Spune Nu abrogarii articolului 253 din Legea Educaţiei Naționale

luca

/ #333

2014-04-05 12:51

Contactat de HotNews.ro, Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat ca “de vreme ce Curtea Constitutionala a declarat acele articole ca fiind neconstitutionale, avem incepand de maine un termen de 45 de zile in care autoritatea legiuitoare, Parlamentul, poate sa puna in acord dispozitiile legii cu dispozitiile constitutionale. In aceasta perioada de 45 de zile, textul din lege este suspendat”.

Intrebat daca acum cadrele didactice netitulare care au obtinut cel putin nota 7 la concursul de titularizare in ultimii 6 ani trebuie sa sustina din nou examenul de titularizare pentru a ocupa un post, Gabriel Ispas a declarat: “Nu pot sa exprim un punct de vedere al Ministerului Educatiei, probabil va veni in cursul zilei de maine. Insa ca jurist pot sa spun ca la cald asta este solutia: cine vrea sa intre in invatamant trebuie sa sustina examenul de titularizare si rezultatele pot determina titularizarea pentru fiecare an in parte. Dar pozitia oficiala a Ministerului Educatiei va fi prezentata probabil maine”.

“In acest moment, am luat act de publicarea deciziei Curtii Constitutionale. Decizia CCR este fara echivoc; avand in vedere principiul separatiei puterii in stat, in mod evident va fi pusa in aplicare decizia asa cum a fost ea motivata. (…) Ministerul Educatiei si sistemul de invatamant respecta deciziile pe care le emite CCR, insa pot sa-mi manifest surprinderea observand ca apar o serie de decizii de neconstitutionalitate in contextul in care, la momentul intrarii in vigoare a legii, CCR a considerat ca legea este constitutionala in ansamblul ei”, a continuat oficialul.

Intrebat care sunt celelalte decizii de neconstitutionalitate date pe textul initial al legii, Ispas a raspuns ca “au fost mai multe”. “Este surprinzator si o sa vedem in ce masura nu cream un cadru discriminatoriu, pentru ca aceasta prevedere s-a aplicat din 2011 pana acum fara nicio problema. Sunt generatii care au beneficiat de ea, ori acum nu se mai poate aplica. Este inegal pentru profesori aplicarea acestei masuri”, a sustinut secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale.

Acesta a precizat ca “putem sa vorbim despre aplicarea pentru viitor a unei dispozitii. In momentul de fata, consideram ca decizia CCR nu retroactiveaza”.

“Nu comentez decizia, sunt doar surprins ca nu a vazut Curtea acest lucru in momentul in care a analizat prima oara legea. Pentru ca motivatia principala este: un cadru discriminatoriu si o norma care produce confuzie. Ori confuzia este din 2011. Este regretabil ca printr-un text de lege valabil din 2011 profesorilor li se creeaza un orizont de asteptare, spulberat in mijlocul anului scolar”, a precizat Gabriel Ispas.

Pe scurt, despre titularizare

Profesorii care promoveaza examenul de titularizare si sunt angajati intr-o scoala pe perioada nedeterminata pot ramane definitiv in sistemul de invatamant, titulari; chiar daca li se restrange postul, inspectoratul trebuie sa le gaseasca un post in alta scoala, explica in sesiunile trecute fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu.