Nu legalizați transformarea trotuarelor în parcări!

Către: Dorian ISTRATII, Alexandr TRUBCA, Grigore GRĂDINARU, Petru FRUNZE, Deputați în Parlamentul Republicii Moldova, Autorii proiectului de lege ”Proiectul de lege  pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008 (art.439) (Nr.31 din 07.02.2025)”     

PETIȚIE  

Noi, semnatarii acestei petiții,  

Constatând inițiativa legislativă de modificare a Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008 (art.439), salutăm dorința Dvs. de sprijin în soluționarea problemei parcărilor în localitățile urbane din Republica Moldova.  

În același timp, ne exprimăm îngrijorarea referitor la faptul că unele propuneri de modificare a Codului Contravențional, în forma expusă în proiectul de lege, ar putea duce la legiferarea parcării pe trotuare, care actualmente este interzisă, și care este o practică ilegală, dăunătoare mediului urban și contravine cu principiile de dezvoltare urbană durabilă.  

Astfel, în proiectul de lege se propune ca Articolul 439 din Codul Contravențional, care prevede reținerea și aducerea vehiculului la stația de parcare specială, alineatul (2) lit. b), să fie modificat conform următorului conținut:  

”b) a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare și întrunește una din următoarele condiții: (...)

3. lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor cu mobilitate limitata este mai mica de 1,5 metri; 4. blochează accesul la scări, rampe sau planuri înclinate de bordură, destinate persoanelor cu dizabilități și altor grupuri cu mobilitate redusă;” (...)  

Aceste prevederi se referă la spațiile aferente trotuarelor, care sunt spații destinate deplasării pietonilor, și pe care apriori este interzisă intrarea, respectiv, staționarea și parcarea, prin prevederile Regulamentului circulației rutiere (pct. 44, și 68, c).   Menționăm că la moment, acest alineat are următoarea redacție:  

”b) a fost lăsat într-un loc interzis pentru parcare;”  

Conform p. 68, 3) din Regulamentului circulației rutiere (RCR) în vigoare, în localități staționarea se va efectua în modul următor:  

”a) pe partea dreaptă a părții carosabile cât mai aproape de bordură sau pe acostament;

b) pe ambele părți ale drumului cu circulația în sens unic, dacă este liberă cel puțin o bandă pentru circulație;

c) autoturismele și motocicletele pot fi oprite sau staționate intrând parțial ori în întregime pe trotuar, numai în locurile special amenajate, marcate prin indicatorul 5.48.1 sau 5.48.2, precum și prin marcajul 1.1.1,

d) staționarea trebuie efectuată în conformitate cu modul indicat pe panoul adițional 6.8.2, 6.8.3, 6.8.6–6.8.9, asociat indicatorului, lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri;”  

Adițional, RCR definește noțiunea de ”trotuar” ca și ”elementul drumului destinat circulației pietonilor care se află în imediata apropiere de partea carosabilă sau este separat de el cu o zonă verde”, iar art. 44 prevede expres că ”Intrarea vehiculelor pe trotuare şi pistele pentru pietoni este interzisă.”  

Așadar, reieșind din prevederile actuale ale RCR, parcarea pe trotuare este permisă DOAR în cazurile când parcarea se face pe locuri special amenajate marcate prin indicatorul 5.48.1 sau 5.48.2, precum și prin marcajul 1.1.1, cu condiția că lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri.  

În toate celelalte cazul parcarea pe trotuar este interzisă!  

Conform art. 14 și art. 29 al Legii Nr. 436/2006 cu privire la autoritatea publică locală,  pornind de la domeniile de activitate ale autorităților administrației publice locale de nivelul întâi stabilite la art.4 al Legii privind descentralizarea administrativă, Consiliul Local și Primarul decid asupra lucrărilor de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor, fondului locativ în condițiile Legii cu privire la locuințe, precum și a întregii infrastructuri economice, sociale , medicale și de agrement de interes local și asigură securitatea traficului rutier și pietonal prin organizarea circulației transportului, prin întreținerea drumurilor, podurilor și instalarea semnelor rutiere în raza teritoriului administrat.  

Conform art. 16, al. b), d), e) al Legii nr. 131/2007 privind siguranța traficului rutier, amenajarea drumurilor publice locale pentru sistematizarea și organizarea traficului rutier în vederea garantării siguranței lui, întocmirea și actualizarea planurilor de organizare a traficului în localitățile urbane și stabilirea reglementărilor privind regimul de acces, circulație, staționare și parcare a diferitelor categorii de vehicule ține de competența autorităților administrației publice locale.  

Prin urmare, este de competența autorităților locale să decidă asupra amenajării spațiilor de parcare și gestionării acesteia, inclusiv, din contul trotuarelor.

Totodată, amenajarea acestor spații de parcare, trebuie să țină cont de categoria tehnică a drumurilor publice, de categoria funcțională a străzilor (coridoare de tranzit, străzi conectoare, străzi locale), de prevederile normativului în construcții NCM D.02.01:2024 ”Proiectarea drumurilor publice”, CP D.02.11:2014 ”Recomandări privind proiectarea străzilor şi drumurilor din localități”, dar și CP D.02.10:2016 ” Drumuri și poduri. Recomandări privind siguranța rutieră” șu nu în ultimul rând, de prevederea RCR privind ”lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor trebuie să fie de cel puțin 1,5 metri”.  

Astfel, NCM D.02.01:2024, în punctul 10.4.2.2 prevede că ”Lățimea minimă a trotuarului sau a aleii de pietoni trebuie să fie de 1,0 m. Atunci când intensitatea pietonilor depășește 200 de pietoni/h, lățimea trotuarului se prevede de 1,5 m, cu extensia a câte o bandă de 0,75 m lățime, pentru fiecare 200 de pietoni/h.”  

De asemenea, Codul Practic în Construcții, CP D.02.11:2014, punctul 5.4.1 prevede că ”Lățimea trotuarelor trebuie stabilită în funcție de categoria străzilor și a drumurilor și de volumul traficului de pietoni, precum și de amplasarea în limitele trotuarelor a pilonilor, stâlpilor, copacilor etc. Lățimea părții pietonale a trotuarului trebuie adoptată aplicând calcul ca multiplu al 0,75 m – lățimea unei benzi de circulație pietonală, dar nu mai mică decât cea stipulată în СНиП 2.07.01.”  

Prin urmare, amplasarea parcărilor pe străzile urbane, în special pe trotuare sau din contul trotuarelor trebuie să aibă la bază o argumentare tehnică și funcțională și să respecte prevederile legale și tehnice atât pentru proiectarea și construcția trotuarelor cât și pentru proiectarea și amenajarea parcajelor.  

Astfel, constatăm că modificarea legislativă propusă de Dvs, vine în contradicție cu prevederile legale și normative expuse mai sus și nu asigură un cadru legislativ și normativ de reglementare, care ar permite parcarea pe trotuar, indiferent de faptul dacă există sau nu locuri special amenajate și semnalizate corespunzător, cu singura condiție ca ”lățimea minimă a căii de circulație lăsate la dispoziția pietonilor cu mobilitate limitata este mai mica de 1,5 metri”.  

Considerăm că această modificare va agrava situația infrastructurii pietonale din orașele din Moldova, în special în orașul Chișinău, va duce la degradarea rapidă a trotuarelor și va încălca drepturile tuturor utilizatorilor vulnerabili ai infrastructurii rutiere (pietoni, bicicliști, persoane cu nevoi speciale, persoane în vârstă, copii), dar mult mai grav – va promova încălcarea legislației, fără sancționare imediată, iar poliția, nu va fi în stare să facă prevenție legală.  

Pe termen lung, asta va duce la scăderea confortului și atractivității mersului pe jos, cu bicicleta și cu transportul public și va determina creșterea și mai rapidă a numărului de utilizatori de automobile în zonele urbane, determinând creșterea presiunii pe infrastructura rutieră și creșterea nivelului de poluare în orașe, iar aceasta contravine principiului european de asigurare a unei mobilități urbane durabile, și a distanțării de la principiile Pactului Verde European.  

Apreciem această modificare drept una nejustificată și în contradicție cu principiile dezvoltării mobilității urbane durabile, care prevăd integrarea armonioasă a tuturor opțiunilor de deplasare într-un oraș – transportul public și privat, mersul cu bicicleta sau pe jos – pentru a asigura confortul, coeziunea și eficiența mișcării în oraș.  

Reieșind din cele expuse, noi, semnatarii acestei petiții solicităm revizuirea proiectului de lege și excluderea, cel puțin, a punctelor 3 și 4 din proiectul de lege, menționate mai sus,  pentru a nu lăsa loc de interpretare și pentru a asigura protecția trotuarelor și acceselor pietonale din localitățile Republicii Moldova.  

Mizăm pe buna Dvs. intenție de a promova politici publice în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de modul de deplasare utilizat.  

Cu respect,  

Semnează: 


Victor Chironda    Contactați autorul petiției

Semnează această petiție

Prin semnarea petiției, accept faptul că Victor Chironda va putea să vadă toate informațiile pe care le introduc în formular.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.

Nu vom face adresa dvs. de e-mail publică pe internet.


Îmi dau consimțământul pentru prelucrarea informațiilor pe care le furnizez în acest formular în următoarele scopuri:
Autorizez Victor Chironda să transmită informațiile pe care le furnizez în acest formular următoarelor părți:




Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...