BNR trebuie sa intervina asupra cursului CHF pt.credite

Quoted post

Alex

#43 Varianta

2011-08-10 17:38

Este adevarat ca pe termen lung nu se stie pana la ce paritate va cobora francul insa un lucru este clar: daca ramane la paritate cu euro, toti cei care am luat credit in franci ne vom trezi cu niste apartamente care nu mai fac banii. Acum ideea este ca nici interesul bancilor nu este sa devina agentii imobiliare, deci au interesul ca noi sa ne platim creditele. Parerea mea este ca trebuie negociat. Si nu reesalonari, pentru ca asta este cea mai mare pacaleala. Pur si simplu astfel amani greul. Trebuie umblat la dobanda, mai ales ca Libor-ul va tinde spre zero, iar gandurile sunt chiar spre dobanda negativa...Deci ar trebui actionat ca atare, presiune pe banci. Se pare ca OTP-ul deja a iesit cu o varianta. Nu stiu daca dupa anumite presiuni insa oricum este un inceput...
Astept pareri!

Raspunsuri

Musafir

#53 Re: Varianta

2011-08-19 00:32:44

#43: Alex - Varianta 

Creditul in franci este o treaba f. buna daca bancile ar fi oneste si nu lipitori perfide si singeroase.

La Garanti Bank, contractele de imprumut in CHF prevedeau Dobanda= Libor + 2,6% marja, iar prin scaderea Libor valoarea ratelor lunare a scazut drastic in CHF, ramanand aproximativ la fel in lei.

ESTE ABSOLUT NORMAL CA PENTRU O MONEDA IN APRECIERE CUM ESTE CHF, DOBANZILE SA SCADA, SUNT LEGILE FINANCIARE DUPA CARE FUNCTIONEAZA LUMEA DINTOTDEAUNA !!!

Problema la noi este ca Boc, prin OU-50/2010 a binecuvantat bancile sa-si aroge ce marje vor ele, astfel ca, pentru cei ce-au luat credit inainte de 2008 inclusiv, in situatia in care LIBOR/Euribor revine la valorile de atunci, ei vor plati cu cca 3% dobanzi procentuale mai mari decat cele de la momentul accesarii creditului, daca s-au grabit sa semneze actele aditionale conform acestei ordonante. Previziunile sunt ca peste 4-5 ani dobanzile LIBOR/EURIBOR vor reveni la valorile din 2008.

PENTRU CEI CARE NU ATI SEMNAT ACTE ADITIONALE IN CARE SA ACCEPTATI O MARJA ABERANTA A BANCII (o marja de bun simt este pana in 4%) VA RECOMAND SA ACTIONATI BANCILE IN JUDECATA SI SA NU MAI FACETI TARGURI CU ELE, PT CA VA DAU CU O MANA SI VA IAU CU 3  !!!!!