Salvati Calea Ferata Oravita - Anina
http://banatul-turistic.ro/images/stories/Oravita_Anina/Oravita_Anina_06.JPGSituata in Muntii Banatului, intr-un decor fascinant, calea ferata Oravita Anina este cea mai veche cale ferata montana din Romania si ar putea constitui o importanta atractie turistica in zona.
Cunoscuta si sub numele de Semmeringul Banatean, calea ferata Oravita Anina a fost data in folosinta la data de 25 noiembrie 1863 pentru transportul de marfa si la 18 noiembrie 1869 pentru cel de persoane.
Constructia ei s-a realizat in perioada 1861-1863 si a presupus un efort uman si financiar considerabil de 5.000.000 guldeni, dar mai ales importante lucrari de arta inginereasca datorita terenului foarte accidentat.
Citeste istoria Caii Ferate Oravita - Anina
Calea Ferata Oravita - Anina se afla pe lista monumentelor istorice din anul 2004 la clasa valorica A.
In prezent pe acest tronson circula o locomotiva diesel cu doua vagoane speciale. Zilnic traseul este strabatut de doua ori dus-intors. Numarul foarte mic de calatori (4-5/cursa) a determinat CFR Calatori sa elimine trenul de la ora 19:45. Daca pe viitor numarul calatorilor nu va creste exista riscul anularii acestor curse. In absenta transportului de marfa, singura solutie pentru salvarea acestei linii ramane turismul.
Cerem Ministerului Transportului sa introduca pe aceasta ruta un tren destinat exclusiv turismului. In depoul CFR Timisoara exista un tren - Nostalgia, format din 4 vagoane si o locomotiva cu abur, in perfecta stare de functionare, care a circulat pe acesta ruta in perioada interbelica. Includerea acestuia in circuitul turistic ar atrage mii de vizitatori asa cum se intampla cu mocanita de pe Valea Viseului.
Traseul trenului turistic ar putea fi prelungit pana in portul Bazias sau ar putea fi inclus, cu sprijinul Ministerului Turismului, intr-un circuit mai amplu ale carui coordonate ar fi: Oravita - Bazias (transport feroviar) Bazias - Orsova (transport fluvial) Orsova - Eftimie Murgu - Cheile Minisului - Anina (transport auto) Anina - Oravita (transport feroviar). Abundenta obiectivelor turistice din zona ar atrage cu siguranta mii de vizitatori. mentionam doar cateva dintre acestea.
- Cea mai veche gara din Romania - gara Oravita
- Teatrul Mihai Eminescu din Oravita - cel mai vechi teatru din tara
- Farmacia Vulturul Negru - prima farmacie montanista din Romania
- Portul Bazias - intrarea Dunarii in Romania
- Defileul Dunarii cu Cetatea Tricule, Cetatea Drencova, Cazanele Dunarii
- Orsova cu manastirea Sf. Ana
- Morile de apa de la Rudaria (Eftimie Murgu)
- Cheile Minisului cu intersectarea paralelei de 45 de grade si Cascada Bigar
- Anina cu cimitirul minier, Pestera si lacul Buhui, Lacul Marghitas
- Calea ferata Anina Oravita cu 14 tuneluri sapate cu dalta in stanca, 10 viaducte impresionante construite in secolul al XIX -lea, cu un peisaj fascinant, cu vechi exploatari de uraniu.
Costurile pentru deschidera acestui circuit turistic ar fi minime, in schimb beneficiile, atat pentrul bugetul de stat, cat si pentru comunitatea locala, ar fi maxime.
Acesta petitie este adresata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |