Cerem refacerea amplasamentului inițial al monumentului ”Școala Ardeleană”
Către autoritățile publice locale din Cluj-Napoca,
În atenția Primăriei Cluj-Napoca,
În atenția Direcției Județene pentru Cultură Cluj,
În atenția Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice nr. 3, Cluj-Napoca,
Noi, semnatarii acestei petiții, intelectuali, oameni de cultură, locuitori ai municipiului Cluj-Napoca și alte persoane interesate de soarta orașului nostru, solicităm respectuos factorilor de decizie implicați refacerea amplasamentului grupului statuar Școala Ardeleană, în forma sa inițială. Această compoziție complexă include pasajul de acces, blocul prismatic cu inscripție, cele două trepte de acces, postamentul grupului statuar și contextul vegetal, respectiv spațiul verde și brazii care anturau monumentul.
Subliniem faptul că ansamblul amintit a fost proiectat în mod special pentru monument și face corp comun cu acesta. În timp, el a devenit, în această formă, un simbol vizual al Universității clujene, al orașului nostru și al culturii românești din Transilvania. Timp de jumătate de secol nu i s-a adus nicio critică și nu a provocat nicio disensiune. A constituit un element simbolic de consens pentru comunitatea clujeană, indiferent de epocă istorică, regim politic, apartenență națională sau confesională. A fost apreciat și iubit de toată lumea, fără rezerve, în forma care i-a fost hărăzită. Ni se pare total neinspirat ca el să fie pus acum în discuție, ba chiar demantelat, fără nicio motivație convingătoare.
Ansamblul poate fi integrat în noul concept urbanistic, nu deranjează sub raport funcțional, iar refacerea acestuia nu este costisitoare, în raport cu importanța sa socială și culturală. El respectă viziunea artistică a creatorului său, sculptorul Romulus Ladea, care l-a conceput pentru a fi amplasat pe o suprafață orizontală, care să permită contactul direct al publicului cu monumentul, adică exact ceea ce s-a întâmplat de cincizeci de ani încoace. Vechiul ansamblu, sobru, discret și familiar, satisface inclusiv perspectivele estetice contemporane. Doar o interpretare excesivă a acestora a putut conduce la soluția amplasării la sol, iar mai nou la ideea ridicării acestuia pe un
soclu ieftin și meschin, care contrazice și intențiile sculptorului, și conceptul inițial al proiectantului, și dorințele publicului clujean.
Nu dorim să alegem între mai multe soluții discutabile, atâta vreme cât avem la îndemână una simplă și verificată de cincizeci de ani: refacerea ansamblului inițial, cu elementele de vegetație aferente. Monumentul Școlii Ardelene nu este doar un contur pe un logo. Este chipul expresiv pe care comunitatea clujeană s-a deprins să îl dea moștenirii sale culturale. Îl dorim restaurat în ambianța care îi este proprie, cu sprijinul autorităților care au în sarcina lor apărarea acestui patrimoniu. Iar brazii care îi străjuiesc pe corifei vor crește pentru urmașii noștri!
Sorin Mitu // Andrei Cosmovici Contactați autorul petiției