Recunoașterea pașaportului ca echivalent juridic al cărții de identitate în România
Petiție pentru recunoașterea pașaportului ca echivalent juridic al cărții de identitate în România
Către: Guvernul României, Parlamentul României, Ministerul Afacerilor Interne
Subsemnata, Sandra Elena Zaulet, în calitate de cetățean român, alături de toți susținătorii acestei petiții, solicit modificarea legislației în vigoare pentru a recunoaște pașaportul românesc ca act de identitate cu valoare egală cu cartea de identitate (buletinul) pe teritoriul României.
Motivarea petiției
Pașaportul românesc este un document oficial emis de statul Român, care conține Codul Numeric Personal (CNP), fotografie și date de identificare complete. Cu toate acestea, există multiple situații în care, pe teritoriul României, pașaportul nu este acceptat în locul cărții de identitate, ceea ce creează dificultăți pentru cetățenii români în special pentru cetățenii care locuiesc in străinătate și doresc să folosească pașaportul în locul buletinului. Printre aceste situații, menționăm:
1. Imposibilitatea de a vota în România cu pașaportul
În anumite secțiile de votare din România, cetățenilor români li se permite să voteze doar cu cartea de identitate. Pașaportul este acceptat doar în afara granițelor țării. Acest lucru discriminează cetățenii care doresc să-și exercite dreptul fundamental la vot, dar nu dețin carte de identitate, dar se afla pe teritoriul României atunci când se votează deși dețin un pașaport valabil.
2. Pașaportul nu este acceptat de notarii publici
Notarii publici din România refuză, în majoritatea cazurilor, utilizarea pașaportului ca act de identificare, ceea ce reprezintă o problemă pentru cetățenii care preferă sau au doar pașaport.
3. Probleme în relația cu băncile
Instituțiile bancare nu recunosc pașaportul ca act de identificare atunci când clientul s-a înregistrat inițial cu cartea de identitate. Chiar dacă pașaportul conține CNP-ul și alte date de identificare, acesta nu este considerat suficient pentru validarea identității în anumite situații.
4. Pașaportul este considerat act de identitate în străinătate, dar nu și în România
Paradoxal, pașaportul românesc este recunoscut internațional ca act de identitate valabil, însă în România este adesea considerat secundar, creând confuzie și birocrație inutilă.
Propuneri pentru schimbarea legislației
Având în vedere cele de mai sus, propunem următoarele modificări legislative:
1. Recunoașterea pașaportului ca act de identitate complet, cu aceleași drepturi și utilizări ca ale cărții de identitate, în toate situațiile pe teritoriul României.
2. Acordarea dreptului cetățenilor români de a vota pe teritoriul național cu pașaportul, la fel ca în diaspora.
3. Obligația instituțiilor publice și private (bănci, notari, etc.) de a accepta pașaportul ca act valid de identificare în orice circumstanță.
Beneficiile implementării propunerii
1. Simplificarea birocrației: Cetățenii vor avea libertatea de a alege actul de identitate preferat, reducând situațiile problematice generate de lipsa unuia dintre documente.
2. Respectarea drepturilor fundamentale: Toți cetățenii români vor avea posibilitatea să își exercite drepturile (precum votul) indiferent dacă dețin pașaport sau carte de identitate.
3. Alinierea la standardele internaționale: România va adopta o practică europeană, unde pașaportul este tratat ca un act de identitate echivalent cărții de identitate.
În concluzie, solicităm Parlamentului și Guvernului României să demareze procesul legislativ necesar pentru recunoașterea pașaportului ca echivalent juridic al cărții de identitate pe teritoriul României.
În numele tuturor semnatarilor acestei petiții, vă mulțumim pentru atenția acordată și așteptăm cu interes un răspuns pozitiv.
Sandra Elena Zaulet Contactați autorul petiției