Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Zalmoxis

/ #253

2014-02-13 21:43

Pratmin

1. Egalitate, dar în domeniile noastre de competență. Domnul Teodor se pricepe la arheologie, dumneavoastra vă pricepeți la domeniul d-voastră de competență. Nu e firesc ca într-o problemă de genul să dăm credit celor care lucrează în respectiva specializare și care cunosc problemele curente ?
2. Să facem un calcul. Câte arme de tip sica au ieșit ? Ei bine, fiecăreia îi corespunde un mormânt. Ori necropolele de acest tip din această perioadă nu au sute și sute de morminte ci doar câteva, unde se înmormântau „șefii”. E o problemă de istorie și arheologie a epocii dacice asupra căreia nu e cazul să insist aici (e o poveste foarte lungă și complicată). Ideea e că sunt toate șansele ca o bună parte a necropolei, dacă nu chiar toată să fi fost nimicită. Corect ar fi fost ca după prima piesă găsită băiatul să alerge la Muzeu fără să dea a doua tură.... repet, nu neg buna lui credință și patriotismul. Dar unul din principiile de drept, vechi din vremea Romei, spune că necunoașterea legii nu te scutește de obligația ei.
3. Detectoarele de la muzee nu sunt prea grozave și nici prea uzitate. Înainte de programarea unei săpături se utilizează magnetometre, mult mai eficientă în a spune ceea ce este dedesubt, în vederea programării săpăturii.
4. Situri non-RAN făcute praf, cetăți dacice pline de gropi, pierdute pentru știință.... Umblând mult pe teren, cunosc fenomenul și e cât se poate de întristător.

Cât privește ultima întrebare. E ușor să acuzi dar e la fel de ușor să te faci că nu vezi. Eu sincer NU ȘTIU dacă domnul Iulian Enache este sau nu este vinovat. Nici nu este treaba mea să mă pronunț aici. La prima vedere pot să spun că unele elemente din caz ridică într-adevăr întrebări, cel puțin dacă judecăm după ceea ce a apărut în presă. Întrebări care pot fi sau nu pot fi justificate de faptele petrecute. În fond, părerea mea pe această temă, oricare ar fi, nu este relevantă și nici nu contează - este treaba unor alte organe și servicii specializate ale statului să facă lumină în acest caz. Corect ?

John Deere

Apropo de metale... caracterul tragi-comic al situației e ilustrat pe deplin de ceea ce se întâmplă în Munții Orăștiei: băieții, exasperați probabil de numărul mare de lupe de fier aruncă tot ce nu e metal prețios: unelte de fier, podoabe de bronz, cică unii ar arunca și argintul. Le fac grămadă lângă gropi pentru arheologi.

ZALMOXIS