Revizuire barem proba romana EN 2012, sesiunea 25 iunie 2012

Quoted post

Elev care a dat ieri examenul

2012-06-26 16:03

De ceva timp tot citesc pe aici si sunt uluit de cata dezbatere e nevoie ca sa fie aleasa o varianta corecta la o balana subordonata.Io tot nu inteleg cum o subordonata poate fi simultat si subiectiva si predicativa.Io la exam am ales subiectiva,deoarece am inlocuit propozitia subodonatoare ,,ceea ce ma jeneaza'' cu ,,jenarea'' si a iesit cam asa ,,Jenarea este dificultatea rasfoirii''.Daca pui intrebarea ,,cine este'' iese ca subiect ,,jenarea'', deci daca propozitia subordonatoare se contrage intr-un subiect,atunci aceasta este subiectiva.Unii spun ca este predicativa!Dar ca sa fie predicativa trebuie sa existe un predicat nominal incomplet de exemplu ,,Intrebarea este cine nu a invatat.'', aici este clar predicativa.In propozitia noastra ,,Jenarea este dificultatea rasfoirii'' nu avem predicat nominal incomplet deoarece daca punem intrebare ,,ce se spune despre jenare'' iese ca nume predicativ ,,este dificultatea''.In concluzie noi avem NP dar nu avem subiect,deci subordonata este subiectiva.Io am inteles ca unii au intors fraza si le-a iesit predicativa,dar io am invatat ca intorci fraza doar atunci cand nu gasesti subordonata dar la noi era evidenta.Iar aici propozitia era luata exact ca in text asa ca nu ar fi trebuit intoarsa.

Raspunsuri

Anonim

#3868 Re:

2012-06-26 16:16:24

#3798: Elev care a dat ieri examenul -  

ai inlocuit tu da uitate si tu putin are logica propozitia aia? Jenarea este dificultatea rasfoirii compara si tu asta cu dificultatea rasfoirii este jenanta nu suna mai romaneste? Nu trebuie doar sa fie corect gramatical, bine si asta conteaza , dar trebuie sa aiba si sens propozitia. Erau corecte amandoua din punct de vedere gramatical dar predicativa suna mai omeneste mai ales ca subiectul era sigur dificultatea. Ambele erau corecte. Nu stiu la ce s-au gandit astia cand au facut asa propozitie erau 10000 de subordonate in text si chiar pe asta au ales-o