PETITIE CATRE CNCD

449121722_25846848058292881_6197631342399170016_n.jpgPETIȚIE

În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, formulez prezenţa PETIŢIE prin care solicit constatarea şi sancţionarea faptei prevăzută de art. 2) alin. VI) din OG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare republicată, săvârşită la data de 23.06.2024, EDEN SRL (EDENLAND PARK BALOTESTI) în calitate de reclamat, cu sediul INTR. MUZEULUI NR. 5, BL. 9, SC. 2, ET. 3, AP. 14.

Vă solicit ca, pe lângă constatarea faptei de discriminare și aplicarea amenzii contravenţionale, să dispuneţi obligarea părţii reclamate să publice, în mass-media, un rezumat al hotărârii,

MOTIVELE PETIŢIEI SUNT URMĂTOARELE:

În fapt, persoana juridica a restrictionat accesul persoanelor cu deficienta de auz anumite atractiile oferite de catre locatia sa, mai exact, parcul de activitati EDENLAND PARK din BALOTESTI printr-o noua politică a parcului, hotărâtă pe 12 iunie, conform căreia persoanele cu hipoacuzie au accesul restricționat la activitățile cu trasee în copaci, perete escaladă și edenjump. Argumentarea este “ca nu se cunoaște limba română și instructajul este imposibil”.

Vă aduc la cunoștință, ca persoanele cu deficiența de auz au ca limba maternă LIMBA SEMNELOR ROMÂNE, recunoscută oficial prin Legea nr. 27/2020 care este urmată de către LIMBA ROMÂNĂ - astfel se utilizează în mod verbal sau prin scris LIMBA ROMÂNĂ. De asemenea, ca atât adulții cat și copiii cu deficiența de auz sunt foarte buni la LABIOLECTURA (citire pe buze) și poate exista fără nicio problemă o comunicare corectă atât timp cat există cooperare și dorință de incluziune.

Totodată, în temeiul Legii nr. 448/2006 toate instituțiile, atât private, cat și de stat, au obligația de a asigura un interpret autorizat pentru persoanele cu deficiența de auz.

Indiferent de dizabilitate, toți copii au dreptul la egalitate de șanse și incluziune în activitățile sociale, sportive și culturale în contextul OG 137/2020.

Dacă ar fi existat o minimă intenție de incluziune se puteau găsi soluții non discriminatorii pentru a exista siguranța, comunicare și cooperare din ambele părți și astfel, persoanele cu deficiența de auz ar fi avut acces la activitățile oferite de parc.

Solicităm să se elimine de urgență această politică discriminatorie și să se asigure respectarea prevederilor legale în vigoare la acest moment, să se permită accesul persoanelor cu deficiența de auz la toate atracțiile oferite de către parc.

În drept, faptele descrise se încadrează în prevederile art. 2) alin. VI) din OG 137/2000, respectiv privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare republicată, precum si in prevederile art. 2 alin. i) din Legea nr. 27/2020, precum si a dispozitiilor prevazute de Legea nr. 448/2006, respectiv art. 7 alin. (2), art. 21 alin. (2).