Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post


Musafir

#1742 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-09 14:52

#1730: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Nu, domnule: nici maghiarizarea nici romanizarea si nici celalalte tendinte de deznationalizare nu sunt lucruri normale. Poate ca in secolul XIX. erau normale, dar in Europa de azi NU SUNT. Tocmai voi sunteti cei care traiti in trecut.

In acest stat de drept, democrat si european dreptul la invatamantul superior in limba materna trebuie sa fie respectata (fiind garantata si de Constitutie).

Aici nu e vorba daca e stat national sau federativ (problematizarea asta fiind de altfel una total absurda: existand o multime de state federative cu o singura limba oficiala si o multime de state asa-zis "nationale" care respecta toate drepturile minoritatilor acordand autonomie culturala acestora).

 

Oricum, voi incercati sa explicati inexplicabilul: incalcarea legilor in vigoare. Nu exista nici-o scuza la astfel de lucruri intr-un stat de drept.

Parerile voastre nu conteaza si oricat de multe teorii si pseudo-argumente ati aduce, nelegalitatea ramana INADMISIBILA.

 

Legea Educatiei Nationale este o lege IN VIGOARE si azi - care la UMF este incalcata inca din 2011. Aceasta mentalitate e rusinea Romaniei si arata clar ca noi inca suntem foarte departe de mentalitatea europeana. In ceea ce priveste respectarea legilor si drepturilor minoritare suntem in secolul XIX.

 

 

 

Raspunsuri

Jojo

#1748 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-09 20:07:42

#1742: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Poti sa fii atat de cumsecade incat sa exemplifici? In ce alte tari europene exista univeristati in limbi ale minoritatilor? Eu imi recunosc atat limitele, cat si lipsa de interes, pur si simplu pe unde m-am plimbat eu nu am vazut, dar asta nu inseamna ca nu exista.

Nu cred ca e vorba sa povestim de Legea Educatiei Nationale, cata vreme infiintarea unei facultati de medicina in limba maghiara e prevazuta de o hotarare de guvern, care nu are putere si nici prioritate nici in fata legii, nici in fata autonomiei universitare.

Autonomia culturala e una, o respectam si chiar o iubim, din pacate voi nu aveti inteligenta de a o valorifica, iar invatamantul superior profesional e cu totul si cu totul alta poveste.  In loc sa valorificati potentialul pe care maghiaraimea il are, cultural, turistic (daca e sa vorbim numai de secuime), gastronomic, folcloric, etc, voi aveti grija sa iritati prin cereri care duc inevitabil cu gandul la discriminare pozitiva, separatism, enclavizare.

Intamplarea face ca azi am discutat cu o persoana pe nume Otto. Acum e cetatean german. Romanii, cand i-au facut cartea de munca, l-au botezat Octavian si din cauza asta a avut niste neplaceri cand s-a stabilit in Germania. Vrei sa stii ce i-au facut maghiarii? L-au adus in situatia ca si acum, la o varsta venerabila, face socotelile in limba maghiara, desi sustine sus si tare ca limba lui materna e germana. Cu toate acestea, nu se considera deznationalizat, in sufletul si in constiinta sa este Otto, germanul nascut in Transilvania si scolit in limba maghiara. De ce scolit in alta limba decat cea materna? Pentru ca atunci cand era el in clasa a doua sau a treia, asa spunea legea ”in vigoare”, ca vad ca iubesti termenul.

Judex

#1754 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-10 20:28:54

#1742: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Domnule MUSAFIR de la #1742, care nu-ţi defineşti identitatea,

Eşti cu totul în eroare. Statul român nu interzice însuşirea, utilizarea, perfecţionarea oricăror limbi pe teritoriul României. Acolo UNDE ESTE NEVOIE, spre binele general, statul sprijină şcolarizarea la orice nivel şi în limbile minorităţilor naţionale.

Statul român nu interzice înfiinţarea oricăror forme de învăţămînt PARTICULARE pe teritoriul său naţional dacă se încadrează în legile sale. Acolo unde consideră că este raţional şi se justifică economic şi social, sprijină chiar şi financiar diverse forme de pregătire superioară în limbile minorităţilor naţionale.

Cu alte cuvinte, să ne scuteşti dumitale cu astfel de minciuni ordinare că nu aţi avea "dreptul la învăţămîntul superior în limba maternă", minciuni de care ne-am săturat pînă în gît! Formele de pregătire tehnice la nivel superior, diversificate după limba minorităţilor, nu-şi au justificare economică şi socială ATÎTA TIMP CÎT ELE SUNT PREVĂZUTE ŞI EXISTĂ în limba statului respectiv, limbă pe care toţi cetăţenii lui trebuie să o posede dacă vor să se pregătească la nivel superior. Cetăţenii statului respectiv, indiferent de etnie, se pot pregăti nestingheriţi la ORICE FORMĂ DE PREGĂTIRE existentă în limba statului respectiv, fără nici o oprelişte.

Cel ce urmează cursurile liceale se presupune că deţine în condiţii cel puţin bune limba statului al cărui cetăţean pretinde că este. Altfel, de ce statul s-ar simţi obligat să facă SEPARATISME pentru un tăntălău care nu este în stare să-şi însuşească limba majorităţii?