Varus Equin - Tratament Metoda Ponseti - Picior stramb congenital

Scrisoare deschisa catre Ministrul Sanatatii, domnul Vlad Voiculescu  

Initiativa acestei scrisori porneste de la un grup de parinti cu copii cu diagnostic varus equin (diagnostic mai bine cunoscut ca picior stramb congenital).

Nemultumirile noastre sunt legate, pe de o parte, de efectele scaderii sumei decontate pentru dispozitivele medicale, incepand de la 1 octombrie 2016, potrivit Ordinului Presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Pe de alta parte, de calitatea actului medical in tratarea acestei afectiuni.

 

1.       Orteza/ Dispozitive medicale:

-Scaderea sumei decontate pentru dispozitivele decontate incepand cu 1 octombrie 2016  

Prin scaderea sumei decontate, acesti copii, cu varste cuprinse intre cateva saptamani si 4-5 ani, nu mai au acces la un tratament echitabil. Multi parinti nu isi permit plata acestor dispozitive medicale (orteze).  Mare parte din vina o au si firmele intermediare.

In spitalele din Romania sunt furnizate orteze tip Dennis Browne de calitate indoielnica, realizate “la comanda” de firme agreate CNAS. Multi din parinti s-au confruntat cu complicatii in urma folosirii acestor dispozitive. Decontarea lor este completa (1748,96ron!), la niste sume mult peste valoarea acestora. Mare parte din bani ajung la firme intermediare.

Orteza originala Ponseti nu este acceptata spre decontare in Romania, desi este cea mai moderna solutie in lume, in acest moment pentru tratarea acestei boli (varus equin) si este decontata in totalitate in statele Uniunii Europene. Pretul ortezei Ponseti, direct de la furnizorul acesteia pentru Europa aflat in Marea Britanie, este de 195 lire (transport inclus), aproximativ 975 ron.  

Dorim, astfel, folosirea eficienta a banilor publici pentru orteze de calitate, la un pret decent, fara plata inutila si imensa facuta catre firme intermediare sau pentru produse de calitate indoielnica. Aceste orteze trebuie sa ne ajute exclusiv  copiii, banii publici decontati trebuie folositi exclusiv in ajutorul financiar al parintilor acestor copii. Propunem extinderea firmelor agreate de CNAS pe intreaga Europa, daca este nevoie. Astfel, am putea deconta ortezele la pretul corect, fara intermediari si am fi mai siguri de calitatea produsului primit.  

 

2.       Calitatea actului medical  

Netratata corect, aceasta afectiune duce la infirmitate. Foarte multi doctori in Romania in spitalele de stat si private, trateaza aceasta afectiune fara a avea certificare/atestare in metoda Ponseti precum si experienta in aplicarea acestei metode (numar de pacienti tratati si urmariti pe o perioada cat mai lunga de timp-avand in vedere tendinta de recidiva a deformarii in varus equin a piciorului).

Metoda Ponseti este singura acceptata in acest moment in lume, fiind considerata cea mai eficienta si putin costisitoare. Avem printre noi multi parinti ai caror copii au fost tratati necorespunzator in spitalele din Romania, complicatiile fiind grave in urma manevrelor incorecte de indreptare a piciorului, a purtarii altor tipuri de orteze decat cea originala Ponseti.

Corectarea acestor complicatii presupune trauma in plus pentru copil si efort psihic si financiar pentru parintii acestuia.  

Dorim astfel sa cerem instruirea cadrelor medicale prin cursuri de specializare recunoscute international in aplicarea metodei Ponseti pentru a evita, pe viitor, cazurile tratate incorect si complicatiile aparute, foarte costisitoare, de altfel.  

De asemenea, orteza Ponseti trebuie sa fie acceptata ca solutie pentru rezolvarea acestei afectiuni, sa beneficieze de decontare completa, asa cum se intampla in toate statele Uniunii Europene. De ea trebuie sa beneficieze  toti acesti copii, indiferent de situatia financiara a parintilor lor. Sansele lor la o viata normal sunt mult prea importante. Astfel, riscul acestora este de a ramane infirmi pe viata.  

 

Resurse, contact si mai multe informatii:   https://varusequin.wordpress.com/about/  

  


Oancea Daniela    Contactați autorul petiției