Lasati cainii pe spatiile verzi din Bucuresti

Petitie pentru permiterea accesului pe spatiul verde pentru animalele de companie

Solicitam, ca cetateni locuitori ai sectorului 1 si ai Municipiului Bucuresti, rectificarea situatiei legale existent cu privire la restrictia accesului animalelor de companie pe spatiile verzi, prin revenirea la situatia legala anterioara, respectiv cea intemeiata pe baza Hotararii de Consiliu General al Municipiului Bucuresti 243/2005, care stipula urmatoarele: " Art. 3 Se interzice plimbarea câinilor de companie prin parcuri şi grădini fără lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi fără botniţă, unde proprietarul animalului de companie trebuie sa pastreze curatenia."'

Situatia actuala, respectiv cea intemeiata pe baza Art 34, alineatul 1, litera b din Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti 120/2010, care a abrogat HCGMB 243/2005, stipuleaza urmatoarele, cu privire la obligatiile noastre ca stapani ai animalelor de companie: " b) [stapanii de animale de companie sunt obligati..] să nu permită accesul animalelor de companie pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, în spaţiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine şi pieţe de desfacere a produselor agroalimentare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spaţiile special amenajate. Nu vor fi supuşi acestui regim, câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor".

Motivele pe care se bazeaza cererea noastra includ administrarea deficitara si improprie a spatiilor verzi, caracterul excesiv al actualei legislatii cu privire la actiunile stapanilor de animale de companie si impactul procesului de reforma cu privire la evident cainilor cu stapan.

Administrarea Deficitara a Spatiilor Special Amenajate

Administrarea spatiului special amenajat pentru animalele de companie din cadrul Parcului Kiseleff (Parcul Kiseleff este locul in care semnatarii acestei petitii isi plimba animalele de companii, situatia prezentata are insa caracter general, observatiile fiind valabile pentru majoritatea spatiilor pentru animale de companie din parcurile si spatiile verzi din Municipiul Bucuresti) este deficitara si acesta nu este dezvoltat proportional cu populatia canina existenta la nivel local, fiind in acelasi timp neconforma cu normele europene, curatenia si intretinerea acestor spatii nefiind asigurata conform legii.

Acest cadru legislativ, prin interzicerea accesului pe spatii verzi si obligatia de a folosi spatii special amenajate care sunt improprii, din cauza unor deficiente de administrare, genereaza imposibilitatea asigurarii dreptului cainilor de a avea acces la un spatiu adecvat pentru plimbare, conform legislatiei cu privire la drepturile animalelor, si ne impiedica pe noi, ca stapani de animale de companie, sa le asiguram acest drept la miscare si plimbare, conform legislatiei drepturilor animalelor.

Caracterul Excesiv al Legislatiei in Cauza

Pe de o parte, cadrul legal actual, introdus in 2010, este excesiv si introduce o masura si o pedeapsa disproportionata, abuziva si excesiva, plecand de la premiza ca stapanii de animale de companie vor tulbura linistea si ordinea publica, precum si de la premiza ca acestia nu vor respecta curatenia. Astfel, actuala legislatie pedepseste ab initio toti stapanii de animale de companie, precum si toate animalele de companie.

 

Consideram ca legislatia anterioara, care permitea accesul pe spatiul verde, dar stabilea sanctiuni clare cu privire la nerespectarea curateniei, si asigura linistea si ordinea publica in parcuri si spatii verzi prin obligativitatea purtarii de catre animalele de companie a lesei. Masurile existente in cadrul legislativ anterior, respectiv sanctiunea contraventiei de a plimba cainele fara lesa in spatii publice, precum si sanctiunea cu privire la contraventia de a nu mentine curatenia in parc in cadrul plimbarii, sunt suficiente pentru a asigura atingerea scopului propus in legislatie, respectiv de a asigura linistea si ordinea publica, precum si curatenia in parcuri si pe spatii verzi in Municipiul Bucuresti.

In acelasi timp, acest tip de abordare legislativa nu ar pedepsi stapanii de animale de companie care isi plimba cainii mentinand curatenia si tinand in lesa animalele, ci doar acele persoane care prin actiunile lor aduc atingere curateniei in parcuri si spatii verzi, sau provoaca dezordine si tulburare a linistii publice.

Impactul Procesului de Reforma a Evidentei Cainilor cu Stapani

De asemenea, avand in vedere schimbarile legislative operate in legislatia in ceea ce priveste cainii cu stapan, avand ca referinta Ordinul ANSVSA 1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea si inregistrarea cainilor cu stapan, precum si reformele prevazute in legatura cu aplicarea acestora, respectiv procesul de creare a Registrului Evidentei Cainilor cu Stapan (RECS) si procesul de inregistrare a cainilor cu stapan la nivel national, consideram ca o schimbare la nivelul legislatiei locale ar fi necesara, pentru a lua in considerare noile realitati relevate de aceasta reforma.

Impactul acestei reforme la nivelul bazei de date cu privire la evidenta cainilor de stapani in Municipiul Bucuresti poate fi acela al imbunatatirii administrarii spatiilor special amenajate in parcurile si spatiile verzi din Bucuresti. Astfel, pe baza noilor date cu privire la situatia cainilor la nivelul Municipiului Bucuresti si a sectoarelor, autoritatile abilitate cu privire la administrarea parcurilor si a spatiilor verzi vor putea dezvolta un plan coerent cu privire la amenajarea si administrarea spatiilor speciale pentru animalele de companie, tinand cont de standardele legale la nivel national si european, precum si in conformitate cu populatia canina existenta in cadrul Registrului Evidentei Cainilor cu Stapan (RECS) la nivelul sectoarelor din Bucuresti, precum si a zonelor aferente fiecarui parc si spatiu verde.

Reforma sistemului de evidenta a cainilor cu stapan constituie o oportunitate pentru autoritati sa creeze un cadru legislativ coerent, prin care sa se creeze spatii special amenajate in spatii verzi si parcuri in Municipiul Bucuresti care sa respecte normele europene cu privire la curatenie si intretinere, precum si cu privire la marime si suprafata, raportat la populatia de caini cu stapan inregistrate legal in Registrul de Evidenta al Cainilor cu Stapan (RECS). Consideram ca doar in acel moment, in care aceste conditii ar fi asigurate, ar putea fi institutia restrictionarea accesului cainilor cu stapan doar in spatii special amenajate. In situatia actuala, pe baza datelor prezentate mai sus, cadrul legislativ optim este acela al permiterii accesului pe spatii verzi si in parcuri pentru cainii cu stapan, cu asigurarea aplicarii normelor legislative si a sanctiunilor cu privire la nerespectarea standardelor cu privire la curatenie si plimbarea cainelui in lesa.