Respingerea Planului Național de Dezvoltare Profesională Continuă a Arhitecților

Comentarii

#202

Este un atac la libera profesie. Experienta nu se dobandeste prin "cursuri de acreditare" ci practicand meseria, realizand proiecte si tot ceea ce vine cu acestea; avand timpul (care si asa este restrans) de a practica meseria.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#203

nu sunt de acord cu PNDPC.

(TIMISOARA, 2017-09-15)

#208

este nerealist sa preluam de.la organizatii renumite (RIBA) reguli si programe neaplicabile breslei locale. daca eram la nivelul RIBA cu veniturile, pregatirea, calitatea produsului de arhitectura, legislatia si aplicarea ei, performantele organizatiei care ne reprezinta interesele, intelegeam, dar sa preluam doar pe unde le convine unora, inaplicabil pentru majoritate, este.nu doar discriminare, ci abuz.

(Ploiesti, 2017-09-15)

#230

semnez impotriva

(Bucuresti, 2017-09-15)

#231

Sunt impotriva PNDPCA in forma actuala.

(PLOIESTI, 2017-09-15)

#235

OAR ar trebui sa fie o organizatie care protejeaza membrii sai, nu doar un administrator al dreptului de semnatura. Consider ca modificarea regulamentului ascunde multe puncte slab definite, iar scopul oficial este deturnat in favoarea intereselor unei mici parti a membrilor. Nu sunt adeptul teoriilor conspirationiste, insa, din nfericire, absolut toate actiunile OAR au confirmat faptul ca organizatia doreste sa ingradeasca drepturile membrilor, crescand beneficiile unei mici parti a celor implicati in ordin (dreptul de semnatura se obtine din ce in ce mai greu, cursuri platite, organizate de persoane apropiate OAR, se aude rediscutarea taxelor - la PH este pe ordinea de zi -, unii membri din conducere au tot felul de cheltuieli decontate, eliminarea tarifelor minime, protejarea unor persoane care practica semnatura de complezenta etc.).

(Ploiesti/Bucuresti, 2017-09-15)

#249

De acord cu petitia

(Mogosoaia, 2017-09-15)

#254

Consider ca diploma de arhitect este suficienta pentru profesarea arhitecturii. Am obtinut diploma de arhitect in Romania si in Franta. Profesez in Spania. Pentru inscrierea la Colegiul arhitectilor din Barcelona nu se cere nici o alta garantie in afara de diploma de arhitect. Nu se dau teste suplimentare. Orice arhitect colegiat poate sa renunte la a fi membru al Colegiului arhitectilor la cerere si se poate reinscrie cand doreste, fara nici o cerință suplimentara in afara de plata cotizatiei.

(Barcelona, 2017-09-15)

#259

Nu consider necesar acest plan de dezvoltare profesionala continuă.

(Timisoara , 2017-09-15)

#263

Sunt de acord si sper ca asta sa provoace, in sfarsit, niste discutii constructive in breasla.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#265

Pe motivul dezvoltarii profesionale continue se conditioneaza in fapt dreptul castigat deja de a profesa in calitatea de arhitect sef de proiect complex. Adica dreptul de semnatura / parafa. Modul actual de dezvoltare profesional continuu propus nu rezolva o problema ci creaza multe altele noi.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#275

cu fiecare proiect te documentezi si te pregatesti profesional

(Bucuresti, 2017-09-15)

#278

semnez pentru ca si asa OAR nu ne ajuta cu nimic, asistenta juridica la contracte, biblioteca, jurizare corecta a comisiei de disciplina, etc. stiu doar sa pretinda niste taxe pentru nimic in schimb. consider ca dupa 6 ani de facultate si sustinerea diplomei ai dreptul ca arhitect sa proiectezi orice fel de cladiri. de ce este nevoie sa avem drept de semnatura. eu nu inteleg.!

(Bucuresti, 2017-09-15)

#284

Semnez pentru respingerea Planului National de Dezvoltare Profesionala Continua a Arhitectilor

(Campina, 2017-09-15)

#286

Diploma de arhitect este garantia ca poti profesa aceasta meserie. Si totusi a fost introdus examenul de stagiu. Examenul de stagiu a fost considerat garantia ca poti profesa aceasta meserie. Mai inventam multe piedici, stimata conducere OAR? sau poate ne gandim sa facem si lucruri in folosul membrilor, care cotizeaza pentru dvs inclusiv cu semnatura suspendata, astfel incat dvs sa le protejati interesele?

(Bucuresti, 2017-09-15)

#288

Nu consider corect sa conditioneze calitatea de arhitect de cursuri obligatorii si contracost. Dezvoltarea personala trebuie sa fie optionala, in directia pe care o considera individul de interes si utilitate in zona in care activeaza.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#292

Pentru ca nu este rolul Ordinului sa impuna pe banii mei perfectionare, mai ales ca nu face nimic pentru a ma ajuta sa castig suficient cat sa imi permit.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#293

Consider reglementarea si birocratizarea excesiva un pas inapoi. Oamenii in general, nu doar arhitectii, au o misiune morala de a se autoperfectiona pe parcursul vietii. Nu este nevoie de interventii externe pentru aceasta.

(Botosani, 2017-09-15)

#297

Vreau sa pot sa imi fac meseria in liniste si pace.
Consider ca nu este datoria OAR sa initieze cursuri obligatorii, pentru asta exista facultatea...
Consider ca stagiul este inutil si se datoreaza in special slabei pregatiri din facultate, dar din nou nu este obligatia OAR sa impuna asta, pentru ce? Sa ajute sau sa creeze mana de lucru ieftina?

(Ramnicu Valcea, 2017-09-15)

#304

semnez pentru ca este un abuz

(bucuresti, 2017-09-15)

#313

Semnez pentru ca nu sunt de acord cu acest plan "national" inventat de o sleep ca de smecheri, neautorizate.

(București , 2017-09-15)

#319

Arhitectii care au varsta peste 60 de ani, pensionari, care au o expetienta de practica foarte bogata , multi sunt atestati MDRAP ca verificatori de proiecte sau experti, platesc cotizatia anuala la timp si activeaza pe BIA - oare care este perspectiva? Am inteles ca aceste cursuri vor fi cu taxa, vor fi clar formale, vor consuma timp... oare cei care vor aduna credite vor fi mai pregatiti profesional decat seniorii care au proiectat o viata ...? Este revoltator ca dupa o viata de om in care ti-ai facut meseria cu pasiune si ai fost apreciat sa fii redus la 0. Despre pensiile mizere cu care ies arhitectii dupa o viata de munca au pomenit ceva? OAR ar trebui sa reglementeze si acest aspect. Nu sa ii preocupe doar noile surse de venituri pentru diverse organizatii etc.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#320

Idea de dezvoltare profesionala continua este una buna, dar nu s-a venit cu programe clare pentru modul in care se va realiza aceasta dezvoltare profesionala.

(Radauti, 2017-09-15)

#321

Nu sunt de acord cu PNPDP fiind obstructiv, nerealist ,facut pentru a reduce numarul arhitectilor cu drept de semnatura .Omite faptul ca Ordinul este al arhitectilor cu drept de semnatura,,format si sustinut financiar de acestia .Rolul Ordinului este de a proteja arhitectii si de a impune respect fata de practicantii acestei profesii.Intentionat ingreuneaza accesul la profesie al tinerilor arhitecti si acum prin acest plan se doreste extinderea si asupra tuturor arhitectilor .In privinta Cap.3,art.6,pct .1,2- sanctiuni aplicabile, suna ca la sedintele PCR.In acest"entuziasm Inaltator" de obtinere de fonduri si de reducere al detinatorilor de drept de semnatura s-a omis de asemenea ca una o elimina pe cealalta,daca se reduce numarul arhitectilor cu drept de semnatura, cine mai plateste cotizatii si taxe din care se realizeaza bugetul OAR?

(Pitesti, 2017-09-15)

#322

In 2014 m-am inscris la toate cursurile pe care le oferea OAR in cadrul acestui program. Am achitat anticipat costul tuturor acestor 6 cursuri. Dupa primele 2, m-am lasat pagubasa, la propriu, socotind ca timpul pe care petrec la aceste cursuri e de fapt un timp pierdut. Am preferat sa pierd banii dati in avans si sa nu-mi irosesc timpul cu restul cursurilor. Si, mai presus de toate, m-a deranjat publicitatea fatisa la furmizorii de materiale. Nu este de nivelul intelectual si profesional al arhitectilor sa se preteze la asta.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#323

O piața de arhitectură de doi lei și ni se impun cursuri!! Cine este inițiatorul acestei mizerabile propuneri?

(București, 2017-09-15)

#336

Semnez pentru ca nu pot sa stau și sa privesc impasibil cum chintesenta meseriei de arhitect, proiectarea, este îngropată și data la o parte pentru profitul imediat al unora și al altora sub forma unei "educații continue" impuse doar pentru justificarea unor bani cheltuiți.

(București , 2017-09-15)

#340

E stupid

(Câmpina, 2017-09-15)

#342

Semnez, pentru ca OAR-ul, care a fost infiintat tocmai pentru a veni in intampinarea arhitectului, se ocupa de aberatii, cel putin in acest caz.
Pun o intrebare generica valabila pentru fiecare dintre noi: CE A FACUT OAR-ul, DE LA INFIINTARE SI PANA ACUM, PENTRU MINE.

(Pitesti, 2017-09-15)

#346

Semnez pentru ca nu este normal ca cineva ,oricine ar fi inclusiv OAR, sa-ti ingradeasca un drept optinut legal.

(Timisoara, 2017-09-15)

#349

- la un arhitect exista deja nevoia de formare continua, dar nu doresc sa alerg dupa niste credite inutile! adica sa mai ai o grija in plus! OAR - un ajutor real ar fi sa existe o baza de date cu Normative, legislatie specifica proiectarii, CURSURI ONLINE, pe care sa le frecventezi benevol, atunci cand ai nevoie de acea informatie pentru a o aplica! orice alte complicareli, care nu respecta drepturile profesionale, nu sunt sanatoase pentru organismul OAR!

(Buzau, 2017-09-15)

#350

Aceast Plan de Dezvoltare Profesionala Continua trebuie retras imediat.
Iata motivele :
1. Este profund ofensatoar pentru majoritatea colegilor care inteleg sa faca proiecte unicat, pentru care se documenteaza ,se informeaza daca nu stapanesc inca domeniul , folosesc materiale si tehnologii noi, poate unele foarte vechi cateodata ,pentru care se pun la punct ca sa faca fata cerintelor, studiaza amplasamentul, integraza constructia in natura, se raporteaza la teren, etc…..Deci , deja o mare parte din obiectivele DPC sunt aplicate zi de zi.
2. Toti ne raportam la societate, colaboram interdisciplinar, studiem si ne punem la punct cu legile in vigoare.Raspundem. Daca avem drept de semnatura , acest lucru e obligatoriu.
3. Invatam, studiem din proprie initiativa , participam la concursuri, la evenimente propuse de breasla sau la diverse activitati, fiecare dupa cum ii dicteaza inima.Unii fac diverse cursuri in domenii conexe. Isi doresc specializari suplimentare. Unii nu.E alegerea lor. E nevoie de verificatori, de diriginti, de auditori energetici .
4. Urmarim si sustinem activitatatea OAR , dar am fi preferat sa fim consultati toti si din timp cand se iau decizii majore , care ne afecteaza ,cum este cazul cu acest plan pentru DPC, plin de sanctiuni care nu sunt prevazute in Legea 184/2001. Cu aceeasi atentie cu care intocmim proiectele, citim si recitim si legile , ca sa vedem in ce mod aceste propuneri ne sustin interesele. Iar aceste propuneri sunt in defavoarea majoritatii care lucreaza si nu poate aduna credite la norma,care, in plus, sunt costisitoare si aduc cu ele si alte costuri suplimentare cu noii angajati necesari. In schimb ne alegem cu sanctiuni ?
Noi ne dorim si votam in acest scop?
5. In ‘’cap.2-Dispozitii generale’’ ni se dezvaluie foloasele: Atingem o a treia si ultima etapa in procesul de educatie in arhitectura . ’’ Inveti pana mori ?’’- credeam ca e o vorba… Si te evalueaza cine ? Dar de ce trebuie sa fii pedepsit ?
6. Am participa cu toata deschiderea la toate cursurile,evenimentele,activitatile,-toate interesante de altfel-, propuse in Planul de DPC ,dar benevol,cand timpul o permite,in ritm propriu, gratuit pentru perfectionare si platind, daca obtinem si o calificare. Doctorat, masterat…fiecare il obtine in interesul propriu. Daca Ordinul organizeaza toate acestea,este de apreciat. Dar fara coercitie, fara norme, fara control,fara sanctiuni.
7. Credeam ca menirea OAR este sa te sustina, sa te sprijine. Avem un Cod Deontologic (cel mai recent gasit de mine,din 2005) in care sunt enumerate obligatiile pe care le avem fata de :societate,clienti,fata de profesie, colegi, fata de Ordinul Arhitectilor si fata de institutiile publice. In OAR sunt colegii nostri ? Au ei oare obligatii mai mari fata de noi pentru ca ne reprezinta ? Ne mai reprezinta?......Regulament de organizare si functionare avem.
IN CONCLUZIE :
EU VOTEZ NU ! Poate ca deja este tarziu. Imi pare rau ca nu am aflat mai din timp de acest subiect .De fapt am mai auzit, dar am crezut ca e o ‘’stire falsa’’. Asa imi suna. Multi colegi nici nu au aflat inca, au citit propunerile in diagonala, merg pe buna credinta… Cititi cu atentie textul si legile noaste de functionare ! Analizati-le singuri, dar in cunostinta de cauza . Necesita putin timp, dar merita.
SPER SA NU SE ADEVEREASCA ZVONUL CU MAJORAREA CONTRIBUTIILOR OAR ! Probabil ca e nevoie de fonduri doar pentru punerea in aplicare a Planului de Dezvoltare Profesionala Continua….Era si o propunere mai veche sa platim contributii raportat la castiguri. Cine gaseste de lucru mai greu, intelege. Am auzit si raspunsul:’’Contributiile sunt egale pentru ca avem aceeasi pregatire.’’ Totusi, nu avem , nici pe departe, aceleasi comenzi. Cand avem !

(bucuresti, 2017-09-15)

#351

DORIM dezvoltare profesionala continua dar nu obligatorie si cuantificabila prin puncte , credite sau stele.
Activitatea de obtinere a creditelor va dauna mult activitatii arhitectului proiectant din cauza alocarii timpului necesar realizarii a 24 de credite anuale , la infinit, an de an . Fiindca nu apare limita de timp in propunerea DPC banuiesc ca si la pensie se aplica punctajul cu credite daca arhitectul mai doreste sa deseneze si atunci.
Arhitectul care nu traieste doar din proiectare pe piata libera fiindca are si o alta sursa de venit (salariu) nu va avea nici o problema in a realiza 24 de credite anuale .

(Bucuresti, 2017-09-15)

#352

Sunt de acord cu cele semnalate mai sus .

(Geoagiu, 2017-09-15)

#359

OAR trebuie sa ne păzească adevaratele interesele și sa restaureze imaginea acestei meserii, care pe zi ce trece este din ce in ce mai mult desconsiderata și strânsă cu usa.
Va rog ocupati-va de problemele reale!

(Ploiești, 2017-09-15)

#365

Sunt de acord cu textul petitiei.
Cred ca este necesara dezvoltarea profesionala continua, dar nu cred ca OAR are dreptul sa sanctioneze altceva decat incalcarea legii, asa cum e stipulat in art. 21 din Legea 184/2001, republicata si actualizata. Bine ar fi ca OAR sa prevada in bugetul sau, stimulente petru ridicarea nivelului profesional, nu sanctiuni.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#368

Nu sunt de acord

(Bucuresti, 2017-09-15)

#375

Consider că oportunitatea Planului trebuie demonstrată practic înainte că el să devină obligatoriu. El trebuie introdus ca proiect-pilot fără obligații pentru arhitecți, astfel încât să se poată evalua calitatea ofertei educaționale; dacă OAR nu poate oferi cursuri de interes real, pe care arhitecții să le frecventeze din proprie inițiativă fără amenințarea unor sancțiuni, Planul nu trebuie implementat.

(Baia Mare, 2017-09-16)

#390

Sunt de acord cu argumentele.
OAR a devenit un scop în sine în loc de a fi un mijloc pentru atingerea unui scop.
Se ignoră principiile de bază ale profesiei : liberalismul şi concurenţa.
Se ignoră motivaţiile profesiei : orgoliul profesional şi onorariile meritate.

(Bucureşti, 2017-09-16)