit), dar este adaptat nevoilor și ritmului de învățare al copilului. Educația este planificată, structurată, cu obiective clare de învățare. Pot fi folosite metode formale sau semi-formale, precum manuale,  tutori, meditații, platforme educaționale, profesori filmați, consultanți educaționali și contact (la distanță) cu profesori reali etc, iar copiii au parte de evaluări periodice. Educația se poate desfășura în mare parte acasă, însă există libertatea de a integra experiențe educaționale în afara casei, în centre educaționale, biblioteci, ludoteci, muzee, parcuri, cluburi sportive etc.​

Situația homeschoolingului în România:

Deși tot mai practicat, homeschoolingul este într-o zonă gri din punct de vedere legal. Nu există o lege care să-l reglementeze explicit, iar autoritățile nu îl recunosc ca alternativă oficială la sistemul de învățământ. Aceasta îi lasă pe părinți vulnerabili în fața posibilelor repercusiuni legale.

După condamnarea părinților din Bratca, Bihor, la câte 4 luni de închisoare (cu amânarea pedepsei pentru 2 ani) pentru alegerea acestei educații, atitudinea autorităților a devenit mai ostilă. Familiile se află acum în instanță, fiind acuzate de procurori și judecători pentru că și-au înscris copiii în școli internaționale, la distanță, din afara țării. După adresa Ministerului Educației nr. 24023/03.01.2024, multe familii sunt investigate penal și sunt amenințate de Poliția Școlară și alte autorități. Acestea sunt tratate mai dur decât cei care împiedică într-adevăr accesul la educație.

Decizia Curții de Apel Oradea, care sfătuiește părinții să părăsească țara dacă doresc homeschooling, a generat deja un val de familii care emigrează. Mulți sunt dispuși să părăsească România pentru această formă de educație.

Noua Lege a educației („România Educată”, Legea 198/2023) și articolele 245 și 246 sunt interpretate de autorități ca o interzicere a homeschoolingului în România, deși legea se referă la organizații educaționale, nu la drepturile persoanelor fizice. O astfel de interpretare contravine principiilor democratice ale țării.

Mai recent, prin Ordinul de Ministru nr. 5726/12.08.2024 art. 125 din Regulamentul de funcționare a sistemului preuniversitar, CNRED a refuzat recunoașterea diplomelor internaționale și a testelor standardizate (GED, SAT, ACT) susținute în centre acreditate din România, deși această echivalare a funcționat bine peste 20 de ani. Toate aceste măsuri par abuzive și au scopul de a intimida familiile, forțându-le să-și reînscrie copiii într-un sistem de educație publică problematic, contrar interesului copilului.

De ce trebuie ca familiile din România să aibă dreptul să facă homeschooling?
 
După cum au constatat și autoritățile, tot mai multe familii aleg acest tip de educație alternativă, în special după pandemie. Deși presa continuă să ne prezinte ca fiind o mișcare mică și irelevantă, lucrurile nu stau așa deloc, iar semnatarii acestei petiții o vor demonstra. Sunt mii de familii care susțin homeschoolingul sau învățământul la distanță în România.
 
România se confruntă cu grave deficiențe educaționale și acest lucru nu este un secret pentru nimeni. Rezultatele de la Evaluarea Națională și Bacalaureat sunt extrem de îngrijorătoare, cu o rată de promovabilitate sub 70%, și un procent semnificativ al elevilor care abandonează școala înainte de a finaliza clasa a VIII-a sau a XII-a. Mai mult, analfabetismul funcțional afectează aproape jumătate dintre elevi, conform testelor internaționale PISA anuale, și România se situează în continuare pe locul 80 în lume în ceea ce privește accesul la educație de calitate dupa rapoartele UE cu privire la nivelul de analfabetism funcțional în Europa. Rezultatele la testele de titularizare a profesorilor din 2024, publicate de Ministerul Educatiei și preluate de Edupedu.ro sunt de asemenea șocante,  10.600 pot fi doar profesori suplinitori obținând doar nota 5 iar 5.900 nu au reușit să ia nota 5 dintr-un total de 37500 de profesori. 
 
  În aceste condiții, obligarea copiilor noștri să rămână în acest sistem național sub amenințarea părinților cu închisoarea, ni se pare un abuz colosal, mai ales că în conformitate cu testele PISA, acești elevi au peste 50% șanse să ajungă analfabeți funcționali în România. 
 
Homeschoolingul este o alternativă practică și eficientă în multe țări europene ( Marea Britanie, Ungaria, Cehia, Olanda, Irlanda) și toate statele din SUA, unde milioane de copii beneficiază de educație în sisteme flexibile și personalizate. Acești copii înregistrează rezultate academice superioare, cu rate mari de admitere la universități prestigioase și o dezvoltare socială normală, contrar mitului că ar fi lipsiți de socializare. 


Pentru motivele invocate mai sus – pe care vă rugăm să le aveți în vedere la analizarea prezentei petiții –, vă solicităm respectuos, Doamna Ministru:  
 
1. Să asigurați respectarea dreptului de acces la învățământul preuniversitar în sisteme internaționale care funcționează legal în țara de origine, delimitându-l de abandonul școlar;
2. Să asigurați respectarea art. 26 alin. (3) din Declarația universală a drepturilor omului, conform căruia „părinții au dreptul de prioritate în alegerea felului de învățământ pentru copiii lor minori”, având în vedere interesul superior al copilului;
3. Să înființați o comisie de sprijin pentru părinții care aleg pentru copiii lor acest traseu educațional (pe cheltuiala proprie) sau să desemnați o persoană de contact care să fie un consultant pentru părinți și nu un oponent care îi descurajează sau amenință;
4. Să transmiteți un mesaj de liniștire pentru familiile ai căror copii urmează cursurile învățământului obligatoriu la unități de învățământ din străinătate cu standarde academice înalte și să îi asigurați că documentele lor de studii efectuate la instituții din străinătate vor fi recunoscute ca și până acum de către CNRED.
 
Ne manifestăm disponibilitatea în vederea colaborării cu dumneavoastră în scopul de a identifica cele mai favorabile soluții pentru rezolvarea acestor chestiuni. 

Te rugăm, alătură-te nouă în acest demers!

Este important ca fiecare cetățean să susțină această cauză pentru a proteja libertatea de alegere în educație chiar dacă nu face homeschooling, pentru că drepturile cetățenești sunt recunoscute, nu oferite de stat - și ele trebuie protejate pentru a nu redeveni o dictatură totalitară. Importanța respectării diversității în educație și necesitatea de a proteja drepturile părinților și copiilor de a alege un sistem educațional care li se potrivește este adevărata miză a acestei petiții.


Impactul pozitiv pe care îl poate avea această schimbare asupra societății românești este inestimabil, în special cu privire la viitoarele generații care nu vor fi forțate să părăsească țara și vor putea rămâne aici pentru a fi cetățeni productivi și implicați în societatea românească.


Semnează această petiție pentru a susține dreptul nostru la o educație alternativă liberă și de calitate! Nu cerem altceva decât respectarea drepturilor noastre fundamentale constituționale.

 LĂSAȚI-NE SĂ ÎNVĂȚĂM!

Mădălin Potoroacă    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Mădălin Potoroacă va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...