Respingerea Planului Național de Dezvoltare Profesională Continuă a Arhitecților

Comentarii

#6

Consider că încercarea aceasta a OAR, de a impune ca fiind obilgatoriu - condiţionând dreptul de semnătură deja obtinut conform cadrului legal - un sistem care neagă, de fapt, valabilitatea diplomei universitare, a stagiaturii şi a experienţei proprii a fiecărui arhitect, este un abuz.

(Bucuresti, 2017-09-14)

#8

Profesia de arhitect în România este reglementată încă din deceniul al III-lea al secolului XX.Statul Român trebuie să facă un demers coerent privind informarea comisiei despre acest fapt. Standardul profesional actual al arhitectului în România corespunde prevederilor în vigoare ale CE. Raportarea statului privind acest parametru a fost necorespunzătoare.

(București, 2017-09-14)

#13

Programul nu are baza legala, este insuficient dezvoltat, nejustificat

(Bucuresti, 2017-09-15)

#24

Din respect pentru arhitecti si din dezgust fata de cei care doresc sa mutileze insusi spiritul acestei profesii.

(Oradea, 2017-09-15)

#26

Desi consider ca notiunea de formare profesionala continua are valoarea ei pentru profesie, sunt de acord ca forma actuala nu este una care sa sugereze ca va avea efecte pozitive. In special conceptul de cantitate vs calitate si aspectele mentionate la nr. 22 este ingrijorator pentru mine.

(Iasi, 2017-09-15)

#31

OAR sa numai creze obligativitati care ii servesc lui.

(bucuresti, 2017-09-15)

#32

Această organizație (oar) isi depaseste atribuțiile și comite un abuz.

(București , 2017-09-15)

#34

este ilegal ceea ce face ordinul

(timisoara, 2017-09-15)

#42

1. Arhitectura este o meserie in care noi ca profesionisti ne dezvoltam constant, in functie si de lucrarile pe care le primim - nu consider necesar ca sa platesc pentru niste cursuri obligatorii de perfectionare din care cel mai probabil 80-90% nu o sa am nevoie de ele

2. Faptul ca OAR considera ca asta este cea mai mare problema a noastra - faptul ca suntem incompetenti, ma duce cu gandul la ideea ca tot ce discut cu alti colegi arhitecti apropo de profesie este departe de "adevarul" prezentat de OAR.

3. Aparent nu problema tarifelor mici de proiectare, nu lucrul extrem de defectuos cu adiministratiile publice locale, lipsa unei platforme online de lucru si discutie directa cu OAR si cu colegii din breasla - impartirea de opinii, solutii si sugestii la diverse probleme intalnite in proiectare, nu acestea sunt adevaratele probleme ale noastre, ci faptul ca suntem niste nedezvoltati profesional.

4. Aceste cursuri garanteaza cumva ca vor creste tarifele de proiectare, fiind toti mult mai buni decat eram pana acum? Cel mai probabil, nu.

5. Exista vreo alta meserie care sa treaca prin acelasi proces de examinare continua? Medicii invata si ei ca noi toata viata, ii re-examineaza cineva la 3 ani? Nu. Inginerii - care sunt mai apropiati de noi ca meserie - au ceva similar? Sau ei sunt ceva mai dezvoltati profesional ca noi ?

6. Nedoielnic daca se va adapta acest plan de "dezvoltare" va creste si taxa anuala de membru, mie si asa mi se pare mare aceasta taxa care nu se reflecta absolut deloc in timpul anului in ceea ce ma priveste - primesc o revista OAR ocazional si cam atat. Acum sa fie si mai mare pentru niste cursuri inutile? Nu, multumesc.

7. Ceea ce se incearca cu acest plan nu pot sa asociez decat cu ceva de genul : colegiul medicilor in loc sa se ocupe de salariile medicilor sau conditiile din spitale, impune un sistem similar de examinare periodica. La fel sindicatul profesorilor sa le impuna niste examinari periodice in invatamant in loc sa se ocupe de conditiile din scoli si de salarii, pentru ca aparent lipsa de profesionalism este mai importanta decat problemele legate de piata muncii si administratiile locale.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#54

Nu sunt de acord cu restrangerea accesului la profesie prin luarea abuziva a unui drept dobandit.
Sunt de acord cu argulmentele colegului autor al petitiei.

(Bucuresti , 2017-09-15)

#57

Acest plan nu este decat o corvoada inutila, pe timpul nostru si din care OAR sa mai extraga niste bani de la noi, pe langa cotizatia nesimtita pe care trebuie s-o platim anual. OAR ar trebui sa se preocupe de problemele prioritare ale breslei.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#58

este prima dintr-un pachet de masuri abuzive pe care actuala conducere le va promova.

(Ploiesti, 2017-09-15)

#71

Semnez pentru ca OAR este în curs de a se transforma într-o o adevărată mafie.

(București, 2017-09-15)

#75

Semnez pentru respingerea planului national de dezvoltare profesionala continua a arhitectilor

(Bucuresti, 2017-09-15)

#79

NU schimbam răul cu mai rau. Resping totalitatea modoficarilor

(Bucuresti, 2017-09-15)

#80

Sunt de acord cu cele spuse.

(Timișoara, 2017-09-15)

#84

Nu este normal sa fim obligati la niste cursuri platite ca sa ne mentinem dreptul de practica dupa ce am urmat cu totii o facultate, am facut un stagiu profesional si adunam experienta in fiecare zi. Asta inseamna cu adevarat dezvoltarea profesionala. Practica. In plus, cine are vrea sa se dezvolte profesional prin cursuri si seminarii, o face din proprie vointa si se duce la ce cursuri vrea sustinute de oameni pregatiti. Nu pentru ca sunt obligati sa dea niste bani ca sa adune niste credite care nu inseamna nimic!

(Pitesti, 2017-09-15)

#90

Vreau sa am timp sa profesez si sa optez cand doresc pentru cursurile de instruire.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#98

Sunt de acord.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#99

Susțin punctul de vedere expus în prezenta petiție.

(București , 2017-09-15)

#112

Activitatea de arhitect practicant implica in mod automat pregatire permanenta profesionala. OAR este o organizatie profesionala care ar trebui sa pe protejeze drepturile de arhitecti nu sa impuna activitati colaterale obligatorii care sa ne obstructioneze dreptul de profesare catigat prin finalizarea facultatii. OAR nu este o institutie de invatamant! Este o organizatie profesionala si atat. Si asa nu avem nici un fel de sprijin profesional in aceasta organizatie. Sunt personal foarte dezamagita de aceste demersuri totalitariste absurde ale OAR.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#124

Semnez pentru ca eu sunt intre acei arhitecti care vine cu un numar semnificativ de dovezi anual ceea ce inseamna ca formarea mea profesionala este la zi si continua.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#125

Apreciez interesul autorului petiţiei pentru ceea ce se întâmplă în organizaţie, faptul că petiţia este foarte bine documentată şi redactată cu simţ de răspundere şi faptul că această petiţie clarifică în mod lucid aspecte ale profesiei de arhitect, care au fost trecute cu vederea de către elaboratorii P.N.D.P.C.. Salut iniţiativa şi atitudinea autorului petiţiei în a aborda problematica Ordinului de pe poziţia realistă a practicantului de arhitectură, ancorat în realitatea zilnică a proiectării şi autorizării, nu a teoreticianului abstract sau a dascălului consacrat, care îşi asigură baza existenţei prin alte mijloace decât proiectarea continuă şi efectivă şi care practică proiectarea de arhitectură în mod ocazional. Această petiţie este, în sfârşit, o punte de comunicare puternică între arhitecţi. În sfârţit, unul dintre arhitecţii care formează marea masă de practicanţi ai meseriei de arhitect, rupe tăcerea şi ia atitudine la exagerările stafului Ordinului. Auzim fiecare în stânga şi în dreapta nemulţumiri la adresa planului de reorganizare şi eficientizare a ordinului, în mod individual şi anonim. Iată, în sfîrşit, un document scris, o formulare coerentă şi corectă a unei serii de nemulţumiri acumulate îndelung şi mocnit de către breasla noastră. Sunt de acord cu petiţia şi încurajez demersurile realiste, venite de la arhitecţii proiectanţi, de a repune Ordinul pe un drum corect.

(Iaşi, 2017-09-15)

#130

OAR ar trebui sa se ocupe de cresterea prestantei acestei profesiuni, nu de umilirea propriilor membri cu tot felul de gaselnite birocratice!

(Bucuresti, 2017-09-15)

#133

sunt total de acord cu cele mentionate

(Targoviste, 2017-09-15)

#142

Semnez pentru petiția împotriva PNDCP

(Bucuresti, 2017-09-15)

#144

OAR-ul sa functioneze ca o organizatie, nu obligatie!

(Roman, 2017-09-15)

#152

Semnez pentru ca eu unul consider ca cerintele impuse si modul de creditare nu vin in sprijinul tuturor arhitectilor, nu sprijina o dezvoltare durabila sanatoasa, ci mai degraba limitarea posibiltatilor de practicare a profesiei si limitarea concurentei, prin sanctiuni si alte metode de limitare a arhitectilor cu drept de semnatura

(Timisoara, 2017-09-15)

#166

sunt in totalitate de acord cu argumentatia; nu sunt deloc de acord cu forma actuala a planului

(Bucuresti, 2017-09-15)

#167

Programul DPC nu trebuie sa fie obligatoriu in termenii lansati de OAR.

(Bucuresti, 2017-09-15)

#169

Sunt arhitect prin efortul depus timp de 6 ani si prin investirea ministerului educatiei prin UAUIM nu printr-un titlu special oferit de OAR

(Bacau, 2017-09-15)

#174

Semnez pentru ca este o propunere care NU respecta si NU ia in calcul nevoile actuale ale profesiei de arhitect ; OAR ar trebui sa analizeze
" situatia existenta " din piata libera mai atent si sa incerce sa reprezinte interesele membrilor sai cotizanti intr-o societate in care arhitectul a ajuns doar o unealta de desen si o stampila impusa de lege .

(BUCURESTI, 2017-09-15)

#177

Orice încercare de suprareglementare nu poate conduce la ceva bun. Principalul pericol al profesiei este ”pirateria” și chiar mai grav tolerarea ei, cu participarea colegilor nostri binevoitori care nu realizează ce rău pot face profesiei și membrilor onesti ai Ordinului. Mai bine ne-am preocupa sa introducem în legislație controlul profesional chiar acolo unde se depun documentațiile, la administrațiile locale

(Pucioasa, 2017-09-15)

#184

Sunt de acord cu respingerea PNDPC, de altfel as adauga ca pentru un mediu stabil de proiectare, debirocratizat, OAR-ul ar putea realiza un proiect legislativ prin care functionarii care lucreaza in compartimentul de urbanism, arhitectii sefi etc - sa aibe studii de arhitectura/ urbanism/peisagistica sau domenii conexe la baza, astfel incat sa fie capabili in a citi si a interpreta documentatiile de arhitectura si urbansim in baza legii.

(TIMISOARA, 2017-09-15)