Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#1817 Re: Re: Re: Re: @ Vince

2012-06-01 20:48

#1812: Vince - Re: Re: Re: @ Vince

Eu daca as mai fi la varsta la care mi-am facut studiile ,in mod cert ,as alege una dintre cele mai prestigioase universitati de afara, indiferent de limba de predare. As face efortul sa invat perfect si limba si sa imi insusesc perfect si cunostintele care sa imi permita sa  lucrez acolo unde as fi cel mai bine platit pentru munca mea. Din pacate cand mi-am facut eu studiile nu se putea asta. Pentru voi ,cred ca este bun exemplul multor prieteni ai mei intelectuali  unguri ,care inca de la gradinita ,pana la studiile universitare isi dau copii la sectiile romane ,tocmai pentu a nu avea  si copii handicapul lor in comunicare. Dar sigur ,alegerea este a fiecaruia. Ceea ce nu inteleg eu ,daca alegeti o alta limba de predare decat cea oficiala ,de ce nu o faceti in sistem privat sa va suporte parintii vostri studiile in alta limba decat ce oficiala ,asa cum facem si noi cu studiile copiilor nostri ? Chiar  nu inteleg deloc de ce populatia romana majoritara trebuie sa va sporte cheltuielile pentru studiile  voastre ,in timp ce studiile copiilor nostri in alta limba decat cea oficiala ,le suportam noi  , fara sa cersim asemenea voua ?

Raspunsuri


Musafir

#1828 Re: Re: Re: Re: Re: @ Vince

2012-07-22 22:55:16

#1817: - Re: Re: Re: Re: @ Vince

„Ceea ce nu inteleg eu ,daca alegeti o alta limba de predare decat cea oficiala ,de ce nu o faceti in sistem privat sa va suporte parintii vostri studiile in alta limba decat ce oficiala ,asa cum facem si noi cu studiile copiilor nostri ? Chiar  nu inteleg deloc de ce populatia romana majoritara trebuie sa va sporte cheltuielile pentru studiile  voastre”

 

Tocmai din cauza ca noi nu suntem imigranti ci o minoritate autohtona, iar Constitutia garanteaza dreptul nostru la invatamantul in limba materna, inclusiv invatamantul superior.
Noi nu cersim, ci platim si mai mult decat ce consumam. PIB-ul per cap de locuitori e deasupra mediului national in regiunile locuite de maghiari, platim mai multe taxe dacat multi romani.
Suntem in 6,5% din populatia totala a tarii si contribuim cu cca 8-10% la bugetul statului, traind in zonele bogate si medii ale Romaniei.
Cu toate acestea avem doar 4-5% de locuri cu lb. de predare maghiara din totalul locurilor universitare - ceea ce inseamna ca pe langa cheltuielile fiecarui copil din natiunea noastra, mai platim inca cel putin o jumatate si din cheltuielile unui copil roman, daca nu 1-1.

Deci maghiarii sunt cei care platesc mai mult decat folosesc, mult peste numarul locurilor maghiare la universitati.