STOP comercializarea Focurilor de artificii și petardelor pe teritoriul Rep.Moldova!
În atenția:
- Președinției Rep.Moldova
- Organului Legislativ
- Organului Executiv
- M.A.I.- Ministerului Afacerilor Interne
- I.N.S.T.- Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică
- Procuraturii Generale a Rep.Moldova
- Inspectoratului General de Poliție
Prin prezența Petiție,
va sesizăm despre gravitatea problemei comercializării și distribuției articolelor pirotehnice și anume: a focurilor de artificii și petardelor pe teritoriul Rep. Moldova.
Deși, conform articolului 4 al legii nr 143 privind regimul articolelor pirotehnice, este interzisă producerea, importul, exportul, transportul, comercializarea şi utilizarea petardelor, bateriilor de petarde, petardelor luminoase şi bateriilor de petarde luminoase; de asemenea este interzisă și comercializarea articolelor pirotehnice în pieţe, prin reţeaua de comerţ ambulant sau în afară unităţilor comerciale autorizate și vânzarea sau transmiterea în alt mod în posesie a articolelor pirotehnice consumatorilor care nu au atins vârsta de 18 ani” - observăm că efectul acestei Legi este TOTAL INEFICIENT și NEAPLICABIL!
Menționăm că o mare parte din cetățenii Rep.Moldova sunt îngroziți de efectele secundare ale acestor produse și solicităm intervenția Organelor sus-menționate, întru a STOPA definitiv, introducerea pe teritoriul Rep.Moldova a acestor produse cât și a înăspri pedeapsa pentru încălcarea acestei Legi.
Situația în Rep.Moldova este deplorabilă la acest capitol și subliniez că Legea nu funcționează nici 1%!
Aceste produse se regăsesc la vânzare în orice fel de “piață, tarabe, chioșcuri, etc” și respectiv utilizarea acestora este : incontrolabilă.
Printre cele mai grave post-efecte a declanșării acestora se numără:
- Rănirea sau aducerea unor injurii grave sănătății minorilor (sub 18 ani) cât și adulților care le folosesc in scop distractiv;
- Sindromul de panică și frică, declanșat la copiii bolnavi de autism (lucru confirmat de părinți cu copii bolnavi de autism);
- Afectarea Eco-sistemului și anume afectarea comportamentul păsărilor : atât de la lansarea focurilor de artificii cât și a petardelor, ambele creând o stare de asediu pentru păsări, deseori soldând cu moartea acestora în lanț!
- Efectul grav asupra animalelor în general. Animale de companie ; animale de gospodărie (cai; bovine; ovine, etc) cât și a animalelor străzii!
Conform nenumaratelor studii ref: efectele focurilor de artificii si petardelor la nivel global (https://www.animal-ethics.org/how-fireworks-harm-nonhuman-animals/) :se cunoaște că auzul multor animale este mult mai sensibil decât este la oameni, așa că exploziile artificiilor / petardelor, pe lângă frică și teroarea la care sunt supuse aceste animale, acestea le pot deteriora auzul.
Artificiile / petardele, pot emite sunete de până la 190 de decibeli (75 până la 80 de decibeli este nivelul de unde începe deteriorarea urechii umane!).
Artificiile generează un nivel de zgomot mai mare decât împușcăturile (140 decibeli) chiar și a unor avioane cu reacție (100 decibeli).
Zgomotele provocate de artificii și petarde pot duce la pierderea auzului și tinitus.
Se știe că câinii suferă de pierdere ireversibilă a auzului cauzată de apropierea de zgomotul focuri de armă.
Câinii pot auzi până la 60.000 hz, în timp ce oamenii nu pot auzi nimic peste 20.000 hz.
Această acuitate auditivă a câinilor este unul dintre motivele pentru care sunetul artificiilor / petardelor pentru ei, este de 3 ori mai grav decât pentru oameni.
Caii se simt amenințați de artificii/ petarde, datorită hiper vigilenței lor, deoarece sunt în permanență în alertă maximă din cauza posibililor "prădători".
De asemenea, acționează destul de similar cu câinii și pisicile, dând semne de stres, frică și încercând să fugă sau să scape. Statistica globală arată că 79% dintre cai suferă de frica petardelor iar 26% suferă răni din cauza acestora. Uneori, ei reacționează la artificii încercând să sară garduri și să fugă în zone periculoase în care pot fi loviți de mașini, provocand accidente mortale.
Interpretarea Articolul 5. Categorii de articole pirotehnice (al aceleasi Legi) si mentiuni importante despre INEFICIENTA acestei legi:
(1) Articolele pirotehnice se clasifică de către producători în funcție de destinația lor, de tipul lor de utilizare şi de nivelul lor de risc, inclusiv de nivelul lor de zgomot, după cum urmează:
a) articole pirotehnice de divertisment;
b) articole pirotehnice de scenă - nu fac obiectul acestei Petitii.
c) alte articole pirotehnice.
(2) Articolele pirotehnice de divertisment se clasifică în următoarele categorii:
a) categoria 1 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sînt destinate utilizării în spaţii restrînse, inclusiv articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în interiorul încăperilor de locuit- nu fac obiectul acestei Petitii.
b) categoria 2 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut şi care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrînse- susceptibile acestei Petitii!
c) categoria 3 – articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc mediu, care sînt destinate utilizării în exterior, în spaţii deschise vaste şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane- susceptibile acestei Petitii!
d) categoria 4 – articole pirotehnice de divertisment cu nivel înalt de risc, care sînt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni autorizaţi şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane- susceptibile acestei Petitii!
(7) Utilizarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 1, 2 şi/sau 3, a articolelor pirotehnice de scenă din categoria T1 şi/sau a altor articole pirotehnice din categoria P1 nu necesită deprinderi sau cunoştinţe speciale şi se comercializează liber persoanelor fizice şi juridice- o gravă lacună legislativă în divizarea și clasificarea acestor obiecte pirotehnice, care de fapt duc la utilizarea Categoriei 4, sub formă Categoriei 1,2,3 (de către persoane neautorizate/ minori/ adulți/ amatori)!!!
(8) Articolele pirotehnice de divertisment din categoria 4, articolele pirotehnice de scenă din categoria T2 şi alte articole pirotehnice din categoria P2 au destinaţie profesională şi se utilizează exclusiv de către pirotehnicieni autorizaţi.
Solicităm intervenția tuturor organelor abilitate în a STOPA aceste “divertismente” care fac atât rău, atât societății noastre cât și animalelor/ păsărilor.
Vă stăm la dispoziție pentru alte detalii necesare.
Solicităm confirmarea recepției și demersurile inițiate în acest sens.
Cu respect,
Alesea Brinzila.
Alesea Brinzila Contactați autorul petiției