Spitalul de copii A. Pesamosca
Alexandru Pesamosca (n. 14 martie 1930, Constanța, d. 1 septembrie 2011 ) cel mai cunoscut chirurg pediatru din România. Timp de jumătate de secol a făcut peste 50 000 de operații, salvând de la infirmitate pe viață sau de la moarte mii de copii, inclusiv pe cei considerați fără speranță și inoperabili de către ceilalți medici. A contribuit la redactarea a sute de lucrari de specialitate, a fost un pionier in domeniul transplantului renal la copii, este mentionat in "A history of surgical paediatrics"(Robert Carachi, Daniel Greer Young) si a fost Editor in Chief Emeritus al Journal of Pediatric Surgical Specialties.
Dr. Pesamosca, vorbind intr-un interviu pentru Formula AS despre o operatie nerecunoscuta ca fiind premiera mondiala in care a construit un esofag nou-nout dintr-un segment de colon "Nu mi-au placut niciodata titlurile, medaliile, diplomele, desi am primit cateva. Asa ca nu prea m-a afectat faptul ca operatia asta n-a fost recunoscuta. Eu am ramas cu multumirea suprema ca Radu e un flacau sanatos si ca parintii lui sunt fericiti. N-am fost niciodata trufas. Trufia e cel mai urat pacat al medicului. Din nenorocire, astazi cam toate spitalele sunt bantuite de pacatosi d-astia. Doctori care se cred Dumnezeu. Pentru ei, toti pacientii sunt niste gunoaie. Intind mana sa le ia plicul cu bani si-apoi ii trateaza in bataie de joc. Toata viata m-am luptat cu buldogii astia imbuibati."
IN ultimii 12 ani din viata a locuit intr-o camaruta din cadrul spitalului Marie Curie, inconjurat de scrisori de multumire de la fostii pacienti. Este supranumit de catre fostii sai rezidenti, colegi, pacienti "titanul chirurgiei pediatrice".
In memoria sa, unul dintre cele 2 spitale in care Alexandru Pesamosca a operat foarte multi ani, respectiv "Spitalul Marie Curie" sau "Spitalul Grigore Alexandrescu" trebuie sa se numeasca "Spitalul Alexandru Pesamosca".
Andreea Tudor Contactați autorul petiției
Anunț de la administratorul acestui websiteAm închis această petiție și am șters informațiile personale ale semnatarilor.Regulamentul general al Uniunii Europene privind protecția datelor (GDPR) solicită un motiv legitim pentru stocarea informațiilor personale, respectiv ca informațiile să fie stocate pentru cel mai scurt timp posibil. |