Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!! UPDATE:NU SCAPA NIMENI OLTCHIM!

/ #47526 Dezastru la CET Govora

2016-06-24 11:24

Dezastru la CET Govora

După mai bine de 30 de zile care au trecut de la procedura deschiderii insolvenţei la CET Govora SA, administratorul judiciar Remus Borza a făcut, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Vâlcea, desfăşurată ieri, o radiografie a ceea ce a găsit la societatea al cărei acţionar unic este chiar Consiliul Judeţean Vâlcea. „Dacă reuşim, ar fi singurul CET din România care ar fi salvat. Şi cred că avem cu toţi aceeaşi dorinţă, determinare, voinţă de a demonstra că se poate”, au fost primele cuvinte ale administratorului judiciar Borza. Acesta a afirmat, ulterior, că în luna mai a găsit la CET Govora o situaţie dramatică: un gol de 120.000 lei, salarii neplătite în parte pe ultima lună, probleme mari în aprovizionarea cu cărbune, probleme pe zona comercială, pe relaţia cu Oltchim, Uzinele Sodice Govora, asociaţiile de proprietari din Râmnicu Vâlcea. Sigur, noi lucrăm în această perioadă la un raport privind cauzele care au generat insolvenţa CET Govora şi eventualele vinovăţii şi în funcţie de rezultatele acestui raport vom atrage, după caz, răspunderea civilă, patrimonială sau penală a celor responsabili. E o vorbă la români, peştele de la cap se împute. Managementul defectuos la toate companiile în insolvenţă este principala cauză a insolvenţei. Managementul politizat sau excesiv de politizat este, de asemenea, o cauză a insolvenţei. Prostia şi hoţia sunt cauze ale insolvenţei. Insolvenţa este anticamera falimentului. 99 la sută din societăţile în insolvenţă, sfârşesc în faliment. Sunt cazuri puţine, evident fericite, în care companii în insolvenţă reuşesc să-şi restructureze business-ul, să se eficientizeze, să-şi plătească datoriile şi să revină în circuitul comercial ca nişte companii viabile, restructurate şi aşezate pe nişte fundamente sănătoase. Multe anomalii am constatat deja în CET Govora şi scheme supradimensionate şi supraremunerate de personal. Sunt un om care ştie ce vorbeşte, care are proprietatea termenilor, care are şi oareşce expertiză pe zona de energie. Vă reamintesc că patru ani am girat reorganizarea celui mai mare producător de energie din România, Hidroelectrica. Acum două zile, după cum bine ştiţi, a ieşit din insolvenţă ca o societate curăţată de toate arieratele”, a afirmat Remus Borza.

Ce a găsit la CET

Administratorul judiciar a precizat că din cauza managementului defectuos, CET Govora a „reuşit performanţa” să adune datorii de 409 milioane lei, să adune pierderi de aproape 300 milioane lei în ultimele exerciţii financiare, să adune capitaluri proprii negative de 26 milioane lei: „ De doi ani, CET Govora, raportat la articolul 153 din Legea 31, era în stare de dizolvare. Dumneavoastră, ca proprietari, ca unic acţionar, aveaţi obligaţia să majoraţi capitalul social până la jumătate plus unu din valoarea iniţială. Oricine putea să ceară dizolvarea şi instanţa să constate dizolvarea de drept a societăţii. Vom lua măsuri în ceea ce priveşte, pe de o parte optimizarea costurilor şi majorarea veniturilor. Nu suntem mai deştepţi decât alţii, n-am inventat noi apa caldă, nici mersul pe jos, noi doar suntem ceva mai consecvenţi, mai riguroşi în a aplica nişte principii, care sunt universal valabile. Şi mă refer la principiile de management. Nu o să accept, ca administrator judiciar, ca CET Govora să subvenţioneze indicatorii altor companii, să-şi externalizeze profitul. Este profitul Consiliului Judeţean. Sigur, Oltchim este o societate naţională, importantă pentru economia românească. Dar de ajuns. Mai bine de zece ani, Oltchimul a trăit pe spinarea CET-ului. Nu poate un purice să hrănească un elefant. Destul că a luat o ţeapă de 136 milioane lei prin planul de reorganizare. Sunt vreo 35 de milioane de euro cu care am fi retehnologizat maşini, instalaţii şi echipamente care au o durată de viaţă de peste 30 de ani, care au deja depăşit acel ciclu optim de funcţionare. Cu ce să faci performanţă şi profit câtă vreme, chiar şi pe activitate minieră, cărbunele se extrage ca acum 200 de ani, la lopată. Aşa am dorit sau aşa am fost constrânşi, să externalizăm toate serviciile către terţi. Noi nu avem nici măcar un picamer în proprietate, nu mai vorbesc de o basculantă, de o volă, de un buldoexcavator sau un excavator. Totul a fost închiriat la preţuri de două-trei ori de la terţi, nişte firme prietene ale unora sau ale altora. O să identificăm firmele prietene ale cui sunt. Sigur că aici vorbim de o conivenţă generalizată, de o cumetrie între directori, între lideri de sindicat, între oameni de bine din structurile administraţiei locale, primării, municipiu, judeţ, complicităţi şi la nivelul organelor statului cu atribuţii de control şi supraveghere. În continuare se fură, nu cu căruţa, ci direct cu camionul. Şi lucrurile acestea se ştiu. E de notorietate şi Poliţia se face că nu vede. Sunt foarte multe sesizări la Parchet şi la Poliţie şi nici o soluţie de începere a urmăririi penale, decât clasare”, a precizat administratorul judiciar.

„Pe 1 iulie, închid robinetele la Oltchim”

Trecând la ceea ce va face pentru salvarea CET-ului, Remus Borza a vorbit de negocierile cu Oltchim pentru majorarea preţurilor la utilităţile furnizate: „Chiar şi în insolvenţă, Oltchimul ne datorează 45 milioane de lei, de mai bine de doi ani. Titularul unei creanţe născute în timpul procedurii, poate să ceară oricând falimentul. Evident că n-o s-o facem. Şi noi ne dorim salvarea Oltchimului şi suntem bucuroşi de rezultatele foarte bune obţinute de Oltchim în primele 5 luni. A raportat cu mândrire patriotică, consorţiul de administratori judiciari, un profit de vreo 200 milioane de lei, dar ăia 200 milioane de lei sunt făcuţi şi pe spinarea noastră. Şi vin şi ne iau la mişto şi ne spun: o să vă dăm ăia 200 de milioane când vom avea sau când vom vrea. Adică în vreo 4 ani de acum încolo. Eu nu sunt mama răniţilor şi nu sunt nici bancă. Şi bancă dacă aş fi, dau cu dobândă. Am iniţiat discuţii cu Oltchim să ne recuperăm creanţa născută în timpul procedurii. Nu o vrem dintr-o dată, banul jos ca la fetele de bune moravuri de pe centură. Suntem de acord cu eşalonarea pe doi ani, nu pe patru şi să ne plătească şi o dobândă. Suntem în negocieri cu Oltchimul în vederea creşterii preţurilor pe utilităţile energetice. Şi am propus o creştere de 10 la sută pe energia electrică, de la 181 de lei la 200 de lei şi o creştere cu 16,5 la sută pe aburul tehnologic sau industrial, de la 94,42 lei, la 110 lei. Ei spun că e o creştere mare, noi spunem că e o creştere mică. În continuare, CET Govora, şi pe aceste preţuri, va vinde sub costuri. Dacă lucrurile nu vor fi înţelese, dacă nu vor respecta cei doi parteneri comerciali, Uzinele Sodice şi CET Govora, trebuie să se aştepte la întreruperea furnizării de utilităţi energetice. Şi vă informez pe această cale: pe 30 iunie 2016 expiră contractul cu Oltchim. Pe 1 iulie, la ora 00.00, eu voi fi la CET Govora şi personal voi închide robinetele şi pe abur tehnologic şi pe curent pentru Oltchim”, a afirmat administratorul judiciar Remus Borza. 

http://www.viatavalcii.ro/index.p