Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Chimistii Uniti pe facebook

/ #48495 Chimistii Uniti pe facebook

2016-09-10 19:35

Chimistii Uniti


AM PROMIS CA LUCRAM LA UN PROIECT DE CCM pe care sa-l dezbata salariatii , va prezentam mai jos primele 46 de Articole din acest proiect.
VA RUGAM ANALIZATI SI PROPUNETI MODIFICARI
CONTRACT COLECTIV DE MUNCĂ LA NIVELUL S.C. OLTCHIM S.A.
VALABIL IN PERIOADA 01.01.2017 - 31.12.2018
În baza:
 CODULUI MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE*)
 Legii nr. 67 din 22 martie 2006 privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora
 Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social
PĂRŢILE CONTRACTANTE:
1. Patronatul S.C. OLTCHIM S.A., cu sediul social in Rm. Vâlcea, str. Uzinei nr. 1, jud. Valcea, inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului Valcea, sub nr. J38/219/1991, avand CUI RO 1475261, prin reprezentanţii săi numiţi prin decizie
şi
Salariaţii S.C. OLTCHIM S.A., reprezentaţi de catre Sindicatul Dreptate si Adevar din S.C. Oltchim S.A., cu sediul în Rm Valcea, str. Uzinei, nr.1, Cladirea DESIGNRO - Camera 102 – etaj 1,CUI 35959819 , in calitate de sindicat legal constituit, in baza incheierii civile nr. 677/15.03.2016, pronuntata de Judecatoria Rm. Valcea.
încheie prezentul Contract Colectiv de Muncă la nivelul S.C. OLTCHIM S.A
CUPRINS:
CAPITOLUL I - DISPOZIŢII GENERALE Pagina nr. 3
CAPITOLUL II – ÎNCHEIEREA, EXECUTAREA, MODIFICAREA, SUSPENDAREA ŞI ÎNCETAREA CONTRACTULUI INDIVIDUAL DE MUNCĂ
Pagina nr.
5
CAPITOLUL III – SĂNĂTATEA ŞI SECURITATEA ÎN MUNCĂ Pagina nr. 18
CAPITOLUL IV – SALARIZARE ŞI ALTE DREPTURI SALARIALE Pagina nr. 27
CAPITOLUL V – TIMPUL DE MUNCĂ ŞI TIMPUL DE ODIHNĂ Pagina nr. 28
CAPITOLUL VI – UNELE MĂSURI DE PROTECŢIE SOCIALĂ ŞI ACORDAREA DE FACILITĂŢI SALARIAŢILOR
Pagina nr.
36
CAPITOLUL VII – FORMAREA PROFESIONALĂ Pagina nr. 42
CAPITOLUL VIII – ALTE PREVEDERI ÎN LEGĂTURĂ CU DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE PĂRŢILOR
Pagina nr.
45
CAPITOLUL IX – OBLIGAŢIILE ANGAJATORULUI ŞI ALE SALARIAŢILOR
Pagina nr.
49
CAPITOLUL X – CONFLICTE DE MUNCĂ Pagina nr. 50
CAPITOLUL XI – DISPOZIŢII FINALE Pagina nr. 52
CAPITOLUL I – DISPOZIŢII GENERALE
Art. 1.
Părţile contractante pe deplin egale şi libere în negocierea prezentului Contract Colectiv de Muncă, se obligă să respecte prevederile menţionate şi să le aplice întocmai.
Art. 2.
Prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă acţionează ca lege între părţile contractante şi se aplică tuturor salariaţilor S.C. OLTCHIM S.A.
Art. 3.
Prezentul Contract Colectiv de Muncă este întocmit în baza Legii nr. 62 din 10 mai 2011 a dialogului social,Legea nr. 1/2016, CODUL MUNCII din 24 ianuarie 2003 (Legea nr. 53 din 24 ianuarie 2003) - REPUBLICARE*) si a Legii nr. 67 din 22 martie 2006, privind protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului inteprinderii, al unitatii, sau al unor parti ale acestora.
Art. 4.
Al.1. Pentru salariaţii S.C. OLTCHIM S.A. preluaţi de terţe societăţi, ca urmare a externalizării unor activităţi, a vânzării unor active, a constituirii unor noi societăţi, se încheie, anterior preluarii, un Acord Social între Sindicatul Dreptate si Adevar , S.C. OLTCHIM S.A. şi societatea comercială respectivă cu respectarea CCM Oltchim.
Al.2. Acordul Social va cuprinde clauze în conformitate cu Legea nr.67/2006 – privind protecţia salariaţilor.
Art. 5.
În situaţia în care, în privinţa drepturilor ce decurg din prezentul Contract Colectiv de Muncă intervin reglementări legale mai favorabile salariaţilor, acestea vor prevala faţă de cele reglementate prin prezentul Contract Colectiv de Muncă şi se vor aplica în consecinţă.
Art. 6.
Dispoziţiile prezentului Contract Colectiv de Muncă, care contravin prevederilor unor legi, se modifică în sensul acestora. Orice dispoziţii contrare legii, sunt nule de drept.
Art. 7.
Al.1. Orice cerere de modificare a prezentului Contract Colectiv de Muncă se comunică în scris celeilalte părţi şi va face obiectul unei negocieri în cadrul Comisiei Paritare: Patronat – Sindicatul Dreptate si Adevar .
Al.2. Negocierile cu privire la modificare vor începe în maxim 5 zile lucrătoare de la comunicare şi se vor finaliza în termen de 15 zile lucrătoare. O dată cu propunerea de modificare, solicitantul va înainta în scris celeilalte părţi şi motivaţia solicitării. Cealaltă parte îşi rezervă dreptul să constate legalitatea motivaţiei.
Al.3. În perioada de la depunerea cererii de modificare şi a încă 10 zile lucrătoare de la începerea negocierilor, Patronatul se obligă să nu procedeze la desfaceri de contracte de muncă pentru motive neimputabile salariaţilor, iar organizaţiile sindicale să nu declanşeze conflicte de muncă legate de modificarea propusă prezentului contract. Modificările aduse contractului prin negociere produc acelaşi efecte ca şi contractul de la data înregistrării lor.
Art. 8.
În orice situaţie de negociere, în plenul comisiei, ambele părţi se obligă să nu iniţieze acţiuni care să constituie mijloace de presiune asupra celeilalte părţi.
Art. 9.
Al.1. Pentru soluţionarea pe cale amiabilă a litigiilor intervenite cu ocazia executării, modificării, suspendării sau încetării Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate, părţile convin să instituie o comisie paritară. Componenţa, organizarea şi funcţionarea comisiei paritare este stabilită în Anexa nr.2 a prezentului contract.
Al.2. Procedura de soluţionare a litigiilor prevăzute mai sus nu exclude sesizarea instanţelor de judecată. Adoptarea unei hotărâri de către Comisia paritară împiedică sesizarea instanţelor, iar dacă sesizarea a avut loc, judecata încetează.
Art. 10.
Suspendarea şi încetarea prezentului Contract Colectiv de Muncă are loc potrivit legii.
Art. 11.
Părţile contractante au dreptul să urmărească şi să verifice modul cum sunt respectate prevederile prezentului Contract Colectiv de Muncă.
Art. 12.
Conducerea societăţii, la cererea Sindicatul Reprezentativ, va pune la dispoziţia acestora, în scris, cu cel puţin 5 zile înaintea negocierii noului Contract Colectiv de Muncă, informaţiile şi documentele necesare negocierii.
Art. 13.
Al.1. Interpretarea clauzelor prezentului Contract Colectiv de Muncă se face prin consens.
Al.2. Dacă nu se realizează consensul, clauza se interpretează conform regulilor de drept comun, iar dacă şi după aceasta există îndoială, se interpretează înţelesul cel mai favorabil salariaţilor.