Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!
Quoted post
OLTCHIM |
#46731 EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deosebit d2016-04-19 10:05EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deosebit de solicitantă, orice mică greşeală poate produce catastrofe!”Pe 15 mai se împlinesc 50 de ani de la pornirea combinatului Oltchim Râmicu Vâlcea. După o perioadă de glorie, a fost închis pentru lipsă de materii prime, a intrat în isolvenţă, a disponibilizat personal, acum şi-a revenit economic şi, cu toate şicanele occidentale, vrea să reangajeze forţă de muncă calificată. Dar nu mai are pe cine! Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, dat în folosinţă în 1966, ocupă o suprafaţă de 223 de hectare şi este unul din cele mai complexe ”oraşe-chimice” din România. Pentru o imagine de ansamblu este suficient să spunem că aici se fabrică substanţele care stau la baza majorităţii obiectelor care ne înconjoară zi de zi: materialele plastice şi îngrăşămintele pentru agricultură. De la industria de maşini până la vitaminele pentru crescătoriile industriale de păsări şi porci, totul porneşte de la Oltchim, pentru zona de centru şi de est a Europei, adică din Germania încoace. Este şi motivul pentru care combinatul a fost şi este şicanat tot timpul. Oltchim este legat de rafinăria Arpechim Piteşti prin două conducte subterane lungi de 80 de kilometri. Prin aceste conducte se transportau materiile prime, etilena şi propilena, de la Arpechim la Oltchim. Asta pentru că etilena nu se poate transporta pe cisterne: explodează. Aici trebuie subliniat că munca din combinatul chimic este deosebit de solicitantă, orice mică greşeală la panoul general de comandă poate produce catastrofe!
Revenind la Arpechim, acesta are două instalaţii de bază: rafinarea petrolului şi petrochimia. Mai pe şleau, acestă unitate a fost construită pentru a rafina petrol de import, adus aici prin conducte subterane din Constanţa în Piteşti, apoi o parte a substanţelor rafinate să fie trecute în instalaţia de petrochimie, unde să fie transformate în propilenă şi etilenă şi trimise, tot prin conducte subterane, la Oltchim, unde să fie transformate în mase plastice etc. Dar…
În anul 2004 Petrom a fost privatizat cu tot cu Arpechim. În anul 2008, noul proprietar a închis instalaţia de petrochimie, iar Oltchim a rămas fără materie primă. În 2009, combinatul din Râmnicu Vâlcea a cumpărat instalaţia de petrochimie de la Arpechim, crezând că a rezolvat problema. Dar noul proprietar al petrolului românesc a observat că Oltchim cam ”umblă fără bască” (vorba bancului) şi a închis în 2010 şi instalaţia de rafinare. Astfel, combinatul vâlcean s-a văzut în situaţia de a fi cumpărat degeaba partea de petrochimie.
În fine, în 2012 s-a pus problema privatizării Oltchim, moment în care combinatul a fost oprit. A urmat faza cu “cioco..ii”, “poporul”, “privatizare strategică”, “salarii restante”, “interesul naţional”, “servicii secrete”, “saci cu bani” – pe scurt: privatizarea Oltchim în regia lui Dan Diaconescu. Apoi, Dan Diaconescu a intrat în puşcărie, iar combinatul a intrat în insolvenţă. Combinatul Oltchim a fost gândit în aşa fel încât să dea de lucru în două judeţe: Vâlcea şi Argeş. Astfel, este alimentat cu energie electrică de la hidrocentralele de pe Olt şi Lotru, precum şi de la Centrala Electro-Termică Vâlcea. Foloseşte sare de la Ocnele Mari, calcar de la Exploatarea minieră Vâlcea, cărbune de la mina Berbeşti, iar etilena şi propilena o primea de la Arpechim Piteşti, care foloseau inclusiv petrolul extras din platourile Vâlcea, Tulburea şi Argeş. “În acest moment am repornit instalaţiile pentru propilenă, pe care o aducem pe calea ferată. Am reuşit să recuperăm piaţa pe care am pierdut-o când am oprit combinatul. Insolvenţa a salvat Oltchim. Exportăm 70% din producţie, în acest moment. Din 2015 avem un profit lunar de un milion de euro. Potenţialul este foarte mare, urmează să angajăm personal. La acest capitol însă ne confruntăm cu o problemă. Deşi salariile sunt bunicele – spre bune, personalul calificat se găseşte din ce în ce mai greu. În combinat, orice greşeală a unui operator chimist, lăcătuş-mecanic sau AMC-ist (aparate de măsură şi control – n.r.) poate produce o catastrofă. Pentru a ajunge la tabloul de comandă al combinatului, adică pentru a putea lua decizii importante, un om are nevoie de 5 ani de formare, după şcoală. Iar şcoala de chimişti din Râmnicu Vâlcea nu mai există”, ne-a spus Victor Avram, directorul general adjunct al Oltchim. Pentru a sublinia potenţialul, menţionăm că acum combinatul lucrează la 30% din capacitate, doar pe propilenă, dar aduce totuşi profit! Ca o simplă menţiune: după ce Oltchim a revenit pe profit, Comisia Europeană a deschis, recent, o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE. Cu alte cuvinte, combinatul vâlcean umblă iar fără bască! http://www.libertatea.ro/stiri/
|
Raspunsuri
OLTCHIM |
#46732 Re: EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deoseb2016-04-19 10:11:00continuare EXCLUSIV | Oltchim îşi revine, dar nu mai are specialişti! ”Munca din combinatul chimic e deosebit de solicitantă, orice mică greşeală poate produce catastrofe!”Când venea Ceuşescu “pompele erau golite de substanțe chimice şi umplute cu apă!”Cel mai vechi angajat al Oltchim este un chimist pur sânge care a ”aterizat” pe platforma vâlceană, mamutul industrial care odinioară susținea un întreg oraș, direct de pe băncile facultății. Mihai Tălpășanu, director de producție, a auzit și a văzut multe în aproape cele patru decenii de când își câștigă pâinea aici. A prins vizitele oficiale ale soților Ceaușescu și a văzut cu ochii lui modul stupid în care securiștii pregăteau întâlnirea cuplului dictatorial cu clasa muncitoare. Chiar și după atâția ani, inginerul chimist nu uită agitația de dinaintea vizitelor, oricum foarte rare, ale cuplului dictatorial. Surprinzător, Nicolae Ceaușescu, fostul președinte comunist al României, a vizitat Oltchim-ul doar de două ori. Și, de fiecare dată, măsurile de siguranță au fost extreme și luate din timp. Securiștii, care aveau biroul lor în combinat -, au inspectat linia de producție înaintea fiecărei vizite oficiale a ”multiubitului și multstimatului” și au decis un lucru uluitor, ieșit din comun. Instalația să fie golită de substanțele chimice și umplută cu… apă! Doar așa au stat liniștiți și i-au dat undă verde primului om în stat.
”Au băgat apă în toate pompele! S-a golit tot combinatul. Asta în caz că, vezi, Doamne!, s-ar fi produs vreo explozie, vreo avarie, și președintele ar fi fost stropit cu acizi și otrăvuri. Ne-am conformat, ce era să facem?”, povestește directorul de producție Mihail Tălpășanu, cel mai vechi angajat al Oltchim. Legendele locului spun că nici soția dictatorului – primul chimist cu ”patalama” al țării -, nu s-a prea înghesuit să vadă ce se întâmplă la Oltchim, un combinat care ar fi trebuit să-i fie pe suflet. Vizitele ei au fost, e adevărat, ceva mai mult de două ori însă, de fiecare dată, s-a ținut distanța de zona de producție.
La capitolul incidente, Oltchim a contabilizat, din fericire, doar două evenimente majore: o explozie violentă la secția de propenoxid-poliesteri și o dereglare tehnologică la elecroliza cu catod de mercur. Ambele au făcut obiectul unor anchete ale securiștilor din combinat care, printre altele, îi ”vânau” și pe hoți și pe paznicii care ar fi putut colabora cu ei. Produsele combinatului sunt exportate în 80 de ţăriOltchim Râmnicu Vâlcea este cea mai mare companie de produse chimice din România şi din Europa de Sud-Est. Oltchim produce materiile prime din care se fabrică hârtie, mase plastice, cauciuc sintetic, articole de ceramică, vopseluri, detergenţi etc. Practic, aproape tot ce ne înconjoară are la origine substanţele fabricate la Oltchim. Produsele combinatului sunt exportate în peste 80 de ţări. |
SUNT FEMEIE ȘI AM DEMNITATE, SUSȚIN DIANA GUDIMA!
Doriți să schimbați ceva?
Schimbarea nu se întâmplă dacă tăceți. Autorul acestei petiții a luat atitudine și a acționat. Veți face la fel? Porniți o mișcare socială creând o petiție.
Creeați propria dumneavoastră petițieAlte petiții care v-ar putea interesa
Cerem oficial retragerea definitva a licenței de funcționare a postului de televiziune Antene 3 CNN
2430 Creat: 2024-11-27
Petitie către Curtea Constituțională a României Subiect: Menținerea în cursa prezidențială a domnului Călin Georgescu
2421 Creat: 2024-11-28
PEDAGOGII SOLIDARI
832 Creat: 2024-11-23
Lăsați-ne să învățăm! Homeschooling în România
8034 Creat: 2024-10-08
Suplimentare locuri rezidențiat Farmacie și Medicină Dentară 2024
2385 Creat: 2024-11-18
RECUNOAȘTEREA SCAUNULUI ÎMPIEDICAT AL LUI BENEDICT AL XVI-LEA ȘI CONVOCAREA CONCLAVULUI
17496 Creat: 2023-10-23
Scădere prag minim de promovare a examenului de rezidențiat de la 60% la 59%
176 Creat: 2024-11-21
Închiderea postului Antena 3
119 Creat: 2024-11-28
Majorarea indemnizațiilor de handicap – o necesitate imediată!
2716 Creat: 2024-01-29
Petiție privind atragerea la răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova a persoanei cu pseudonimul de pe Tiktok ”Ahuevshîi”- în rusă, la moment- ”PERSONALITATEA”
86 Creat: 2024-11-23
Organizarea sesiunii speciale a examenului de rezidentiat in mai 2025
77 Creat: 2024-11-22
Petitia Anti Georgescu
72 Creat: 2024-11-26
Declarare nulitatii acordului cu Ucraina, neutralitate, pace
13266 Creat: 2024-07-22
Interzicem TIK TOK in Romania
287 Creat: 2023-03-17
Recunoașterea pașaportului ca echivalent juridic al cărții de identitate în România
52 Creat: 2024-11-25
Suplimentare locuri Medicina de Familie - Rezidentiat Medicină 2024
54 Creat: 2024-11-21
Refacerea referendumului pentru redefinirea familiei
178 Creat: 2024-11-15
Fluidizarea traficului în zona Baciu-Cluj-Napoca prin introducerea de autobuze școlare
460 Creat: 2024-10-18
Dreptate pentru Diana Iovanovici Șoșoacă
8772 Creat: 2024-10-07
STOP! Reabilitarea infrastructurii rutiere pe coridorul: cartier Tudor Vladimirescu – cartier 22 Decembrie 1989
95 Creat: 2024-11-19