Pledoarie pentru Educația Muzicală în școală

Quoted post

ZartMo

#90 Re: Re: Mult zgomot, pentru......

2020-08-07 10:12

#89: - Re: Mult zgomot, pentru...... 

Sunt unul dintre muzicieni și sporadic pedagog, care am ales să predau doar în afara școlii, dar am gustat și din predatul la școli generale. Știu și din prisma părintelui ce înseamnă ore de muzică, la alte profiluri cât și cele de teorie-solfegii, instrument la liceele de muzică. Poate vi se pare că generalizez, dar am copii în preajmă, în familie, și predau ici-colo de mai bine de douăzeci de ani, și afirm că procentajul de profesori în domeniu, care credeți Dvs. că mi-ar schimba părerea, e de maxim 5 procente.  Așa a fost și cu 30-40 de ani în urmă, când am suferit eu, de același sistem infect. Ar fi de dorit să se schimbe tot, din temelii. Muzica, artele plastice, educația fizică sunt discipline la care aceste schimbări radicale ar fi facile, și totuși nimeni n-a dorit asta din plin, decenii la rând. Ca indivizi, nu suntem dotați și nu avem înclinații spre toate domeniile. Hai să- lăsăm, după primii 4 ani, să opteze conform preferințelor personale. Și să facem materiile astea să fie tentante și relaxante, așa cum ar fi trebuit să fie din start. Și dacă vă uitați printre colegii Dvs., va trebui să recunoașteți, că în afara celor cu care vă străduiți să dați un nou sens al materiei, toți ceilalți sunt de o calitate îndoielnică și în sfera muzicală, dar mai ales pe plan pedagogic. 

Raspunsuri

Luchian Antoaneta Ioana
Autorul acestei petitii

#91 Re: Re: Re: Mult zgomot, pentru......

2020-08-08 13:17:31

#90: ZartMo - Re: Re: Mult zgomot, pentru...... 

Eu am ales să văd partea plină a paharului și să ma raportez la colegii mei care chiar iși fac treaba cu simț de răspundere și uneori schimba destine (nu exagerez, am colegii care au descoperit talente in sate uitate de lume, au facut pregatire gratuita cu elevii pt a intra la liceul de arta, au facut rost de burse pentru camin si haine etc). Si eu sunt parinte si vad exact ce fac colegii mei la toate disciplinele, asta nu inseamna ca ai mei copii nu ai dreptul sa studieze in continuare disciplina respectiva. A oferi elevului de gimnaziu oportinitate de a alege doar din dintre disciplinele artistice este nefiresc. Ce facem cu cei care nu au inclinatii catre matematica sau stiinte. Ei de ce nu au dreptul sa renunte la aceste discipline? Doar pt ca sunt incluse in EN?

Cred cu tarie ca la gimnaziu trebuie sa faca un pic din toate, ca la liceu sa isi aleaga in cunostinta de cauza traseul dezvoltarii profesionale si personale.