Nu mai dorim încă un an de şcoală online! "Pandemia a provocat cea mai distructivă perturbare a educației din istorie"

Contactați autorul petiției

O nouă petiţie - modificări la proiectele de lege a educaţiei

2022-08-17 08:45:32

Puteţi consulta petiţia "Învățământul faţă în faţă este regula, nu excepţia. Şcoală online doar în condiții legale stricte şi grave!" la următorul link:

https://www.petitieonline.com/petiie_invmantul_fa_in_fa_este_regula_nu_excepia_coal_online_doar_in_condiii_legale_stricte_i_grave


Ionela Gavril

Proiectele legii educaţiei - amendamente

2022-07-15 11:00:10


În perioada 13 iulie-24 august, proiectele de lege ale Educaţiei (care vor înlocui actuala Lege nr. 1/2011) se află în procedură de consultare publică. Le puteţi consulta la linkul următor, pe site-ul Ministerului Educaţiei:




Se regăsesc şi prevederi care pot aduce atingere obiectivului principal al Asociaţiei - acela de a nu încuraja învăţarea online decât în situaţii cu totul şi cu totul excepţionale. Mai exact, art. 18, alin. 2 din proiectul de mai sus, zice-aşa: "Pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la educație, în situaţia în care se instituie starea de urgenţă, starea de alertă sau starea de asediu, activităţile în învățământul preuniversitar se pot desfăşura exclusiv online". Cu alte cuvinte, dacă starea de alertă durează un an, doi sau mai mult, este în regulă, potrivit acestei prevederi, învăţarea online pentru toată această perioadă.

 



Vom încerca, prin intermediul Asociaţiei pentru şcoală la şcoală, să adunăm o listă cu amendamente pe care să o înaintăm Ministerului.


Ionela Gavril

Digitalizarea educaţiei

2022-06-15 06:38:46

Ultima perioadă şcolară a fost liniştită, având în vedere că şcolarii şi preşcolarii au puttu merge la şcoală cu prezenţă fizică. Acum, a venit vacanţa, e linişte aparent, dar procesul de digitalizare în educaţie înaintează cu paşi extrem de rapizi. Eu ma gândesc că cei care nu am susţinut învăţarea online în pandemie, nu avem cum să fim de-acord nici acum cu digitalizarea educaţiei. Şi, mai ales că e vorba despre o digitalizare forţată şi rapidă. Vedeţi, în acest sens, poziţiile ministrului Educaţiei şi ale Ministerului în cursul lunilor mai şi iunie 2022 în privinţa digitalizării: tabla digitală, device-uri pentru preluare de pe tabla digitală, teste digitale etc.

Considerăm că sporirea digitalizării (adică prelungirea expunerii copiilor la device-uri) pe timp de nepandemie are aceleaşi efecte negative ca şi online-ul din timpul pandemiei, şi de aceea susţinem în continuare că digitalizarea nu trebuie să înlocuiască instrumentele clasice (scris, citit, documentare etc) în procesul de educaţie.

De aceea, recent, doar câtiva părinţi am decis să creăm o asociaţie (Asociaţia părinţilor pentru şcoală la şcoală - APSS) care să facă unele demersuri şi să exprime în continuare poziţii publice, în principal, pe acest subiect, atunci când situaţia o impune (preşedinte, Irina Traistaru). Puteţi vedea pagina de Facebook aici: 

https://www.facebook.com/Asocia%C5%A3ia-p%C4%83rin%C5%A3ilor-pentru-%C5%9Fcoal%C4%83-la-%C5%9Fcoal%C4%83-APSS-100365676034833/?ref=pages_you_manage

În plus, încă din pandemie, când eram permanent sub ameninţarea şcolii online, a funcţionat şi un grup de Facebook, "Părinţi şi profesori care vor şcoală cu prezenţă fizică", pe care îl puteţi vedea aici: 

https://www.facebook.com/groups/1075741909923081

 

Ionela Gavril


Ionela Gavril

Audienta telefonica cu Ministerul Educatiei

2021-11-01 13:35:33

Am fost sunata de la Ministerul Educatiei, de catre secretarul de stat Stelian Ion. "Audienta" a fost telefonica, in baza solicitarilor pe care deja le stia, pentru ca le-am detaliat in email. Le-am pus si aici, pe grup, azi.

Mi-a spus ca la discutiile cu CNSU va lua in calcul cele propuse, in masura posibilului.

Nu este convins, insa, de faptul ca descentralizarea deciziei, in sensul de a decide scolile daca acestea se inchid/deschid este una care, in practica, duce tot la online. Eu am argumentat ca descentralizarea deciziei duce tot la online, cele mai multe scoli cerand astfel de cursuri, pe cu totul alte motive decat cele epidemiologice.

De asemenea, la minister, se crede ca sunt mai multi cei care doresc online decat fizic. M-a indemnat sa fac si eu un sondaj. Eu, insa, nu cad in aceasta capcana a sondajelor, pentru ca dreptul la invatatura nu este unul negociabil. Plus ca sondajele recente pe acest subiect au o metodologie discutabila.

In concluzie, secretarul de stat a spus, cam ce sustine si public Ministerul Educatiei. Ca se doresc cursuri cu prezenta fizica si Ministerul va sustine acest lucru si pentru 8 noiembrie. Nu garanteaza, insa, ca situatia epidemiologica o va permite. A mai precizat ca decizia finala in acest sens nu poate multumi pe toata lumea. Parerea mea aici e ca premisa e falsa, pentru ca a plecat de la ideea ca dreptul la educatie se poate negocia prin sondaje.

 


Ionela Gavril

Solicitare audienţă Ministerul Educaţiei

2021-10-28 09:49:22

Astazi, 28 octombrie, am solicitat audienţă la ministrul Educaţiei, în vederea solicitării de cursuri cu prezenţă fizică începând cu 8 noiembrie 2021, în contextul în care atât ministrul Sănătăţii cât şi cel al Educaţiei au spus public faptul că cel mai probabil scenariu după vacanţa forţată este tot online. Sper să ne primească în timp util, dar, evident, nu pot garanta.

Vă redau, mai jos, email-ul de cerere audienţă:

"Bună ziua,

 
Subsemnata, Ionela Gavril, în calitate de părinte al doi copii (un elev la şcoala primară şi un preşcolar), vă rog să-mi programaţi o audienţă la dl. secretar de stat Sorin Ion (aşa mi s-a comunicat telefonic), până cel mai târziu 3 noiembrie 2021, pentru a cere modificarea Ordinului comun ME nr. 5.338  şi MS. nr. 1082 din 1 octombrie 2021, în sensul revenirii la cursurile cu prezenţă fizică, începând cu data de 8 noiembrie 2021 (după terminarea vacanţei forţate).
 
Solicit această audienţă până cel târziu 3 noiembrie 2021, având în vedere faptul că ministrul Educaţiei a anunţat că va publica la 5 noiembrie Ordinul prin care se reglementează modul de funcţionare a şcolilor în perioada următoare.
 
O scurta prezentare a solicitării noastre:
 
1) testare serioasă şi bine reglementată în şcoli, pentru a putea face posibilă funcţionarea cu prezenţă fizică, indiferent de situaţia epidemiologică (chiar dl. ministru al Educaţiei a precizat că în aproape nicio ţară din Europa prezenţa fizică la şcoală nu mai este condiţionată de contextul epidemiologic!)
 
2) modificarea ordinului ME nr. 5338  MS. nr. 1082 din 1 octombrie 2021, în sensul în care:
   * art. 3, alineat 2 din Ordinul comun să fie clarificat, eventual eliminat:
          - o dată, pentru că motivele de infrastructură şcolară (săli mici, număr mare de elevi) nu au legătură cu contextul epidemiologic şi nu este legală suspendarea cursurilor pe motive de infrastructură; mai mult, faptul că Legea Educaţiei a fost aplicată abuziv şi s-au făcut clase de 35-40 de elevi nu trebuie decontat de elevi prin condamnarea la şcoală online, sub umbrela acestui articol din ordin.
          - a doua oară, pentru că, sub umbrela acestui articol, decizia s-a descentralizat, iar practica recentă a arătat că articolul a fost aplicat abuziv. Cele mai multe şcoli din Bucureşti au cerut recent şi li s-a aprobat online, pe acest motiv ("frica"), care nu se poate constitui într-un criteriu obiectiv de închidere/deschidere a şcolilor; 
     * dacă tot s-au flexibilizat aşa de mult criteriile de închidere/deschidere a şcolilor, considerăm că este nevoie şi se poate să creaţi legislatie în care cine vrea să vină fizic, să vină fizic, cine se teme şi vrea online, să rămână în online; reglementarea poate fi cu titlul de excepţie, pe timpul pandemiei !!! (s-au creat multe reglementări excepţionale în pandemie, de ce nu s-ar putea şi acum?!)
      * art. 6, alineat 9 din Ordinul comun, să fie clarificat, eventual eliminat, având în vedere atât lipsa sa de claritate (la un profesor infectat se poate închide întreaga şcoală?!!!) cât şi crearea unui criteriu foarte subiectiv şi arbitrar de închidere a şcolilor; oricând, arbitrar, se pot închide şcoli pe acest non-criteriu.
 
3) modificarea Ordinului comun prin crearea unui cadrul lelgislativ pentru şcoală cu prezenţă fizica cu un calendar predictibil, având in vedere că e deja al treilea an şcolar dat peste cap de pandemie; pandemia poate dura ani de zile, ce facem, continuăm aşa cu şcoala, avem un plan pe termen mediu si lung, în contextul în care pandemia nu pare a se termina? În plus, observăm că şcolile sunt considerate activitate ne-esenţială şi, de când a început pandemia, acestea au fost cele mai afectate;
 
4) modificarea Ordinului comun, prin regândirea acelor scenarii în care la jumătate de clase cu câte un elev infectat să se închide întreaga şcoală (prin testare, cei care se dovedesc că sunt negativi să poată continuat prezenţa fizică). Un exemplu: la o şcoală care are aproximativ 2000 de elevi şi 54 de clase, la doar 27 de elevi (câte unul din fiecare clasă), şcoala se închide. Asta înseamnă că, la o rată de îmbolnavire de numai de 1,35%, şcoala se închide. În Bucureşti, de exemplu, s-au închis foarte multe şcoli, după acest criteriu, într-un timp foarte scurt. Ceea ce iar este foarte discutabil.
 
5) modificarea Ordinului comun în sensul în care principiul proporţionalităţii, care trebuie avut în vedere atunci când se restrâng drepturi (în speţă, dreptul la educaţie), să fie respectat. De la începutul pandemiei, acest principiu a fost mereu încălcat, şcolile putând fi închise oricând, în timp ce alte domenii de activitate, nu (mall-uri, săli de jocuri/noroc, saloane de înfrumuseţare etc)
 
Avem rugămintea să programaţi această audienţă în timp util, pentru a ne face auzită vocea şi pentru a avea posibilitatea să detaliem cu argumente de legalitate şi de oportunitate cele expuse mai sus. Nu este normal ca doar CNE şi FNAP să se facă auziţi. Avem în spate mai multe petiţii online care au susţinut, şi anul trecut, şi anul acesta cursurile cu prezenţă fizică şi am atras atenţia, în mod constant (dar mai puţin vizibil) asupra situaţiei de disproporţionalitate în care s-au aflat şcolile în pandemie în raport cu alte domenii de activitate.
 
Petiţii online, susţinute de părinţi şi profesori (în favoarea cursurilor cu prezenţă fizică)
 
 

Ionela Gavril

Sondaj TVR/Hotnews pro si contra scoala online

2021-10-18 19:48:26

Tvr impreuna cu Hotnews au lansat acest sondaj, in paralel cu o dezbatere pro/contra online in platou.

Nu stiu cat timp va mai fi deschis votului, dar il las, totusi, aici:

https://www.google.com/amp/s/m.hotnews.ro/stire/25115525%3famp

Multumesc!


Ionela Gavril

Scolile pot fi inchise si fara sa existe motive epidemiologice !!!

2021-10-13 06:52:28

Dupa cum ati vazut, intr-o prima faza, Ministerul Educatiei a modificat Ordinul comun, asa cum am cerut in prezenta petitie (asa cum au cerut si altii), prin eliminarea pragului de 6 la mia de locuitori (sa nu se mai treaca in online automat, la atingerea incidentei de 6 la mie). A fost, insa, un motiv aparent de optimism, pentru ca, la numai cateva zile de la modificarea favorabila invatarii cu prezenta fizica, ministrul Educatiei a dat unda verde arbitrariului.

La presiunea Consiliului National al Elevilor si a Federatiei Nationale a Parintilor, care au cerut ca directorii de scoli sa poata decide inchiderea scolii pe alte motive decat cele epidemiologice, ministrul a venit cu precizari in spatiul public, spunand ca Ordinul nr. 5.338/1.082/2021 ofera deja aceasta posibilitate, de a fi inchise scolile, fara motive de boala.

Care au fost consecintele acestei precizari publice a ministrului Educatiei?

Dupa noua decizie, potrivit careia scolile pot solicita intrarea in online fara niciun criteriu obiectiv, DOAR 9 scoli (dintre cele 100 de cereri) din Bucuresti au solicitat acest lucru ca urmare a infectarilor, in timp ce 91 (!!!) au invocat motive de "teama". Nu e clar a cui este si a cui va fi aceasta teama. Nu spun ca temerile nu sunt legitime, dar se lasa loc de mult arbitrar la nivelul directorilor de scoli, prin aceasta noua inventie, "autonomia preuniversitara".
 
Si inca ceva. Raportul ISMB cu scolile online din Bucuresti, la data de 12 octombrie 2021 (http://ismb.edu.ro/.../covid/rapoarte_COVID_12_10_2021.pdf), cuprinde un tabel cu activitatea a 655 de scoli din Bucuresti. Dintre acestea, 235 de scoli particulare trecute acolo nu au deloc semnalate cazuri la clase. Zero peste tot. Cum se poate asa ceva?! Stiu ca la multe unitati de invatamant private, infrastructura/spatiul sunt mai slabe decat la scolile de stat. Si-atunci, cum se poate sa nu aiba cazuri la clasa si sa desfasoare activitate cu prezenta fizica? Sau acolo sunt alte reguli?
Cert este ca se poate. S-a putut si anul trecut. Cand invatamantul public era in online, cel particular era exceptat. S-au gasit solutii, pentru ca business-ul sa mearga mai departe.
 
Cred ca solicitarile Consiliului National al Elevilor (CNE) si Federatia Natioanala a Parintilor (FNAP), de a decide scolile/directorii de scoli cand sa se treaca in online excede cadrul legal al Ordinului nr. 5.338/1.082/2021. Si ca ceea ce a spus ministrul in spatiul public a fost doar o interpretare a textului propriului Ordin, astfel incat cele doua structuri (despre care afirm cu nu stiu pe cine reprezinta: pe care parinti, pe care elevi; pe mine nu m-a intrebat nimeni, pe dvs. v-a intrebat cineva?)
 
Ne gandim, prin urmare, ce si daca se mai poate face ceva. Astept propuneri de la dvs.
 
Ceea ce observ este ca, din pacate, cei care vor invatamant online (inclusiv CNE si FNAP) au o mare influenta asupra deciziei la Ministerul Educatiei, fiind parteneri oficiali de dialog social. Dar nu rezulta ca pozitia celor doua structuri reprezinta o opinie majoritara a parintilor sau elevilor, asa cum se pretinde.

Ionela Gavril

Sondaj privind trecerea in online la 6 la mie !!!

2021-09-29 08:03:54

Puteti gasi linkul aici:

https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-25068463-sondaj-trebui-inchise-scolile-daca-trece-6-mie.htm

 

Deocamdata, asa cum arata datele din sondaj, sunt mai multi cei care cred ca la 6 la mie scolile ar trebui sa treaca in online. Asta, pentru ca publicul Hotnews este pro-online. Poate putem rasturna situatia :)

 

Multumesc!


Ionela Gavril

Apel către părinţi

2021-09-29 07:31:12

După cum aţi văzut, se pune în discuţie, aşa cum am solicitat în petiţie, acel prag de 6 la mie, la care şcolile intră în online. Nu ştim dacă va fi o decizie favorabilă cursurilor fizice, având în vedere că ministrul a spus aseară la TV, că există 183 de petiţii pro-online şi doar 176 petiţii pro-fizic. În fine, e discutabilă statistica...

Apelul pe care vreau să îl fac este cu privire la testare. În contextul dat, şcoala nu poate să se desfăşoare fizic dacă nu suntem măcar de acord cu testarea. Personal, cred că nu este un lucru imposibil şi cred că lucrurile ar arăta mai bine dacă părinţii ar înţelege acest aspect. Trebuie să existe minime condiţii de siguranţă în şcoli, iar testarea ar putea fi una dintre ele. Condiţie care să asigure o continuitate pentru învăţarea în format fizic.

Redau mai jos, ce a spus ministrul Educaţiei aseara, la Digi24:

"Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, susține că până vineri trebuie luată o decizie dacă școlile vor continua cu prezență fizică sau vor trece în online dacă rata de infectare trece de 6 la mie.
 
„Dacă vineri se va depăși pragul de 6 la mie în București de exemplu, după regulile de azi școlile intră în online, cu excepția școlilor speciale, creșele și grădinițele rămân deschise. (...) Deocamdată, regula este valabilă și este clară. Până vineri trebuie să ne decidem într-un fel. Deciziile trebuie bazate pe legislație primară”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.
 
Ministrul Educației a precizat că „interesul copiilor este să nu se întrerupă scoala cu prezența fizică”, însă decizia trebuie luată ținând cont de părerea experților în sănătate și astfel încât copiii să nu fie puși în pericol.
 
Cîmpeanu a spus că până acum și în rândul părinților părerile sunt împărțite, unii dorind continuarea cursurilor în format fizic, alții dorind intrarea în online. „Sunt speriați de mersul la școală, dar n-au o problemă să meargă în mall-uri.
 
Ministrul Educației s-a declarat, totodată, „foarte trist” de rezultatele unui sondaj privind acceptul părinților pentru testarea elevilor.

„Sunt foarte trist, tocmai ce-am aflat răspunsul la un sondaj la o scoală din București în care 99% dintre părinți nu au fost de acord cu testarea”, a spus el"
 

Ionela Gavril

Petitie trimisa autoritatilor

2021-09-28 12:50:07

Buna ziua,

Desi a adunat putine semnaturi, am decis sa trimit petitia autoritatilor, in principal, ministrului Sanatatii, ministrului Educatiei si primului-ministru; in subsidiar, Dsp, presedintilor camerelor, presedintilor comisiilor de invatamant din parlament etc.

Am decis sa nu mai astept, intrucat, dupa cum vedeti, in Bucuresti si in orase mari din tara, deja se ajunge zilele acestea la.incidenta 6, la care scolile trec in online.

 Am solicitat, dupa cum am scris si in petitie, modificarea Ordinului comun din 3 septembrie 2021, prin care se trece in online la 6/1000 locuitori. De asemenea, am cerut audienta la ministrul Educatiei si prim-ministru. Vedem in ce masura si cand vor da curs.

Sa avem succes!


Ionela Gavril



Distribuiți această petiție

Ajutați această petiție să obțină mai multe semnături.

Cum să promovați o petiție?

  • Partajați petiția pe peretele Facebook și pe grupurile care au legătură cu subiectul petiției.
  • Contactați-vă prietenii
    1. Scrieți un mesaj în care explicați de ce ați semnat această petiție, având în vedere că este mai probabil ca oamenii să o semneze dacă înțeleg importanță subiectului la care face trimitere.
    2. Copiați și lipiți adresa web a petiției în mesajul dumneavoastră.
    3. Trimiteți mesajul folosind e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram și LinkedIn.



Publicitate plătită

Vom expune reclama pentru această petiție în atenția unui număr de 3000 de persoane.

Aflați mai multe informații...