Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #5429 un bagator de seama

2013-08-21 06:51

Oltchim a fost stors ca o lămâie între două vagoane de tren

• Administratorul judiciar face noi dezvăluiri incendiare:

Oltchim a fost stors ca o lămâie între două vagoane de tren

• Piperea spune că va cere tragerea la răspundere a fostului director Roibu, vinovat de problemele Oltchim • „Se ştie şi la DIICOT şi la DNA cine sunt vinovaţii. Furnizorii aduceau materii prime la preţuri exorbitante, iar la ieşirea produselor finite traderii impuneau preţuri bune pentru ei, nu pentru Oltchim. Cine sunt vinovaţii? Dl Roibu, fostul director al Oltchim, este unul dintre ei, este şeful lor, dar mai sunt şi unii lideri de sindicat”, a spus Gheorghe Piperea

Gheorghe Piperea, avocat şi unul dintre administratorii judiciari ai Oltchim, a fost săptămâna trecută invitatul jurnaliştilor Adina Vlad şi Ion M. Ioniţă la emisiunea „Adevărul Live”, unde a discutat fără menajamente despre situaţia combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Iată pe scurt declaraţiile avocatului: „La Oltchim, salariile se vor da la timp. Până acum m-am comportat cu mănuşi faţă de sindicate, dar ei vor avea încă destule motive să iasă în stradă. În septembrie-octombrie voi cere să fie tras la răspundere vinovatul, iar sindicatele nu vor să se întâmple aşa ceva. Se ştie şi la DIICOT şi la DNA cine sunt vinovaţii. Oltchim a fost stors ca o lămâie între două vagoane de tren. Furnizorii aduceau materii prime la preţuri exorbitante, iar la ieşirea produselor finite traderii impuneau preţuri bune pentru ei, nu pentru Oltchim. Cine sunt vinovaţii? Dl Roibu, fostul director al Oltchim, este unul dintre ei, este şeful lor, dar mai sunt şi unii lideri de sindicat. Vor fi pierderi de un miliard - un miliard şi jumătate de euro, din care la nivelul traderilor care au făcut afaceri cu dl Roibu (cu el, nu cu Oltchim) vor fi 500 de milioane de euro. Creanţele sunt de 793 de milioane de euro. Capacitatea de 100% este doar pe hârtie, acum funcţionează la 23%. În Arpechim s-au cheltuit 102 milioane de euro. Pentru a fi salvat Oltchim şi să funcţioneze la 60% din capacitate este nevoie de 45 de milioane de euro. Platforma de la Bradu, unde se obţine PVC, are şi ea nevoie de 15-20 de milioane de euro. Pozitiv în cazul Oltchim este că avem şapte entităţi interesate în cumpărarea SPV-ului (activele funcţionale). Oltchimul vechi, ca acţionar al SPV, va vinde şi din banii astfel obţinuţi va plăti ce mai e de plătit din datorii. Cred că în octombrie o să putrem să închidem această vânzare a SPV. După care vom avea altele de făcut, în special recuperarea prejudiciilor şi întoarcerea activelor înstrăinate. Cine sint investitorii interesaţi? PCC, dl Ştefan Vuza, nişte ruşi care ne presează, un fond de investiţii american şi un fond de investiţii din China. Am fost asaltat de ciudaţi, oo, da! E un rus care nu ştiu cine e. În afară de el, ar mai fi cineva care ar dori să finanţeze nu Oltchim ci partenerii de afaceri ai combinatului”.
În schimb, administratorul special al SC Oltchim SA, Bogdan Stănescu, a mai prezentat, în cadrul raportului semestrial, tendinţele, elementele, evenimentele sau factorii de incertitudine ce afectează sau ar putea afecta lichiditatea societăţii, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Principala problemă a SC Oltchim SA o constituie lipsa capitalului de lucru care conduce la o funcţionare redusă a instalaţiilor tehnologice, cu implicaţii în înregistrarea de pierderi şi o lipsă de lichidităţi pentru plata la scadenţă a datoriilor. Societatea a reuşit să-şi îmbunătăţeasca în ultimele 6 luni rezultatele economico-financiare, iar în situaţia obţinerii de finanţări, va creşte gradul de utilizare al capacităţilor de producţie, astfel încât să desfăşoare o activitate profitabilă şi să-şi poată achita integral şi la termen datoriile curente. Valoarea totală a investiţiilor realizate în primul semestru al anului 2013 este de 1,47 milioane de lei, reprezentând 5% din valoarea programului de investiţii aprobat pentru acest an şi cu 6,9% mai mică decât cea realizată în perioada de comparaţie. Sursele de finanţare folosite pentru investiţiile realizate de SC Oltchim SA au fost numai surse proprii. Principalele lucrări de investiţii se referă la: modernizare instalaţie Polioli-Polieteri - 658.000 lei, reabilitare electrolizoare la Electroliza cu membrană - 162.000 lei. Pentru perioada imediat următoare se intenţionează accesarea unei finanţări de minim 15 milioane euro care va conduce la o creştere a utilizării capacităţilor de producţie de la SC Oltchim SA astfel încât să desfăşoare o activitate profitabilă şi să-şi poata achita integral şi la termen datoriile curente. Funcţionând redus sunt şi cazuri în care nu s-au achitat integral şi la scadenţă datoriile. În viitorul apropiat, odată cu obţinerea finanţărilor, acest lucru se va rezolva, societatea, după obţinerea finanţărilor având capacitatea de a-şi achita integral şi la termen datoriile curente. Acţiunile SC Oltchim SA sunt suspendate de la tranzacţionare începând cu data de 30 ianuarie 2013 şi până la confirmarea planului de reorganizare propus de administratorii judiciari”, a mai precizat Bogdan Stănescu, administratorul special al SC Oltchim SA.

OLTCHIM a ajuns să aibă în prezent datorii totale de peste 830 milioane de euro

La data de 30 iunie 2013, SC Oltchim SA înregistra datorii totale de peste 830 milioane de euro, în creştere comparativ cu situaţia de la finalul anului trecut. Tot conform precizărilor conducerii SC Oltchim SA, la data de 30 iunie 2013, urmare a intrării societăţii în procedura insolvenţei, s-a produs o reaşezare a împărţirii datoriilor, astfel că datoriile înregistrate la 30 ianuarie 2013 (data intrării în insolvenţă) regăsite în sold la 30 iunie 2013 au fost incluse în datoriile pe termen lung. Aceste datorii vor fi plătite în conformitate cu programul de plăţi conţinut în planul de reorganizare, conform Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei. Cifra de afaceri realizată de SC Oltchim SA în semestrul I 2013 este de 210,52 milioane de lei, echivalent 47,94 milioane de euro. Valoarea exportului realizat este de 28,32 milioane de euro, respectiv 59% din cifra de afaceri. Din punct de vedere al conţinutului economic, vânzările SC Oltchim SA au următoarea structură: petrochimie (polioli-polieteri) - 116,77 milioane de lei, clorosodice - 54,64 milioane de lei, materiale de construcţii - 18,17 milioane de lei, piroliză - 173.600 lei, mărfuri - 14,9 milioane de lei, diverse - 5,84 milioane de lei. Veniturile totale cuprind pe lângă volumul total al vânzărilor (cifra de afaceri) de 210,52 milioane de lei, următoarele: venituri din producţia stocată (vânzări din stoc) - 4,84 milioane de lei, alte venituri din exploatare - 1,3 milioane de lei, venituri financiare - 32,18 milioane de lei. Veniturile financiare ale SC Oltchim SA cuprind în principal: venituri din diferenţe de curs valutar - 31,48 milioane de lei, venituri din dobânzi bancare - 311.300 lei, venituri din dividende încasate - 127.000 lei, alte venituri financiare - 261.700 lei. Cheltuielile totale efectuate de SC Oltchim SA în semestrul I sunt în sumă de 386,67 milioane de lei (88 milioane de euro), din care cheltuieli din exploatare de 328 milioane de lei şi cheltuieli financiare de 58,74 milioane de lei. Cheltuielile din exploatare cuprind următoarele: cheltuieli cu materii prime şi materiale - 107,63 milioane de lei, cheltuieli cu energia şi apa - 62,56 milioane de lei, cheltuieli salariale (inclusiv impozite) - 80,2 milioane de lei, cheltuieli cu amortizarea - 55,25 milioane de lei, cheltuieli cu prestaţii externe - 16,14 milioane de lei, penalităţi furnizori - 1,25 milioane de lei, cheltuieli impozite şi taxe locale - 2,12 milioane de lei, alte cheltuieli - 2,74 milioane de lei. În schimb, cheltuielile financiare ale SC Oltchim SA au următoarea componenţă: cheltuieli din diferenţe de curs valutar - 37,68 milioane de lei, cheltuieli cu dobânzile - 20,72 milioane de lei, alte cheltuieli financiare - 345.000 lei. Mai spunem că la data de 30 iunie 2013, SC Oltchim SA înregistra o pierdere de 147,5 milioane de lei, echivalentul a 33,58 milioane de euro.
(Petre Coman)