Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!

Quoted post

Alege numele de user

#4836 Subiect

2012-03-25 16:43

In primul rand, nu sunt "domnule" cu dvs./tine, nu-ti/va permit asa ceva,pur si simplu, pentru ca nu vreau sa va adresati (sa mi te adresezi) cu formule care suna ipocrit, mai ales, fata de felul tendentios si lipsit de respect pe care-l aveti fata de romani si fata de felul in care continuati, in mod rusinos si in vazul lumii (internetul are o mare vizibilitate), sa o faceti.
Acest document este de la ARACIS si arata ca raportorul strain, care culmea ??!! este un prof. maghiar din Ungaria, vorbeste despre si evalueaza "sections ...which has been functioning for years in Romanian and Hungarian languages..." , deci nu am facut confuzia intre SECTIE si PROGRAM.Acesta este un document OFICIAL si nu e o neintelegere a mea.(mai degraba o rea-vointa a dvs./ta).
http://www.aracis.ro/uploads/media/Raport_evaluator_strain_69.pdf

in ceea ce priveste "institutionalizat", neinstitutionalizat, nu are sens sa vorbesc pentru ca nivelul pe care-l aveti in limba romana, ma face sa cred ca nu puteti intelege nici daca vreti. Rea-vointa si opacitatea ca si abuzarea drepturilor majoritarilor e o cutuma in randul maghiarilor si asta este un lucru deja cunoscut pentru romani(actiunile voastre antiromanesti si incitarea UDMR a tensionat de multe ori relatiile interetnice), ca si lipsa atasamentului corect fata de Romania, statul roman si limba romana (acestea le-ati afizat ostentiv si prin postarile pe acest forum).
Chiar si in conditiile in care "se instituie', " se constituie", ca fiind obligatorie acea sectie/linie, aveti obligatia de a respecta AUTONOMIA UNIVERSITARA.(observatiile si cerintele partii romane, incadrandu-se in lege).
Oricum acest guvern va ramane o rusine pentru natia romana si asta chiar nu e un secret pentru nimeni,presupun sa sunteti la curent cu situatia politica, din moment ce acest abuz a fost girat si regizat de UDMR)

"Ştim cu toţii că autonomia universitară este interpretată greşit, în mod tendenţios, de către conducătorii de la UMF." nu este adevarat, vorbiti in nume personal
este foarte interesant cum puteti vorbi de autonomie, tocmai dvs. care in cadrul comunitatii dvs. ati luptat si luptati cu ardoare pentru autonomie, chiar si teritoriala. V-ati adresat ONU sa obtineti autonomia teritoriala, adica sa creati un stat in statul roman si ati fost refuzati. Pretentiile extremiste unguresti de la noi sunt deja de domeniul ridicolului si pentru europeni, nu numai pentru romani,  precum francezii care au relatat in Le Monde ca "extremismul maghiar a innebunit cerand infiintarea unei facultati in limba maghiara, UDMR amenintand cu iesirea de la guvernare". Este foarte ciudat cum va raportati azi la termenul AUTONOMIE. Suna ipocrit din partea dvs. sa vorbiti de rectorul fost si actual ca si cand ar fi papa, cand nu ati luat in considerare nici macar o singura conditionare din partea lor. Autonomie nu inseamna stat in stat, dar aveti obligatia la nivel de legislatie sa tineti cont de toate partile implicate in procesele de invatamant. Asa am facut si noi cu voi, de-a lungul timpului si ati ajuns in situatia sa impuneti prin lege, obligatoriu, fara macar sa parcurgeti toate etapele de acreditare si recunoastere asa cum fac toate facultatile din tara. Cumva aveti drepturi speciale in fata legii, nu suntem toti egali, minoritarii si pretentiile lor sunt cumva deasupra tuturor celorlalte legi, nu numai educatiei, norme ARACIS, carta universitara (ale carei specificatii nu s-au clarificat la nivel national). LEGEA confera cadrul de actiune, iar modalitatea de implementare se face in acord cu ceilalti. In acest fel, se respecta drepturile tuturor, nu numai pretentiile nejustificate ale unei etnii care forteaza actuala guvernare cu iesirea de la guvernare. In cadrul legii, aceste sectii se dezvolta, tinand cont de partea romana, nu eludand-o sau negand-o, cum ati facut voi (observatiile si cerintele partii romane nu ies din lege). Pentru mine gestul facut de actuala guvernare este unul odios, indreptat impotriva romanilor.

pentru nesimtire, obraznicie si oportunism de cea mai joasa speta, facute fluturand legea si Constitutia(pe care o incalcati in vazul lumii, internetul poate arata ce disfunctionalitati mari aveti in folosirea corespunzatoare a limbii romane, limba oficiala in statul roman), nu aveti decat solutia reeducarii, a reevaluarii ca etnie si intelegerii rolului si beneficiilor pe care le puteti aduce acestui stat din care, din pacate pentru majoritatea romanilor, faceti parte.
Nu mai are sens discutia in jurul cozii (repetati obsesiv bolnavicios paragrafe din lege, care nici macar nu va sunt negate - probabil sunteti disperati de a nu dispare de pe harta lumii, dupa infrangerea cu neacordarea autonomiei teritoriale), pentru ca este, evident, pentru mine ca sunteti de rea-credinta, eu sunt o persoana neutra, am studiat toate dosarele, toate documentele, am citit toate postarile si sunt convinsa ca PETITIA aceasta este justificata si sper ca autoritatile romane, in ultimul ceas, sa realizeze ce efect vor avea aceste demersuri pe termen lung.

P.S. Ati facut cu mult mai multe greseli de gramatica si exprimare in limba romana decat cele pe care vi le-ati corectat dupa. Jenant, nu ??!! mai dati si indicatii pretioase in aceasta romana total imprecisa si rudimentara. Oferiti respect si vi se va da indoit!

Raspunsuri

Musafir

#4844 Re: Subiect

2012-03-25 17:56:47

#4836: Alege numele de user - Subiect

Pe mine degeaba mă jigniţi, domnule. Nu eu sunt lipsit de respect şi de stimă ci dumneavoastră. Eu nu am nimic cu românii, le-am respectat în toată viaţa mea şi am vorbit cu fiecare cu stimă (bineînţeles cu cei care au fost capabili să-mi răspundă în acelaşi stil).

Pentru mine omul e om.

În această dispută însă nu pot să vă înţeleg, deoarece nu văd nici-un motiv real pentru acest protest, timp ce nici legea şi nici proiectul HG nu are nici-o influenţă negativă pentru studenţii români, care vor studia în acelaşi fel şi în acelaşi limbă în care au studiat şi până acum.

Timp ce Legea Educaţiei Naţionale nu vă afectează de loc, nu vă propune nimic ce nu aţi făcut până acum (şi mai ales nu obligă nimenui învăţarea limbii maghiare - ce ar fi un lucru într-adevăr neconstituţional) eu nu pot să consider pe acest protest nimic altceva decât un gest şovin de xenofobie.

Dacă un român nu este afectat de loc de o propunere care are consecinţe pozitive pentru o minoritate şi totuşi protestă împotriva ei, atunci eu nu pot închipui alte motive logice decât xenofobia.

Ca urmare eu consider că o parte (într-adevăr partea mai puţin numeroasă) dintre persoanele care au semnat această petiţie, sunt şovini şi xenofobi. Iar o altă parte (probabil mai numeroasă) sunt oameni buni, cu sentimente naţionale absolut normale şi sănătoase, dar care au fost (şi sunt în continuare) manipulaţi şi dezinformaţi de cei şovini.

Faptul că nu sunt de acord cu aceşti oameni, nu înseamnă că sunt lipsit de stimă sau de respect faţă de români (în general). Voi nu sunteţi naţiunea română ci doar 26 000 de români (cu cei 16.808.000 care nu au semnat-o nu am nici-o neînţelegere).

Nici românii nu sunt cu toţii de acord cu această petiţie (precum nici opinia maghiarilor nu e omogenă). Deci vă rog să nu expropiaţi naţiunea căci sunt români care gândesc altfel (precum şi maghiari care sunt de acord cu voi).

Într-o discuţie normală această problemă nu se pune aşa.

Faptul că eu am o opinie diferită decât dumneavoastră nu este o insultă la persoană (spre deosebire de jignirile dumitale).

Îmi pare rău că dumneavoastră nu înţelegeţi acest lucru şi îmi răspundeţi totdeauna cu atac la persoană. Oricum, nu mă interesează, căci nu pe mine mă caracterizează acest lucru ci pe dumneavoastră. Eu oricum nu vreau să cobor la acest nivel.

Musafir

#4847 Re: Subiect

2012-03-25 18:40:45

#4836: Alege numele de user - Subiect

etete, altu` care s-a opărit...parc-am fi la spitalul de arși, nu la ăla de nebuni!!!