Salvați Cinematograful 23 August! Susțineți reabilitarea și transformarea în teatru! Bistrița nu are teatru!
Susțineți transformarea în teatru
2021-03-20 14:06:46Cum ar fi sa avem un hub cultural care sa includă un teatru de proiect. Adică nu un teatru de genul acela inert, provincial, ci efervescent, experimental, care ar lucra cu nume precum Radu Afrim sau Bogdan Georgescu etc, asa cum e Teatrul de tineret din Piatra Neamț (chiar dacă ala e de stat) care a avut perioade formidabile cu Gianina Carbunariu și același Afrim la montare.Cu o sala bine făcută, se pot desfășura spectacole de teatru, dans contemporan, inclusiv cinema, căci un cinema comunal, cum sint numite în Germania tipurile de cinema care rulează film de arta nou sau vechi (comunale, in sens de bunuri ale comunitatii), deci inclusiv cinemateca, lipseste, pt ca cinema dacia, de cind a fost renovat, a dat-o în film pur comercial, 99 la suta din program, astfel ca nu mai poți vedea un film de festival în oraș, trebuie sa mergi la Cluj (chiar filme romanesti poti vedea acolo greu). Teatrul electric nu ar fi deloc un nume rău, cuprizind și funcția cinema, și teatrul :)
Petraș Ion Lucian
Cinematograful 23 August nu este imobil protejat
2021-03-20 06:37:50Bună dimineața. Conform studiului istoric de pe site-ul primăriei Bistrița clădirea cinematografului nu este protejata de lege. Pentru ca nu este declarata clădire de patrimoniu național ea poate fi demolată. Haideți să salvăm această clădire din 1901.
Petraș Ion Lucian
Câte locuri de parcare se pot face?
2021-03-19 11:41:29Suprafața terenului cinematografului 23 August este de 1232 mp. Cate locuri de parcare se pot face? Maxim 30 de locuri, cu p+2e ar fi un maxim de 100 de locuri de parcare.
Petraș Ion Lucian
Ce prevede legea în cazul preluării în administrare a cinematografelor? Autoritățile locale au obligația păstrării obiectului de activitate!!!
2021-03-19 09:05:27Petraș Ion Lucian
Cum a fost salvat Cinematograful Dacia!!!
2021-03-19 08:50:14Cum a fost salvat Cinematograful Dacia!!!
Centrul Cultural „DACIA” Bistriţa, amplasat într-o zonă centrală a municipiului nostru, este un Serviciu parte a Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, acesta din urmă aflându-se sub autoritatea administrativă a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi sub coordonarea metodologică a autorităţilor publice centrale de specialitate.
Accesul principal în clădire se realizează din Bulevardul Decebal nr. 3-5, iar pentru zona auxiliară de birouri şi pentru sala de repetiţii accesul se face din strada Trandafirilor.
Centrul Cultural „DACIA” Bistriţa se fiinţează şi se organizează în urma Hotărârii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nr. 25 / 24.02.2016, privind aprobarea încheierii Actului adiţional nr. 4 la contractul de comodat nr. 300 din 06.12.2011 încheiat între RADEF „România Film” şi Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud; în urma Hotărârii Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud nr. 45/2016 privind atribuirea denumirii de Centrul Cultural „DACIA” imobilului situat în Bulevardul Decebal nr. 3-5 şi a Raportului nr. 2845 / 23.02.2016 asupra Proiectului de hotărâre privind aprobarea organigramei şi a statului de funcţii ale Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud pentru anul 2016.
Cinematograful „DACIA” din Bistriţa a funcţionat timp de mai multe decenii în clădirea de pe Bulevardul Decebal, construită în a doua jumătate a anilor ’70. Însă, în ultimii ani, datorită stării avansate de degradare, bistriţenii nu s-au mai putut bucura de facilităţile pe care acesta le oferea.
Începând din anul 2015, clădirea fostului Cinematograf „DACIA” a intrat într-un proces de reabilitare şi modernizare printr-un proiect propus şi finanţat de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Astfel s-a creat noul Centru Cultural „DACIA” Bistriţa, adus la standarde europene şi întrunind cele mai bune condiţii de funcţionare şi confort, iar cele trei săli de cinematograf au fost reorganizate şi modernizate, destinaţia lor fiind parţial schimbată.
Fosta sală A primeşte acum denumirea „Valeria Peter Predescu” şi întruneşte funcţia de sală de spectacole, fiind modernizată şi dotată cu sistem profesional de sunet şi lumini, precum şi cu extinderea scenei, modernizarea scaunelor şi extinderea numărului de locuri prin construirea unui balcon. Capacitatea sălii „Valeria Peter Predescu” este de 311 locuri, fiind o sală modernă, multifuncţională, ce găzduieşte spectacole de diferite genuri, dar şi alte activităţi sau evenimente culturale şi sociale.
Sala B îşi păstrează funcţia de sală de cinematograf, primind denumirea de Sala „Adrian Pintea”. Modernizarea acestei săli a presupus extinderea scenei, înlocuirea fostului ecran de proiecţie cu unul modern, precum şi extinderea acestuia, înlocuirea scaunelor cu fotolii speciale, dotarea cu sistem audio soround 5.1 şi proiector Sony 4k 2D-3D de ultimă generaţie. Capacitatea sălii „Adrian Pintea” este de 154 locuri.
Începând cu anul 2016, în cadrul Centrului Cultural „DACIA” îşi desfăşoară activitatea şi Ansamblul Artistic Profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa, ansamblu înfiinţat în anul 1996 sub denumirea iniţială de „Dor Transilvan”. În prezent, ansamblul are în componenţa sa 11 solişti vocali, 20 de instrumentişti şi 16 dansatori. Sala C a fostului Cinematograf Dacia a fost transformată în sală de repetiţii pentru Ansamblul Profesionist „Dor Romanesc”, creându-se vestiare pentru artişti şi un corp de legătură cu scena.
În cadrul proiectului de modernizare a fostului Cinema „DACIA” au fost prevăzute lucrări la faţada şi la acoperişul complexului, la sala de spectacole şi la cea de cinema, la holul de intrare (care găzduieşte şi o cafenea) şi o scară pentru acces la etaj unde au fost amenajate spaţii pentru birouri.
Sala de spectacole multifuncţională nou creată în incinta Centrului Cultural „DACIA”, dar şi sala de cinema 3D reprezintă o alternativă plăcută de petrecere a timpului liber pentru toţi bistriţenii (şi nu numai), care au fost privaţi ani la rândul de bucuria de a ieşi în oraş la un film sau de a participa la diferite evenimente culturale.
Lucrările (în afară de cele efectuate la Sala B) au costat 1,4 milioane de lei şi au fost executate de SC Imobil Dan SRL din Bistriţa, iar valoarea totală a proiectului a fost de peste 2,5 milioane de lei.
Pentru sălile A şi C, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi RADEF au semnat un contract de comodat pe 20 de ani, în vederea constituirii centrului cultural multifuncţional. Ulterior, CJ BN a preluat de la RADEF, în folosinţă gratuită, sala B, neutilizată de foarte multă vreme, aceasta transformându-se în sala de cinema propriu-zisă.
Petraș Ion Lucian