Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Contactați autorul petiției

Topicul de discuție a fost creat automat pentru petiția Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Musafir

2012-03-15 10:14

Nici nu mai am cuvinte. Vreau ca UMF Tg.Mures sa ramana asa cum este deoarece este o universitate de talie europeana !!!!!!

Musafir

2012-03-15 10:16

daca doresc facultate in limba maghiara nu au decat sa-si faca particulara

Musafir

2012-03-15 10:19

În constituția României ,limba oficială este româna!

Musafir

2012-03-15 10:19

Niciodata n-am inteles de ce se boicoteaza institutii la nivel de organizare statala daca functioneaza si au un rost vital in viata cotidiana...

Musafir

2012-03-15 10:21

Separarea UMF este o mare pierdere pt studentii maghiari,dar acestora le e teama sa-si exprime acest punct de vedere ,deoarece ar fi exclusi din cercurile de maghiari.Ei se simt jenati in fata pacientilor si chiar in fata colegilor pt ca nu stiu bine lb. romana.

Musafir

egalitate, nu privilegii

Musafir

Rusine PDL !!!

Universitate in l.maghiara pe bani de la buget ?

Musafir

2012-03-15 10:22

Fiti alaturi de UMF TG MURES si sustineti Autonomia!!!!

Musafir

#959 Re:

2012-03-15 10:22

#956: -  delia

Musafir

2012-03-15 10:23

Rusine....as vrea sa ii intreb ce cei care vor sa infiinteze aceste forme de invatamat: Daca un bolnav nu vorbeste limba maghiara si pica pe mana unui doctoras maghiar, cum se vor intelege? Spitalele vor angaja translatori? Am absolvit Facultatea de Forajul sondelor si exploatarea zacamintelor din Ploiesti, unica din Europa, avand colegi din toate colturile lumii , dar au fost initiati in limba romana prin anul pregatitor , apoi au urmat cursurile alaturi de toti ceilalti studenti -romani- sustinand examenele in limba romana . Cum au tupeul si nesimtirea ca in tara noastra unde limba oficiala este limba romana sa vina cu asa aberatii? Noi suntem de vina daca le toleram aceste anomalii!!!

Musafir

2012-03-15 10:23

Toata sustinerea mea pentru domnul Copotoiu !!!Admir curajul si patriotismul sau ! Nu separarii etnice !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Sus UMF-ul asa cum a fost dintotdeauna !

Musafir

2012-03-15 10:24

Semnez aceasta petitie in speranta ca nu vor mai fi discriminati romanii in propria tara.

Musafir

2012-03-15 10:25

E nedrept si nefiresc ce se intampla, este impotriva tuturor - romani si maghiari1

Musafir

Domnule Profesor univ.dr. Mihai Razvan Ungureanu,
Va cunosc si va recunosc meritele de stralucit istoric, de autentic dascal, de admirat si admirabil om de cultura, de reper exponential al unei foste capitale a Tarii Moldovei si, nu in ultimul rand, de de abil diplomat. Nu ma indoiesc, prin urmare, ca veti ramane ceea ce ati si fost pana acum, adica UN BUN ROMAN ! God bless you !

Musafir

Sa decida partenerii fenomenului in cauza, nu cei care dorm pe scaune incalzite in Parlament! Miroase de la o posta a diversiune!

Musafir

2012-03-15 10:27

Fara santaj in universitati.

Musafir

2012-03-15 10:29

Si totusi cineva se va uita la ceea ce dorim noi?

Musafir

2012-03-15 10:31

oricum maghiarii au activitati total separate si nu e chiar sanatos ,astfel o separare institutionala ar adanci lipsa de comunicare si intelegere dintre vorbitorii de romana si maghiara situatie care nu e viabila in realitatea acuala si viitoare unde vor profesa viitorii medici

Musafir

2012-03-15 10:31

In fapt se produce o mare inechitate si anume:
etnici, maghiari/altii decat romani, au posibilitatea sa se inscrie atat la linia cu predare in graiul romanesc, cat si la cel de predare in limba materna!
Poate aparea si alt aspect mai ales in cazul unei inscrieri prin concurs( la care se poate reveni pentru selectarea celor indrituiti/competenti in/pentru studii superioare !), cand de asemenea sunt avantajate minoritatile!
Da! nu ar fi nici o greseala daca minoritarilor care nu inteleg ca traesc in Romania, si doresc o auto-enclavizare li s-ar face pe plac, insa totodata li s-ar opri accesul la alte institutii de invatamant decat aceia in limba materna!
Desigur ca opus unui apartheid ( impus de un stat absurd!) minoritatea maghiara ( ca acasta-l petenta !) doreste pentru minoritatea sa un auto-apartheid !
PRETENTIE ABSURDA !
Dee-le Dumnezeu mintea romanilor cea de pe urma !!!
petru borodi/Cluj

Musafir

2012-03-15 10:32

Am prieteni maghiari din Romania. Toti sunt convinsi ca viitorul copiilor lor este mai deschis daca au studiile facute in limba romana. Situatia de la UMF a fost creata artificial de politicienii maghiari pentru a-i aduce in atentia publicului maghiar de 15 martie. Budapesta are si ea interes de a primi medici pregatiti in Romania pe banii statului roman.

Musafir

2012-03-15 10:33

in institutiile statului roman, limba oficiala este limba romana. in particular esti liber sa te exprimi in limba dorita

Musafir

2012-03-15 10:33

Dupa absolvirea facultatii vor munci doar in comunitati vorbitoare de limba maghiara? Nu este normal sa studieze in limba romana, adica limba oficiala a tarii in care traiesc?

Musafir

2012-03-15 10:35

Cred ca preocuparea actuala ar trebui sa fie locurile de munca ale tuturor absolventilor si nu schimbari care pot implica costuri suplimentare, pentru care nu este acum momentul potrivit.
Intr-o alta ordine de idei, pentru unii  absolventii Ministerului Educatiei nu a stabilit nici macar o titulatura, care sa le permita iesirea pe piata muncii. De ce s-ar preocupa Ministerul de soarta absolventilor cand poate sa piarda timpul cu schimbari care nu ne vor avantaja cu absolut nimic!? Domnilor politicieni, dupa ani de invatat si eforturi finaciare, ne dorim si noi sa culegem roadele. Sa ne practicam meseria pentru care ne-am pregatit, nu sa asistam la amenintarile si la abilitatile voastre in ale santajului. Cand o sa vedem si noi ca aveti interes si preocupare fata de soarta noastra? Ne-am saturat sa va tot urmarim conflictele de interes pe care le aveti, si care nu ne ajuta pe noi sa punem o paine pe masa! Actiunile voastre dovedesc ca sunteti doar politicieni amatori, iar de pe urma acestui trist adevar, sufera tot omul de rand!

Musafir

2012-03-15 10:36

Nu este normal ca un medic din Romania sa nu stie sa vorbeasca in limba romana cu un pacient. Un medic care va termina facultatea la Tg. Mures se va putea eschiva "legal" de a ajuta un roman pe motiv ca nu a inteles ce-l doare sau ce probleme are. Nu este normal si nu este drept ca intr-o tara in care au avut loc toate natiile, incet, incet sa nu mai avem loc chiar noi, romanii. Se rasucesc stramosii nostri in morminte!

Musafir

2012-03-15 10:38

I-as intreba eu pe liderii maghiari, in care tara din lumea asta, minoritatile se bucura de atatea drepturi si avantaje? Oriunde in lume, daca vrei sa devii cetatean al unei tari, esti obligat sa cunosti limba tarii respective (examene drastice)....aici, ei vor sa ne oblige pe noi sa invatam limba minoritatilor!!! Pacat ca astfel de idei fac rau chiar minoritarilor care, de cand se stiu, au trait in armonie cu majoritarii. Politicienii maghiari vor avantaje pentru ei, manipuland populatia cu minciuni si praf in ochi!