Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Quoted post

Chimistii Uniti pe facebook

#48495 Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:35

Chimistii Uniti


AM PROMIS CA LUCRAM LA UN PROIECT DE CCM pe care sa-l dezbata salariatii , va prezentam mai jos primele 46 de Articole din acest proiect.
VA RUGAM ANALIZATI SI PROPUNETI MODIFICARI
CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVELUL S.C. OLTCHIM S.A.
VALABIL IN PERIOADA 01.01.2017 - 31.12.2018
În baza:
 CODULUI MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE*)
 Legii nr. 67 din 22 martie 2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora
 Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social
PĂRŢILE CONTRACTANTE:
1. Patronatul S.C. OLTCHIM S.A., cu sediul social in Rm. Vâlcea, str. Uzinei nr. 1, jud. Valcea, inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Valcea, sub nr. J38/219/1991, avand CUI RO 1475261, prin reprezentanţii săi numiţi prin decizie
şi
Salariaţii S.C. OLTCHIM S.A., reprezentaţi de catre Sindicatul Dreptate si Adevar din S.C. Oltchim S.A., cu sediul în Rm Valcea, str. Uzinei, nr.1, Cladirea DESIGNRO - Camera 102 – etaj 1,CUI 35959819 , in calitate de sindicat legal constituit, in baza incheierii civile nr. 677/15.03.2016, pronuntata de Judecatoria Rm. Valcea.
încheie prezentul Contract Colectiv de Muncă la nivelul S.C. OLTCHIM S.A
CUPRINS:
CAPITOLUL I - DISPOZIŢII GENERALE Pagina nr. 3
CAPITOLUL II – ÎNCHEIEREA, EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
Pagina nr.
5
CAPITOLUL III – SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ Pagina nr. 18
CAPITOLUL IV – SALARIZARE ŞI ALTE DREPTURI SALARIALE Pagina nr. 27
CAPITOLUL V – TIMPUL DE MUNCĂ ŞI TIMPUL DE ODIHNĂ Pagina nr. 28
CAPITOLUL VI – UNELE MĂSURI DE PROTECŢIE SOCIALĂ ŞI ACORDAREA DE FACILITĂŢI SALARIAŢILOR
Pagina nr.
36
CAPITOLUL VII – FORMAREA PROFESIONALĂ Pagina nr. 42
CAPITOLUL VIII – ALTE PREVEDERI ÎN LEGĂTURĂ CU DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
Pagina nr.
45
CAPITOLUL IX – OBLIGAŢIILE ANGAJATORULUI ŞI ALE SALARIAŢILOR
Pagina nr.
49
CAPITOLUL X – CONFLICTE DE MUNCĂ Pagina nr. 50
CAPITOLUL XI – DISPOZIŢII FINALE Pagina nr. 52
CAPITOLUL I – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1.
Părţile contractante pe deplin egale şi libere în negocierea prezentului Contract Colectiv de Muncă, se obligă să respecte prevederile menţionate şi să le aplice întocmai.
Art. 2.
Prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă acţionează ca lege între părţile contractante şi se aplică tuturor salariaţilor S.C. OLTCHIM S.A.
Art. 3.
Prezentul Contract Colectiv de Muncă este întocmit în baza Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social,Legea nr. 1/2016, CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE*) si a Legii nr. 67 din 22 martie 2006, privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului inteprinderii, al unitatii, sau al unor parti ale acestora.
Art. 4.
Al.1. Pentru salariaţii S.C. OLTCHIM S.A. preluaţi de terţe societăţi, ca urmare a externalizării unor activităţi, a vânzării unor active, a constituirii unor noi societăţi, se încheie, anterior preluarii, un Acord Social între Sindicatul Dreptate si Adevar , S.C. OLTCHIM S.A. şi societatea comercială respectivă cu respectarea CCM Oltchim.
Al.2. Acordul Social va cuprinde clauze în conformitate cu Legea nr.67/2006 – privind protecţia salariaţilor.
Art. 5.
În situaţia în care, în privinţa drepturilor ce decurg din prezentul Contract Colectiv de Muncă intervin reglementări legale mai favorabile salariaţilor, acestea vor prevala faţă de cele reglementate prin prezentul Contract Colectiv de Muncă şi se vor aplica în consecinţă.
Art. 6.
Dispoziţiile prezentului Contract Colectiv de Muncă, care contravin prevederilor unor legi, se modifică în sensul acestora. Orice dispoziţii contrare legii, sunt nule de drept.
Art. 7.
Al.1. Orice cerere de modificare a prezentului Contract Colectiv de Muncă se comunică în scris celeilalte părţi şi va face obiectul unei negocieri în cadrul Comisiei Paritare: Patronat – Sindicatul Dreptate si Adevar .
Al.2. Negocierile cu privire la modificare vor începe în maxim 5 zile lucrătoare de la comunicare şi se vor finaliza în termen de 15 zile lucrătoare. O dată cu propunerea de modificare, solicitantul va înainta în scris celeilalte părţi şi motivaţia solicitării. Cealaltă parte îşi rezervă dreptul să constate legalitatea motivaţiei.
Al.3. În perioada de la depunerea cererii de modificare şi a încă 10 zile lucrătoare de la începerea negocierilor, Patronatul se obligă să nu procedeze la desfaceri de contracte de muncă pentru motive neimputabile salariaţilor, iar organizaţiile sindicale să nu declanşeze conflicte de muncă legate de modificarea propusă prezentului contract. Modificările aduse contractului prin negociere produc acelaşi efecte ca şi contractul de la data înregistrării lor.
Art. 8.
În orice situaţie de negociere, în plenul comisiei, ambele părţi se obligă să nu iniţieze acţiuni care să constituie mijloace de presiune asupra celeilalte părţi.
Art. 9.
Al.1. Pentru soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor intervenite cu ocazia executării, modificării, suspendării sau încetării Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate, părţile convin să instituie o comisie paritară. Componenţa, organizarea şi funcţionarea comisiei paritare este stabilită în Anexa nr.2 a prezentului contract.
Al.2. Procedura de soluţionare a litigiilor prevăzute mai sus nu exclude sesizarea instanţelor de judecată. Adoptarea unei hotărâri de către Comisia paritară împiedică sesizarea instanţelor, iar dacă sesizarea a avut loc, judecata încetează.
Art. 10.
Suspendarea şi încetarea prezentului Contract Colectiv de Muncă are loc potrivit legii.
Art. 11.
Părţile contractante au dreptul să urmărească şi să verifice modul cum sunt respectate prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă.
Art. 12.
Conducerea societăţii, la cererea Sindicatul Reprezentativ, va pune la dispoziţia acestora, în scris, cu cel puţin 5 zile înaintea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, informaţiile şi documentele necesare negocierii.
Art. 13.
Al.1. Interpretarea clauzelor prezentului Contract Colectiv de Muncă se face prin consens.
Al.2. Dacă nu se realizează consensul, clauza se interpretează conform regulilor de drept comun, iar dacă şi după aceasta există îndoială, se interpretează înţelesul cel mai favorabil salariaţilor.

Raspunsuri

Chimistii Uniti pe facebook

#48496 Re: Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:40:25

#48495: Chimistii Uniti pe facebook - Chimistii Uniti pe facebook 

 

CAPITOLUL II. - ÎNCHEIEREA, EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ

Art. 14.
Al.1. Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumită salariu.
Al.2. Clauzele Contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin prezentul Contract Colectiv de Muncă. Contractul individual de muncă va cuprinde şi clauzele prevăzute în Anexa nr.3, care se completează la negociere pentru fiecare salariat.
Al.3. Contractul Individual de Muncă se încheie pe perioadă nedeterminată.
Al.4. Prin excepţie, Contractul Individual de Muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de art. 82-87 din Codul Muncii.

Art. 15.
Al.1. Încheierea Contractului Individual de Muncă se face pe baza condiţiilor stabilite de lege, cu respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţeanului şi numai pe criteriul aptitudinilor, pregătirii şi competenţei profesionale.
Al.2. Angajarea este atributul exclusiv al Directorului General şi se face pe durată nedeterminată.
Al.3. Verificarea prealabilă a aptitudinilor profesionale şi personale ale persoanei care solicită angajarea se face, la alegerea angajatorului, prin una din modalitatile prezentate in continuare care pot fi alese in mod singular sau combinat: prezentarea CV-ului, interviu, concurs, examen, test psihologic, probă practică.
Al.4. Angajatorul se obligă să informeze salariaţii prin afişare la secţii şi servicii, posturile disponibile şi clauzele generale pe care intenţionează să le înscrie în Contractul Individual de Muncă, în termen de 10 zile de la apariţia lor.
Dacă după 10 zile lucrătoare de la afişare nu sunt ocupate prin redistribuire, interviuri, concurs sau examen de către salariaţii societăţii, acestea devin vacante şi se comunică Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Vâlcea.
În cazul unor meserii şi funcţii deficitare în cadrul societăţii, termenele mai sus menţionate rămân la latitudinea Directorului General.
Al.5. Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului. Forma scrisă este obligatorie pentru încheierea valabilă a contractului.
Al.6. Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă.
Al.7. Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă.
Al.8. Munca prestată în temeiul unui contract individual de muncă constituie vechime în muncă.
Al.9. Anterior încheierii sau modificării Contractului Individual de Muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana care solicită angajarea ori, după caz, salariatul, cu privire la clauze esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
Al.10. Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnarii contractului individual de muncă sau a actului aditional , după caz.
Al.11. Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform Clasificării ocupaţiilor din România 2011 sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
n)durata perioadei de probă.

Al.12. Elementele din informarea prevăzută la alin. (11) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
Al.13. Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (11) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.
Al.14. În afara clauzelor esenţiale prevăzute la al.3 11, între părţi pot fi negociate şi cuprinse în contractul individual de muncă şi alte clauze specifice.
Al.15. Sunt considerate clauze specifice, fără ca enumerarea să fie limitativă:
a)clauza cu privire la formarea profesională;
b)clauza de neconcurenţă;
c)clauza de mobilitate;
d)clauza de confidenţialitate.
Al.16. La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
Al.17. Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
Al.18. Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor lunare salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Al.19. Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
Al.20. Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.
Al.21. Prevederile al. (20) nu sunt aplicabile în cazurile în care încetarea contractului individual de muncă s-a produs de drept, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 56 lit. d), f), g), h) şi j) din Codul Muncii, ori a intervenit din iniţiativa angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului.
Al.22. În cazul în care ocuparea unui post se face prin concurs, dacă un salariat şi o persoană din afara societăţii obţin aceleaşi rezultate, salariatul are prioritate la ocuparea postului.
Al.23. Directorul General al societăţii hotărăşte angajarea de personal numai după ce au fost epuizate toate posibilităţile de utilizare a personalului disponibil din unitate avand prioritate la reangajare fostii salariati, care au fost disponibilizati, fara concurs.

Art. 16.
Angajarea candidaţilor care au fost admiși la examen sau concurs se face de către Directorul General pe baza Contractului Individual de Muncă, semnat de ambele părţi.

 


Musafir

#50508 Re: Chimistii Uniti pe facebook

2017-10-15 15:14:37


Musafir

#50509 Re: Chimistii Uniti pe facebook

2017-10-15 16:20:11