RESPINGEREA PROIECTULUI LEGISLATIV DE CERTIFICARE A OPERATORILOR ECONOMICI CARE DESFASOARA ACTIVITĂȚI DE PROIECTARE

Contactați autorul petiției

CERTIFICAREA OPERATORILOR ECONOMICI DIN CONSTRUCȚII SE INTOARCE! PE FURIS, IN CATUC.

2022-05-04 14:06:46

Salutare! Mai țineți minte proiectul de certificare a operatorilor economici din construcții? S-a întors, de data asta tiptil, fără zgomot, inserat prin cele 291 de pagini ale CATUC pus în consultare publică.

Art. 362.        Certificarea operatorilor economici din domeniul construcțiilor

(1)     Certificarea calificării tehnico-profesionale a operatorilor economici din domeniul construcțiilor urmărește verificarea și recunoașterea capabilității și capacității operatorilor economici de a executa una sau mai multe activități specifice domeniului construcțiilor.

(2)     Activitatea de certificare a operatorilor economici din domeniul construcțiilor se realizează cu respectarea următoarelor principii: principiul liberului acces la piață, prevalenței interesului public asupra celui privat, proporționalității, reprezentativității și nediscriminării.

(3)     Certificarea operatorilor economici din domeniul construcțiilor se realizează pe baza unui regulament și a unor criterii tehnice, criterii administrative, criterii de etică profesională și credibilitate, criterii economico-financiare pentru fiecare specialitate din domeniul construcțiilor, aprobate prin ordin al ministrului responsabil în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

(4)     Certificarea operatorilor economici din domeniul construcțiilor se realizează pe specialități de către un organism național de certificare pe baza criteriilor prevăzute la alin. (3).

(5)     Organismul național de certificare prevăzut la alin. (4) este alcătuit din reprezentanți ai ministerului responsabil în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, ai organizațiilor și federațiilor patronale și sindicale din domeniul construcțiilor, ai organizațiilor și asociațiilor profesionale din domeniul construcțiilor, ai universităților și facultăților de construcții și arhitectură.

(6)     Organismul național de certificare a operatorilor economici din domeniul construcțiilor elaborează, regulamentul de certificare, aprobat prin ordin al ministrului responsabil cu amenajarea teritoriului, urbanismului și construcțiilor, prin care se stabilește procedura aplicabilă pentru certificarea calificării tehnico-economice a operatorilor economici din industria construcțiilor.

(7)     Organismul național de certificare organizează și actualizează registrul digital al operatorilor economici din domeniul construcțiilor pentru derularea proceselor de certificare a operatorilor economici din domeniul construcțiilor și înregistrarea certificărilor acordate operatorilor economici.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației organizează vineri, 6 mai 2022, ora 10.00 o dezbatere publică având ca temă Cartea a II-a – Despre Construcții din proiectul de Lege pentru aprobarea Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

Cele două dezbateri publice vor avea loc în regim fizic la sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației din Bulevardul Libertății, nr. 16, Latura Nord, sector 5, București, parter (Sala de Consiliu), precum și în regim online.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va asigura condițiile necesare pentru participarea în regim de teleconferință, link-ul de acces alocat de platforma electronică Webex urmând a fi comunicat ulterior participanților.

Confirmarea participării se face la adresa de e-mail: augustina.stan@mdlpa.ro și adela.lautaru@mdlpa.ro.

Participanții sunt rugați să menționeze și adresa de corespondență electronică de pe care vor accesa platforma electronică pusă la dispoziție de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în cazul în care va fi depășită limita alocată pentru participare fizică.

Termenul limită până la care pot fi transmise solicitările de participare și eventualele propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ sunt:

  • Luni, 2 mai 2022, ora 14.00 pentru participarea la dezbaterea publică privind Cartea I – Despre amenajarea teritoriului și urbanism
  • Joi, 5 mai 2022, ora 14:00 pentru participarea la dezbaterea publică privind Cartea a II-a – Despre construcții.

Proiectul de act normativ și nota de fundamentare pot fi consultate aici: https://www.mdlpa.ro/pages/proiectlegeaprobarecodamenajareteritoriuurbanismconstructii


Monica Iacovenco

Update la proiectul legislativ de certificare a operatorilor economici din constructii

2019-03-11 14:37:59

După aproape trei luni de lucru la legea certificării operatorilor economici din construcții în cadrul grupului de lucru pe probleme de legislație al OAR, draftul curent de act normativ are, în esență, aceleași slabiciuni ca formele inițiale, despre care scriam în ianuarie că au conflicte cu legislatia în vigoare. Chiar daca forma documentelor este alta, în esență, problemele sunt același.

Este în continuare neconstituțional.

Faptul că declamăm ca principiu de bază neîngrădirea accesului la piața de proiectare pentru arhitecți nu înseamnă că acest principiu se și regăsește în proiectul de act normativ. Draftul curent prevede în continuare obligativitatea certificării pentru lucrări de categoriile A și B, iar pentru anumite lucrări din categoriile C și D este prevăzută doar o prorogare neclară a obligativității certificării.

Nu, BIA nu sunt exceptate de la certificare, în schimb sunt exceptate de la eventualele beneficii ale OUG 114!

Și, atenție, vorbim în continuare despre TOATE TIPURILE DE INVESTIȚII – ȘI PRIVATE, ȘI PUBLICE.

Este în continuare neconcurențial.

S-a eliminat în această primă etapă detalierea criteriilor pe baza cărora se va limita accesul la categorii de lucrări, acestea vor face obiectul unei reglementari interne dupa înființarea organismului de certificare. Însă categoriile de criterii apar în proiectul de act normativ și includ în continuare CRITERII ECONOMICO FINANCIARE.  Dar dacă nu s-a reușit acum eliminarea criteriilor economice, de ce ar fi negocierile  mai reușite în următoarea etapă? Cu-atât mai mult cu cât la momentul la care vom elabora aceste criterii (cu puțin noroc, în comisii de specialitate, nu mixte) ele vor fi deja menționate în lege, deci ceva mai obligatorii decât acum.

Diminuează în continuare rolul OAR

Spre deosebire de ceilalti parteneri de negociere, arhitecții au o profesie reglementată prin lege. Existența legii 184 ne-ar permite, fără ca asta să însemne vreun statut de primadonă, ca și în interiorul unui proiect comun de certificare să ne păstrăm rolul primordial în certificarea firmelor de proiectare de arhitectură, cu o minimă intervenție pe lege, în condițiile în care chiar exista deschidere din partea autorităților cu privire la modificarea acestei legi.

Există, de asemenea, deschidere din partea colegilor ingineri pentru a încerca reglementarea pe criterii comune a operatorilor economici din proiectarea de toate specialitățile. Ar fi varianta ideală, având în vedere că nu putem funcționa altfel decât în echipe complexe. Însă, surpriză, nu a existat vreo astfel de invitație oficială la dialog din partea OAR.

Am avea deci ocazia de a păstra sau chiar de a spori un pic importanța rolului OAR în reglementarea profesiei și de a-i ajuta și pe colegii ingineri să își facă ordine în profesiile lor folosindu-ne de experiențele noastre și de infrastructura deja existentă. Dar, în continuare, noul draft nu ține cont de reglementarea deja existentă și ne aliniază pe toți, fără discernământ, la linia de start. Pornim de la reglementare zero, comitete și comisii ale unui organ privat vor face regulile.

Și nu în ultimul rând, problema de legitimitate a demersului ramâne.

Certificarea operatorilor economici din construcții a apărut în Legea 10 în 2016, ca parte a mecanismelor de control al calității. Pentru a îndeplini această cerință legală era necesară parcurgerea unor pași care să asigure o soluție corecta.

  1. Informarea tuturor membrilor cu privire la certificare
  2. Colectarea de date din partea membrilor
  3. Structurarea bazei de date astfel obținute
  4. Extragerea concluziilor și formularea propunerilor
  5. Prezentarea acestor propuneri autorităților competente
  6. Elaborarea raportului final, cu obiectivele specifice

De la demararea acestui proces, la sfârșitul lui decembrie 2018, ne ocupăm, în cel mai bun caz, de punctul 6. Punctele 1, 2, 3, 4, 5, cele care ar fi asigurat corectitudinea demersului, nu exista și nici nu este, în mod evident, timp pentru ele. Și nici măcar la punctul 6 nu ne putem impune punctul de vedere.

Cu tot respectul pentru efortul organizatorilor de a oferi în timp foarte scurt un cadru pentru dezbaterea problemei certificării, aceste dezbateri nu pot înlocui documentarea reală care se obține prin parcurgerea celor 5 puncte lipsă.

Confidențialitatea nou inventată a proiectului legislativ și transmiterea către toți cei interesați de informații gata mestecate și cosmetizate nu înseamnă consultare, ci doar un exercițiu de imagine care confirmă lipsa de transparență decizională cu care suntem deja obișnuiți.

Vă invit sa urmariti dialogul organizat în această seară de la ora 19.00 la UAUIM Sala Frescelor de Filiala București a O.A.R. pe tema certificării firmelor din industria construcțiilor. Dezbaterea va fi transmisa în direct pe site-ul filialei - www.oar-bucuresti.ro , pe pagina de Facebook a filialei - https://www.facebook.com/oar.bucuresti/ și pe canalul Youtube OAR Bucuresti - https://www.youtube.com/channel/UCNchEiVU7FgCezinD3TrIkQ/ .

Va multumesc tuturor pentru susținere!

arh. Monica Iacovenco


Monica Iacovenco



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.