Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Quoted post


Musafir

#5377

2012-06-26 23:40

Nu stiu ce vi se pare asa logic ca ar fi predicativa.
Va dati seama ca cei de la minister au pus la misto "subiectiva", si de fapt era predicativa si au gresit in special ca voi sa primiti in -0,6p.

Parerea mea (sunt din exterior, nu am participat la nicio evaluare, nu sunt in a VIII-a, asta ca sa nu fiu acuzat ca as fi pus la examen subiectiva sau stiu eu) e ca e subiectiva. De ce? Daca luam o propozitie normala "Elevul este acela", avem subiectul "Elevul" si numele predicativ "acela". Fiind data topica in fraza (si nu, nu avem cum si de ce sa o modificam), putem sa inlocuim in propozitia-suport, astfel: "Elevul" inlocuim cu "Ceea ce ma jeneaza" - capata rol de subiect, deci e subiectiva, iar "acela" inlocuim cu "dificultatea rasfoirii". Astfel, obtinem fraza data.
Si in mod normal, daca vom face contragerea, vom obtine:
Motivul jenei este dificultatea rasfoirii. (Mi se pare deplasata contragerea Jena este dificultatea rasforii, fiindca propozitia nici nu are sens, iar Jena nici nu este, din punct de vedere semantic, echivalenta cu "Ceea ce ma jeneaza")

Din fraza contrasa mai sus reiese tot ca ar fi subiectiva.

Daca vom contrage astfel:
Jenanta este dificultatea rasfoirii. - Aici, adjectivul este articulat tocmai pentru ca si in propozitia subordonata exista articolul demonstrativ. Totusi, nu mi se pare ca "jenanta" are acelasi sens cu "Ceea ce ma jeneaza" si nici nu suna prea bine.
Si in acest caz, propozitia este tot subiectiva.

Intr-un singur caz putem spune ca este predicativa, cand nu articulam "Jenanta", dar de ce nu l-am articula din moment ce articolul este prezent si in propozitia subordonata data?
In plus, in cazuri precum acesta cu jenanta, daca este subiect sau nume predicativ, nu se poate decide intr-adevar, insa cine ar contrage cu un adjectiv care nici nu are acelasi inteles cu propozitia data?

Nu am mai pus problema topicii frazei, care este o topica fixa (cand ai "Substantiv verb copulativ substantiv" este clar ca primul substantiv e subiect, iar al doilea nume predicativ).

Sincer, nu vreau sa arunc cu noroi in nimeni si sunt constient de faptul ca foarte multi au pus la nimereala, dar "subiectiva" este varianta corecta. Da, era destul de interpretabil din pricina faptului ca puteai la contragere sa inlocuiesti cu mai multe parti de vorbire diferite, care ti-ar fi dat rezultate diferite, dar contragerea trebuie facuta strict astfel incat sensul frazei sa ramana acelasi.

Aceasta a fost doar o parere exprimata si in niciun caz nu vreau sa afirm ca "cei cu predicativa sunt mai putin inteligenti decat cei cu subiectiva", asta in niciun caz, pentru ca si ei au gandit corect, dar nu au tinut cont de detaliul semanticii.

Raspunsuri


Musafir

#5379 Re:

2012-06-26 23:43:48

#5377: -

Ai scris o pagina si iti multumim pentru efortul depus. Problema este insa mai mult decat simpla. Este un subiect care genereaza discutii la nivel academic un subiect de dificultate medie asa cum prevede legea in acest caz? Evident, nu. Multumim si te rugam sa ne respecti petitia. Seara buna!

teodora1419

#5434 Re:

2012-06-27 01:48:32

#5377: -

off tu inteligentule 8-|...  propozitia Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii  seamana la topica cu Prietenul meu este acela unde acela ca si dificultatea rasfoirii pot fi luate ca subiecte ptr ca propozitia era inversata si daca aveam subiectu ptr ce mai aveam nevoie de subiectiva ... ? de asemenea nu e vorba de departajare ptr ca daca ai fi din randul elevilor de clasa a opta ai ramane uimit sa afli ca cei mai slabi au pus predicativa ca au pus intrebarea cine si au vazut ca le iese iar cei mai destepti care au intors-o pe toate partile au scris ca e subiectiva si se pare ca nu numai eu cred asta ci si un specialist

”Contextul este ambiguu. Copiii care au gândit la nivelul clasei a IV-a au scris că e subiectivă, iar cei care au gândit la nivelul olimpicilor au spus că e predicativă”. ”Toți copiii deștepți au greșit, iar așa ceva este inadmisibil” (Marina Rădulescu Sala, cercetător la Institutul de Lingvistică)... Nu Stiu cum sa-ti explic sunt olimpica la romana media generala 9.94  si am pus B iar colegul meu care nu stie sa vorbeasca corect si nici macar partile de vorbire nu le deosebeste a pus c... da ai dreptate se face departajare cei slabi cresc si cei buni scad.. Dar asta e Romania  bine ca sunt ministrii far bac luat si oameni cu 2 facultati terminate care vand in piata. O bataie de joc si un sistem inapt.