Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Quoted post

Judex

#1409

2012-03-24 23:51

RESPECTAŢI CONSTITUŢIA ROMÂNIEI ÎN INTEGRALITATEA SA !!!

Prin urmare, art 32 din constituţia României, - Dreptul la învăţătură – prevede:

Al. (2) – Învăţământul de toate gradele se desfăşoară în limba română. În condiţiile legii învăţămîntul se poate desfăşura şi în într-o limbă de circulaţie internaţională.
Al. (3) – Dreptul persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale de a învăţa limba lor maternă şi dreptul de a putea fi instruite în această limbă sunt garantate ; modalităţile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
Al. (5) – Învăţămîntul de toate gradele se desfăşoară în unităţi de stat, particulare şi confesionale.
Al..(6) – Autonomia universitară este garantată.

Am extras numai articolele care prezintă interes în această dispută şi am întărit cuvintele asupra cărora ne putem îndrepta atenţia.
Legea Educaţiei Naţionale ca subsidiar al Art 32, al. (3) din Constituţie, elaborată de Guvernul României a fost adoptată prin ordonanţă de urgenţă fără să fie discutată şi votată de Parlament, aşa cum ar fi fost normal, fapt contestat de întreaga opoziţie şi a dat naştere la numeroase critici şi contestări în rîndul societăţii româneşti, fiind în fapt introdusă prin şantaj politic „pe uşa din dos”, cum din păcate se mai practică abuziv în politica noastră.
Ca urmare, Senatul U.M.F. Tg. Mureş, folosidu-se de dreptul constituţional prevăzut la Art. 32 al (6) s-a opus aplicării acestei legi adoptate prin Ordonanţă de urgenţă.
Pentru a nu încălca în nici un fel autonomia universitară prevăzută de lege, disputa poate fi depăşită astfel:

– În conformitate cu Art. 32, al. (5) din Constituţie, comunitatea maghiară din România , uzînd de dreptul său legitim, prevăzut la al. (3) al aceluiaşi articol, poate înfiinţa o universitate particulară destinată strict învăţămîntului în limba maghiară, fără nici o ingerinţă românească care se vede că nu este agreată.
- Orice persoană aparţinînd minorităţilor naţionale, inclusiv cea maghiară, poate uza de dreptul său legitim de a urma orice facultate din Romînia, în orice formă de învăţămînt prevăzută la Art. 32 al.(5)

În felul acesta, Constituţia României va fi respectată în integralitatea sa, în litera şi spiritul ei.

Raspunsuri


Musafir

#1415 Re:

2012-03-25 10:57:37

#1409: Judex -

Ha mi iis hozzájárulunk adólejeinkkel a román állam működtetéséhez, elvárjuk, hogy mi is ugyanazokat a szolgáltatásokat kapjuk az államtól, amit ti románok! Ha ti tanulhattok anyanyelveteken, akkor nekünk is jár ugyanaz a jog! Semmivel se több, de semmivel se kevesebb! Mi nem bevándorlók vagyunk, mi nem vendégmunkások vagyunk Marosvásárhelyen. Évezredek óta itt vagyunk. Óriási különbség van a kettő között. Egyre fogyó tisztelettel, Kürthy Jenő.