Sustine ne-echivalarea asistentilor cu postliceala cu facultatea de asistenta medicala si moase

Quoted post


Musafir

#83

2016-05-04 13:24

Am lucrat 4 ani ca asistenta medicala in Belgia. Existau si acolo doua categorii de asistente medicale, similare celor de la noi, Aveau competente diferite, aceeasi munca, dar salariu diferit. Eu cred ca normal este sa fie si la noi la fel. In sistemul privat, conteaza foarte mult studiile, competentele si mai ales, pregatirea profesionala,Trebuie sa avem si impuls financiar pentru a fi eficiente.

Raspunsuri


Musafir

#85 Re:

2016-06-14 21:55:58

#83: -  

    Nu mai sustineti lacomia si aviditatea dupa bani a facultatilor pentru asistenti medicali. Este degradant, umilitor si inechitabil ce se intampla. In aproape nici o alta meserie nu mai exista asemenea evolutie a cerintelor si nivelului de studii de la scoala sanitara pana la masterate si doctorate. Este chiar mai penibil  faptul ca nici macar nu este necesara in acesta meserie, dat fiind faptul ca anatomia, bolile si o mare parte dintre tehnici sunt la fel de cunoscute astazi asa cum erau si cu zeci de ani in urma iar practica are o importanta deosebita comparativ cu alte meserii.

    Ce sa mai spunem atunci de cei care au terminat o facultate de economie, a caror plan de conturi nu mai are absolut nimic in comun cu cel dinainte  si s-a schimbat de zeci de ori de la revolutie si pana acum,sau despre marketing si management, si absolut nimic din ceea ce au facut in facultate nu mai are nici o relevanta astazi ,dar despre cei care au terminat dreptul si multitudinea de modificari in legislatie, etc. N-am auzit pe nimeni sa le ceara lor sa mai faca o facultate sau alte studii, ci s-a bazat pe studiu individual etc.

   Si chiar considerand ca era necesar sa ne "aliniem" cu cerintele si metodele de studiu din domeniul medical al unor tari europene, cum este posibil sa nu se echivaleze NIMIC intre cele doua forme de invatamant?

    Si noi, stilul clasic romanesc, in loc sa deschidem bine ochii si sa realizam unde este problema si sa actionam cu totii in directia potrivita si anume sa ne revoltam impotriva celor care au permis sa se intample asa ceva, din dorinta lor nemarginita de a face bani si pe interes au permis infiintarea unor postliceale unde se intra fara examen si obligatoriu se plateste, mai recent facultati unde initial erau cateva locuri apoi au marit numarul acestora, constienti fiind ca oamenii saracii se vor sacrifica pt. acea diferenta la salariu si pt. o sansa in plus de a avansa, toate acestea fiind inutile deoarece sistemul era perfect viabil si fara a scurge banutii nostri.

   Si pentru persoana care a lucrat in Belgia chiar pentru o perioada mai lunga de timp, asta este de la o necunoascatoare ca mine  pentru dumneavoasta - in Belgia exista doua categorii de studii, ambele de 3 ani, astfel:

- nivelul 5, echivalentul scolilor postliceale, pt nurse- 3 ani

-nivelul 6, echivalentul studiilor de licenta care permit trecerea la urmatorul nivel- 180 credite, 60 credite x 3 ani

- nivelul 7, master 120 credite, 60 credite x 2 ani

- PhD

   Astfel ca exista asa numitul program-pod pentru a completa nivelul cunostintelor  de la niv. 5 la niv. 6 si de a evita repetitia cunostintelor deja dobandite, program prin care se realizeaza ghidarea invatarii independente si in cadrul caruia se recunosc 60 credite considerate corespunzatoare nivelului 5, diferenta de 120 credite pt. nivelul 6 facandu-se cu doar 3 ore de scoala/ curs pe saptamana + suport de curs si lectori activi pe website-ul facultatii  disponibili sa ajute studentii care solicita acest ajutor.

 Si ma indoiesc sincer ca studentii lor au de platit sume exorbitante catre facultatile lor, comparativ cu noi,  mai ales avand in vedere nivelul nostru  de trai si veniturile modeste pe care le avem cei mai multi dintre noi.

 In multe tari din strainatate angajatorii nu fac nici o diferenta intre scolile noastre de postliceala si facultati in acest domeniu, ambele diplome fiind considerate echivalente. chiar nu le pasa unde ai terminat si nici nu esti platit diferit, conteaza ccea ce este cel mai important, si anume nu de unde ai diploma ci cum stii sa-ti faci meseria.

  In concluzie, nu contenesc sa ma mir cum de suntem in stare sa ne injosim unii pe altii, sa ne jignim fara nici un sens spre satisfactia si "preaplinul" conturilor bancare a unor oameni cu adevarat "destepti".

 Ne meritam soarta.

 

 

    

în